Πέτρωμα που θυμίζει χιόνι, έχει πολλές χρήσεις και βρίσκεται σε Βόρεια Εύβοια και Γερακινή. Χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και στην κατασκευή αεροσκαφών, πυραύλων και βλημάτων.
Γνωρίζατε ότι στην Ελλάδα, σε δύο μόνο περιοχές (στη Βόρεια Εύβοια και στην περιοχή Γερακινή κοντά στη Θεσσαλονίκη) υπάρχει ένα πέτρωμα που μοιάζει με χιόνι και είναι σκέτος «χρυσός» για την οικονομία και τη βιομηχανία;
Πετώντας πάνω από τη Βόρεια Εύβοια, μπορεί να δει κανεί ένα βουνό που θυμίζει φρέσκο χιόνι μα είναι λευκόλιθος.
Ο λευκόλιθος ή μαγνησίτης είναι λευκός, σχετικά μαλακός, απορροφητικός και χημικά αδρανής. Χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή μαγνησίου.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα orykta.gr, το μαγνήσιο είναι μέταλλο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ελαφρών κραμάτων για τις ατράκτους των αεροσκαφών, εξαρτημάτων μηχανών αεριώθησης, πυραύλων και βλημάτων, φωτογραφικών μηχανών και οπτικών οργάνων. Καθώς το μαγνήσιο καίγεται με ένα εκπληκτικό έντονο λευκό φως, χρησιμοποιείται στα πυροτεχνήματα και σε άλλες μορφές πυροτεχνικής, όπως οι φωτοβολίδες.
Σε βιομηχανίες όπως:
Στη βιομηχανία χάλυβα, στη βιομηχανία θειϊκού οξέος, ζάχαρης, λιπασμάτων, υαλουργίας, φαρμάκων και γεωργικών φαρμάκων. Ως πληρωτικό υλικό στην παραγωγή χρωμάτων, χάρτου, πλαστικών και ελαστικών.
Στην παραγωγή πυριμάχων υλικών και ειδικών πυριμάχων όπως:
Τα χρωμιο-μαγνησιούχα με την προσθήκη πυρίμαχου χρωμίτη (Cr2O3+Al2O3>57% και Cr2O3>30%). Τα πυρίμαχα αυτά, έχουν ευρεία χρήση στην επένδυση εσωτερικών επιφανειών φούρνων.
Στη μεταλλουργία, ιδιαίτερα στην παραγωγή βιομηχανικών κραμάτων:
-Ηλεκτρονικά μέταλλα με 90% Mg και 10% Al, Zn, Mn και άλλα στοιχεία.
-Μαγνάλιο με 10-30% Al και 90-70% Mg.
-Ντουραλουμίνιο με 0,5-2% Mg και το υπόλοιπο Al και λίγο Si.
Στην εξουδετέρωση ή κατακράτηση ρύπων.
Η καυστική μαγνησία χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την κατασκευή πυριμάχων υλικών. Επίσης, χρησιμοποιείται στη χημική βιομηχανία, ως χημικός επιταχυντής, στην κατασκευή ελαστικών, στη σωληνουργία, στη γεωργία ως βελτιωτικό εδαφών, στην παραγωγή ζωοτροφών και λιπασμάτων, στη φαρμακοβιομηχανία και στη βιομηχανία καλλυντικών και ως επιβραδυντικό φωτιάς σε καλώδια και ηλεκτρικές συσκευές. Παράλληλα έχει πολλές εφαρμογές στην περιβαλλοντική τεχνολογία, όπως στην απομάκρυνση βαρέων μετάλλων, στη διαχείριση – αδρανοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων και όξινων απορροών, στη σταθεροποίηση στερεών αποβλήτων και στην αντιμετώπιση ρυπασμένων εδαφών με βαρέα μέταλλα.
Η δίπυρος μαγνησία θεωρείται υψηλού βαθμού πυρίμαχο και χρησιμοποιείται κύρια στην κατασκευή πυρίμαχων πλίνθων (τούβλων). Επίσης χρησιμοποιείται ως μονωτικό υλικό σωληνωτών αντιστάσεων, στα μαγνησιακά φωσφορικά τσιμέντα και σε μονώσεις καλωδίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου