Θα ξαναχτυπήσει το ρολόι του Πειραιά
Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα ξαναχτυπήσει το ρολόι του Πειραιά
Ήταν το 1885, όταν έκπληκτοι οι κάτοικοι του Πειραιά έβλεπαν το δήμαρχο της πόλης, Αριστείδη Σκυλίτση, μαζί με το προσωπικό της δημαρχίας να μεταφέρουν τα έπιπλα και τα έγγραφα του δήμου στο ωραιότατο κτίριο που βρισκόταν μπροστά από τον Τινάνειο Κήπο.
Στο κτίριο που έφερε στην κορυφή του το μεγάλο Ρολόι του Πειραιά. Ο δήμαρχος είχε αποφασίσει εν μια νυκτί να μετακομίσει εκεί την έδρα του δήμου. Δικαίως, αφού επρόκειτο για ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, το οποίο αντίκριζαν οι επίσημοι από κάθε γωνιά της γης, όταν έφταναν ακτοπλοϊκώς στην Ελλάδα και αποβιβάζονταν στη βασιλική αποβάθρα. Έκτοτε το Ρολόι του Πειραιά θα γινόταν εμβληματικό σύμβολο της πόλης για σχεδόν έναν αιώνα.
Ύστερα από μακρά ιστορία το μνημείο κατεδαφίστηκε το 1968, με εντολή του διορισμένου από τη χούντα δημάρχου Αριστείδη Σκυλίτση, απόγονου του αιρετού, που εκτιμώντας την αξία του κτιρίου είχε μετακομίσει στο Ρολόι τη δημαρχία.
Σήμερα, όμως, αυτό το «φάντασμα» του 19ου αιώνα θα ζωντανέψει και πάλι. Το Ρολόι του Πειραιά θα ξαναχτιστεί στη θέση που βρισκόταν.
Αποκατάσταση
Η απόφαση ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, το οποίο φιλοδοξεί μετά την ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα προς την ιστορική και αισθητική αποκατάσταση του τόπου. Άλλωστε, το Ρολόι υπήρξε ένα μνημείο που αποτυπώθηκε σε δεκάδες καρτ ποστάλ, ενώ φωτογραφίες του φυλάσσονται στα αρχεία των αρχαιολογικών υπηρεσιών.
«Αποφασίσαμε το ξαναχτίσιμο του ρολογιού στο μέγεθος και στη θέση που βρισκόταν και ανοίξαμε ήδη τον κουμπαρά», λέει στο «Έθνος» ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος. «Η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη. Θέλουμε να ανακτήσει η πόλη τα σύμβολά της, τις αναφορές της, την πολιτιστική της ταυτότητα, να τιμήσουμε το χθες και να ανοίξουμε δρόμους αισιοδοξίας για τις νέες γενιές».
Τα πρώτα 250.000 ευρώ θα τα καταβάλει ο δήμος εκποιώντας -στην αντικειμενική του αξία- ένα οικόπεδο στα όρια με τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, το οποίο προτίθεται να αγοράσει ο Δήμος Νίκαιας, ενώ στη συνέχεια θα ανοιχθεί ειδικός λογαριασμός, μέσω του οποίου θα συνεισφέρει όποιος το επιθυμεί.
Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της δημοπράτησης.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να φιλοξενούνται και πάλι στο κτίριο αυτό οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.
ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1869
Νεοκλασικό στολίδι, έμβλημα του λιμανιού
Το νεοκλασικό κτίριο στο οποίο τοποθετήθηκε το Ρολόι του Πειραιά προκάλεσε αντιδράσεις πριν ακόμη κατασκευαστεί. Επιφανείς Πειραιώτες της εποχής κινήθηκαν δικαστικά εναντίον του, επειδή το οίκημα περιόριζε τη θέα από τα σπίτια τους, ενώ με έκπληξη υποδέχτηκαν οι πολίτες την πρόθεση του δημάρχου Δημήτρη Μουτζόπουλου να δωρίσει τις δημαρχιακές αμοιβές της τετράχρονης θητείας του προκειμένου να τοποθετηθεί στον πύργο του κτιρίου το «Ωρολόγιον της πόλεως», ένα τεράστιο ρολόι που θα ήταν ορατό από μακριά.
Τελικά, το κτίριο ξεκίνησε να χτίζεται το 1869 για να στεγάσει το Χρηματιστήριο της πόλης. Τα σχέδιά του ανέλαβε ο μηχανικός του δήμου αντισυνταγματάρχης Γ. Μεταξάς και τις οικοδομικές εργασίες, οι οποίες διήρκεσαν τέσσερα χρόνια, ο εργολάβος Παναγιώτης Κύπριος. Το εσωτερικό του φιλοτεχνήθηκε από τον κοσμηματογράφο Κωνσταντίνο Πρινόπουλο και περιελάμβανε ζωγραφιστά ταβάνια, μαρμάρινο κλιμακοστάσιο, χώρους γραφείων, καταστήματα, σφαιριστήριο και μαγειρείο. Ο πύργος διέθετε και κωδωνοστάσιο.
Το 1874 σε ένα από τα δωμάτια του κτιρίου στεγάστηκε η βιβλιοθήκη του Μαυροκορδάτου, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ο πρώτος όροφος του κτιρίου νοικιάστηκε αντί 300 δραχμών μηνιαίως στην Εμπορική Λέσχη, η οποία χρησιμοποιούσε τον χώρο για χορούς και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Στέγασε Χρηματιστήριο και Δημαρχείο
1869-1873: Θεμελιώνεται το κτίριο του Ρολογιού.
1875: Εγκαινιάζεται σε αυτό το Χρηματιστήριο της πόλης.
1876: Στο Ρολόι στεγάζεται το Ταχυδρομείο.
1880: Στο ισόγειό του λειτουργεί το καφενείο του Κομηνού.
1885-1968: Φιλοξενεί το Δημαρχείο Πειραιά. Εξαίρεση η περίοδος της Κατοχής, κατά την οποία στο Ρολόι στεγάστηκαν στρατιωτικές υπηρεσίες.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου