Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Με απλά λόγια λοιπόν …. Καλή μας τύχη

Αποτέλεσμα εικόνας για ευρωπαϊκή ενωση εικονες
Μου το έστειλε ο michael bachari

Στο ΔΝΤ θα είναι σήμερα στραμμένα σήμερα όλα τα βλέμματα, με την ελληνική κυβέρνηση να ελπίζει ότι τις επόμενες 1-2 εβδομάδες θα βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές, να κλείσει η συμφωνία, να ληφθούν όσο το λιγότερο νέα μέτρα και πάνω από όλα να αποφευχθεί μια παρατεταμένη, εξαιρετικά επιζήμια για τη χώρα, διαπραγμάτευση.  
Αποτέλεσμα εικόνας για ευρωπαϊκή ενωση εικονες
Προσωπικά εμείς θα ασχοληθούμε με το ζήτημα των συντάξεων και θα γράψουμε ότι όλη αυτή η συζήτηση για το ενδεχόμενο νέων περικοπών τα επόμενα χρόνια ουσιαστικά δεν έχει καμία σημασία. Και δεν έχει σημασία αφού τα πράγμα είναι απλά. Είναι σχεδόν ξεκάθαρα.
Αν η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια δεν δημιουργήσει πλούτο από την πραγματική οικονομία – ιδιωτικό τομέα, τότε είναι δεδομένο (ότι και αν λένε οι δανειστές) ότι θα γίνουν και νέες μειώσεις στις συντάξεις. Και αυτές θα είναι μεγάλες! Γιατί όσο δεν παράγουμε πλούτο τόσο θα επιδεινώνεται συνεχώς η αναλογία αμοιβές εργαζομένων – αμοιβές συνταξιούχων, με αναπόφευκτες νέες μειώσεις στις συντάξεις.
Και αυτή η επιδείνωση της αναλογίας θα οδηγήσει σε περικοπές που ενδεχομένως κανείς να μην έχει φανταστεί. 
Όπως είχε γράψει πριν από καιρό ο πρώην υπουργός εργασίας Γ. Κουτρουμάνης … στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι με κάθε δραστηριότητα, δηλαδή μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες είναι περίπου 3.650.000. Την ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι πλησιάζουν τα 2.700.000. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν μόλις 1,35 εργαζόμενοι. Στην πραγματικότητα όμως η ανωτέρω αριθμητική σχέση είναι ακόμη δυσμενέστερη, αφού οι καταβάλλοντες εισφορές από όλους τους ανωτέρω εργαζόμενους δεν ξεπερνούν τα 2.600.000. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές είναι λιγότεροι από τους συνταξιούχους!!!! Κάτι ομολογουμένως εντυπωσιακό …..  
Παράλληλα για να καταβληθούν συντάξεις κατά μέσο όρο 850 ευρώ μεικτά τον μήνα!!!! οι αποδοχές των εργαζομένων θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλότερες και αυτό δεν συμβαίνει πλέον, ούτε πρόκειται να συμβεί τα επόμενα χρόνια.
Με απλή αριθμητική για να πληρωθούν συντάξεις των 850 ευρώ και με δεδομένο ότι το μέσο εισόδημα με βάση το οποίο το 2017 θα πληρωθούν οι εισφορές, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 980 ευρώ, θα έπρεπε εκτός από τη συμμετοχή του κράτους κατά το 1/3, να καταβάλουν με συνέπεια εισφορές 6.250.000 εργαζόμενοι!..
Με απλά λόγια λοιπόν …. Καλή μας τύχη, αφού με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δε θα αποκλείαμε τα επόμενα χρόνια να μιλάμε για συντάξεις στο 50% των σημερινών συντάξεων. Και αυτό όχι γιατί οι κακοί ξένοι θέλουν να διαλύσουν τη χώρα μας, αλλά γιατί μιλάμε για μια ελληνική οικονομία που δεν παράγει σχεδόν τίποτα (με εξαίρεση τον τουρισμό). Όλοι συνεχίζουν να στοχεύουν στα οφέλη του κρατισμού και απλά τα νούμερα δε βγαίνουν. Και επειδή πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα ελλειμμάτων και δανεισμού (είτε στο ευρώ, είτε στη δραχμή αν επιλέξουμε να κάνουμε το επόμενο μεγάλο σφάλμα να φύγουμε από την οικογένεια του ευρώ), ακόμη και στο σχετικά καλό – φυσιολογικό σενάριο για τη χώρα μας, η φτώχια θα είναι διαρκής και τα εισοδήματα θα μειώνονται διαρκώς.
Το λίπος των νοικοκυριών τελειώνει, η πραγματική ανεργία θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα assets των ελλήνων έχουν χάσει την αξία τους και η χώρα γερνάει (αυτό το τελευταίο από τα σοβαρότερα μελλοντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας) …… Η Ελλάδα πλέον φαίνεται στα μάτια των ξένων όπως εμείς βλέπαμε για δεκαετίες της χώρες του πρώην «ανατολικού μπλοκ», με τους επενδυτές να είναι άφαντοι.  Δε θέλουμε να κινδυνολογήσουμε, αλλά αφού δε θέλουμε να αλλάξουμε μυαλά και με βάση τους αριθμούς, η κατάσταση στη χώρα μας συνεχώς θα επιδεινώνεται. 

                                 Εγώ θα συμπληρώσω 

                            ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ 

        ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΓΛΥΚΙΑ 


                      ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΠΑΤΡΙΔΑ 
Δημοσίευση σχολίου