Υπάρχουν πολλά μυστικά από την παράδοση των γιαγιάδων μας. Θα αναφέρουμε μόνο μερικά σήμερα, σχετικά με τα λευκά υλικά της κουζίνας μας, όπως η σόδα και το αλάτι.
Θαυμάστε μερικές υπέροχες και δραστικές προτάσεις, σκέτα ή σε συνδυασμό με ξύδι ή λεμόνι που δεν λείπουν ποτέ από ένα σπίτι.
- Αιμοστατικό: Αν κοπήκατε, σταματήστε το αίμα βάζοντας στην πληγή σόδα φαγητού.
- Λεκές από αίμα: Βάλτε στο λεκέ κρύο νερό με αλάτι, τρίψτε και ξεπλύνετε.
- Λεκές από αυγό: Βγάλτε το λεκέ, με διάλυμα αμμωνίας και νερού ή κρύο αλατόνερο. Για να φύγει η μυρωδιά του αυγού π.χ. από τον πάγκο της κουζίνας, από χαλί κ.λ.π. ρίξτε λίγο αλάτι.
- Λεκές από κρασί: Ο λεκές από κρασί στο ύφασμα, θα φύγει αν απορροφήσετε όση ποσότητα μπορείτε με μια πετσέτα και μετά ρίξετε αλάτι.
- Αστραφτερά μάρμαρα: Τρίψτε απαλά τα μάρμαρα με μισό λεμόνι πάνω στο οποίο έχετε ρίξει αλάτι και πλύνετε με νερό και σαπούνι πιάτων.
- Η σκουριά από μάρμαρα βγαίνει με χυμό λεμονιού μαζί με αλάτι, σε διάλυμα. Αν είναι κίτρινα, θα ξεκιτρινίσουν αν τα περάσετε με διάλυμα λεμονιού, ξυδιού και χονδρού αλατιού.
- Σίδερο: Για να καθαρίσετε την πλάκα του σίδερου, σιδερώστε χαρτί στο οποίο θα έχετε ρίξει επάνω, χονδρό αλάτι.
- Μπαμπού: Τα έπιπλα μπαμπού καθαρίζουν αν τα τρίψετε με βούρτσα ποτισμένη με ζεστό αλατόνερο και μετά τα σκουπίσετε με βαμβακερό πανί.
- Άλατα στο μπάνιο: Τα άλατα στο μπάνιο, απομακρύνονται σε διάλυμα σόδας ή και με διάλυμα ξυδιού.
- Χαλιά: Τα χαλιά σας θα γίνουν σαν καινούργια, αν τα περάσετε με βούρτσα βουτηγμένη με νερό και ξύδι ή αν ρίξετε διάλυμα σόδας πριν τα σκουπίσετε.
- Αποσμητικό: Για αποσμητικό χώρου χρησιμοποιείστε σόδα φαγητού, σε ένα μπολάκι.
- Ασημικά, ασήμι: Τα ασημένια κοσμήματα καθαρίζουν αν τα βράσετε σε νερό με μαγειρική σόδα ή απορρυπαντικό πιάτων ή αν τα τρίψετε με παλιά βούρτσα δοντιών που έχετε βρέξει με χυμό λεμονιού και αλάτι.
- Τα ασημένια μαχαιροπήρουνα θα καθαρίσουν αν τα βάλουμε σε μια κατσαρόλα που έχουμε ντύσει με αλουμινόχαρτο.
Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό βραστό και 1 χούφτα αλάτι και τα αφήνουμε εκεί για 10 λεπτά. - Έπιπλα: Τα σημάδια στα ξύλινα έπιπλα από καυτά σκεύη φεύγουν αν τα περάσετε με μείγμα οδοντόκρεμας και λίγης σόδας.
- Κεριά: Για να μη στάζουν τα κεριά, πριν τα ανάψετε, βουτήξτε τα στο αλατόνερο για 10 λεπτά.
- Πλακάκια: Τα πλακάκια θα λάμπουν αν τα περάσετε με διάλυμα νερού και μαγειρικής σόδας.
- Ομελέτα: Όταν κάνετε ομελέτα προσθέστε στο μείγμα σόδα μαγειρικής, λίγο γάλα και ελάχιστο νερό, για να γίνει πιο αφράτη.
- Κεφτεδάκια: Για κεφτεδάκια αφράτα και πικάντικα προσθέστε σόδα που την έχετε διαλύσει σε λίγο ούζο και ξύδι.
- Σαντιγύ: Φτιάξτε τη νοστιμότερη, προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου