Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Οι καταρράκτες της Βαρβάρας Χαλκιδικής



Καλοκαίρι Παντού στον Ευλογημένο τόπο μας σημαίνει: γνωριμία με έναν τόπο ιστορικό και πανέμορφο. Αρχαιολογικοί χώροι πνιγμένοι στα αγριολούλουδα, μαγευτικές παραλίες σε Λίμνη και Θάλασσα που θα απολαύσετε, παροχές υψηλού επιπέδου και άνθρωποι κεφάτοι, γεμάτοι όρεξη να σας ευχαριστήσουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για καταρρακτες χολομώντα
Καλοκαίρι Παντού: σημαίνει επίσης δάση με πολλά δέντρα και πυκνή βλάστηση που ευωδιάζει, δροσιές και μονοπάτια που δεν πιστεύατε ότι ίσως θα περπατούσατε εδώ, καταρράκτες και ορεινά χωριά, διαδρομές με απίστευτη θέα. 
Αποτέλεσμα εικόνας για καταρρακτες χολομώντα
Με λίγα λόγια, θέλει χρόνο και όρεξη για να γνωρίσετε για τα καλά την περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου, της Λίμνης Βόλβης και του ορεινού όγκου των Κερδυλίων και του Χολομώντα που την περικλείει ολόγυρα!
Αποτέλεσμα εικόνας για καταρρακτες χολομώντα
Ανάμεσα σε όλλες αυτές τις φυσικές ομορφιές που περιγράψαμε πριν και πολύ πιο πάνω σε υψόμετρο από τις παραλίες που συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου, η συμφωνία της φύσης πάνω στα βουνά του Χολομώντα περιλαμβάνει σε ένα μαγευτικό τοπίο, δύο απίθανους καταρράκτες.
Τους Καταρράκτες της Βαρβάρας!
Αποτέλεσμα εικόνας για καταρρακτες χολομώντα
Ο πραγματικά ανεπανάληπτος αυτός ''φυσικός ζωγραφικός πίνακας'' πανω στον καμβά του Χολομώντα, ολοκληρώνεται με τους ίταμους, τα σκλήθρα, τις φλαμουριές, τις οξιές, τις άγριες φουντουκιές που φυτρώνουν ολόγυρα, ενώ τα βράχια με τα έντονα χρώματα σχηματίζουν ένα είδος πύλης στα ψηλά.
Τόσο η τοποθεσία όσο και η αίσθηση ηρεμίας, γαλήνης και επαφής με το φυσικό στοιχείο σε κάνουν να νομίζεις ότι ανακάλυψες ένα κομμάτι του επι γης παραδείσου!
Αποτέλεσμα εικόνας για καταρρακτες χολομώντα

Σχετική εικόνα
Ανηφορίζοντας από την Ολυμπιάδα προς τη Βαρβάρα, λίγο μετά το κιόσκι θέας, στο οποίο αξίζει επίσης να σταθείτε, ένας χωματόδρομος στα δεξιά θα σας οδηγήσει σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα σημεία της Χαλκιδικής, τους καταρράκτες της Βαρβάρας, που κρύβονται μέσα στο πυκνό δάσος.
Αφήνοντας το όχημά σας στον χώρο στάθμευσης και μπαίνοντας στη ρεματιά μπορείτε να δείτε τους δύο καταρράκτες.
Το σημείο από παλιά ονομαζόταν «του Αγγελούση» και το νερό καταλήγει στον Μαυρόλακα, το ποτάμι που είναι το σύνορο Ολυμπιάδας-Βαρβάρας.
Αποτέλεσμα εικόνας για καταρρακτες χολομώντα
Ακολουθώντας τις πινακίδες, θα εντοπίσετε εύκολα τον έναν καταρράκτη, τον οποίο βλέπετε από πάνω, ενώ, περπατώντας προς την αντίθετη κατεύθυνση μέσα στην πλούσια βλάστηση της ρεματιάς, θα φτάσετε σε περίπου 10 λεπτά εμπρός στον υπέροχο μεγάλο καταρράκτη.
O πρώτος καταρράκτης είναι ορατός από ψηλά, ενώ στον δεύτερο θα νιώσετε την ορμή του νερού, ακόμα και το καλοκαίρι.
Η περιπατητική διαδρομή ανακάλυψης είναι σύντομη (5-10 λεπτά) και τόσο τα ξύλινα γεφυράκια, όσο και η σωστή σηματοδότηση συμβάλλουν θετικά στην απόλαυση του μοναδικού τοπίου. Ο τόπος είναι ιδανικός για οικογένειες με μικρά παιδιά, τα οποία είναι σίγουρα ότι θα ενθουσιαστούν.
Σχετική εικόνα
Πικνίκ και παιχνίδι στα νερά ενδείκνυνται και με το παραπάνω!
Πως μπορεί να φτάσει ο επισκέπτης ...
 Οι καταρράκτες της Βαρβάρας κρύβονται στο πυκνό δάσος που ανήκει στη Βαρβάρα, αλλά βρίσκονται πιό κοντά στην Ολυμπιάδα.
Ακολουθώντας τον ασφάλτινο δασικό δρόμο Βαρβάρας-Ολυμπιάδας, που αποτελεί μια από τις ομορφότερες ασφάλτινες διαδρομές στη Χαλκιδική, θα περάσετε τις χαρακτηριστικές 5 Βρύσες (το σημείο αυτό λέγεται και Κρασονέρι) και θα κατηφορίσετε μέχρι να δείτε τη σχετική πινακίδα στ’ αριστερά σας.
Οδηγήστε στο βατό χωματόδρομο και στα 2,3 χιλιόμετρα πρέπει να έχετε το νου σας καθώς θα χρειαστεί να στρίψετε όλο αριστερά ακολουθώντας τη «φουρκέτα».
Μετά από 900 μ. θα βρεθείτε στο σημείο στάθμευσης.
Από εκεί ξεκινάτε την πεζοπορεία για τους καταρράκτες...
Αν συνεχίσετε την πορεία σας ανατολικά θα φτάσετε στα Καλύβια Βαρβάρας.
Από εκεί οι ακτές του Στρυμονικού απέχουν μόλις μια ανάσα...
Όπου  όμως και να βρεθείτε στην περιόχη μας και σε όποια γωνιά της είτε σε βουνό, είτε σε θάλασσα:
ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: