Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

12 πανέμορφα παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα!










1. Μεγάλο Καφενείο, Τρίπολη
perierga.gr - 12 πανέμορφα παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα!
Σήμα-κατατεθέν της πόλης, με ιστορία και αναμνήσεις ετών. Στέκι της αριστοκρατίας και της υψηλής κοινωνίας απόόπου παρέλασαν σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Καζαντζάκης.
2. Πανελλήνιον, Άμφισσα
perierga.gr - 12 πανέμορφα παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα!
Ο χρόνος εδώ σταμάτησε το 1936 οπότε δημιουργήθηκε ο καφενές, ενώ η θεατρική σκηνή που υπάρχει στο χώρο έχει φιλοξενήσει σπουδαίους θεατρίνους σε επιθεωρήσεις και πρόζες όπως οι Αυλωνίτης, Μακρής και Φωτόπουλος.

3. Άκανθος, Καλαρρύτες

perierga.gr - 12 πανέμορφα παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα!
Το καλύτερο χειροποίητο γλυκό του κουταλιού σε διάφορες γεύσεις σερβίρεται εδώ από το 1960. Τσίπουρο και μεζέδες αλλά και αυτοσχέδια γλέντια με κλαρίνα έχουν την τιμητική τους συχνά-πυκνά.

4. Καφενείο Δρακάκη, Απολλωνία, Σίφνος
perierga.gr - 12 πανέμορφα παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα!
Κομμάτι της ιστορίας του νησιού και τόπος συνάντησης πολιτικών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών. Η Ελλάδα των ασπρόμαυρων ταινιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου αναβιώνει εδώ μέσα από πλήθος φωτογραφιών στους τοίχους.

5. Παραδοσιακό Καφενείο, Χώρα Αστυπάλαιας
perierga.gr - 12 πανέμορφα παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα!
Σε έναν χώρο που θυμίζει σαλόνι δεκαετίας του ’50, οι θαμώνες έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες από μαζώξεις και συναντήσεις στο καφενείο πολιτικών, καλλιτεχνών αλλά και οργανοπαιχτών που έδιναν ρέστα με τη μουσική τους.

6. Η Πλατεία του Συντάγματος, Μανώλης Σκουλάς, Ανώγεια, Κρήτη
perierga.gr - 12 πανέμορφα παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα!
Ο ιδιοκτήτης, αρχέτυπος τύπος κρητικής λεβεντιάς και ο χώρος του καφενείου παραδοσιακός όσο δεν παίρνει. Πλήρης αναμνήσεων από ανθρώπους που άφησαν εδώ το στίγμα αλλά και την αύρα τους.

7. Πλάτανος, Φυλακή Αποκορώνου, Κρήτη
perierga.gr - 12 πανέμορφα παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα!
Λειτουργεί από το 1924 και υπήρξε αγαπημένο καφενείο του Ελ. Βενιζέλου. Με 10 μόλις τραπεζάκια, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κουβαλούν επάξια την ιστορία του.

8. Κυρα-Βούλη, Άνω Δολιανά, Πάρνωνας
perierga.gr - 12 πανέμορφα παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα!
Με απρόσκοπτη θέα στο βουνό και τα καλύτερα γλυκά του κουταλιού που φάγατε ποτέ αλλά και σπιτίσιο λικέρ από τα λίγα! Δίπλα στην ξυλόσομπα θα σκούσεις ιστορίες του τόπου υπό τους ήχους παλιών ελληνικών τραγουδιών, ενώ χειροποίητες κρέμες από βότανα της περιοχής για κάθε θεραπεία αποτελούν αξεπέραστη αξία.

9. Ώπως Παλιά, Πάτρα
perierga.gr - 12 πανέμορφα παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα!
Με πίστη στην παράδοαση και με διακόσμηση που θυμίζει κάτι από παλιές εποχές, ο κόσμος απολαμβάνει τις αναμνήσεις του αλλά και άριστο καφέ στη χόβολη.

10. Άννα να ένα Μήλο, Μηλιές, Πήλιο
perierga.gr - 12 πανέμορφα παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα!
Εικόνες από παλιά αναγνωστικά Δημοτικού, φιλόξενος χώρος και ζεστή παρεΐστικη διάθεση αποτελούν τα ατού σε ένα κατά τα άλλα σκηνικό βγαλμένο από ταινία του ’70.

11. Μπουρνάος, Παξοί
perierga.gr - 12 πανέμορφα παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα!
Παλιά μουσικά όργανα, φωτογραφίες πολυκαιρισμένες, κοχύλια και βασιλικοί σε γλάστρες συνθέτουν ένα παραδοσιακό νησιώτικο σκηνικό με ιστορικές καταβολές ετών.

12. Το Καφενείο του Φορλίδα, Λαύκος, Πήλιο
perierga.gr - 12 πανέμορφα παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα!

Λειτουργεί από το 1785 και όλα περιστρέφονται γύρω από την ξυλόσομπα που δεσπόζει στο κέντρο του. Εκεί οι θαμώνες ψήνουν κάστανα το χειμώνα και λένε ιστορίες ή διαφωνούν για τα… πολιτικά!

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Βάζει «λουκέτο» και το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης μετά από 100 χρόνια

bazei-louketo-kai-to-bibliopwleio-eleutheroudakis-meta-apo-100-xronia
Στις 30 Σεπτεμβρίου το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης μετά από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου κατεβάζει ρολά οριστικά, κλείνοντας και το τελευταίο υποκατάστημα.

Άλλη μιας εμβληματική ελληνική επιχείρηση με ιστορία δεκαετιών έρχεται να προστεθεί στις χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που έβαλαν «λουκέτο» τα χρόνια της κρίσης. 
Στις 30 Σεπτεμβρίου το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης μετά από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου κατεβάζει ρολά οριστικά, κλείνοντας και το τελευταίο υποκατάστημα, στην οδό Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας.
Η διοίκηση του ιστορικού βιβλιοπωλείου, με ανακοίνωσή της στο Facebook, διαβεβαιώνει ότι «προετοιμάζεται για το επόμενο βήμα», το οποίο ωστόσο, «δεν πρόκειται να γίνει, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλιοπωλείο θα πραγματοποιήσει «bazaar» από τις 15 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, με πολύ χαμηλές τιμές για όλα τα προϊόντα του καταστήματος.


Η ανακοίνωση της οικογένειας Ελευθερουδάκη:

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή. Μετά από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε “έξω από το κουτί”, συμμετέχουμε στο διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μας “βιβλιοπωλείο”, αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας.
Γιατί το κάνουμε; Ας πάμε λίγο πίσω.
Αρχικά, υπήρχε ο βωβός κινηματογράφος. Ακολούθησαν οι πρώτες ομιλούσες ταινίες και ελάχιστοι πίστεψαν στο μέλλον τους. Τελικά όμως, επέζησαν. ‘Επειτα, ανακαλύψαμε το βίντεο και αρχίσαμε να νοικιάζουμε ταινίες για να τις βλέπουμε ξαπλωμένοι στον καναπέ. Πολλοί προείδαν το τέλος των κινηματογράφων. Όμως οι κινηματογράφοι άλλαξαν – και επέζησαν. Το περιτύλιγμα άλλαξε, όχι όμως το προϊόν μέσα σ’αυτό.
Πολλοί από μας μεγαλώσαμε με τα 45άρια και τα 33 LP μουσικής. Ακολούθησαν οι κασέτες, ακόμη και οι ειδικές κασέτες αυτοκινήτου. Τα Walkmans των 80’ς έδωσαν τη σειρά τους στα ipods και αυτά έγιναν με τη σειρά τους κάτι άλλο. Το περιτύλιγμα άλλαξε, το προϊόν παρέμεινε.
Στο χώρο του βιβλίου, για πολλά χρόνια δε φαινόταν να αλλάζει τίποτα. Ώσπου έγινε η επανάσταση με το πρώτο μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ο κόσμος έλεγε ότι ήρθε το τέλος του χάρτινου βιβλίου. Στο μεταξύ, οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο μοιάζουν όλο και περισσότερο με βιβλιοπωλεία. Ένας κόσμος άνω κάτω…
Τελικά, πώς θα είναι οι νέοι χώροι που θα φιλοξενούν βιβλία; Θα είναι βιβλιοπωλεία; Βιβλιοθήκες; Βιβλιοθηκοπωλεία; Εκδοτικοί χώροι; Κάτι άλλο;
Θα το ανακαλύψουμε μαζί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Στο μεταξύ όμως,
Το περιτύλιγμα αλλάζει – το προϊόν παραμένει και συνεχίζουμε:
Για να φτιάξουμε και να εκδώσουμε μαζί το βιβλίο σας.
Για τη δημιουργία βιβλιοθήκης για επιχειρήσεις
Για επαγγελματικά δώρα
Για παραγγελίες βιβλίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό
και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόταση συνεργασίας.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-9
Η ιστορία του ψωμιού ξεκινάει πριν από 30.000 χρόνια στην Ευρώπη. 
Το πρώτο ψωμί που φτιάχτηκε πιθανόν να ήταν μια εκδοχή πάστας σιτηρών, φτιαγμένης από καβουρδισμένους και αλεσμένους κόκκους δημητριακών και νερό, και μπορεί να προέκυψε τυχαία κατά το μαγείρεμα ή και σκόπιμα μετά από πειραματισμό με αλεύρι ολικής αλέσεως και νερό. Το πιο πιθανό είναι να ήταν άζυμο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα δημητριακά ήταν μια από τις πολλές πηγές τροφίμων, καθώς η δίαιτα των Ευρωπαίων βασιζόταν κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Τα δημητριακά και το ψωμί έγιναν βασική τροφή στη Νεολιθική εποχή, περίπου 10.000 χρόνια πριν, όταν το σιτάρι και το κριθάρι ήταν ανάμεσα στα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν.
Η καλλιέργειά τους εξαπλώθηκε από τη Νοτιοδυτική Ασία στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική και την Ινδική χερσόνησο και έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να γίνουν αγρότες και όχι κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες.
Η εμφάνιση του ψωμιού με προζύμι τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα πάλι σε προϊστορικούς χρόνους, όμως οι πρώτες μαρτυρίες εντοπίζονται στην αρχαία Αίγυπτο. Στην αρχαιότητα, η ιδέα ενός αυτοτελούς φούρνου που θα μπορούσε να προθερμανθεί, έχοντας μια πόρτα για πρόσβαση, φαίνεται να ήταν ελληνική.
Στην αρχαία Ελλάδα το ψωμί ήταν κριθαρένιο. Ο Σόλων είχε δηλώσει πως το σταρένιο ψωμί θα μπορούσε να ψηθεί μόνο σε μέρες γιορτής. Τον 5ο αι. π.Χ. μπορούσε κανείς να αγοράσει ψωμί στην Αθήνα από αρτοποιείο, ενώ στη Ρώμη, οι Έλληνες αρτοποιοί έκαναν την εμφάνισή τους τον 2ο αι. π.Χ., όταν η Μικρά Ασία πέρασε στη Ρωμαϊκή κυριαρχία. Η σημασία του ψωμιού στη διατροφή αντανακλάται και από το όνομα του υπόλοιπου γεύματος: ὄψον , δηλαδή συνοδεία ψωμιού, όποια κι αν ήταν αυτή.
Στο Μεσαίωνα, στην Ευρώπη, το ψωμί αποτελούσε όχι μόνο βασική τροφή, αλλά και μέρους του σερβίτσιου. Πιο συγκεκριμένα, ένα κομάτι μπαγιάτικο ψωμί χρησιμοποιούταν σαν απορροφητικό πιάτο, που κατά την ολοκλήρωση του γεύματος μπορούσε να φαγωθεί, να δοθεί στους φτωχούς ή να ταϊστεί στα σκυλιά. Μόλις τον 15ο αι. άρχισε να αντικαθίσται από ξύλινες πιατέλες.
Για πολλές γενιές το άσπρο ψωμί προτιμούνταν από τους πλούσιους, ενώ οι φτωχοί έτρωγαν μαύρο (ολικής αλέσεως) ψωμί. Όμως, στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες τα πράγματα αντιστράφηκαν στα τέλη του 20ου αι., με το ψωμί ολικής αλέσεως να προτιμάται, εξαιτίας της υψηλής διατροφικής του αξίας, σε αντίθεση με το άσπρο που συνδέθηκε με άγνοια για τη διατροφή.
Στη σύγχρονη εποχή, η βιομηχανοποίηση του ψησίματος του ψωμιού αποτέλεσε ένα καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου. Ο Otto Frederick Rohwedder θεωρείται ο πατέρας του ψωμιού σε φέτες (1912), ο οποίος κατάφερε το 1928 να εφεύρει μια μηχανή που τεμάχιζε και τύλιγε το ψωμί σε συσκευασία.
Μια άλλη σημαντική αλλαγή συνέβη το 1961, με την ανάπτυξη της μεθόδου Chorleywood, που χρησιμοποιούσε την έντονη μηχανική επεξεργασία της ζύμης για να μειώσει δραματικά την περίοδο της ζύμωσης και τον χρόνο που απαιτείται για να παραχθεί μια φραντζόλα, σε βάρος όμως της γεύσης και της θρεπτικής αξίας. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται πλέον ευρέως σε μεγάλα εργοστάσια παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα
Οι Έλληνες ναυτικοί και έμποροι έφεραν το αιγυπτιακό αλεύρι στην Ελλάδα, όπου άρχισε και το ψήσιμο του ψωμιού. Περισσότερο δημοφιλές ήταν το λευκό ψωμί και μεταξύ των πόλεων υπήρχε πολύ έντονος ανταγωνισμός για το καλύτερο ψωμί. Η Αθήνα «καμάρωνε» για τον Θεάριο, τον καλύτερο αρτοποιό της, το όνομα του οποίου βρισκόταν στα γραπτά πολλών συγγραφέων.
Αρτοποιεία εμφανίστηκαν κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. Ανάμεσα στις πολλές ποιότητες ψωμιού που παρασκευάζονταν στην αρχαία Ελλάδα ήταν ο ζυμίτης, από αλεύρι, νερό και προζύμι, ο άζυμος, από αλεύρι και νερό, ο σιμιγδαλίτης, από λεπτότατο αλεύρι προερχόμενο από καλής ποιότητας σιτάρι κλπ.
Από αρχαία κείμενα προκύπτει ότι οι Έλληνες προσέφεραν άρτους στους θεούς, στους οποίους ονόμαζαν θειαγόνους άρτους. Στο ναό της Δήμητρας στην Ελευσίνα, κατά την εορτή των θεσμοφορίων, προσφερόταν στη θεά μεγάλος άρτος από τον οποίο η συγκεκριμένη γιορτή ονομαζόταν μεγαλάρτια.
Στο γερμανικό Μουσείο Ψωμιού που λειτουργεί στην πόλη Ουλμ, τα ωραιότερα εκθέματα είναι τέσσερα ελληνικά ειδώλια του 5ου αιώνα π.Χ., προερχόμενα από τη Βοιωτία, με γυναικείες μορφές. Στα ειδώλια εικονίζεται το άλεσμα του σταριού σε γουδί, το πλάσιμο της ζύμης, το ψήσιμο του ψωμιού και οι άρτοι έτοιμοι προς πώληση και βρώση.
Να σημειωθεί ότι οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να βάζουν θαλασσινό αλάτι στο ψωμί για νοστιμιά.
Στη θρησκεία
Στην Καινή Διαθήκη περιγράφεται το θαύμα που έκανε ο Ιησούς Χριστός, που με πέντε άρτους και δύο ψάρια χόρτασε πέντε χιλιάδες ανθρώπους. Επίσης ο Χριστός παρομοίαζε τον εαυτό του στους μαθητές του σαν άρτο τον οποίον όποιος τρώει θα έχει ζωή αιώνια.
Στο Μυστικό δείπνο ο Ιησούς ευλόγησε ένα ψωμί, το έκοψε σε κομμάτια και είπε: «Λάβετε, φάγετε, αυτό είναι το σώμα μου». Μετά ευλόγησε το κρασί και έδωσε το ποτήρι του σε όλους και είπε: «Πιείτε από αυτό όλοι, αυτό είναι το αίμα μου».
Στην προσευχή που έδωσε ο ίδιος ο Χριστός, υπάρχει αίτημα για τον άρτον τον επιούσιον.
Στην εκκλησία, χωρίς άρτο, δεν είναι δυνατόν να τελεσθεί θεία λειτουργία. Ο άρτος πρέπει να είναι καλά ζυμωμένος και να έχει την σφραγίδα του σταυρού και την επιγραφή ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ.
Ένα μέρος του άρτου χρησιμοποιείται από τον ιερέα για την ετοιμασία της Θείας Κοινωνίας (σε ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου), και το υπόλοιπο κόβεται σε μικρά κομμάτια, τα αντίδωρα και μοιράζεται στους πιστούς στο τέλος της Θείας Λειτουργίας.
Η ευλάβεια των ανθρώπων απέναντι στο ψωμί που ποτέ δεν πετούν, δείχνει τη σημασία του στη διαβίωση αλλά και στη θρησκευτική ζωή.
h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-1

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-3

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-4

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-5

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-6

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-7

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-8

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-10

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-11

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-12

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-13

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-14

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-16

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-17


h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-19

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-20

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-21

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-22

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-23

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-24


h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-26

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-27

h-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-28
 Από το: tilestwra.com

Κάποτε - 14 Σεπτεμβρίου - ημέρα του Σταυρού στον Άλιμο

Αποτέλεσμα εικόνας για σταφύλια εικόνες
Κάποτε - 14 Σεπτεμβρίου - 
ημέρα του Σταυρού στον Άλιμο

Στη δεκαετία του *50* και ποιο πριν, στον Άλιμο, οι κάτοικοι έβαζαν μέσα σε πανέρια, καλάθια, ακόμη και σε τσίγκινες λεκάνες, ότι λαχανικό, φρούτο ή εσπερωιδές φύτρωνε στον κήπο τους και το πήγαιναν στην εκκλησία να το ευλογήσει ο παπάς για να πάει καλά η χρονιά.  
Μετά την λειτουργία ο παπάς έδινε στους εκκλησιαζόμενους, αντί για αντίδωρο, ένα μικρό τσαμπί σταφύλι και ένα κλωναράκι βασιλικό. 

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΘ 2016 - Συνέντευξη Τσίπρα: Η δημοσιογράφος του Alpha που «ξεφτίλισε» τον Πρωθυπουργό


Ερώτηση δημοσιογράφου Alpha Eυαγγελία Τσικρικά : Χάνω τη δουλειά μου και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί; Κύριε Τσίπρα σας ακούγαμε εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα δεν χωρά περισσότερα από τέσσερα κανάλια. Λέτε ότι πάτε να καταπολεμήσετε τη νομιμότητα, γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους; Είχατε πει ότι θα είστε κάθε λέξη του Συντάγματος; Άλλαξε κάτι στα πιστεύω σας 
Τσίπρας: Δεν είστε η μόνη εργαζόμενη που έχετε βρεθεί σε μια τόσο δύσκολη θέση. Σας παρακαλώ μη με διακόψετε! Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς! Όμως, εμείς θα σταθούμε δίπλα και στον τελευταίο εργαζόμενο, γιατί εμείς δεν θέλουμε να χαθεί καμία θέση εργασίας, αλλά να διευθετήσουμε ένα άναρχο και ασύδοτο τοπίο στο χώρο των ΜΜΕ». 


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/726897/deth-2016-synenteyxi-tsipra-h-dimosiografos-toy-alpha-poy-xeftilise-ton-prothypoyrgo#ixzz4K9WVqnLq

Συγκλονιστικό: Πέθανε λίγα λεπτά αφού χόρεψε με την κόρη του στο γάμο της

Συγκλονιστικό: Πέθανε λίγα λεπτά αφού χόρεψε με την κόρη του στο γάμο της!
Η πιο όμορφη μέρα στη ζωή της Michele Howard έγινε παράλληλα και η τραγικότερη, καθώς ο 54χρονος πατέρας της πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση του πρώτου χορού μαζί της στο γάμο.

Ο Tim Buchanan ήταν στο γάμο της κόρης του στην Κόστα Ρίκα όταν συνέβη η τραγωδία. 
«Ποτέ δεν ξέρεις πότε η τελευταία φορά θα είναι η τελευταία φορά! Ήταν η πιο όμορφη ψυχή που έχω γνωρίσει ποτέ και η ζωή μου δεν θα είναι ποτέ η ίδια χωρίς αυτόν. Ξέρω ότι αγάπησε εμένα και την οικογένειά μας. Με τα χρόνια κάναμε τέσσερα καταπληκτικά παιδιά, νοιαζόταν για τους μικρούς αδελφούς μου όταν μας χρειάζονταν και είχε αποκτήσει και ένα όμορφο εγγόνι», έγραψε η σύζυγός του στο Facebook.
Συγκλονισμένη από τον θανάτο του συζύγου της, αναφέρει ότι νιώθει ευγνωμοσύνη που πρόλαβε να ζήσει την σημαντική αυτή στιγμή της ζωής της.
Επιπλέον η γυναίκα με τη δημοσίευσή της καλεί τους ανθρώπους να μην παραμελούν τις επισκέψεις στο γιατρό. «Πρέπει όλοι να φροντίζουμε παραπάνω την υγεία μας για χάρη του Tim» έγραψε χαρακτηριστικά.
Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/726000/sygklonistiko-pethane-liga-lepta-afoy-xorepse-me-tin-kori-toy-sto-gamo-tis#ixzz4K9VN3idz

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Τι ήταν η «Συρακοσία»;


Από BLOGGER Σακκέτος Άγγελος 

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ σήμερα τη φωτογραφία της διάσημης (και αείμνηστης πλέον) ηθοποιού, Ελίζαμπεθ Τέηλορ, να είναι δίπλα σε ένα αρχαίο πλοίο, όπου πρωταγωνίστησε στο ρόλο της θρυλικής «Κλεοπάτρας» (πάνω), θυμηθήκαμε το πλοίο «Συρακοσία», μια πλωτή βιβλιοθήκη των αρχαίων Ελλήνων για την οποία, μέσα στο έργο μας: «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα’ (α΄ τόμος),  σημειώνουμε τα εξής:




ΑΥΤΗ Η «ΣΥΡΑΚΟΣΙΑ»...
Τελειώνοντας, ας κλείσουμε με την Σικελία, η οποία πρέπει να συνδεθεί με μία Βιβλιοθήκη εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Χάρις σ' ένα μικρό απόσπασμα, που το παραδίδει ο Αθηναίος και από το σύγγραμμα ενός κάποιου Μοσχίωνος, κατέχομε μία ακριβή περιγραφή ενός παράξενου πλοίου, το όποιο έβαλε να το κατασκευάσουν ο βασιλεύς Ιέρων ο Συρακούσιος:
Αυτή η "Συρακοσία," ένα για τις αρχαίες συνθήκες γιγαντιαίο εμπορικό πλοίο, στα επάνω καταστρώματα του ήταν διευθετημένο για μεταφορά επιβατών, και μάλιστα κατά τον πολυτελέστερο τρόπο. Εκτός άπό τις καμπίνες υπήρχε και μία στοά επισκιασμένη με γνήσια φυτά, ένα γυμνάσιο, ένας ναός της Αφροδίτης και μάλιστα, και ένα σχολαστήριο, δηλαδή ένας χώρος παραμονής για άνετη ανάπαυση, που ήταν διακοσμημένος με μία βιβλιοθήκη.
Επειδή όμως, καθώς φάνηκε, κανένα λιμάνι στη δυτική περιοχή της Μεσογείου δεν μπορούσε να δεχθεί ένα τόσο μεγάλο πλοίο, ο Ιέρων έβαλε να το φέρουν στην Αίγυπτο ως δώρον στον βασιλέα Πτολεμαίο Γ΄ τον Ευεργέτη. Πάντως τα πολύ σημαντικά πρόσωπα, τα οποία μπορούσαν να προσφέρουν στον εαυτό τους ένα ταξίδι επάνω στην Συρακοσία, δεν είχαν ανάγκη να φροντίζουν για τα ταξιδιωτικά τους αναγνώσματα σε κάθε παλαιοβιβλιοπωλείο λιμανιού, όπως π.χ. ένα τέτοιο αναζητούσε ο Γέλλιος (9,4) στο Μπρίντιζι».
Για να κατάληξει ο καθηγητής:
«Τα λογοτεχνικά και τα επιγραφικά τεκμήρια από τα οποία έχομε γνωρίσει εδώ μία επιλογή, είναι παραδείγματα μόνον, τα οποία έφτασαν σε μας τυχαία, τα οποία μάς επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι στις μεγαλύτερες πόλεις της ελληνιστικής Ελλάδος, από τη Δύση μέχρι την Ανατολή, οι βιβλιοθήκες ήταν ο κανόνας μάλλον παρά η εξαίρεση»!!!
Είχε δίκιο, λοιπόν, ο Αριστοτέλης ο οποίος στο έργο του «Ηθικά Ευδήμεια» διηρωτήθη γιατί πρέπει να εξετάζεται και να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των σοφών και όχι των πολλών ή μήπως ο Πλάτων ο οποίος διηρωτήθη ποία είναι η αιτία της φιλοδοξίας των ανθρώπων να αφήσουν αθάνατα έργα;
Ιδού το ερώτημα!.. 

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

8 φαγητά που δεν λήγουν όσα χρόνια και αν περάσουν Ξέρεις ποια φαγητά δεν πρόκειται να χαλάσουν ποτέ, όσο χρόνια και να τα έχεις στο ντουλάπι;


Κουκουβάγια, Bake, Μάγειρας, Ψυγείο

Ξέρεις ποια φαγητά δεν πρόκειται να χαλάσουν ποτέ, όσο χρόνια και να τα έχεις στο ντουλάπι;
Δεν θυμάμαι πόσες φορές έχω πετάξει χαλασμένα φρούτα και λαχανικά από το ψυγείο, για να μην συζητήσω τις αμέτρητες ληγμένες συσκευασίες που πιάνουν χώρο στο ντουλάπι μου γιατί προφανώς και βαριέμαι να τις πετάξω.
Υπάρχουν όμως και κάποια τρόφιμα που ό,τι και να γίνει, το χειρότερο σενάριο επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ να γίνει πραγματικότητα εκείνα θα επιβιώσουν. Αρκεί βέβαια να τα έχεις στα σωστά ταπεράκια/ βαζάκια! Για τις μεγάλες πείνες λοιπόν, καλό είναι να έχεις πάντα στο ντουλάπι σου τα εξής τρόφιμα:

Μέλι

Αν διατηρείς το μέλι σε ένα καλά κλεισμένο βάζο δεν πρόκειται να πάθει τίποτα, καθώς περιέχει ένα ένζυμο που αποτρέπει τη δημιουργία βακτηρίων. Το μόνο που μπορεί να πάθει είναι να κρυσταλλώσει, κάτι που διορθώνεται εύκολα μόλις το ζεστάνεις σε ένα μπεν μαρί.

Λευκό ξύδι

Εξαιτίας της μεγάλης οξύτητας που έχει το λευκό ξύδι δεν πρόκειται να πάθει ποτέ τίποτα. ΠΟΤΕ. Πιο πιθανό είναι να πάθεις κάτι εσύ παρά εκείνο, είναι ο Χαϊλάντερ των τροφίμων- νομίζω δεν γίνεται να το θέσω πιο σωστά.

Αλκοόλ

Τα ποτά όπως το ουίσκι, το τζιν ή η βότκα αν διατηρηθούν σε δροσερό και στεγνό μέρος θα ζήσουν για πάντα- μέχρι να τα καταναλώσεις σε κάποιο πάρτι τουλάχιστον.

Όσπρια

Μεγάλη αδικία να χαλάνε τα αυγά και το κρέας και να μένει ανέπαφη το μπιζέλι, το ξέρω αλλά τι να κάνουμε έτσι είναι η ζωή- άδικη. Οι φακές και τα μαυρομάτικα θα σε περιμένουν με ανυπομονησία στο ντουλάπι μέχρι να πάρεις την απόφαση να τα φας. Δεν τη γλιτώνεις.

Ρύζι

Λευκό, άγριο, μπαζμάτι δεν έχει σημασία. Το ρύζι διατηρείται για χρόνια, μην κοιτάς την ημερομηνία λήξης στα πακέτα. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να το έχεις σε ένα βάζο/ τάπερ που κλείνει πολύ καλά ώστε να μην μπουν μέσα ζουζούννια. Το καστανό ρύζι πάντως χαλάει, εξαιτίας των φυσικών ελαίων που έχει για αυτό καλό είναι να μην το ξεχάσεις στο βάθος του ντουλαπιού.

Αλάτι

Θυμάσαι τον περιοδικό πίνακα των χημικών στοιχείων; Όχι ούτε εγώ, αλλά με ένα γρήγορο google search θα θυμηθείς ότι όντας φυσικό ορυκτό έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει τη φρεσκάδα του πολλά χρόνια.

Ζάχαρη

Η αγαπημένη μας ζάχαρη είναι επίσης αθάνατη σε όλες τις μορφές, λευκή, καστανή, άχνη δεν έχει σημασία καθώς το γεγονός ότι δεν επιτρέπει την δημιουργία βακτηρίων την κάνει Χαϊλάντερ, όπως το λευκό ξύδι.

Στιγμιαίος καφές

Μπορείς να λείψεις από το σπίτι 2 χρόνια και να γυρίσεις να το βρεις μες στην σκόνη και την μούχλα ΑΛΛΑ το σακουλάκι  με τον στιγμιαίο καφέ θα είναι ανέπαφο. Η έλλειψη υγρασίας τον βοηθάει να διατηρηθεί χωρίς να πάθει τίποτα για πολλά χρόνια, αρκεί βέβαια να τον διατηρείς σωστά.

Μυστηριώδης λάμψη αναστάτωσε την Κύπρο. Τι συμβαίνει


Πολίτες αναφέρουν πως ένιωσαν ένα βουητό και είδαν μια μεγάλη μπλε λάμψη να σκίζει τον ουρανό

Πανικός επικρατεί από νωρίς τα ξημερώματα στην Κύπρο με αφορμή κρότο μυστήριο που αναστάτωσε αρκετές επαρχίες.
AdTech Ad

Όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες πολιτών που ένιωσαν το βουητό και είδαν μια μπλε λάμψη όπως αναφέρουν, το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα και κυρίαρχο στοιχείο ήταν μια μπλε λάμψη που "έσκισε" τον ουρανό.

Πιθανή πτώση μετεωρίτη


Δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής ακριβής εξήγηση για το τι ακριβώς συνέβη, αν και αρχικές διαπιστώσεις αναφέρουν ότι μάλλον πρόκειται για πτώση μετεωρίτη, λόγω χρώματος κυρίως. Άλλες πρώτες, πιθανές πρώτες εικασίες, κάνουν λόγο όντως για πτώση μετεωρίτη, κομμάτια του οποίου πιθανόν να έπεσαν στην θάλασσα.
Όπως εξηγούν στο SigmaLive ερασιτέχνες αστρονόμοι αλλά και αστροφυσικοί, μάλλον πρόκειται για πτώση μετεωρίτη, κοντά στην περιοχή της Μόρφου.
Το φαινόμενο ωστόσο τυγχάνει ανάλυσης από τους ειδικούς, προκειμένου να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ωστόσο από χθες βράδυ η Αστυνομία έχει ενημερωθεί για το περιστατικό και περιπόλησε σε αρκετές περιοχές, όπου ήταν ορατό το φαινόμενο, αφού δέχθηκε σωρεία τηλεφωνημάτων.
Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online επικοινώνησε με την Αστρονομική Εταιρία Κύπρου και συγκεκριμένα με τον Αρχιτέκτονα Μάριο Παπαδόπουλο ο οποίος παρακολούθησε το φαινόμενο την ώρα που συνέβη.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τόσο η λάμψη όσο και η έκρηξη που ακούστηκε σε κάποιες περιοχές οφείλεται σε ουράνιο σώμα, πιθανότατα πετρώματα προερχόμενα από μετεωρίτη τα οποία εγκλωβίστηκαν στην ατμόσφαιρα της γης και τεμαχίστηκαν πάνω από την Κύπρο. Η πορεία του πετρώματος ήταν από τα Ν.Α. της Κύπρου προς τα Β.Δ. δηλαδή προς το Καστελόριζο. Σε πρώτη φάση εμφανίστηκε μία έντονη λάμψη σαν φλας φωτογραφικής και ακολούθως πήρε ένα απόκοσμο πρασινο-γαλάζιο χρώμα.
Το φαινόμενο είναι σύνηθες αφού επί καθημερινής βάσης τόνοι πετρωμάτων πέφτουν στη γη η πλειοψηφία των οποίων δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Το πρώτο ελληνικό drone είναι πραγματικότητα!


Το πρώτο αμιγώς ελληνικό drone είναι γεγονός: Ζυγίζει λίγο παραπάνω από ότι ένας μέσος άνθρωπος έχει μήκος 4 μέτρα, απογειώνεται με ταχύτητα 2,8 μέτρων ανά δευτερόλεπτο και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 190 χιλιομέτρων ανά ώρα. 

Με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και αυτονομία 11 ωρών, μπορεί από ύψος 2 χιλιομέτρων, πετώντας μέρα και νύχτα, να μεταδώσει σε πραγματικό χρόνο κρίσιμες και λεπτομερείς πληροφορίες για την υποστήριξη υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας: την παρακολούθηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, την προστασία κρίσιμων υποδομών, την υποστήριξη ερευνών διάσωσης, την εποπτεία δασικών εκτάσεων για την έγκαιρη κατάσβεση πυρκαγιών, τη δειγματοληψία εδάφους, θαλάσσιων και αέριων ρύπων, την εποπτεία οδικών αξόνων, την αεροφωτογράφηση περιοχών ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για το Πολιτικό Μη-επανδρωμένο Αερόχημα HCUAV RX-1, το πρώτο ελληνικής παραγωγής σε τέτοια κλίμακα.

Η παρθενική του πτήση, στις 4 Αυγούστου 2016, διήρκεσε περίπου 15 λεπτά και στέφθηκε από επιτυχία -μάλλον σπουδαία επιτυχία- αν λάβει κανείς υπόψη ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε μόλις πριν από 36 μήνες από μία λευκή κόλλα χαρτί. 

Κατασκευάστηκε στα Τρίκαλα 

Το HCUAV RX-1αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργατικού έργου της δράσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011», της ΕΥΔΕ - ΕΤΑΚ, στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, με επικεφαλής και συντονιστή τον αν. καθηγητή Κύρο Υάκινθο, Διευθυντή του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετείχαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο τη σχεδίαση του αεροχήματος, αεροδυναμικές αναλύσεις, την κατασκευαστική μελέτη, βελτιστοποίηση γεωμετρίας και πτητικές δοκιμές και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με αντικείμενο τη ρομποτική όραση, αντίληψη περιβάλλοντος, και επεξεργασία σήματος.

Μια εταιρεία από τη Φαρκαδόνα Τρικάλων, η Spacesonic, ανέλαβε την κατασκευή του αεροχήματος, η Intracom Defense Electronics την ανάπτυξη και εγκατάσταση των συστημάτων επικοινωνιών, κινητούς σταθμούς εδάφους και συστήματα ευφυούς λογισμικού και η εδρεύουσα στη Θεσσαλονίκη MLS την εγκατάσταση συστήματος GPS, την προμήθεια χαρτών και δράσεις διάχυσης αποτελεσμάτων του έργου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ερευνητικού προγράμματος ήταν 2 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ για τους πέντε εταίρους 1,3 εκατ. ευρώ. 

Μπορούμε και στον αέρα 

Μπορεί μια χώρα σαν την Ελλάδα, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, να αναπτύξει αεροναυπηγική βιομηχανία και μάλιστα ανταγωνιστική προς χώρες με παράδοση στον χώρο; "Ναι! Μπορούμε", απαντά  ο κ. Υάκινθος.

«Στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν εξαιρετικά πράγματα, σε συνεργασία των Πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων με τις ελληνικές εταιρείες. Στην Ελλάδα υπάρχει φοβερό δυναμικό, αλλά υπάρχει και το ερώτημα του επενδυτή, αν θα κάνει το επόμενο βήμα», εξηγεί και αποτιμώντας τη δική του εμπειρία προσθέτει.

«Πρέπει ως χώρα να δούμε πέρα από τους τομείς, που δίνουμε σήμερα προτεραιότητα. Μπορούμε! Πραγματικά με πειράζει και με στενοχωρεί, πως στην αρχή της προσπάθειας οι περισσότεροι μου έλεγαν, πού πας, τι θα κάνεις, σιγά μη γίνει ποτέ στην Ελλάδα αυτό. Κι όμως γίνεται, και μάλιστα με μικρό κόστος, αρκεί να υπάρχει όραμα και συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα».

«Στην ευρωπαϊκή αγορά υπάρχουν πολλές χώρες που αναπτύσσουν τέτοια αεροχήματα. Η Τουρκία, για παράδειγμα, έχει επενδύσει πάρα πολλά εκατομμύρια στον τομέα. Είναι, άλλωστε, αλήθεια ότι η παρουσία στον αέρα προσδίδει διαφορετικό κύρος σε μία χώρα» σημειώνει ο καθηγητής, ομολογώντας πάντως ότι υπήρξαν στιγμές που και ο ίδιος αμφισβήτησε πως η ελληνική πρώτη απόπειρα θα ολοκληρωνόταν.

«Ήταν όταν η γραφειοκρατία μας έδενε τα χέρια. Είναι αυτή που σταματάει τα πάντα. Όχι τα στελέχη των υπηρεσιών, αυτά συνήθως κάνουν τα πάντα να βοηθήσουν. Διαχρονικά το σύστημα είναι τόσο δύσκαμπτο, ενώ και οι μηχανισμοί στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, έχουν φτάσει στο άλλο άκρο για να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα θα πάνε εκεί που πρέπει και σε αντιμετωπίζουν ως κάποιον που θα κάνει οπωσδήποτε την αρπαχτή», εξηγεί. 

Προσγείωση στη ΔΕΘ 

Το Ελληνικό Πολιτικό Μη-επανδρωμένο Αερόχημα HCUAV RX-1, αφού αποσυναρμολογηθεί θα συναρμολογηθεί για να παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μετά την πρώτη δοκιμαστική πτήση έχουν ήδη δρομολογηθεί βελτιώσεις σε επιμέρους ζητήματα που καταγράφηκαν.

Τα πτητικά χαρακτηριστικά του HCUAV, οι επιχειρησιακές του δυνατότητες, καθώς και ο ηλεκτρονικός του εξοπλισμός, επιλέχθηκαν με βάση τις απαιτήσεις της Ελλάδας για την επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων εκτάσεων, σε μεγάλη ακτίνα, με έμφαση κυρίως στις φυσικές καταστροφές, τα περιβαλλοντικά ατυχήματα (φωτιές, θαλάσσια μόλυνση κ.α.) και στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Επιπλέον, έγινε λεπτομερής ανάλυση του κόστους παραγωγης μονάδων HCUAV η οποία έδειξε ότι το σύστημα του HCUAV μπορεί να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα προϊόντα της διεθνούς αγοράς με εξαιρετικές προοπτικές, εφόσον αξιοποιηθεί από την Πολιτεία.

«Μιλάμε για άκρως ανταγωνιστικό κόστος», διαβεβαιώνει ο κ.Υάκινθος, ενώ διευκρινίζει ότι η προοπτική αξιοποίησης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, καθώς το HCUAV σχεδιάστηκε ώστε να δίνει ευελιξία για τροποποιήσεις με βάση της απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη, χώρας κ.λπ.