Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Ο γηραιότερος καρχαρίας στον κόσμο είναι… 512 ετών!



Ένας καρχαρίας μήκους 5,5 μέτρων, που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) σε ηλικία ζωντανά όντα επάνω στον πλανήτη, ανακαλύφθηκε από αλιείς στον Βόρειο Ατλαντικό. Πρόκειται για ένα θηλυκό καρχαρία της Γροιλανδίας, με τους επιστήμονες που έχει αναλάβει τη μελέτη του ζώου, να εκτιμούν ότι είναι 512 ετών!

Σύμφωνα με το National Geographic, οι επιστήμονες προσδιόρισαν την ηλικία του εξετάζοντας τα μάτια του με τη χρήση της τεχνολογίας του άνθρακα (τα μάτια δίνουν τα πιο αξιόπιστα στοιχεία για την ηλικία τους). Επίσης, αναλύοντας το μέγεθός του εκτίμησαν ότι το έτος γέννησής του τοποθετείται στο 1505. Γεγονός που σημαίνει πώς εφόσον φυσικά τα στοιχεία επαληθευτούν, τότε αυτός ο καρχαρίας θα πρέπει να ζούσε όταν ο Γαλιλαίος χαρτογραφούσε ακόμη τον κόσμο! 

Ο γηραιότερος καρχαρίας μέχρι σήμερα ήταν 392 ετών, ενώ στην πλειονότητά τους αυτά τα ψάρια ζουν από 272 μέχρι 512 χρόνια. 

Αυτό το είδος καρχαριών μεγαλώνουν μόνο ένα εκατοστό το χρόνο και φημίζονται για τη μακροβιότητά τους που φτάνει τα εκατοντάδες χρόνια. Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας θεωρείται κορυφαίος κυνηγός στο περιβάλλον και τρέφεται κυρίως με ψάρια και πιθανότατα φώκιες. Επίσης, σε ορισμένους έχουν βρεθεί με υπολείμματα από πολικές αρκούδες και ταράνδους στα στομάχια τους. Προτιμά ψυχρά νερά και έχει εντοπιστεί σε βάθος 2.200 μέτρων. 

Δεν θεωρείται επικίνδυνος για τους ανθρώπους. Το κρέας του μάλιστα είναι τοξικό, καθώς περιέχει μία τοξίνη την Trimethylamine N-oxide, η οποία στο στομάχι διασπάται σε τριμεθυλαμίνη και γι’ αυτό το λόγο δεν καταναλώνεται ωμό. Όμως, οι Ισλανδοί ζυμώνουν τους καρχαρίες της Γροιλανδίας και παράγουν το hákarl, το οποίο χαρακτηρίζεται και ως εθνικό πιάτο στη χώρα. 

Πηγή: protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: