Με 158 «Ναι», 142 «Όχι» και 0 «παρών» η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε την απαραίτητη ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις προγραμματικές δηλώσεις που ξεκίνησαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν περίπου στις 22.00 το βράδυ της Δευτέρας (22/7).
«Χαιρετίζω την εκδήλωση πολιτικού πολιτισμού» δεν υπήρξαν άγονες αντιπαραθέσεις είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τις διαδικασίες.
Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα είπε «θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθειτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Ψεύτες και λαϊκιστές σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, χάσατε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις».
«Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να χάσω ούτε μια μέρα για να βελτιώσω τη ζωή των πολιτών» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «τώρα είναι η ώρα να κανουμε πραγματικότητα την αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα... Ο λαός μας εμπιστεύτηκε τις τύχες του στα χέρια μας...» «Το κεντρικό μήνυμα έχει φτάσει στην κοινωνία και οι πολίτες παρακολουθούν τα βήματα μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως τόνισε ο πρωθυπουργός και απαντώντας στον κ. Τσίπρα είπε ότι η πολιτική του στηρίζει τη μεσαία τάξη στην οποία είχε επιτεθεί ο κ. Τσίπρας.
«Όταν ελαφρύνουμε τον ΕΝΦΙΑ δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους της Εκάλης αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα.
«Είχα πει ότι η μείωση πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «τα έφερε έτσι που βρίσκονται στη Βουλή , το δίδυμο της καταστροφής του α' εξαμήνου του 2015»αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Συμβουλές από εσάς για διαπραγμάτευση αυτή η παράταξη, που στάθηκε όρθια, ενώ εσείς κάνατε κωλοτούμπα στη συνέχεια, δεν δέχεται» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Οι φυλακές γίνονται πάλι φυλακές... Αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτό το μέτρο γιατί θα πατάξουμε το έγκλημα μέσα στις φυλακές... Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να είναι οι πολίτες ασφαλείς» είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως καταργείται αμέσως το άσυλο της «ανομίας» στα Πανεπιστήμια και κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να ξεκαθαρίσει τη θέση του καθώς όπως είπε ακούγονται ψίθυροι ότι σκέφτεται να αλλάξει θέση.
«Είχα προειδοποιήσει ότι από την ώρα που θα ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι δύσκολο να μην εφαρμοστεί» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία. Τόνισε πως θα δώσει μάχη για την ονομασία των προϊόντων και πως θα αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει η χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα.
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τους κάλεσε να συνδράμουν και εκείνοι στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν δεν θέλουν να βάλουν πλάτη γιατί θεωρούν ότι η Συμφωνία που υπέγραψαν είναι τόσο σπουδαία, η κυβέρνηση της ΝΔ, θα προχωρήσει μόνη της, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν θα αυξήσουμε τα τιμολόγια κι αν χρειαστεί να πουλήσουμε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ θα το κανουμε για να μην κλείσει η επιχείρηση και χάσουν τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι» είπε ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο είπε πως «φαντάζομαι ότι θα γνωρίζετε την έκθεση του ανεξάρτητου ελεγκτή για την αβεβαιότητα» που υπάρχει για την επιχείρηση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει «τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης».
Ετοιμάζονται δέκα νομοσχέδια
Δέκα νομοσχέδια θα έχει καταθέσει η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έως τις 10 Αυγούστου θα έχουν ψηφιστεί τα τρία πρώτα νομοσχέδια: α) για το επιτελικό κράτος, β) για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων και γ) για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου "βίας και ανομίας" στα πανεπιστήμια.
«Οι γειτονιές επιστρέφουν στους κατοίκους τους. Οι αστυνομικοί ξαναβγαίνουν στους δρόμους. Φοιτητές και καθηγητές ανακτούν τα πανεπιστήμια. Το άσυλο της παρανομίας των μολότοφ και των ναρκωτικών καταργείται. Και επιστρέφει το άσυλο της γνώσης και των ιδεών» είπε ο πρωθυπουργός.
Για το Μάτι
Ενα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι «στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση. Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών. Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342».
Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό αλλά κυρίως με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.
Όπως τόνισε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
Επίσης, στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.
Ακόμη, ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.
Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο.
Είπε ακόμη ότι «οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή και σημείωσε πως οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής».
Τσίπρας: Να μην επιχειρήσετε παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα
Το ήπιο κλίμα που κυριάρχησε σχολίασε εισαγωγικά από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Του έκανε εντύπωση, όπως είπε, η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε θεσμική αταραξία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.
«Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο», είπε ο Αλ. Τσίπρας και, επικαλούμενος τη στενή συνεργασία που έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επικαλέστηκε μια βρετανική παροιμία: You can't teach an old dog, new tricks, δηλαδή δεν μπορείς να διδάξεις σε έναν ηλικιωμένο σκύλο, νέα κόλπα.
«Δε διστάσατε να αγκαλιάσατε τον εθνολαϊκισμό και να γίνεται μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας για ψηφοθηρικούς λόγους», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «πάει πολύ να μας λέτε ότι νικήσατε τον λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε, και με το Μακεδονικό τον κάνατε κινητήρια δύναμη για την εκλογική σας επικράτηση».
Παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN και τη φράση του ότι νικήθηκε ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά, ο κ. Τσίπρας απάντησε:
«Για την ακροδεξιά, θα το πάρω μόνο ως κακόγουστο αστείο με τόσα στελέχη του πρώην Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού δίπλα σας. Για το λαϊκισμό ωστόσο, αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω (…) και κάθε φορά που δίναμε κρίσιμες μάχες στο εξωτερικό και κλείναμε μια αξιολόγηση, προεξοφλούσατε ότι θα αποτύχουμε. Γυρνάγατε δεξιά και αριστερά και λέγατε ότι καταστρέφουμε την οικονομία και ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια, ενώ γνωρίζατε καλά ότι βάζαμε σε ράγες μια εκτροχιασμένη οικονομία.
Και ενώ το γνωρίζατε ότι θα πετύχουμε τους στόχους διαμηνύατε και προβλέπατε συνεχώς ότι θα έρθουν δεινά, ότι δε θα βγουν πλεονάσματα, ότι θα εφαρμοστεί ο δημοσιονομικός κόφτης και άλλα πολλά. Ο οποίος κόφτης -συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας- δεν εφαρμόστηκε ποτέ αλλά εσείς τον προτείνατε να γίνει θεσμός απαράβατος στο Σύνταγμα της χώρας.
Αργότερα όταν καταλάβατε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, αρχίσατε τη θεωρία ότι όχι μόνο δε βγαίνουμε αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο. Ποντάροντας ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Και όταν ούτε αυτό σας βγήκε, αρχίσατε τη θεωρία ότι ποτέ δε θα βγούμε στις αγορές. Για όλα αυτά αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε την αυτοκριτική σας;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει:
«Επί τέσσερα χρόνια ψεύτες μας ανεβάζατε ψεύτες μας κατεβάζατε. Παραβλέποντας σκόπιμα ότι είμασταν η μόνη κυβέρνηση σε περίοδο μνημονίων που έθεσε τον εαυτό της στη κρίση του λαού, το Σεπτέμβρη του ‘15, με τη Συμφωνία πάνω και όχι κάτω από το τραπέζι. Μας κατηγορήσατε ακόμη για τη τραγωδία στο Μάτι. Φτάσατε στο πιο ακραίο σημείο τυμβωρυχίας. Αλλά μετά δεν είχατε κανένα πρόβλημα να πάρετε στη κυβέρνησή σας τον αρχηγό της αστυνομίας που χειρίστηκε τη τραγωδία.
Και το χειρότερο όλων: Αγκαλιάσατε τον εθνολαϊκισμό, γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας και υιοθετήσατε απόψεις που προφανώς δεν πιστεύατε. Και το αποδεικνύετε τώρα. Όλα τα κάνατε για ψηφοθηρικούς λόγους. Δώσατε κάλυψη στον εθνικισμό, το μίσος, το διχασμό. Τα κάνατε όλα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Δεν αφήσατε τίποτα να μην κάνετε», κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο και πρόσθεσε: «Και έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι νικήσατε και το λαϊκισμό; Εντάξει πάει πολύ. Εσείς λοιπόν δε νικήσατε κανένα λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε κινητήρια δύναμη της πολιτικής σας επικράτησης. Και αυτή η επιλογή σας θα σας ακολουθεί».
Αναφορικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι για ένα σπίτι στην Εκάλη οι ιδιοκτήτες του θα πληρώνουν 700 λιγότερο ενώ για ένα σπίτι στο Κερατσίνι, οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν 77 ευρώ λιγότερα. «Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους», υπογράμμισε ο Αλ.Τσίπρας.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τα 300 επιπλέον εκατ. που βαραίνουν τον προϋπολογισμό με τη μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ στα ακριβά σπίτια «θα θέλαμε να τα δώσουμε για να ενισχύσουμε τα μεσαία στρώματα».
«Διατηρείτε με την πρόταση μας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις χαμηλές περιουσίες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Παραθέτοντας τα θετικά μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του από την έξοδο από τα μνημόνια και μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για 7 δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και 1,7 δισ. εφάπαξ. 7 δισ. μόνιμα μέτρα από το Σεπτέμβρη του ‘18 εως και το 2020, από τα οποία 5,2 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει μέσα στο ‘18 και ‘19. Συν 1,7 εφάπαξ στο τέλος του '18.
«Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων»,σημείωσε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας.
Και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, αφού τους κατηγόρησε ότι ποτέ δεν αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια, συμπλήρωσε: «Πώς τα βαφτίσατε όλα αυτά; Παροχολογία φυσικά».
Ο Αλέξης Τσίπρας απεύθυνε ερώτημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για οικονομία, μέτρα κ.ο.κ.. Συγκεκριμένα:
« -Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε;
-Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020;
-Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δισ. για το 2020;».
Το κενό αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τον κύριο Τσίπρα, από την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το σχέδιο που είχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «το απορρίψατε πριν το συζητήσετε με τους εταίρους. Έχετε, λέτε, ένα άλλο σχέδιο που δεν το δημοσιοποιείτε. Θα υπάρξει κάποια άλλη στιγμή -διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας- μετά από 1-2 χρόνια, που θα έχετε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη από ό,τι τώρα, με νωπή εκλογική εντολή και την αντιπολίτευση να σας στηρίζει;
«Εκτός αν -συνέχισε- λέτε λόγια του αέρα και μας κοροϊδεύετε, αλλά εδώ θα είμαστε το φθινόπωρο», είπε ο Αλ. Τσίπρας παραπέμποντας στην κατάθεση του προϋπολογισμού αλλά και του Μεσοπρόθεσμου. «Θα υπάρχει Δώρο Πάσχα; Θα υπάρχει αφορολόγητο; Τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά στις συντάξεις;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε.
«Αν δεν αξιοποιήσετε το σχέδιό μας, οι ισοδύναμες επιβαρύνσεις είναι 2,5-3 δισ.», είπε και στην αντίδραση βουλευτών της ΝΔ, απάντησε: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, μάλλον δεν θα γελάτε το φθινόπωρο, όταν θα ψηφίζετε επιβαρύνσεις σε ένα λαό που έχει ταλαιπωρηθεί οκτώ χρόνια».
«Παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην επιχειρήσετε», σημείωσε με αφορμή την απλή αναλογική ο Αλ.Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ενώ για την για ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού κάλεσε τον, κ. Μητσοτάκη να φέρει ως βάση συζήτησης την πρόταση της Επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Στο τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τον όρο «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», αναφέρθηκε επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον κ. Ρέγκλινγκ, το ΔΝΤ και ορισμένους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αυτό σημαίνει μείωση του αφορολογήτου, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Κάτι που, αν συμβεί, «θα είναι πολύ μεγάλο πισωγύρισμα, δεν θα περάσει έτσι, θα το καταλάβει ο ελληνικός λαός», επέμεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τρεις διευκρινίσεις για τα θέματα των προσλήψεων ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
-Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες 10.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα σχολεία (πέραν των 4.500 της ειδική αγωγής);
-Τι θα γίνει στο χώρο της Υγείας, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξήγγειλε 2.000 προσλήψεις, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα είχε εξασφαλίσει το χώρο για 10.000 προσλήψεις;
-Το 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, τίθεται σε εφαρμογή;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου