Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ρωσικό ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στο Βόρειο Αιγαίο!


Ρωσικό ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στο Βόρειο Αιγαίο!

Την απόφασή της να μπει δυναμικά στο παιχνίδι της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και να λάβει το μερίδιο που πιστεύει ότι της ανήκει σηματοδοτούν τα ανοίγματα της Ρωσίας προς την Ελλάδα. Τόσο οι πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον Μέγα Αλέξανδρο, που αποτέλεσαν πλήγμα στη σκοπιανή προπαγάνδα περί «μακεδονικού έθνους» όσο και τα ανοίγματά της στην ελληνική πολιτική ηγεσία πιστοποιούν με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η Ρωσία δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει τη στρατηγική της για επιστροφή στην περιοχή. 

Φιλοδοξία της ρωσικής ηγεσίας, που, ως φαίνεται, αναγνωρίζει τους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων στη Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι να μετάσχει στη νέα «ενεργειακή Γιάλτα» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιήσει όλη της τη διαπραγματευτική ισχύ. 
Η πρόσφατη ανακοίνωση των Ρώσων ότι αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου σε οχτώ χώρες της Ευρώπης λόγω του παρατεταμένου ψύχους –Πολωνία, Σλοβακία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Σερβία και Ιταλία– δείχνει ότι η πάλαι ποτέ «κόκκινη αρκούδα» θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαπραγματευτικά μέσα που έχει στη διάθεσή της για να πιέσει τα πράγματα προς την κατεύθυνση που επιθυμεί...

epikaira

Δεν υπάρχουν σχόλια: