Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Κόλαση ραδιενέργειας στο ΧΥΤΑ Φυλής - Πέντε χρόνια κρυμμένες στα συρτάρια οι μετρήσεις

Κόλαση ραδιενέργειας στο ΧΥΤΑ Φυλής - Πέντε χρόνια κρυμμένες στα συρτάρια οι μετρήσεις
Η επικίνδυνη ραδιενεργή ακτινοβολία ξεπερνά έως και 100% τα ανώτατα επιτρεπτά όρια 

Μια κόλαση γεμάτη ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα περιγράφεται στις μετρήσεις που έγιναν το 2015 στην περιοχή της χωματερής της Φυλής, όπου θάβονται εδώ και δεκαετίες τα σκουπίδια ολόκληρης της Αττικής. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που δίνονται στη δημοσιότητα μόλις τώρα αν και ο Δήμος Φυλής τις είχε παραλάβει τέσσερα χρόνια νωρίτερα, οι επικίνδυνες ραδιενεργές ακτινοβολίες ξεπερνούν έως και κατά 100% τα ανώτερα επιτρεπτά όρια ενώ σε πλήθος άλλων εναέριων και υπόγειων ρύπων οι υπερβάσεις είναι εφιαλτικές.
Προκειμένου να γίνουν γνωστές οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία Asprofos για λογαριασμό του Δήμου Φυλής, χρειάστηκε ένας μακροχρόνιος αγώνας από την συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο» η οποία ασχολείται με θέματα Περιβάλλοντος. Το Δυτικό Μέτωπο κατάφερε να παραλάβει τις μελέτες και να τις δώσει στη δημοσιότητα, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού ο οποίος στο μεσοδιάστημα επέτρεψε αλλεπάλληλες επεκτάσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής και εισέπραξε αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Ιδού και μερικά ενδεικτικά ευρήματα των μετρήσεων που έγιναν με ειδικές εναέριες συσκευές σε έκταση 10.000 στρεμμάτων:
  1. Εντοπίστηκαν πέντε διαφορετικά ραδιοϊσότοπα τα οποία «υπερβαίνουν τα ανώτερα όρια της ιονίζουσας εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα (μόλυνση του εδάφους, του αέρος και όλων των υδάτινων πόρων της περιοχής), με άμεση συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπων (με αλματώδη αύξηση όλων των μορφών καρκίνου) και των ζώντων οργανισμών στη περιοχή».
  2. Πρόκειται για τα ραδιοϊσότοπα θόριο 232 (μετρήθηκε στα 165-175 Μπεκερέλ με όριο τα 115), ράδιο 224 (μετρήθηκε στα 93-105 Κιλομπεκερέλ με όριο τα 75), ράδιο 226 (μετρήθηκε στα 3,7-4,3 Χ 10-8 Τέραμπεκερέλ με όριο τα 2,2), μόλυβδος 210 (μετρήθηκε στα 0,9-1,2 Χ 10-8 Τεραμπεκερέλ με όριο τα 0,75) και τρίτιο (μετρήθηκε στα 0,32-0,38 Χ 10-2 Τεραμπεκερέλ με όριο τα 0,3). Για την προέλευση των υλικών που εκπέμπουν αυτές τις ραδιενεργές ακτινοβολίες εκφράζονται διάφορες εκτιμήσεις καθώς μπορεί να προέρχονται από ιατρικά και βιομηχανικά απόβλητα που θάβονται μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια. Προτείνεται έρευνα στο χώρο της παλαιάς χωματερής από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, κύρια στις θέσεις λήψεως μετρήσεων που υποδεικνύονται. Καταγράφονται επίσης τεράστιες υπερβάσεις των ορίων σε διάφορα βαρέα μέταλλα, αρωματικούς υδρογονάνθρακες, διοξίνες, φουράνια, Βενζόλιο-Τολουόλιο, PCB – PCT, Φαινόλες, Μεθάνιο, Αμμώνιο και άλλους ρύπους.
  3. Στην περιοχή που ερευνήθηκε εκτιμάται ότι βρίσκονται θαμμένοι 15,5 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών!!! Από το σύνολο αυτής της ποσότητας υπολογίζεται ότι: οργανικά απόβλητα είναι το 32%, χαρτί – χαρτόνι το 18%, πλαστικά το 15%, μέταλλα το 5,6% και αλουμίνιο το 1,3%. Επίσης, γυαλί, δέρμα, ξύλο και υφάσματα είναι το 17%, ενώ αδρανή και λοιπά υλικά είναι το 11,1% 

Πλοίο «φάντασμα»: Εξαφανίστηκε στο Τρίγωνο των Βερμούδων – Το βρήκαν 100 χρόνια μετά (pics)

Πλοίο «φάντασμα»: Εξαφανίστηκε στο Τρίγωνο των Βερμούδων – Το βρήκαν 100 χρόνια μετά (pics)
Το εντόπιζαν τυχαία δύτες που βούτηξαν στην περιοχή…

Μπροστά σε μια απίστευτη ανακάλυψη βρέθηκε μια ομάδα δυτών που είχαν βουτήξει στον Βόρειο Ατλαντικό στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων (κοντά στη Φλόριντα των ΗΠΑ). Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η βρετανικοί Sun οι δύτες εντόπισαν ένα πλοίο που είχε εξαφανιστεί 100 χρόνια πριν και ποτέ δεν βρέθηκαν συντρίμμια ή κάποιο από τα πτώματα των επιβατών.
Ήταν ένα από τα πλοία που ονόμαζαν «πλοίο φάντασμα» αφού είχαν εξαφανιστεί ξαφνικά ενώ έπλεαν στην συγκεκριμένη περιοχή για την οποία υπάρχουν πολλοί θρύλοι όπως ότι τα πλοία εξαφανίζονταν γιατί περνούσαν σε άλλη διάσταση κλπ.
Σύμφωνα με την Sun πρόκειται για το ατμόπλοιο Cotopaxi που εξαφανίστηκε το 1925 όταν έπλεε από την Νότια Καρολίνα προς την Κούβα και στο οποίο επέβαιναν 32 άτομα. 
ploio1.png

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Επιστήμονας προειδοποιεί: «Εφιαλτικό» το μέλλον της Ελλάδας

Επιστήμονας προειδοποιεί: «Εφιαλτικό» το μέλλον της Ελλάδας
Εφιαλτικό είναι το σενάριο για το μέλλον...

«Σε ερημοποίηση θα οδηγηθεί το 40% της χώρας μέχρι το τέλος του αιώνα, σε περίπτωση μη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και του forum "ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ", στο Μουσείο της Ακρόπολης. 
Όπως σημείωσε ο καθηγητής, στο προσεχές μέλλον το φαινόμενο πρόκειται να ενταθεί, καθώς οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν σημαντικά κυρίως στην Αν. Πελοπόννησο, ενώ η διάρκεια της ξηρής περιόδου θα επιμηκυνθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, η Δυτική Ελλάδα αναμένεται να έχει την πρωτιά όσον αφορά τον δείκτη δυσφορίας. Εκτίμησε ότι η μέση θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Όπως είπε, η επιβάρυνση του κλίματος στη χώρα μας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενώ παρατηρούνταν δύο καύσωνες κάθε τριάντα χρόνια μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα, πλέον το φαινόμενο εκδηλώνεται έντονα κάθε δεύτερο χρόνο.
«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια υπαρξιακή κρίση», δήλωσε απ΄ την πλευρά του συνιδρυτής της ΕΛΛΕΤ, Κώστας Καρράς και τόνισε ότι οι πολιτικές ηγεσίες παγκοσμίως καθυστερούν σημαντικά στην ανάληψη δράσης, την ώρα που «μαζί με τη φύση κινδυνεύουν μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, αλλά και οι δημοκρατικοί θεσμοί».
Όπως έκανε γνωστό σε πανελλαδική δημοσκόπηση του 2019 στην Ελλάδα σε ποσοστό 30% οι πολίτες συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι το μέγιστο περιβαλλοντικό πρόβλημα. «Δε θα πετύχει η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αν δεν αλλάξουν τα πρότυπα σύγχρονης ζωής, ο σεβασμός των βασικών αξιών που συνιστούν τη θετική ταυτότητα των Ελλήνων και επικρατήσουν ενέργειες υποβάθμισης της φύσης και της βιοποικιλότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρράς.
«Καλούμαστε να αλλάξουμε. Να σκεφτούμε διαφορετικά για τον τρόπο ζωής μας σε όλα τα πεδία. O διαφορετικός τρόπος σκέψης θα κάνει τη διαφορά στο μέλλον», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Συνολάκης. Στην Ελλάδα οι θάνατοι από πλημμύρες έχουν ήδη ξεπεράσει τους θανάτους από σεισμούς, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών από πλημμύρες τα τελευταία 100 χρόνια έχει φθάσει στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ. «Το ακραίο αντιμετωπίζεται πλέον σαν καθημερινό. Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση και να αλλάξουμε το μέλλον μας», ανέφερε και επεσήμανε την ανάγκη να «επιβραδύνουμε τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας». «Χωρίς άμεσα μέτρα σε μερικά χρόνια θα βλέπουμε τις περισσότερες ελληνικές παραλίες σε κάρτ ποστάλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Απαιτούνται συγκλίσεις για να δημιουργήσουμε έναν καινούριο κόσμο. Ένα καινούριο πολιτισμικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό, μοντέλο», ανέφερε η πρόεδρος του Convergences Greece Forum "ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ", Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. Όπως ανέφερε, απαιτούνται «συγκλίσεις μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών, τους επιστήμονες, τα ΜΜΕ». Σύμφωνα με την κυρία Μητσοτάκη, «υπάρχει ελπίδα και έρχεται από την καινοτομία και την τεχνολογία. Με τη βοήθεια των ΑΠΕ και των νέων τεχνολογιών, Ελλάδα θα μπορούσε σε 20 χρόνια να εξάγει ενέργεια στην περιοχή. Αυτό που προσπαθούμε είναι να χτίσουμε ένα νέο κοινωνικό οικοσύστημα», ανέφερε.
«Ζητούμενο είναι το πώς θα ενεργοποιήσουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη να συμμετάσχουν στη μάχη της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής ΜΠ, συντονιστής του προγράμματος Η2020 "Paris Reinforce", Χάρης Δούκας. Τόνισε την ανάγκη άμεσης κλιματικής δράσης, καθώς όπως είπε, «βρισκόμαστε σε μία ενεργειακή παγίδα», αφού όπως είπε «παρατηρείται μία συνεχής αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Πασχαλινά έθιμα στην Ήπειρο

















του Αποστόλη Δ. Καλαντζή. 


Τα Πασχαλινά έθιμα στην Ήπειρο διαφέρουν από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό. Το Μ. Σάββατο στην Πρέβεζα οι κάτοικοι αναβιώνουν ένα έθιμο που κρατά από την εποχή της Τουρκοκρατίας στο γραφικό εμπορικό στενό της πόλης «Σαϊτάν Παζάρ». Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο στενό και μόλις ο ιερέας του μητροπολιτικού ναού Αγίου Χαραλάμπους, σημάνει την πρώτη Ανάσταση, πλήθος από «μπότια» (πήλινα κανάτια) σπάζουν στο πλακόστρωτο με τη συνοδεία κροτίδων. Σε όλη την πόλη αντηχεί ο τρομερός αυτός θόρυβος, δίνοντας το μήνυμα για την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων, αυτό το έθιμο ξεκίνησε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν οι χριστιανοί έριχναν αυτοσχέδιες κροτίδες για να κρατούν μακριά τους Τούρκους και να γιορτάζουν ανενόχλητα την Ανάσταση. Μετά το σπάσιμο των κανατιών μοιράζεται σε όλους το παραδοσιακό γλυκό.
Στο χωριό Γηρομέρι Φιλιατών τη Δευτέρα του Πάσχα, οργανοπαίχτες μαζεύονται για να παίξουν στους τάφους. Πρόκειται για μοναδικό ταφικό έθιμο στην Ελλάδα, που έχει ρίζες στις αρχές του 18ου αιώνα. Κάτοικοι και συγγενείς νεκρών, πηγαίνουν μαζί με κλαρίνα, ντέφια, λαούτα και ακορντεόν, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στο νεκροταφείο πάνω από τους τάφους. Εκεί γίνεται «παραγγελία» για τον νεκρό, να ακουστεί πάνω από τον τάφο του, το αγαπημένο τραγούδι του όσο ήταν στη ζωή. Οι μουσικοί ήχοι σπάζουν τη νεκρική σιωπή και οι ζωντανοί γιορτάζουν τη Λαμπρή, με τους δικούς τους ανθρώπους που έφυγαν. Στη συνέχεια, όλοι όσοι βρίσκονται στο νεκροταφείο, στήνουν γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια. Στο νεκροταφείο η κάθε οικογένεια έχει και τα παιδιά μαζί, ώστε το έθιμο, να συνεχίζεται από γενιά σε γενιά. 







Στο χωριό  μας τα Ραβένια, τα έθιμα της Λαμπρής άρχιζαν από τη Μεγάλη Βδομάδα. Η γιορτή του Λαζάρου ήταν το τελευταίο «σκαλοπάτι» για τη μεγάλη μέρα. Μια βδομάδα απέμενε για τη Λαμπρή. Η μεγάλη δοκιμασία έφτανε στο τέλος της. Η μακρά περίοδος της νηστείας μας έκανε να περιμένουμε με αγωνία τον ερχομό του Πάσχα για να έρθει η λύτρωση. Όχι πως δεν είχαμε νηστεία όλο το χρόνο… Αλλά να, στη σαρακοστή κόβονταν και τ’ αυγά  και το λίγο τυρί από την καθημερινή διατροφή μας. Γι’ αυτό σε όλη τη διάρκεια της νηστείας το πασχαλινό τραπέζι φάνταζε πλούσιο στη φαντασία μας. Οι μέρες αυτές θα ήταν χορταστικές… 







Τη Μεγάλη βδομάδα παρακολουθούσαμε ανελλιπώς, από τη Μ. Δευτέρα μέχρι τη Μ. Παρασκευή, τα Άγια πάθη. Το Μ. Σάββατο το βράδυ οι ετοιμασίες και η αναμονή κορυφώνονταν. Μόνο που η ώρα της ανάστασης –τρεις  τα μεσάνυχτα- μας προβλημάτιζε γιατί ο παιδικός ύπνος την άνοιξη είναι γλυκός. Ώσπου να τακτοποιήσουμε τα ζώα, να ετοιμάσει κι ο πατέρας το τρικέρι  –σαν επίτροπος ήταν μια από τις υποχρεώσεις του κι αυτή- έφτανε η ώρα δώδεκα. Η καμπάνα χτυπούσε τα μεσάνυχτα και η απόλυση συνέπιπτε με το ξημέρωμα.
-«Γιατί μάνα, η Ανάσταση βγαίνε τα μεσάνυχτα;», ρωτούσα με παράπονο.
-«Γιατί ο Χριστός αναστήθηκε το ξημέρωμα», μου απαντούσε εκείνη.
Βέβαια η εκκλησία προέβλεψε και αυτό το πρόβλημα. Προσάρμοσε την ώρα της Ανάστασης κατά τις βολές των πιστών. Η 12η ώρα είναι βολική. Και το θρησκευτικό σου καθήκον εκπληρώνεις και η μαγειρίτσα δεν κρυώνει. Εμείς στο χωριό μου επιμέναμε πατροπαράδοτα.
Στην Ανάσταση έπρεπε να βρίσκονται όλοι οι χωριανοί ή τουλάχιστον ένας από κάθε σπίτι. Ο παπάς έλεγε τα προκαταρτικά και περίμενε.
-«Ήρθαν όλοι; Ποιος λείπει;», ρωτούσε.
Οι ματιές έπεφταν στο εκκλησίασμα και αντιστοίχιζαν πρόσωπα και σόγια. Από τους Δημαίους ου Χρήστους, από τους Μαντζαίους ου Γάκ’ς, από τους Καλαντζαίους ου Μήτρους …
-«Οι πλιότεροι είναι εδώ, βάλε βλοητό παπά», έλεγαν οι επίτροποι.
Ο παπάς με την καλή του στολή, έβαζε και την… καλή του φωνή.
-«Δέφτε λάααβετε φώωως…»
Οι αρχηγοί (πάντα οι άντρες), κρατώντας όλες τις λαμπάδες της οικογένειας, ορμούσαν και, τσαλαπατώντας ο ένας τον άλλον, προσπαθούσαν να πάρουν πρώτοι το Άγιο Φως από το τρικέρι του παπά. Πάντα, όμως, υπήρχαν και οι υπναράδες που έρχονταν καθυστερημένοι…
Μια φορά άρπαξαν από τα γένια τον παπα-Γιάννη και απαιτούσαν να τους ξαναβγάλει Ανάσταση.
-«Δε γίνεται να βγάλουμε δυο Αναστάσεις… Δεν το επιτρέπει η εκκλησία!», τους έλεγε ο παπάς.
Και μόνο με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων αποφεύχθηκε το ανοσιούργημα. 
Στη δεύτερη Ανάσταση (απόγευμα της Κυριακής) όλοι οι χωριανοί έβαζαν τα καλά τους και μετά τη λειτουργία  μαζεύονταν στο χοροστάσι (πλατεία) και άρχιζαν το χορό με λαμπριάτικα τραγούδια. Τα τραγουδούσαν όλοι μαζί, χωρίς τη συνοδεία οργάνων. Σχημάτιζαν δυο μεγάλους κύκλους, στον μέσα κύκλο οι γυναίκες και στον έξω οι άντρες. Πρώτος έσερνε το χορό ο παπάς. 
Τα τραγούδια ονομάζονταν «τραγούδια της αγάπης» γιατί αναφέρονταν στην Ανάσταση και στην  αγάπη του Χριστού.
Πάντα άρχιζαν με το παρακάτω τραγούδι:
Κάτω στα Ιεροσόλυμα και στου Κυρίου τον τάφο
Εκεί δέντρο δεν ήτανε και δέντρο εφανερώθει
Το δέντρο ήταν ο Χριστός και η ρίζα η Παναγία
Που μαρτυρούσαν κ’ έλεγαν για του Χριστού τα πάθη
Την Κυριακή του Πάσχα αρχίζαμε τη διατροφή μας με τυρόπιτα, αυγά, και γιαούρτι. Έπρεπε ν’ αρχίσουμε την «κοιλιοθεραπεία» μας κλιμακωτά γιατί το στομάχι μας, μετά από τόσες μέρες νηστείας δεν μπορούσε να καταλύσει κρέας.
Τη Δευτέρα, όμως, όλοι έσφαζαν αρνί. Δε συνηθίζονταν τότε στο χωριό μας η σούβλα. Η γάστρα είχε την τιμητική της. Βέβαια σ’ αυτό συνηγορούσαν και οι καιρικές συνθήκες γιατί την Άνοιξη στα μέρη μας είναι συχνές οι βροχές.
Τη μέρα αυτή έπρεπε να φάμε νωρίς το μεσημέρι γιατί ο πατέρας, σαν επίτροπος τη εκκλησίας, έπρεπε να βγει για τα τομάρια. Μαζί με τους άλλους δυο επιτρόπους γύριζαν όλο το χωριό και μάζευαν τ’ αρνοτόμαρα για να ’χει και η εκκλησία κάποιο έσοδο. Κανένας δεν τ’ αρνιόταν.       
Όλα αυτά, τα τόσο απλά, ήταν βάλσαμο στις καρδιές των χωριανών κι έδιναν την αληθινή διάσταση στο πνεύμα της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης… 

The following two tabs change content below.

Παραδοσιακό Πάσχα στην Καλαμάτα και τα χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης

Παραδοσιακό Πάσχα στην Καλαμάτα και τα χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο με τιμές και ιδιαίτερη κατάνυξη. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα μέρη στα οποία ξεχωριστά έθιμα και παραδόσεις έχουν καταφέρει να επιβιώσουν και να φτάσουν ως τις μέρες μας, αποτελώντας σημεία αναφοράς για τον κάθε τόπο. 

Στην περίπτωση, λοιπόν, που φέτος θέλετε να «αποδράσετε» από το «κλεινόν άστυ» για να περάσετε παραδοσιακά τις ολιγοήμερες πασχαλινές σας διακοπές, τότε μια εξόρμηση στην Πελοπόννησο αποτελεί αναμφισβήτητα μια εγγυημένη επιλογή. Στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα και τα χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης, θα βιώσετε το ελληνικό Πάσχα όπως ακριβώς επιθυμείτε.

Εξόρμηση στην Καλαμάτα

Σε απόσταση δύο μόλις ωρών από τη Αθήνα, η Καλαμάτα είναι ένας προορισμός που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε, αν δεν θέλετε να διανύσετε πολλά χιλιόμετρα για να γιορτάσετε το Πάσχα.
Οι κάτοικοι της πόλης και των χωριών που βρίσκονται γύρω από αυτή τηρούν έθιμα και παραδόσεις που μας έρχονται από τα παλιά. Ένα από αυτά είναι ο γνωστός μας σαϊτοπόλεμος, που πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
pasha kalamata 1

Το κάψιμο του Ιούδα και η ξεχωριστή περιφορά του επιταφίου στις Κιτριές

Σε αρκετές γειτονιές της Καλαμάτας, όπως για παράδειγμα στον Αβραμόγιαννη, πραγματοποιείται τη Μεγάλη Παρασκευή το κάψιμο του Ιούδα, ενώ το ίδιο βράδυ οι γυναίκες σε πολλά χωριά της περιοχής δημιουργούν μοναδικά φαναράκια με πορτοκάλια και νεράντζια, τα οποία και τοποθετούν στα παράθυρα των σπιτιών τους, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα για την περιφορά του Επιταφίου.
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ακόμη πιο ιδιαίτερη στις Κιτριές. Εκεί, η περιφορά γίνεται στις 12 τα μεσάνυχτα με τους πιστούς να κατεβαίνουν από το παλιό καλντερίμι προς την πλατεία του χωριού. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως ο Επιτάφιος τοποθετείται σε ένα από τα καΐκια των ντόπιων ψαράδων, προκειμένου να κάνει τον κύκλο του όρμου των Κιτριών, προτού επιστρέψει στο λιμάνι του παραθαλάσσιου χωριού της Μεσσηνίας.
Τέλος, στη λίστα με τα πασχαλινά έθιμα που οι κάτοικοι της Μεσσηνίας εξακολουθούν να τηρούν έως τις μέρες μας περιλαμβάνονται και τα «Ξαμόνια». Πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιείται τη Μεγάλη Πέμπτη στα ξωκλήσια της βόρειας Καλαμάτας και επιτάσσει πιστοί και ιερείς να συγκεντρώνονται στις 12 τα μεσάνυχτα και να περιηγούνται ψέλνοντας ύμνους μέχρις τις πρωινές ώρες στα ξωκλήσια της περιοχής.
pasha kalamata 4

Το έθιμο της λιτανείας στη Μάνη

Τα χωριά της μεσσηνιακής Μάνης αποτελούν, επίσης, μια εξαιρετική επιλογή για τον ταξιδιώτη, ο οποίος θέλει να γιορτάσει το Πάσχα παραδοσιακά. Η λιτανεία που πραγματοποιείται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στα χωριά της περιοχής προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες. Οι πιστοί μαζί με τους ιερείς ξεκινούν νωρίς το πρωί από τις εκκλησίες για να κάνουν τον γύρο των χωριών, κρατώντας εικόνες και ψέλνοντας αναστάσιμα τροπάρια.
pasxa kalamata 4
Το σίγουρο είναι πως η Μεσσηνία αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για το Πάσχα. Τα έθιμα, οι παραδόσεις και οι γεύσεις θα ικανοποιήσουν τον επισκέπτη, ο οποίος θέλει να βιώσει τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού μακριά από την πόλη και κοντά στη Φύση και το παραδοσιακό στοιχείο.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Οργή Μενδώνη: Σε πολύ κακή κατάσταση οι «Δεσμώτες του Φαλήρου» - Ζητά αναπομπή στο ΚΑΣ

Οργή Μενδώνη: Σε πολύ κακή κατάσταση οι «Δεσμώτες του Φαλήρου» - Ζητά αναπομπή στο ΚΑΣ
Το εύρημα συμπεριλήφθηκε στα 10 σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα της χρονιάς από το επιστημονικό περιοδικό Archaeology

Την αναπομπή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του ευρήματος των Δεσμωτών του Φαλήρου ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στη σημερινή σύσκεψη με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟΑ, παρουσία και του γενικού γραμματέα Πολιτισμού, Γ. Διδασκάλου, αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Μενδώνη ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «η εικόνα που εμφανίζει η ανασκαφή των Δεσμωτών είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Η ευθύνη είναι τεράστια. Διασύρεται το ΥΠΠΟΑ από λόγους καθαρής ιδεοληψίας. Το εύρημα το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας εγκαταλείφθηκε στη τύχη του. Το αποτέλεσμα μετράει και αυτό είναι η απραξία. Όχι μόνο για αυτά που κάνουμε, αλλά και για αυτά που δεν κάνουμε, φέρουμε ακεραία την ευθύνη. Έχουν σημειωθεί ουσιαστικές παραλείψεις από το 2016 και το εύρημα βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση".
"Η απόφαση που ελήφθη το 2016, προέκρινε τη διατήρηση κατά χώρα, με ενέργειες που θα διασφάλιζαν το εύρημα. Οι ενέργειες αυτές δεν έγιναν ποτέ. Σήμερα το εύρημα είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Ένα μεγάλο μέρος του μοναδικού ευρήματος έχει ήδη χαθεί», συμπλήρωσε η κ. Μενδωνη.
Η υπουργός ζήτησε την αναπομπή του ευρήματος στη συνεδρίαση του συμβουλίου της 4ης ή 11ης Φεβρουαρίου, ώστε το ΚΑΣ να συζητήσει, έπειτα από αυτοψία των μελών του Συμβουλίου, αν επιμένει στην κατά χώρα διατήρηση και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. "Ζήτησε επίσης, με δεδομένη την πολύ κακή κατάσταση του ευρήματος, να κατατεθούν στο ΚΑΣ προτάσεις για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των ευρημάτων, ώστε το ΚΑΣ να έχει πλήρη εικόνα των δεδομένων, προκειμένου να γνωμοδοτήσει. Να σημειωθεί ότι το 2016, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε εκφράσει τη βούλησή του να διαθέσει 5 εκ. ευρώ για την προστασία και ανάδειξη του ευρήματος", προσθέτει το ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωσή του.
Το ΥΠΠΟΑ αναφέρει για τους Δεσμώτες του Φαλήρου: "Το πολυάνδρειο των 'Δεσμωτών' αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2016 κατά τη διάρκεια ανασκαφής στην Εσπλανάδα του Φαλήρου. Πρόκειται για ομαδική ταφή 79 ανθρώπινων σκελετών χωρισμένων σε τρία ορύγματα και αλυσοδεμένων μεταξύ τους στους καρπούς. Οι σκελετοί ανήκουν σε άνδρες διαφορετικών ηλικιών, που έχουν εκτελεστεί με τον ίδιο τρόπο, με μία χαριστική βολή στον κρόταφο. Στο πρώτο όρυγμα έχουν ταφεί 40 άνδρες, με σεβασμό δηλαδή, με τις προβλεπόμενες σπονδές, χωρίς όμως η ταφή τους να έχει προετοιμαστεί από τις οικογένειές τους. Είχαν τα χέρια τους δεμένα μπροστά από το σώμα τους. Οι άνδρες που έχουν ταφεί στο δεύτερο όρυγμα είχαν δεμένα πίσω τα χέρια, ενώ στο τρίτο όρυγμα ήταν δεμένοι ομαδικά σε ξύλο, με τα χέρια ψηλά, ένδειξη ατιμωτικής ταφής.
Το εύρημα συμπεριλήφθηκε στα 10 σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα της χρονιάς από το επιστημονικό περιοδικό Archaeology και χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του 7ου αι. π. Χ. Πρόκειται για μία εποχή γεμάτη ταραχές, εξεγέρσεις και επαναστάσεις μεταξύ οπαδών των αριστοκρατών και των τυράννων, η οποία συσχετίζεται, όσον αφορά το συγκεκριμένο εύρημα, είτε με το Κυλώνειον άγος, είτε με αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα. Σύμφωνα με την Έφορο Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, κ. Στέλλα Χρυσουλάκη, η ταύτιση των δεσμωτών με το Κυλώνειον άγος, αποτελεί υπόθεση εργασίας, δεδομένου ότι το εύρημα χρονολογείται με ακρίβεια στην 25ετία εκείνων των πολιτικών αναταραχών

ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Ελληνικη εκδοση

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Μη μας υποτιμάτε κυρία Μέρκελ…


Posted: 20 Jan 2020 11:20 AM PST

Αυτό που θεωρούν όλοι σαν επικρατέστερο σενάριο είναι πως Ελλάδα και Τουρκία δύσκολα θα εμπλέκονταν σε μια πολεμική αναμέτρηση ή ακόμη και κάποιο "θερμό" επεισόδιο λίγων ημερών ή ωρών. Ο λόγος που ωθεί σε αυτό το συμπέρασμα είναι διότι εκτιμούν ορθά πως οι απώλειες που θα έχουν οι δύο χώρες θα είναι τεράστιες ακόμη και από ένα "θερμό" επεισόδιο λίγων ωρών.

Του Κώστα Στούπα

Υπάρχουν όμως και αναλυτές που αντιλαμβάνονται πως οι εξελίξεις ενίοτε αυτονομούνται των λογικών αποφάσεων και διπλωματικών ελιγμών. Το Bloomberg πριν από λίγες μέρες δημοσίευσε μια τέτοια εκδοχή αναφέροντας:

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να βρεθεί χωρίς πολλές επιλογές παρά να αναχαιτίσει τα τουρκικά γεωτρύπανα, αλλιώς θα ρισκάρει μια πολιτική αυτοκτονία".

Και μετά; Όσοι θυμούνται τον Ιανουάριο του 1996, γνωρίζουν ότι κακά πράγματα μπορούν να συμβούν και κατά λάθος.

Χρειάζεται μόνον ένας κακός υπολογισμός σε ένα ζήτημα που έρχεται από το παρελθόν και χρονίζει για να οδηγηθεί μια κατάσταση στην καταστροφή…

Ο τρόπος που σκέφτονται οι στρατιωτικοί ηγέτες είναι απλός και παραγωγικός: Αν δεν προλάβεις να αιφνιδιάσεις θα σε αιφνιδιάσουν. Υπάρχουν χιλιάδες εγχειρίδια εκπαίδευσης των στρατιωτικών και των συμβούλων των πολιτικών εκατέρωθεν που αναλύουν και καταλήγουν πως αν συμβεί ένα "θερμό" επεισόδιο, νικητής θα είναι αυτός που θα καταφέρει πρώτος ισχυρά πλήγματα στον αντίπαλο.

Άπαντες θεωρούν πως μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες το πολύ θα παρέμβουν οι μεγάλες δυνάμεις και θα επιβάλλουν κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις. Άρα, όποιος έχει καταφέρει οτιδήποτε δια των όπλων δεν θα το επιστρέψει δια των διαπραγματεύσεων παρά τις όποιες καταδίκες από διεθνείς οργανισμούς.


Η περίπτωση της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σχεδόν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και χώρες έχουν καταδικάσει την Τουρκία, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να αποτελεί το "χαϊδεμένο" και "κακομαθημένο" παιδί της Δύσης την οποία διαρκώς απειλεί και υβρίζει…

Κατά συνέπεια ένα επεισόδιο μπορεί να λάβει εύκολα ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Κάποιες από τις μεγάλες δυνάμεις μπορεί να θεωρήσουν πως αν επιτρέψουν στην Τουρκία να κάνει ένα "δώρο" στον εαυτό, της θα εξασφαλίσουν την παραμονή της κοντά στη δυτική συμμαχία.

Κάποιες από τις χώρες της περιοχής που ανησυχούν πως μετά την Λιβύη ή την Ελλάδα θα έρθει η σειρά τους να υποχωρήσουν απέναντι στα νέο-οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν, θα μπουν στο πειρασμό να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους έμπρακτα.

Κατά συνέπεια ένα "θερμό" επεισόδιο πολύ εύκολα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση. Μια εμπλοκή της Ελλάδας με την Τουρκία θα είχε αντίκτυπο στις δυο χώρες, τις χώρες της περιοχής, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και ενδεχομένως και την παγκόσμια οικονομία.

Ο αντίκτυπος ενός επεισοδίου…

Το πρώτο κύμα ενός σοκ θα άγγιζε τα χρηματιστήρια και τις οικονομίες των δυο χωρών, τα οποία με βάση την πορεία τους τους τελευταίους μήνες φαίνεται να υποτιμούν το ενδεχόμενο αυτό.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2019 βγήκαν στις αγορές και άντλησαν περί τα 6 δισ. Ευρώ με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια. Υπό την σκιά ακόμη και ενός ολιγόωρου θερμού επεισοδίου, το ρίσκο των δυο χωρών θα ανέβαινε στα ύψη.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν ένα τεράστιο χρέος σε δολάρια και η αύξηση του ρίσκου της χώρας θα καθιστούσε το χρέος αυτό μη εξυπηρετήσιμο. Η λίρα θα κατέρρεε χειρότερα από ό,τι κατέρρευσε πριν δυο χρόνια όταν η αύξηση των αμερικάνικων επιτοκίων έφερε πολλές επιχειρήσεις στο χείλος της χρεοκοπίας.

Καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα ρευστή, θα αυξάνονταν οι κίνδυνοι ανάφλεξης με συνέπεια την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου. Τούτο, θα μπορούσε να είναι η "καρφίτσα" που θα μπορούσε να τρυπήσει την "φούσκα" των παγκόσμιων αγορών.

Γεωπολιτικός αντίκτυπος…

Είναι γνωστό πως το ΝΑΤΟ διανύει μια περίοδο με υπαρξιακά προβλήματα. Αν δυο μέλη έρχονταν σε πολεμική σύγκρουση, τα προβλήματα αυτά θα πολλαπλασιάζονταν. Αν επίσης η μεγαλύτερη συμμαχία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ακεραιότητα και την ασφάλεια ενός ιστορικού αλλά μικρού συμμάχου όπως η Ελλάδα, έστω και από ένα άλλο μέλος, πολλά μέλη θα ήταν αυτά που θα ανησυχούσαν.

Πρόσφατα ο Πρόεδρος Τράμπ και οι ΗΠΑ δέχτηκαν πολλές επικρίσεις γιατί εγκατέλειψαν τους Κούρδους (που πολέμησαν μαζί το Ισλαμικό Κράτος) της Βόρειας Συρίας κάτω από τις ερπύστριες της Τουρκίας.

Η στάση αυτή ήταν αφορμή να παραιτηθούν αρκετοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και πολιτικοί των ΗΠΑ. Σε μια αστεία προσπάθεια αιτιολόγησης της κυνικής απόφασης ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε για την απουσία των Κούρδων στην απόβαση της Νορμανδίας…

Μια παρόμοια εγκατάλειψη της Ελλάδας θα είχε τεκτονικούς κραδασμούς στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα ήταν παρούσα σε όλους τους μεγάλους πολέμους στο πλευρό τη Δύσης. Η Ελλάδα έχει ισχυρή παρουσία στις ΗΠΑ.

Ούτε η Ε.Ε. η οποία περνάει ήδη τη φάση υπαρξιακής κρίσης, θα γλίτωνε από διαλυτικούς κραδασμούς αν μια χώρα μέλος της βρισκόταν σε μια θερμή αντιπαράθεση με κάποια γειτονική της χώρα που συμπεριφέρεται σαν "πειρατής" και "συνοικιακός νταής".

Η Ε.Ε. και η Δύση έχουν μεγάλη ανάγκη την Τουρκία οικονομικά, αμυντικά και γεωπολιτικά. Η Τουρκία έχει μεγάλο στρατό και μαζί με τη γεωγραφική της θέση μπορεί να εξασφαλίζει τα συμφέροντα της Δύσης στην περιοχή και την ομαλή ροή ενέργειας στην Ευρώπη.

Μια εμπλοκή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όμως είτε θα οδηγούσε σε διάλυση της Ε.Ε. είτε σε έναν καταλυτικό μετασχηματισμό προς την απόκτηση ενιαίας αμυντικής στρατηγικής κάτι που προϋποθέτει οικονομική και πολιτική ενοποίηση.

Αν διαλυθεί η Ε.Ε. η Ελλάδα θα χάσει πολύ λιγότερα συγκριτικά με μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Για αυτό το σενάριο της διάλυσης έχει λίγες πιθανότητες. Απλά χρειάζονται ένα σοκ για να συνέλθουν.

Ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι απίθανο να μείνει ένα συμβάν όπου κάποιος (ή και οι δύο) θα χάσει μερικά πολεμικά αεροπλάνα ή πλοία, κάποια βραχονησίδα ή κάποια οικόπεδα αμφισβητούμενης ΑΟΖ.

Θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή δραματικών εξελίξεων και ανακατατάξεων…

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και ειδικά της Γερμανίας δεν πρέπει να ξεχνούν πως η πρώτη ήττα των δυνάμεων του "Άξονα" έλαβε χώρα στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, η πρώτη σύγκρουση του Ψυχρού Πολέμου έλαβε χώρα πάλι στην Ελλάδα με τον εμφύλιο…

Η ελληνική επανάσταση αποτέλεσε επίσης μια από τις πρώτες περιπτώσεις ανάδυσης έθνους-κράτους που σήμανε το τέλος της εποχής των αυτοκρατοριών. Κάποιοι φαίνεται πως υποτιμούν το σθένος της Ελλάδας να απαντήσει σε προκλήσεις που σηματοδοτούν προσθέσεις ακρωτηριασμού της. Κάνουν λάθος…

Όπως λάθος κάνουν αν υποτιμούν τις επιπλοκές μιας φαινομενικά βραχύβιας εμπλοκής.

Μην υποτιμάτε και περιφρονείτε την Ελλάδα κα Μέρκελ. Όπως έλεγε και ο προπονητής της εθνικής Γερμανίας στου ποδοσφαιριστές του πριν έναν αγώνα με την υποδεέστερη Ελλάδα: "Μην τους υποτιμάτε, έχουν καταφέρει να επιβιώνουν επί 2- 3.000 χρόνια. Είναι καλλιτέχνες της επιβίωσης…". 


Το διαβάσαμε εδώ 
THE SECRET REAL TRUTH


Τα 21 Οχυρά της "Γραμμής ΜΕΤΑΞΑ"



Η Εταιρεία Μελέτης Οχυρωματικής Γραμμής ΜΕΤΑΞΑ «ΓΟΡΓΥΡΑ» παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα οδοιπορικό στα 21 Οχυρά της Γραμμής ΜΕΤΑΞΑ.
Ένα ταξίδι στην οχύρωση της παραμεθόριας ζώνης της περιόδου 1936-40, που για πρώτη φορά δημοσιοποιούνται φωτογραφίες ακόμα και των πιο «άγνωστων» και δυσπρόσιτων οχυρών της Γραμμής Μεταξά, όπως είναι τα οχυρά ΜΠΑΜΠΑΖΩΡΑ, ΜΑΛΙΑΓΚΑ, ΚΑΣΤΙΛΛΟ και ΜΠΑΡΤΙΣΕΒΑ.

Σε 28 λεπτά επισκεπτόμαστε τα 21 οχυρά της Γραμμής ΜΕΤΑΞΑ σε μια προσπάθεια να ανασύρουμε από την ιστορική λήθη την ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΑ…το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο που έλαβε χώρα στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα…την ελληνική οχύρωση που σε συνδυασμό με την αδάμαστη ψυχή του Έλληνα στρατιώτη, έδειξαν στον κόσμο ότι το Γ΄Ράιχ δεν είναι ανίκητο.

Οι Έλληνες διεμήνυσαν για άλλη μια φορά στον κόσμο, ότι υπάρχει ελπίδα…

Στη σημερινή πραγματικότητα μας έχουμε μάθει ότι κάθε πράξη πρέπει να παράγει ένα αποτέλεσμα αρνητικό ή θετικό αλλά η αληθινή φύση του σύμπαντος μας δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο.


Posted: 20 Jan 2020 12:00 PM PST

Στη σημερινή πραγματικότητα μας έχουμε μάθει ότι κάθε πράξη πρέπει να παράγει ένα αποτέλεσμα αρνητικό ή θετικό αλλά η αληθινή φύση του σύμπαντος μας δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο.

Κοινωνικά και ανθρώπινα περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα και μας ενδιαφέρει πολύ με βάση τις ανάγκες της στιγμής και τα αμεσα συμφέροντα μας να το κρίνουμε σαν θετικό ή αρνητικό.

Το σύμπαν από την άλλη ακολουθεί την διαδικασία της εξέλιξης μία διαδικασία που δεν αναγνωρίζει πάντα το καλό και το κακό με την έννοια την ανθρώπινη.

για το σύμπαν μοιάζει μία πράξη να είναι σαν την κίνηση της πέτρας που πετάς μέσα σε μία ήρεμη λίμνη όπου δημιουργούνται μικρά κυματάκια τα οποία αν αυτό πού είναι ο δημιουργός επιλέξει ότι είναι αυτά που πρέπει να είναι για την σωστή εξέλιξη θα γίνουν τσουνάμι.

Χωρίς να θέλω να τρολαρω , αν και μου αρέσει στην πραγματικότητα να το κάνω πολύ γιατί μου αρέσει πολύ το να γελάμε όλοι και να είμαστε χαρούμενοι παρατήρησα ότι στις προηγούμενες δύο δημοσιεύσεις μου πολλοί απάντησαν με βάση την πεποίθηση που έχουν δημιουργήσει σε όλο αυτό το χρόνο που είμαστε ιντερνετικοι φίλοι..... Παρατήρησα ότι μάλλον το μεγαλύτερο ποσοστό είναι έτοιμο να θέλει το κακό για τον απέναντι, χωρίς ο απέναντι να έχει κάποια ευθύνη σαν άνθρωπος.

Θέλω να σκεφτείτε κατά πόσο πολύ έχει επηρεάσει η πληροφορία του σήμερα την ψυχή σας ώστε άμεσα να γίνεστε μία ομάδα και να αποζητάτε κάτι που σαν ανθρώπινη διαδικασία και πνεύμα δεν θα έπρεπε να το ζητάτε.

Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβουμε όλοι ότι πολύ εύκολα το σύστημα ελέγχου μας μπορεί να μας κάνει να είμαστε εχθροί με το ίδιο μας το είδος και να μας χρησιμοποιεί να πράξουμε ή να συναινέσουμε σε σχέδια τα οποία δεν εξυπηρετούν την ανθρωπότητα αλλά μόνο την ελίτ.

Έχουν γίνει τόσα πολλά που πάντα θα παραμένουν αόρατα,έχουν γίνει και έχουμε παρατηρήσει απλά τα κυματάκια τους σαν απόδειξη ύπαρξης πραγμάτων που δεν θέλουν να γνωρίζουμε,θέλω να θυμηθείτε ότι από αυτή τη διαδικασία της πληροφορίας που γίνεται μέσω μιας λευκής σελίδας καταφέραμε εμείς από το κατοχικά νέα να αποδείξουμε πάρα πολλά από όσα θέλουν να κρύψουν για την πραγματική φύση του κόσμου μας.

θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να αλλάξω την τοποθεσία του που βρίσκομαι και να βάλω μία συγκεκριμένη τοποθεσία και με βάση πειραμάτων που έχουμε κάνει στο παρελθόν μέσα σε λίγες ώρες να πάρω πάρα πολλά like..... Αλλά αλήθεια αυτός είναι ο στόχος όλων μας;

Και ποια είναι η διάθεσή του χαους όταν ήδη έχεις δηλώσει κάτι και η συντονισμένη συνείδηση-πεποίθηση-ραδιοφωνάκι έχει ήδη στοχεύσει σαν το μεγαλύτερο όπλο που είναι;

Nikolaos Gonos

Σολομός ιχθυοτροφείου: Ίσως η πιο τοξική τροφή στον πλανήτη


Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος, το πιο τοξικό ψάρι, είναι ο σολομός ιχθυοτροφείου και για το λόγο αυτό η EPA συνιστά στις ευαίσθητες ομάδες ατόμων ( έγκυες και μικρά παιδιά) να τον αποφεύγουν.

Η τοξικότητά του, σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές, συνδέεται με τις συνθετικές τροφές που καταναλώνει κι αυτές μπορεί να είναι τα πουλερικά, το χοιρινό, το καλαμπόκι, τα αντιβιοτικά κι άλλα.

Οι έρευνες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης στα συγκεκριμένα ψάρια προέρχονταν από διοξίνες, PCBs και από συνδυασμό φαρμάκων και εξαιρετικά επικίνδυνων χημικών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που τέτοια ευρήματα έρχονται στην δημοσιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι σε έρευνα που δημοσιεύτηκε παλαιότερα στην επιστημονική επιθεώρηση Science, οι επιστήμονες είχαν αναλύσει δείγματα σολομού από όλο τον κόσμο και είχαν καταλήξει ότι ο σολομός ιχθυοτροφείου από τη Σκωτία και τις Νήσους Φερόες είναι ο πιο επικίνδυνος στον κόσμο.

«Σε καμία περίπτωση δεν συνιστώ σολομό σε εγκύους, παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας. Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι πόσο τοξικό είναι αυτό το ψάρι και για το πώς τα φάρμακα με τα οποία εκτρέφεται μπορούν να βλάψουν γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, εφήβους στην ανάπτυξη και μικρά παιδιά. Ο τύπος τοξικότητας που ανιχνεύτηκε στον σολομό ιχθυοτροφείου σίγουρα έχει συνέπειες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, συνδέεται με τον αυτισμό και τη μειωμένη αντιληπτικότητα. Γνωρίζουμε επίσης ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και του μεταβολισμού», λέει μεταξύ άλλων ο βιολόγος δρ Monsen.

Η λύση

Προτιμήστε άγριο σολομό Αλάσκας. Αν στη συσκευασία γράφει «Ατλαντικού», τότε οπωσδήποτε είναι ιχθυοτροφείου. Δεν έχουν απομείνει εμπορικά αλιεύματα άγριου σολωμού στον Ατλαντικό. Συμβουλή εξοικονόμησης: Ο άγριος σολωμός Αλάσκας, σε κονσέρβα, είναι σχετικά οικονομικότερος.

Πολύ πλούσιος σε ωμέγα-3, ο σολωμός (humpback) ψήνεται σε δικό του νερό, κόβεται σε χοντρά κομμάτια και τοποθετείται σε δοχεία μαζί με τα κόκκαλα και το δέρμα του ενώ στη συνέχεια μαγειρεύεται έτσι ώστε να διατηρήσει την πλήρη διατροφική του αξία.

Οι σολωμοί αλιεύονται ανοικτά των ακτών της Αλάσκας, χρησιμοποιώντας μεθόδους που ελαχιστοποιούν την παρεμπίπτουσα αλιεία, κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά ελεγχόμενης περιόδου, όταν επιστρέφουν οι ενήλικοι σολωμοί στις εκβολές των ποταμών για να αναπαραχθούν.

Ο σολομός ιχθυοτροφείου τρέφεται με ακατάλληλες για το είδος του τροφές –υποκατάστατα από σόγια, μείγμα πουλερικών, αντιβιοτικών και συνθετικών τροφών–, σε αντίθεση με τους άγριους σολομούς που τρέφονται με αυτό που πρέπει να τραφούν: μικρά ψάρια, πλαγκτόν και απολύτως κανένα επεξεργασμένο πρόσθετο.


alfavita.gr

Τράπεζες και ζάπλουτοι ιδιώτες «εξαφανίζουν» μεγάλες ποσότητες χρυσού και ακριβών νομισμάτων. Περιμένουν κάτι;;

Τράπεζες και ζάπλουτοι ιδιώτες «εξαφανίζουν» μεγάλες ποσότητες χρυσού και ακριβών νομισμάτων
Τράπεζες και ζάπλουτοι ιδιώτες «εξαφανίζουν» μεγάλες ποσότητες χρυσού και ακριβών νομισμάτων
Έρευνα της Goldman Sachs καταγράφει την εξαφάνιση ή ακριβέστερα την «απόσυρση” από την κυκλοφορία μεγάλων όγκων χρυσού, πέρα από εκείνους που αποθηκεύουν οι Κεντρικές Τράπεζες ή που συμβολαιοποιούνται και αποτελούν εγγυήσεις σε παράγωγα χρυσού.

Συγκεκριμένα περί τους 1.200 τόννους χρυσού έχουν «εξαφανισθεί” από την κυκλοφορία τα τελευταία χρόνια χωρίς να είναι πλέον «γνωστό” πού βρίσκονται ή ποια είναι η κατάληξή τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Goldman Sachs πρόκειται για ποσότητες χρυσού οι οποίες τα τελευταία τρία χρόνια αλλά ειδικά το 2019 έχουν διακινηθεί και έχουν αποσυρθεί σε ιδιωτικές «αποθήκες” και θησαυροφυλάκια, ανά τον κόσμο. Και να σκεφθεί κανείς ότι αυτό συμβαίνει ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες με τις χρηματιστηριακές αγορές να «χτυπάνε” νέα ιστορικά υψηλά, θα έπρεπε η αποθησαύριση κεφαλαίων σε «ασφαλή καταφύγια” όπως ο χρυσός ή και το δολάριο να έχει μειωθεί στο ελάχιστο.

Οι αριθμοί δείχνουν, σύμφωνα με την Goldman Sachs αλλά και σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα της JP Morgan, ότι ο αποθησαυρισμός χρυσού σε φυσική μορφή όπως επίσης και χαρτονομισμάτων υψηλής αξίας σε δολάριο αλλά και ευρώ έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ιδιαίτερα μέσα στο 2019 που τα χρηματιστήρια έχουν δώσει τις υψηλότερες αποδόσεις…

Για τους ερευνητές της GS η αιτία πίσω από την εξαφάνιση του χρυσού ή των μεγάλων χαρτονομισμάτων, βρίσκεται στην ισχυρή «τάση” του 1% του πλουσιότερου κομματιού εισοδημάτων που διοχετεύει κεφάλαια σε χρυσό, αναμένοντας μία νέα μεγάλη χρηματοοικονομική αναταραχή…

Το εντυπωσιακό είναι ότι μέσα στο περιβάλλον αυτό και οι Κεντρικές Τράπεζες παρουσιάζουν την ίδια «τάση” με ραγδαία αυξανόμενες αγορές χρυσού που θα ξεπεράσουν τους 650 τόννους μέσα στο 2019.

Χαρακτηριστικό του «προβληματισμού” που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η Επιθεώρηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας σχετικά πρόσφατα δημοσίευσε άρθρο/μελέτη όπου εξηγείται και υποστηρίζεται η χρησιμότητα της συγκέντρωσης χρυσού για τη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας σε περίπτωση αναταραχής την επόμενη περίοδο…

Σε αυτό το περιβάλλον της σιωπηρής απόσυρσης νομισμάτων υψηλής αξίας πέραν του χρυσού, η Γερμανία φαίνεται να είναι πολύ ψηλά στη λίστα. Πέρα από την ολοκλήρωση του προγράμματος επίσπευσης της επιστροφής των αποθεμάτων χρυσού από τις ΗΠΑ και τις νέες αγορές που κάνει η Bundesbank, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της νομισματικής κυκλοφορίας, έχουν εξαφανιστεί τα… ίχνη χαρτονομισμάτων συνολικής αξίας, που υπερβαίνει τα 150 δισ. ευρώ. Και τα οποία θεωρείται ότι βρίσκονται σε θυρίδες και στα «στρώματα” των γερμανών αποταμιευτών.



ΠΗΓΗ

Δείτε πως «ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΕΙ» ένα ΣΠΙΤΙ και ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ οι Αρχαίοι Μινωίτες


Δυσοίωνα μαγνητικά πεδία, ραδιενεργά αέρα εκλυόμενα από τα έγκατα της Γης, σωματίδια που δραπετεύουν από τοξικά υλικά επιπλοποιίας και μια ομοβροντία ακτινοβολίας που δεχόμαστε από τις αγαπημένες μας συσκευές μετατρέπουν σε «ναρκοπέδιο» τον χώρο ζωής μας

Υπουλα υλικά
«Το να φτιάχνεις ένα σπίτι είναι σαν να φυτεύεις ένα δέντρο» πιστεύουν στον Σύλλογο Ολιστικής Αρχιτεκτονικής (ΣΟΛΑΡ), μέλη του οποίου προσπαθούν αφιλοκερδώς το διάστημα αυτό να μυήσουν αρκετούς εθελοντές στο πώς ανιχνεύουμε επιβλαβή μαγνητικά πεδία και ραδόνιο σε μια ανεγειρόμενη οικοδομή και πώς κρατάμε μακριά από βλαβερές εξωτερικές επιδράσεις ανθρώπους αλλά και κατοικίδια που θα μείνουν εκεί ίσως και για ολόκληρη τη ζωή τους.

Είναι μια στιγμή ιδιαίτερη όταν ο υπεύθυνος για την οικοδομή μηχανικός μέσα σε απόλυτη σιγή στη με επιμέλεια ισοπεδωμένη γη του οικοπέδου προχωρεί αργά, σχεδόν τελετουργικά, επάνω στον άξονα Βορρά – Νότου κρατώντας στα χέρια του μια μικρή μεταλλική κεραία, ευαίσθητη στα μαγνητικά πεδία του περιβάλλοντος. 

Κάθε δύο μέτρα η μέχρι πρότινος ακίνητη κεραία «ζωντανεύει» κάνοντας μια στροφή περίπου 90 μοιρών. Ο μηχανικός σταματάει αμέσως και ο εργάτης που ακολουθεί σιωπηλός, φορτωμένος με μικρούς πασσάλους, καρφώνει από έναν σε κάθε τέτοιο σημείο.
Διατρέχουν το οικόπεδο προσεκτικά από τη μία άκρη ως την άλλη και τελικά η όλη επιφάνεια έχει χωριστεί σε κανονικά ορθογώνια παραλληλόγραμμα με πλευρές με μια κλίση 4-5 μοιρών ως προς τους άξονες Βορρά – Νότου και Ανατολής – Δύσης, που όλα έχουν διαστάσεις 2Χ2,3 μ. ή το πολύ 2Χ2,5 μέτρα. Με τον τρόπο αυτόν έχει ανιχνευθεί και οριστεί το λεγόμενο «δίκτυο Χάρτμαν» του οικοπέδου.

Στη συνέχεια τα σχέδια θα γίνουν έτσι ώστε να πέσουν όσο γίνεται περισσότεροι από τους κόμβους του σε τοίχους ή σε σημεία όπου δεν θα βρίσκονται μόνιμα οι ένοικοι και κυρίως θα εξασφαλιστεί ότι επάνω σε τέτοιους κόμβους δεν θα τοποθετηθούν κρεβάτια, καναπέδες, γραφεία ή άλλες θέσεις μόνιμης παραμονής.
Προτού φύγουν από το οικόπεδο κάποιος δεν ξεχνά να κάνει και το «τεστ των μυών». Στέκεται, σηκώνει το χέρι του προς το πλάι σε ορθή γωνία, κάποιος άλλος το πιέζει και διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλη εξασθένηση στην αντίστασή του όταν πατάει επάνω σε έναν από τους κόμβους, οι οποίοι θεωρούνται πλέον και «γεωπαθογόνοι» κόμβοι για το σπίτι.

Τι γνώριζαν οι Μινωίτες που εμείς αγνοούμε;
Βγαίνουμε από το σχολείο πιστεύοντας ότι το μόνο «καθιερωμένο» μαγνητικό πεδίο είναι το γήινο. Αυτό που για χιλιάδες χρόνια βοηθάει τους ναυτικούς αλλά και τα αποδημητικά πουλιά να βρίσκουν τον δρόμο τους και οι άνθρωποι ποτέ δεν έδειξαν να το φοβούνται. Μετρήθηκε για πρώτη φορά το 1830, οφείλεται στο λιωμένο σίδηρο που ρέει στον πυρήνα της Γης, έχοντας όγκο έξι φορές τον όγκο της Σελήνης, και η κίνηση των ηλεκτρονίων του δημιουργεί πολύπλοκα ηλεκτρικά ρεύματα.
Οπως είναι γνωστό, όπου ηλεκτρικό ρεύμα εκεί εμφανίζεται και μαγνητικό πεδίο, ώστε τελικά η Γη να έχει τη συμπεριφορά ενός τεράστιου ευθύγραμμου μαγνήτη, με τον «βόρειο» πόλο του να βρίσκεται κοντά στον νότιο γεωγραφικό πόλο. Με ένα μαγνητόμετρο μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι το γήινο μαγνητικό πεδίο δίνει εδώ στην Ελλάδα μια τιμή γύρω στα 0,44721 Gauss, με τάση να αυξάνεται προς τον πόλο και να ελαττώνεται προς τον ισημερινό. Ωστόσο οι μετρήσεις μάς επιτρέπουν να εντοπίσουμε σε ορισμένα σημεία την ύπαρξη ενός ακόμη πεδίου με τιμή ίση προς το 1/5.000 της τιμής του γήινου μαγνητικού πεδίου. Οσο και αν φαίνεται μικρή, η τιμή του είναι σε θέση να προκαλεί σημαντικές διαταραχές στην ανθρώπινη ζωή.

Το 1935 ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Ερνστ Χάρτμαν, ο οποίος σπούδασε Ιατρική, διαπίστωσε ότι στην επιφάνεια της Γης είναι απλωμένο ένα ολόκληρο δίχτυ ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών με κλίση περίπου 4-5 μοιρών ως προς τον γεωγραφικό άξονα Βορρά – Νότου, με πλευρές 2 μέτρων στην κατεύθυνση αυτή, 2,3 ως 2,5 μέτρα παράλληλα στον άξονα του ισημερινού και πάχος 21 εκατοστά. Είναι οι λεγόμενες γραμμές Χάρτμαν που όταν διασταυρώνονται εκεί θεωρείται ότι δημιουργούνται οι λεγόμενοι γεωπαθητικοί κόμβοι οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για την υγεία. 

Και αυτή η επικινδυνότητα φαίνεται να ενισχύεται από το αν κάτω από εκεί βρίσκονται φλέβες νερού, γεωλογικά ρήγματα ή εγκατακρημνίσεις. 
Πριν από τον Χάρτμαν φαίνεται ότι πολλοί γνώριζαν για το δίκτυο αυτό, αλλά αποτελούσε μάλλον εσωτερική γνώση.
Στις 4 Ιουνίου αυτής της χρονιάς αρχιτέκτονες από τον σύλλογο ΣΟΛΑΡ μαζί με αρχαιολόγους είχαν την περιέργεια αλλά και τη δυνατότητα να κάνουν μετρήσεις με όργανα ακριβείας στο παλάτι του Ραδαμάνθυος στη Φαιστό και εκεί διαπίστωσαν ότι σε μια επιφάνεια 40Χ40 μ., εκεί όπου κατοικούσε η βασιλική οικογένεια, οι ενδείξεις των οργάνων ήταν μηδενικές, άρα δεν υπήρχαν γεωπαθογόνα σημεία· ενώ αλλού, εκεί όπου βρίσκονταν κάποια μικρά δωμάτια προορισμένα για τους καθαρμούς, υπήρχε μεγάλος συνωστισμός από πεδία! Το ίδιο διαπιστώθηκε και στην Κνωσό, ενισχύοντας την άποψη ότι οι προηγούμενοι από εμάς δεν οικοδομούσαν τυχαία στους σημαντικούς για αυτούς και τη ζωή τους χώρους.

Η φύση δείχνει τις ευνοϊκές θέσεις
Παρακολουθούσαν πολύ προσεκτικά τι συνέβαινε γύρω τους και στην ουσία κατέγραφαν το πόσο επηρέαζαν οι τοπικές συνθήκες τα πεδία στο δίκτυο Χάρτμαν. Πού έπεφταν ως επί το πλείστον οι κεραυνοί. Πού προτιμούσαν να μένουν τα διάφορα ζώα, πού έφτιαχναν τα μυρμήγκια τις φωλιές τους, που φύτρωναν τα δέντρα και ποια από αυτά εμφάνιζαν καρκινικά εξογκώματα στους κορμούς τους. Σήμερα ξέρουμε ότι οι σκύλοι, τα μηρυκαστικά, οι κατσίκες, οι χοίροι, τα πουλερικά αποφεύγουν τους κόμβους όπου υπάρχει αυξημένη ακτινοβολία· αντίθετα οι γάτες, οι μέλισσες, τα φίδια, οι τερμίτες, τα μυρμήγκια ψάχνουν και βρίσκουν τους γεωπαθητικούς κόμβους.

Οι Ετρούσκοι και οι Ρωμαίοι είναι βέβαιο ότι έκαναν επί τόπου επίπονες έρευνες. Ειδικά εκπαιδευμένοι ιερείς χρησιμοποιούσαν μάλιστα ένα εργαλείο από λεπτό μεταλλικό φύλλο, με το ένα άκρο του να καταλήγει σε σπείρα, το Lituus, το οποίο πιστεύεται ότι βοηθούσε στην ανίχνευση των μαγνητικών πεδίων και της πολικότητας που εναλλάσσεται στα παραλληλόγραμμα του δικτύου Χάρτμαν. Στους γεωπαθητικούς κόμβους, του οποίους επεσήμαιναν και από τις παραμορφώσεις στους κορμούς των δένδρων, έφτιαχναν μικρά φρέατα αφιερωμένα στον Fulgur Conditum, τον «θαμμένο κεραυνό».
Η γνώση μεταδόθηκε μάλλον από στόμα σε στόμα και μόνο μετά τον 12ο αιώνα θεολόγοι που αναγορεύθηκαν και άγιοι, όπως ο Μπερνάρ του Κλερβό και ο Θωμάς ο Ακινάτης, μαζί και ο Ντανς Σκότους, ασχολήθηκαν με το θέμα και πολλές τοποθεσίες και εκκλησίες στη Ευρώπη, όπως ο γνωστός καθεδρικός ναός της Σαρτρ, 80 χιλιόμετρα από το Παρίσι, παρουσιάζουν παρόμοιες ιδιαιτερότητες με αυτές της Φαιστού και της Κνωσού ως προς το μαγνητικό πεδίο του δικτύου Χάρτμαν.

Γεωμαγνητικοί κόμβοι και ασθένειες
Τη δεκαετία του 1930 έγιναν πολλές έρευνες από Γερμανούς κυρίως, οι οποίοι προσπάθησαν να συσχετίσουν την ύπαρξη των γεωμαγνητικών κόμβων και με προβλήματα υγείας. Μελετήθηκαν ολόκληρες πόλεις και άρχισε να φαίνεται ότι, όπου υπάρχουν υπόγεια ρεύματα νερού και γεωλογικά ρήγματα, όσοι άνθρωποι έχουν τα κρεβάτια τους ή κάποιες μόνιμες θέσεις παραμονής στους κόμβους που βρίσκονται ακριβώς από πάνω παρουσιάζουν πολλά προβλήματα υγείας, έχουν κακό ύπνο, η προσοχή ιδιαίτερα των παιδιών διασπάται εύκολα, ενώ έγινε λόγος και για την εμφάνιση κρουσμάτων καρκίνου. Πολλοί απέρριψαν τα αποτελέσματα αυτά ως μη επιστημονικά και οι έρευνες σταμάτησαν λόγω του πολέμου.
Τη δεκαετία του 1990 έγιναν εργασίες για να συσχετιστούν οι εμφανίσεις ασθενειών με το σημείο διαμονής των ανθρώπων. Μια Αυστριακή μάλιστα, η Κέτε Μπάχλερ, ισχυρίζεται ότι έχει εξετάσει στον μακρόχρονο βίο της 125.000 περιπτώσεις ασθενών και βρίσκει σχέση των παθογόνων αιτίων με τους κόμβους Χάρτμαν. Είναι αλήθεια όμως ότι ακόμη δεν υπάρχουν εργασίες που να έχουν γίνει τηρώντας αυστηρά τα πρωτόκολλα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Φαίνεται πάντως ότι κάποιοι έχουν πεισθεί, αφού έχει αποφασιστεί και στη Νότια Αυστρία πλέον, πως προτού κτιστεί οποιοδήποτε δημόσιο ή κοινοτικό κτίριο θα γίνεται έρευνα σχετικά με τα μαγνητικά δίκτυα!
Οπως προειδοποιεί η Greenpeace σε σχέση με τα πατώματα και τις ξύλινες κατασκευές, «από περιβαλλοντική άποψη εκείνο που χρήζει προσοχής είναι οι συγκολλητικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του κάθε προϊόντος». Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ουσία είναι η ουρία-φορμαλδεΰδη (UF). Αλλες ουσίες που περιέχουν φορμαλδεΰδη είναι οι φαινολικές (PF) και μελαμινικές (MF) ρητίνες.
Με την πάροδο του χρόνου η φορμαλδεΰδη εκλύεται στο περιβάλλον και μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου», μια σειρά δηλαδή από δυσμενείς συνέπειες, όπως αναπνευστική δυσχέρεια, κινητική αταξία και δερματίτιδες, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η φορμαλδεΰδη έχει ταξινομηθεί ως πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Στην αγορά υπάρχουν γενικά δύο τύποι μοριοσανίδων και ινοσανίδων, ανάλογα με τις εκπομπές φορμαλδεΰδης:
– Μοριοσανίδες και ινοσανίδες κλάσης Ε1 (χαμηλής εκπομπής φορμαλδεΰδης).
– Μοριοσανίδες και ινοσανίδες κλάσης Ε2, με υψηλότερες εκπομπές φορμαλδεΰδης.
Μοριοσανίδες κλάσης Ε0, με ακόμη μικρότερη – ίσως και μηδενική – εκπομπή φορμαλδεΰδης, θα διατίθενται από τον επόμενο Οκτώβριο.

Εναλλακτικά των προϊόντων φορμαλδεΰδης χρησιμοποιούνται συχνά ισοκυανιούχες ρητίνες. Οι ρητίνες αυτές έχουν το πλεονέκτημα ότι εξατμίζονται λιγότερο από τις αντίστοιχες της φορμαλδεΰδης, αλλά είναι και αυτές επικίνδυνες, κυρίως όταν καούν, οπότε παράγεται μεταξύ άλλων και τοξικό υδροκυάνιο (για περισσότερες πληροφορίες: http://www.greenpeace.org/greece/ 137368/137396/ 138754).


Βαθμολογώντας τις συσκευές
Κάποτε, όταν οι ειδικοί άκουγαν για τους κινδύνους από ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες γελούσαν, και μιλούσαν μάλιστα και για εσωτερισμό. Σήμερα τα χαμόγελα έχουν εξαφανιστεί… Ηδη Ιταλοί και Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να υπάρχουν σε διάφορες πόλεις μετρητές, ανάλογοι με αυτούς που υπάρχουν για τη ρύπανση της ατμοσφαίρας. Οσο περνάει ο καιρός το οικιακό περιβάλλον, φορτωμένο με τις διάφορες σύγχρονες συσκευές που «ομορφαίνουν» τη ζωή, αρχίζει να μη φαντάζει και τόσο υγιεινό.
Οπως αναφέρεται στο βιβλίο «Powerwatch Handbook» των Αλασντερ και Τζιν Φίλιπς (εκδόσεις Piatkus), με κλίμακα από 1 ως 5 – όπου όσο μεγαλύτερος ο δείκτης τόσο πιο επικίνδυνο το προϊόν – οι διάφορες οικιακές συσκευές έλαβαν τους εξής βαθμούς: τα ψηφιακά ασύρματα τηλέφωνα (Digital Enhanced Cordless Telephones, DECT) είναι τα πιο επικίνδυνα και παίρνουν 5, τα αναλογικά είναι λιγότερο επικίνδυνα 2-3, τα κινητά παίρνουν και αυτά ένα ολοστρόγγυλο 5, οι κουζίνες μαγνητικής επαγωγής 5 και αυτές, οι φούρνοι μικροκυμάτων 5, οι λάμπες χαμηλής κατανάλωσης 5, οι συνήθεις λάμπες 3, οι τηλεοπτικές οθόνες πλάσματος 4 για παραμονή των θεατών σε ακτίνα μικρότερη από 1,8 μέτρα, οι φριτέζες 5, οι ηλεκτρικές κουβέρτες 5, στα υπολογιστικά μηχανήματα πιο επικίνδυνα είναι τα φορητά· επίσης δεν… κάθεται καλά όποιος κάθεται μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή σε απόσταση μικρότερη από 1 μέτρο.
Επίσης συσκευές που εκπέμπουν σημαντική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι η ηλεκτρική σκούπα, η ξυριστική μηχανή και ο στεγνωτήρας των μαλλιών, ενώ τώρα εκφράζονται φόβοι και για τα πεδία μέσα στο αυτοκίνητο όπου έχουν συσσωρευθεί μηχανήματα GPS, DVD, κλιματισμού και για να… παίζεις με τα ηλεκτρικά παράθυρα. Πάντως οι επιστήμονες είναι ακόμη διστακτικοί στο να ενοχοποιήσουν άμεσα και μόνο τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, αλλά παραδέχονται ότι προς το παρόν είναι μάλλον βέβαιο πως αυτές εξασθενούν την ικανότητα αντίστασης του οργανισμού (βλ. στο Διαδίκτυο τις ανατριχιαστικές εργασίες της Laurence Bonhomme-Faivre).
Κάποιος είπε ότι έχουμε τρία δέρματα: αυτό με το οποίο γεννηθήκαμε, τα ρούχα μας και το σπίτι μας. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίζουμε όλα να είναι το ίδιο υγιή!
Οποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα μπορεί να ψάξει στη διεύθυνση: http: //www.s-ol-ar.gr/home.html.

Ραδόνιο: ένας αναγνωρισμένος εχθρός
Ας θυμηθούμε πάντως ότι πριν από 20 χρόνια οι ίδιες αμφιβολίες που σήμερα υπάρχουν για τα μαγνητικά δίκτυα και τις διάφορες ακτινοβολίες μέσα στο σπίτι υπήρχαν και για κάτι που τότε έμοιαζε μυστηριώδες και άπιαστο. Πρόκειται για το ραδόνιο, ένα ευγενές αέριο, δηλαδή δύσκολα ενώνεται με άλλα στοιχεία, ραδιενεργό όμως, άχρωμο, άοσμο, άγευστο, την παρουσία του οποίου μόνο με ευαίσθητους μετρητές μπορείς να ανακαλύψεις μέσα στο σπίτι.
Δημιουργείται στα έγκατα της Γης από τις διασπάσεις άλλων ραδιενεργών στοιχείων, όπως το ουράνιο, και από τα διάφορα ρήγματα ανεβαίνει προς την επιφάνεια. Αν το εισπνεύσεις και διασπασθεί μέσα στον οργανισμό σου σε πολώνιο, την ίδια στιγμή εκπέμπονται σωματίδια «άλφα» που προσβάλλουν άμεσα τους ιστούς των πνευμόνων, με αποτέλεσμα, αν αυτό συμβεί για μακρό χρόνο, να εμφανιστεί καρκίνος των πνευμόνων.

Οπως αναφέρουν οι Θέμης και Κώστας Τσίπηρας στο πολύ χρήσιμο βιβλίο τους «Οικολογική αρχιτεκτονική» (εκδόσεις Κέδρος): «Η είσοδος του ραδονίου στο σπίτι από το έδαφος μπορεί να γίνει μέσω ρωγμών στα δάπεδα και στα στοιχεία από σκυρόδεμα (μπετόν αρμέ), μέσω των σωλήνων αποχέτευσης των δαπέδων, μέσω των αντλιών φρεατίων αποστράγγισης, μέσω μικροσκοπικών ρωγμών ή πόρων στους τοίχους. Τα επίπεδα του ραδονίου είναι γενικά υψηλότερα στις βάσεις των σπιτιών και στα δωμάτια των ισογείων».

Σε άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, Τσεχία, Σουηδία όπου έχουν πεισθεί για τη σοβαρότητα του προβλήματος, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα για τις νέες οικοδομές. Στη Σουηδία, επειδή αναγνωρίζουν οι αρχές ότι τουλάχιστον 400 από τους 2.800 θανάτους κάθε χρόνο από καρκίνο των πνευμόνων οφείλονται στο ραδόνιο, υπάρχει αυστηρή νομοθεσία που όχι μόνο υποχρεώνει ως το 2010 κανένα κτίριο σχολείου να μην έχει στον αέρα του περισσότερα από 200 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, αλλά επιπλέον προβλέπει κρατικό επίδομα σε όποιον δαπανήσει τα απαιτούμενα χρήματα για να κρατηθεί με ασφάλεια το αέριο αυτό έξω από τον χώρο δουλειάς ή κατοικίας.

Οι κατά τόπους κοινοτικές αρχές προμηθεύουν δωρεάν με μετρητές τα σπίτια επί δίμηνο· κατόπιν παραδίδονται προς εξέταση και ο ιδιοκτήτης ειδοποιείται για το αποτέλεσμα (πληροφορίες υπάρχουν στην έκδοση «Socialstyrelsen», ISBN 91-7201-929-8).
Οπως αναφέρεται στο βιβλίο «Οικολογική αρχιτεκτονική», ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι να τοποθετηθούν ειδικές στεγανοποιητικές μεμβράνες κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού (καλύτερα), ενώ ακόμη πιο αποτελεσματικό είναι να δημιουργηθεί μια αεριζόμενη θεμελίωση δημιουργώντας ένα δεύτερο δάπεδο επάνω από το δάπεδο του υπογείου και στον ενδιάμεσο χώρο με ένα δίκτυο απλών πλαστικών σωλήνων το αέριο να οδηγείται στον εξωτερικό χώρο. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε υπόγεια και ισόγεια, ενώ τα σπίτια με πιλοτή επιβαρύνονται λιγότερο. Επίσης στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζεται αυξημένη συσσώρευση ραδονίου σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΠΗΓΗ