Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Νέα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια εν όψει!


Νέα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια εν όψει!

Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου προσανατολίζονται και αυτοί πλέον στη λύση της ανταλλαγής εδαφών πλέον με τους Σέρβους, ως τη μοναδική ρεαλιστική λύση που θα οδηγούσε τόσο σε αποκλιμάκωση της έντασης, όσο και την αναγνώριση της Πρίστινα από τη Σερβία, όχι απαραίτητα από τις χώρες που ανησυχούν από το προηγούμενο που έχει δημιουργηθεί…Νέα πρόταση για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Βάσει αυτής θα πρέπει να προσαρτηθεί το βόρειο Κόσοβο στη Σερβία, αλλά ως αντάλλαγμα να δοθεί η κοιλάδα του Πρέσεβο, στους Κοσοβάρους.
«Νομίζω ότι αν επιθυμούμε οριστική λύση του ζητήματος του Κοσόβου, πρώτα απ’ όλα πρέπει να διευθετηθεί ένα εσωτερικό πρόβλημα. Αυτό συνεπάγεται να απαλλαχθούμε από τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο και να αφήσουμε τους Σέρβους από το κεντρικό Κόσοβο, αν επιθυμούν να πάνε να ζήσουν στο βορρά. Τότε το τμήμα αυτό να προσαρτηθεί στη Σερβία» δήλωσε ο αλβανικής καταγωγής Κοσοβάρος ακαδημαϊκός και διαπραγματευτής Ρ. Κιόσια.
Στο μεταξύ η ελλιποβαρής ευρωπαϊκή ηγεσία μιας ΕΕ κάθε άλλο παρά άμοιρης για τις εξελίξεις στο Κόσοβο, δεν θεωρεί λύση το σερβικό δημοψήφισμα. «Το δημοψήφισμα στο βόρειο Κόσοβο δεν είναι ο δρόμος για την εξεύρεση λύσης» τόνισε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε. «Ούτε η βία, ούτε τα οδοφράγματα, ούτε το δημοψήφισμα είναι λύση» είπε ο Στάνο σε δηλώσεις του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.
Μεταφέροντας τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Κόσοβο, ο Στάνο τόνισε ότι η λύση μπορεί να εξευρεθεί αποκλειστικά ειρηνικά και μέσω διαλόγου. Η ουσία είναι ότι η απίστευτα κοντόφθαλμη πολιτική της «πεφωτισμένης» ευρωπαϊκής ηγεσίας έχει ανοίξει μια νέα πληγή στα ευαίσθητα Βαλκάνια, η οποία κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα, πότε θα αρχίσει να ματώνει ξανά.

defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: