Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Η Σπιτική Κουζίνα του Δήμου Αλίμου

 Η Σπιτική Κουζίνα του Δήμου Αλίμου
Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος, 15/02/2013

<< Μοναχικοί, ηλικιωμένοι ή εργαζόμενοι που δεν έχουν χρόνο ή διάθεση να μαγειρέψουν σε καθημερινή βάση. Ο δήμος Αλίμου, με τη σπιτική του κουζίνα, έρχεται να βοηθήσει όσους θέ
λουν ένα φθηνό και έτοιμο πιάτο καλού φαγητού. Ο κ. Ανδρέας Κονδύλης, Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Κοινωνικής Αντίληψης του Δήμου Αλίμου μιλάει στο flowmagazine.gr για το πρόγραμμα «Σπιτική Κουζίνα» και τις παροχές της.

Βασικά στοιχεία

Η Σπιτική Κουζίνα έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της από τις 26 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης του δήμου. Η Κουζίνα δρα κυρίως με τη μέριμνα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντίληψης του δήμου, για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (εργαζόμενες μητέρες, νέοι γονείς, μοναχικά άτομα, οικονομικά αδύναμοι) και λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 11:30 έως τις 15:30. Μπορεί να πάρει φαγητό σε πακέτο ο κάθε δημότης, κάτοικος ή και περαστικός καθώς όπως λέει ο κ. Κονδύλης στο flowmagazine.gr: «η κουζίνα είναι ανοιχτή για όλο τον κόσμο και δεν απαιτούνται δικαιολογητικά για να την επισκεφθείτε». Η Σπιτική Κουζίνα βρίσκεται στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αλίμου (Λεωφόρος Ιωνίας 96).

Φαγητά

Το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, διατίθεται στην τιμή των 2,50 ευρώ ανά μερίδα. Στην τιμή αυτή εκτός της μερίδας φαγητού σε πακέτο, δίνεται ψωμί, πλαστικά μαχαιροπίρουνα αλλά και κόβεται απόδειξη για τον κάθε ένα. «Σε καθημερινή βάση υπάρχουν πέντε διαφορετικές επιλογές για τα πιάτα» μας επισημαίνει ο κ. Κονδύλης. Τα πιάτα μόνο απλά δεν είναι αφού μπορείτε να βρείτε γιουβέτσι με κοτόπουλο, μακαρόνια ογκρατέν με ριγκατόνι, λαχανοντολμάδες, μουσακά και άλλες πιο ιδιαίτερες γεύσεις. Το φαγητό προσφέρει η εταιρία κέτερινγκ «Σάλας», η οποία συνεργάζεται και με τους δήμους Ηλιούπολης και Αχαρνών. Η εταιρεία παρέχει πιστοποιημένο φαγητό, ενώ οι υπάλληλοί τους σερβίρουν εκτός από το να μαγειρεύουν στη Σπιτική Κουζίνα.
«Κατά μέσο όρο καταναλώνονται 80-100 μερίδες φαγητού σε ημερήσια βάση» πληροφορεί το flowmagazine.gr ο κ. Κονδύλης. Ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε πως δεν πετιέται τίποτα από τις ποσότητες, που μαγειρεύονται. Αντίθετα επιστρέφονται στην εταιρεία, που πραγματοποιεί το κέτερινγκ.


Κοινό

Η εναλλακτική αυτή πρόταση για καλό έτοιμο φαγητό, αν και είναι ενεργή για μικρό χρονικό διάστημα, έχει ήδη αρκετούς φίλους. Κυρίως αγοράζουν φαγητό μοναχικοί και ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι σε άλλη περίπτωση θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα για τη διατροφή τους. Επίσης άτομα, τα οποία δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν (π.χ. εργαζόμενες μητέρες) ή εργαζόμενοι από κοντινές επιχειρήσεις, επισκέπτονται τη Σπιτική Κουζίνα, για να πάρουν σε πακέτο το μεσημεριανό ή το βραδινό τους.

Στόχοι

«Βλέπουμε τους ανθρώπους που αγοράζουν πακέτα με φαγητό να φεύγουν με ανακούφιση και ευχαρίστηση», αναφέρει ο Ανδρέας Κονδύλης. Ουσιαστικά εξυπηρετούνται οι άνθρωποι, που πολύ πιθανά να αντιμετώπιζαν πρόβλημα σίτισης. Ο κ. Κονδύλης μάλιστα αποκαλύπτει πως έχει ζητηθεί και από άλλες κοντινές περιοχές (π.χ. κάτω Καλαμάκι) μια Σπιτική Κουζίνα, που αν και δεν είναι στα άμεσα σχέδια, η πραγματοποίησή της θα είναι πολύ θετική έκβαση.

Η εν λόγω Κουζίνα δεν πρέπει να συγχέεται με συσσίτιο για άπορους. Ο δήμος Αλίμου ωστόσο μεριμνά και για τη συγκεκριμένη ευπαθή ομάδα, καθώς όπως αποκαλύπτει ο αντιδήμαρχος: «μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα αρχίσουν να λειτουργούν και συσσίτια, που θα τα τρέχει εθελοντική ομάδα και θα μοιράζει φαγητό για περίπου 60 άτομα».

Σπιτική Κουζίνα Δήμου Αλίμου, Λεωφόρος Ιωνίας 96 >> 

http://www.flowmagazine.gr/article/view/h_spitikh_kouzina_tou_dhmou_alimou

Δεν υπάρχουν σχόλια: