Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ιρανικό stealth UAV βιντεοσκοπεί αμερικανικό αεροπλανοφόρο


Ιρανικό stealth UAV βιντεοσκοπεί αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Οι Ιρανοί φρουροί της επανάστασης ισχυρίζονται ότι βιντεοσκόπησαν για μια περίπου ώρα ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) το οποίο πετούσε σε ύψος 500 μέτρων χωρίς να γίνει αντιληπτό από τα συστήματα του αμερικανικού σκάφους. Σύμφωνα με τους Ιρανούς το UAV είναι τεχνολογίας stealth και για αυτό το λόγο κατά τα φαινόμενα δεν έγινε αντιληπτό από τα ραντάρ. 
Το Ιράν εκτιμάται από αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πως διαθέτει UAV τα οποία χρησιμοποιούνται για αποστολές αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, ενώ κάποιοι θεωρούν πως κάποια από αυτά διαθέτουν πολεμική κεφαλή ή ακόμη και συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου. Ειδικότερα στην τελευταία περίπτωση εκτιμάται πως το Ιράν μπορεί να έχει φτάσει και στο σημείο να διαθέτει όπλα Η/Μ παλμών με τα οποία μπορεί να καταστήσει άχρηστες ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές του αντιπάλου. 
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ιρανοί επιχειρούν να βιντεοσκοπήσουν αμερικανικό σκάφος. Σε τουλάχιστον μια περίπτωση το Δεκέμβριο του 2011 ένα ταχύπλοο σκάφος και ένα UAV κατάφεραν να φωτογραφίσουν ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο το οποίο κινείτο στα στενά του Χορμούζ. 
Το γεγονός βέβαια πως οι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι το UAV τους δεν έγινε αντιληπτό δε σημαίνει πως και οι Αμερικανοί δεν είχαν γνώση της παρουσίας του εκεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: