Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Οι Έλληνες… Χάρυ Πότερ!


Δημοσίευση 02/01/2011 09:46 Ανανέωση 02/01/2011 14:18
Είναι κάτι σαν τον Γκάνταλ, τον Μέρλιν, τη Μάτζικα ντε Σπελ και την Κλο-Κλο. Με μια κίνηση των χεριών τους κάνουν ανθρώπους να εξαφανίζονται, ένα βλέμμα τους μεταμορφώνει τον βάτραχο σε πρίγκηπα! Μόνο που οι δικοί μας μάγοι έχουν αποκλειστικά καλό σκοπό.
Λίγο πριν από τον Ηλεκτρικό Σταθμό της Νέας Ιωνίας πηγαίνοντας προς Πειραιά, βρίσκεται στη δεξιά πλευρά. Μια ταμπέλα κρυμμένη πίσω από τα λίγα εναπομείναντα δένδρα της Αθήνας, "ανακατεμένη" με τις σειρές από τα κάγκελα του Σταθμού: "Ακαδημία Ταχυδακτυλουργών".
Εδώ εκπαιδεύονται, δωρεάν, οι νέοι... Χάρυ Πότερ της Ελλάδας. Πίσω από το σκούρο τζάμι, γυναίκες ανεβαίνουν οριζοντιωμένες στο ταβάνι, ποτήρια αποκαλύπτουν από το βάθος τους λαγούς με πετραχήλια, καπέλα "γεννούν" ανύπαρκτα -ως πριν από λίγο- αντικείμενα... Οι Έλληνες μάγοι ζουν και βασιλεύουν εδώ και χρόνια. Από το 1840 βγάζουν από τα χέρια τους πουλιά, πολλαπλασιάζουν με μια ματιά χρωματιστές μπάλες, κάνουν το εκάστοτε κοινό τους να μένει με το στόμα ανοιχτό!
Ο Κρίστοφερ είναι ο ιδρυτής της Ακαδημίας. Φυσιογνωμία γραφική, κοντός με μακριά λευκά μαλλιά, τεράστιο χαμόγελο και μαύρα μικρά μάτια, είναι ο άνθρωπος που πίστεψε στα "μαγικά" όσο κανένας άλλος στην Ελλάδα. Γεννήθηκε, όπως ο ίδιος διατείνεται, για να απλώνει το μυστήριο παντού! "Το να κάνεις τους άλλους να σαστίζουν αλλά στο τέλος να γελούν με την καρδιά τους είναι μεγάλη υπόθεση", λέει ο ίδιος. Άλλωστε μία από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ακαδημία είναι οι δωρεάν παραστάσεις σε νοσοκομεία ή όπου υπάρχει ανάγκη για χαρά.
Η άνγκα, το ζικ ζακ, το λεβιτέισον, το γκάλι γκάλι, είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες κόλπα του. Μια γυναίκα που αιωρείται, ποτήρια που γεμίζουν μόνα τους, μαντήλια που χορεύουν στον αέρα, άνθρωποι που κατακρεουργούνται με μαγικά σπαθιά -αλλά στο τέλος βγαίνουν ακέραιοι «Ταχυδακτυλουργός λέγεσαι πάνω στη σκηνή. Κάτω από αυτήν γίνεσαι μάγος», λένε. Οι καλλιτέχνες του είδους για χρόνια πέθαιναν στη ψάθα. Η ταχυδακτυλουργία είναι παρεξηγημένη τέχνη. Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι οι ταχυδακτυλουργοί είναι φτωχοί, αμόρφωτοι άνθρωποι, ότι είναι κλόουν, μασκαράδες δηλαδή, απατεώνες και μεγάλα ψώνια. Στην πραγματικότητα όμως πολλοί μάγοι έχουν ανώτατο πτυχίο, είναι επιχειρηματίες -με αντικείμενο συνήθως τα εργαλεία της δουλειάς- ή πετυχαίνουν σε άλλους επαγγελματικούς τομείς. Η ιστορία δείχνει ότι οι περισσότεροι ξεκίνησαν από χόμπι ως ερασιτέχνες, αλλά στην πορεία τούς κέρδιζε τόσο πολύ η "μαγεία" που τα άφηναν όλα για χάρη της.
Όταν θέλεις να γίνεις "μάγος" πηγαίνεις στην Ακαδημία. Στον τρίτο όροφο, στην αίθουσα εκπαίδευσης μυείσαι στα μυστικά της ταχυδακτυλουργίας από αναγνωρισμένους και έμπειρους ειδικούς, εντελώς δωρεάν. Για να γίνεις μέλος της χρειάζεται να έχεις όρεξη για δουλειά και να είσαι διατεθειμένος να συνεισφέρεις και στις κοινωνικές προσφορές που οργανώνει. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι άλλοι. Με ξίφη, λάμες, μπαστούνια και απόχες μαθαίνεις να ξεγελάς με μεγάλη επιτυχία. Μαθητές όλων των ηλικιών περιτριγυρίζουν τον δάσκαλο Κρίστοφερ κι εκείνος τους βάζει στο μαγικό δρόμο της ταχυδακτυλουργίας. Όλοι είναι ιδιαίτερες φυσιογνωμίες. Λες και γεννήθηκαν για να μαγεύουν τους άλλους

Δεν υπάρχουν σχόλια: