Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Δεσμοί “αίματος” Κρήτης και Μάνης

Δεσμοί “αίματος” Κρήτης και Μάνης

by maniatika
Μνημόσυνο έγινε σήμερα στο εκκλησάκι του Αη Γιάννη στο Κουμαρο της Αση Γωνίας, για να τιμηθούν οι πεσόντες Μανιατες που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1866 στην Κρήτη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεια απο την Αρεόπολη με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Λακωνίας κ. Αθανάσιο Δαβάκη.
Τιμές αποδόθηκαν στο μνημείο στη κεντρική πλατεία της Αση Γωνίας.
Στην συνέχεια εγινε τρισαγιο στο μνημείο των πεσόντων και κατατέθηκαν στεφάνια, ενώ συγκίνηση επικράτησε την στιγμή που ακούστηκε το μοιρολόι Μανιατισσών για τους Μανιάτες που έπεσαν για την ελευθερία της Κρήτης.
Δεσμοί "αίματος" Κρητών και Μανιατών
Η στενή φιλία και οι δεσμοί αίματος μεταξύ Κρήτης και Μάνης, έχουν βαθιές ρίζες και κοινό τόπο τα πεδία των μαχών για την πατρίδα και την Ελευθερία.
Κατά την Επανάσταση του 1866-69 εθελοντικό, εκστρατευτικό σώμα Μανιατών, υπό τον Δημήτριο Πετροπουλάκη και τον λοχαγό του Ελληνικού Στρατού Γεώργιο Κοσονάκο, πολέμησε στο πλευρό των Κρητών επαναστατών.
Στη διάρκεια αυτών των μαχών, στη θέση «Αγριμοκέρατο» της περιοχής της Ασή-Γωνιάς έπεσαν, ηρωικά μαχόμενοι, πολλοί Μανιάτες εθελοντές. Επίσης ο λοχαγός Κοσονάκος έπεσε ηρωϊκά, κατά την ανατίναξη και πυρπόληση του ελληνικού καταδρομικού πλοίου «Αρκάδι» το 1867, που το διεμβόλησε το τούρκικο πλοίο «Ιτζεδίν».
Οι Αση-γωνιώτες, εις ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στη μνήμη των πεσόντων Μανιατών, έχουν αδελφοποιηθεί με την Αρεόπολη της Μάνης, έχουν ανεγείρει μνημείο και κάθε χρόνο οργανώνονται εκδηλώσεις στην Κρήτη και στη Μάνη, για να συνεορτάσουν τη μνήμη των ηρώων τους.
Flashnews
maniatika | Νοεμβρίου 4, 2013 στις 4:10 μμ | Κατηγορίες: ΑΡΧΙΚΗ,ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ | URL: http://wp.me/p2ELII-Px
Σχόλιο   See all comments
Unsubscribe to no longer receive posts from ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ.
Change your email settings at Manage Subscriptions.

Δεν υπάρχουν σχόλια: