Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων καλεί την Τουρκία να αγοράσει ελληνική γη!


Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων καλεί την Τουρκία να αγοράσει ελληνική γη!

Σοβαρά ερωτήματα και έντονο σκεπτικισμό προκαλούν οι χειρισμοί και οι δηλώσεις στελεχών του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, του οποίου Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο κ. Κώστας Μητρόπουλος. Μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχει και ανησυχία μετά το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, με τίτλο «Το ένα τρίτο της Ελληνικής γης προς πώληση», το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: 


«Η Ελλάδα, υπό την πίεση των πιστωτών, ζητά από τουρκικές εταιρείες να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για πώληση περιουσιακών στοιχείων της αξίας 50 δισ. ευρώ». 
Το άρθρο επικαλείται δηλώσεις προς την εφημερίδα, του επικεφαλής του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Πάνου Πρωτοψάλτη, στο περιθώριο της επιχειρηματικής ημερίδας «Ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και Ευκαιρίες», ότι «το ένα τρίτο της ελληνικής γης είναι προς πώληση»!
«Οι τουρκικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία στο «καλάθι» των αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται χαμηλότερα από τις κανονικές συνθήκες της αγοράς», δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως περισσότερα από 71.000 ακίνητα σε 3,4 δισ. τετραγωνικά μέτρα γης σε όλη τη χώρα περιμένουν επενδυτές από την Τουρκία, καθώς και από άλλες χώρες.
Μάλιστα ο κ. Πρωτοψάλτης εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξουν εμπόδια κατά των Τούρκων επενδυτών που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς» και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει «την Botas να συμμετέχει στον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ».
Ο ίδιος κάλεσε τους τούρκους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές.
Την ίδια στιγμή ο κ. Δημήτρης Παπανικολάου, επικεφαλής του Ελληνο-Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, δήλωσε στην Hurriyet ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να λάβουμε δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες τώρα. Συνεργαζόμενες με τουρκικές επιχειρήσεις, οι ελληνικές εταιρείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από δάνεια που παρέχουν οι τουρκικές τράπεζες προκειμένου να διασφαλίσουν τις επιχειρήσεις από την έλλειψη ρευστού». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι δυο πλευρές του Αιγαίου έχουν έρθει πιο κοντά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης».
Είναι ενημερωμένος ο πρωθυπουργός και τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης αλλά και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Μητρόπουλος για τις θέσεις αυτές που εξέφρασε ο κ. Πρωτοψάλτης, ή όλα πέφτουν στη δίνη της κρίσης και το πρόσχημα της ανάπτυξης; Γιατί και περιρρέουσα ατμόσφαιρα για… περίεργες συμφωνίες του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ταγίπ Ερντογάν υπάρχει και οι κακές γλώσσες επιμένουν, παρά τις διαψεύσεις…
Το ΤΑΙΠΕΔ πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, απέστειλε επιστολή προς την τουρκική εφημερίδα κάνοντας λόγο για «μεταφραστικό λάθος», διευκρινίζοντας ότι το ποσοστό της ελληνικής γης προς πώληση είναι της τάξεως του 3% (3.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και όχι 30%.


newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: