Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Το κλειστό κλαμπ των καπνιστών πίπας

Το κλειστό κλαμπ των καπνιστών πίπας
Ο φανατικός οπαδός δεν εκτονώνεται, αλλά απολαμβάνει τη διαδικασία, και μάλιστα έχει το δικό του φόρουμ στο Διαδίκτυο

Oι δύσκολες καταστάσεις απαιτούν οργάνωση. Οι διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές των καπνών, η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους, αλλά κυρίως η έλλειψη ενημέρωσης στην Ελλάδα για το αγαπημένο τους χόμπι ανάγκασε τους καπνιστές πίπας στη χώρα μας να... συνδικαλιστούν. «Το forum. pipeclub.gr ξεκίνησε το 2007 με σκοπό να ενημερώνονται οι καπνιστές πίπας για θέματα που αφορούν την αγαπημένη τους συνήθεια.Κριτικές για πίπες και καπνούς που κυκλοφορούν, συμβουλές σε νεότερους που τώρα ξεκίνησαν και διάφορα άλλα χρηστικά θέματα» λέει ο προπονητής μπάσκετ κ. Γιώργος Κετσελίδης, από τα πλέον δραστήρια μέλη του φόρουμ. 

Στις συζητήσεις κυριαρχούν τα καπνιστικά θέματα αλλά, όπως είναι φυσικό, η κουβέντα πάει παντού- έχουν προκύψει έως και επαγγελματικές συνεργασίες. Η πρόσφατη απαγόρευση του καπνίσματος πιθανότατα να αναγκάσει τους φίλους της πίπας να αλλάξουν τη συνήθειά τους. «Εμείς θα υποφέρουμε περισσότερο από τους καπνιστές τσιγάρου. Το κάπνισμα πίπας είναι μια χαλαρωτική διαδικασία, θέλει τον χρόνο του. Δεν μπορείς να βγεις μια στιγμή έξω στον δρόμο για να καπνίσει ς » λέει o κ. Κώστας Γκουρβέλος, ο οποίος κατασκευάζει χειροποίητες πίπες. 





















«Στην Ιταλία, όπου η απαγόρευση εφαρμόζεται αυστηρότατα, τα αντίστοιχα κλαμπ συγκεντρώνονται κάτω από υπόστεγα ή και σε στοές. Σε Γερμανία και Βέλγιο, όπου ο νόμος δίνει τη δυνατότητα, οι καπνιστές πίπας “κλείνουν” κέντρα διασκέδασης, στα οποία μόνο για εκείνο το βράδυ επιτρέπεται το κάπνισμα» λέει ο προγραμματιστής κ. Ηλίας Σπυρόπουλος , ενώ απολαμβάνει τον καπνό του με μια πίπα φτιαγμένη από καλαμπόκι. «Αυτές από καλαμπόκι είναι αρκετά οικονομικές, ιδανική λύση για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει δοκιμαστικά» επισημαίνει. 

Παραδοσιακά το κάπνισμα της πίπας θεωρείται ελιτίστικη συνήθεια. Τα μέλη του pipeclub.gr προσπαθούν να αντιστρέψουν αυτή την εικόνα. «Στο φόρουμ έχουν εγγραφεί 600 άτομα από όλες τις κοινωνικές τάξεις- ενεργοί βέβαια είμαστε αρκετά λιγότεροι. Το κάπνισμα πίπας μπορεί να είναι λίγο ακριβόλόγω του εξοπλισμού, τελικά όμως βγαίνεις κερδισμένος αφού καπνίζεις λιγότερο και πιο απολαυστικά. Με έναν καπνό κόστους 15 ευρώ ένας μέσος καπνιστής πίπας μπορεί να συντηρηθεί τέσσερις-πέντε ημέρες» λέει ο κ. Κετσελίδης. «Ειδικά ο νέος καπνιστής πρέπει να αποκτήσει καλό εξοπλισμό. Αν δεν έχεις καλές πίπες και καλό καπνό, τότε δεν θα απολαύσεις το κάπνισμα. Επιπλέον καλό είναι όποιος ξεκινάει να συμβουλευτεί κάποιον πιο έμπειρο. Το γέμισμα της πίπας και το κάπνισμά της δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση» τονίζει ο κ. Γκουρβέλος. 

Για τον πραγματικό λάτρη της καπνοσύριγγας, όπως λέγεται επισημότερα η πίπα, η απόλαυση δεν περιορίζεται στις στιγμές που ανάβει το τσιμπούκι του. Ενας κανόνας λέει ότι ο καπνιστής πρέπει να έχει τόσες πίπες όσες ο αριθμός των μπολ, δηλ. ενός γεμίσματος 
της πίπας που καπνίζει ημερησίως, επί επτά. Και αυτό γιατί η πίπα πρέπει μετά τη χρήση της με ένα γέμισμα να τίθεται σε... αγρανάπαυση για τουλάχιστον 24 ώρες. Βέβαια αρκετοί είναι αυτοί που παρεκτρέπονται. «Κάθε πίπα, ειδικά οι χειροποίητες, είναι ένα μικρό έργο τέχνης. Οι συλλεκτικές εξάρσεις είναι φυσιολογικές όταν μιλάμε για ξυλόγλυπτα design έργα» λέει ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης. «Δύσκολα θα βρείτε χρόνιο καπνιστή που να μην έχει 30 τουλάχιστον κομμάτια στη συλλογή του» προσθέτει ο κ. Κετσελίδης. 


Το μεγάλο παράπονο των περισσότερων είναι η χαμηλή ποιότητα των καπνών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. «Οταν κάποιος φίλος ταξιδεύει στο εξωτερικό, τον γεμίζουμε με χαρτάκια με τις παραγγελίες μας» λέει ο κ. Σπυρόπουλος. Οι φαν δεν παραγνωρίζουν το βλαβερό της συνήθειάς τους. Θεωρούν όμως ότι το κάπνισμα πίπας είναι το «λιγότερο κακό» του είδους. « Οι περισσότεροι δεν “κατεβάζουν” τον καπνό της πίπας. Αραείναι πιο ασφαλές κάτι που δεν “κατεβαίνει” στους πνεύμονες από το τσιγάρο που “κατεβαίνει”» τονίζει ο κ. Γιώργος Κοντοστάνος, ο οποίος, όπως και οι περισσότεροι καπνιστές πίπας, στέκεται στην απόλαυση που αυτή προσφέρει. «Το κάπνισμα της πίπας αφενός είναι μια ιεροτελεστία, αφετέρου προσφέρει μια τόνωση η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχολογία του καπνιστή, κάτι που δεν ισχύει για το τσιγάρο. Ενας καπνιστής τσιγάρου θα καπνίσει πολύ περισσότερο λόγω νευρικότητας, παρ΄ ότι δεν το απολαμβάνει. Ο καπνιστής πίπας θα ανάψει συνειδητά το τσιμπούκι του. Αρα θα καπνίσειλιγότερο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: