Σαν σήμερα στα 1822. — [6-7/6]
Σαν σήμερα στα 1822. — [6-7/6] Ο Κωνσταντίνος Κανάρης καί ο Ανδρέας Πιπίνος εισχωρούν την νύκτα με τα πυρπολικά των εντός τού λιμένος τής Χίου, όπου ήτο ελλιμενισμένος ο υπό τον Καρά-Αλήν τουρκικός στόλος. Ο Πιπίνος επέπεσε κατά τής αντιναυαρχίδος, αλλ’ ο πνέων ισχυρός άνεμος παρέσυρε το πυρπολικόν, ούτω δε η επιχείρησίς του απέτυχε. Ευτυχέστερος καί τολμηρότερος ο Κανάρης, κατώρθωσε να εισαγάγη το πρόβολον τού πυρπολικού του εις ανοικτήν θυρίδα τής ναυαρχίδος καί έθεσε αμέσως πύρ. Επί τής ναυαρχίδος ευρίσκοντο όλοι σχεδόν οι αξιωματικοί τών άλλων πλοίων, διά να συνεορτάσουν με τον ναύαρχον το μπαϊράμι. Το πυρ μετεδόθη ταχύτατα εις ολόκληρον το πλοίον, το οποίον ήρχισε να καίεται ως πυροτέχνημα. Εκ των 2000 ανδρών που ευρίσκοντο επ’ αυτού, εσώθησαν μόνον μερικαί δεκάδες. Μεταξύ τών θυμάτων ήτο ο Καρά-Αλής, όστις εφονεύθη από ένα κομμάτι τού καιομένου καταρτιού, που έπεσε εις το κεφάλι του. Το κατόρθωμα τού Κανάρη προεκάλεσε παγκόσμιον θαυμασμόν. Οι Γάλλοι ποιηταί Ουγκώ καί Μπερανζέ ύμνησαν τον ένδοξον πυρπολητήν εις ενθουσιώδη ποιήματα, πολλοί δε θαλασσογράφοι μεταξύ τών οποίων καί ο Ρώσος Αϊβαζόφσκι, απηθανάτισαν εις πίνακάς των την πυρπόλησιν τής τουρκικής ναυαρχίδος. Ο φιλέλλην βασιλεύς της Βαυαρίας Λουδοβίκος ο Α’, εξ άλλου, εζήτησε από τον Κανάρην να τού αποστείλη τον υιόν του, διά να τον εκπαιδεύση εις την στρατιωτικήν Ακαδημίαν τού Μονάχου, με έξοδα τού βασιλικού ταμείου.
Όταν, χρόνια μετά, ερωτήθη ο Κανάρης, πού έβρισκε το θάρρος ξεκινώντας για αυτά τα κατορθώματά του, απάντησε: Πριν ξεκινήσω έλεγα στον εαυτό μου, “Κωνσταντή θα πεθάνεις”.
Όταν, χρόνια μετά, ερωτήθη ο Κανάρης, πού έβρισκε το θάρρος ξεκινώντας για αυτά τα κατορθώματά του, απάντησε: Πριν ξεκινήσω έλεγα στον εαυτό μου, “Κωνσταντή θα πεθάνεις”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου