Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

ο Άγιος Σώστης στη Συγγρού και η ιστορία με τον βασιλέα Γεώργιο



Η δολοφονική επίθεση της 5ης Μαρτίου 1913  κατά του βασιλιά δεν ήταν η μοναδική που έγινε με στόχο τον Γεώργιο Α’. Είχε προηγηθεί η αποτυχημένη απόπειρα του 1898, μερικούς μήνες μετά την ήττα της Ελλάδας στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. 
Το απόγευμα της 14ης Φεβρουαρίου, ο βασιλιάς και η κόρη του Μαρία επέστρεφαν με τη βασιλική άμαξα στην Αθήνα μετά από περίπατο στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. 
Καθώς βρίσκονταν στη θέση Ανάλατος, κατά μήκος της λεωφόρου  Συγγρού που τότε ονομαζόταν Φαλήρου – Αθηνών, η άμαξα δέχτηκε πυροβολισμούς από τον 38χρονο δημοτικό υπάλληλο Γιώργο Καδρίτση και τον 26χρονο οικοδόμο Ιωάννη Κυριακού ή Γεωργίου, οι οποίοι είχαν στήσει ενέδρα. 
Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εμπρός την επόμενη ημέρα : «Δεν είχε […] υπερβεί η βασιλική άμαξα, ήρεμα βαδίζουσα, το ήμισυ της οδού, ότε παρά την θέσιν Ανάλατος, ευρισκομένη μεταξύ του πρώτου σταθμού και της μακράς παράγκας της κειμένης επί της μεγάλης οδού και της διακλαδώσεως αυτής, δύο άνδρες φέροντες όπλα Γκρα, και κατερχόμενοι προς το δεξιόν της ανερχομένης αμάξης μέρος, έστησαν αίφνης αποτόμως και λαβόντες στάσιν πυροβολούντος επυροβόλησαν αμφότεροι κατά της βασιλικής αμάξης, ανεπιτυχώς μεν  κατ΄ευτυχίαν, κατά του Βασιλέως και της πριγκιπίσσης, επιτυχόντες όμως δια δευτέρας και τρίτης επαναλήψεως των πυροβολισμών των, τον επί του εμπροσθίου μέρους καθήμενον κυνηγόν της Α. Μεγαλειότητος κ. Νέρην».... 



Η απόπειρα συνοδεύτηκε από πλήθος διαδόσεων και φημών. Στην κοινή γνώμη δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ήταν σκηνοθετημένη, ώστε ο βασιλιάς να προκαλέσει τη συμπάθεια του λαού. Η στρατιωτική ήττα του προηγούμενου έτους είχε δημιουργήσει ένα βίαιο αντιμοναρχικό ρεύμα ανάμεσα στους πολίτες και τους αξιωματικούς του στρατού, που θεωρούσαν υπεύθυνη την πολιτική των ανακτόρων, κάτι που υιοθέτησε και μερίδα του Τύπου της εποχής. 
Οι δράστες συνελήφθησαν την επόμενη ημέρα και στις 19 Μαρτίου καταδικάστηκαν σε θάνατο. 
Ο Γεώργιος Α΄, προκειμένου να διασκεδάσει τις αιτιάσεις περί σκηνοθετημένης απόπειρας, αρνήθηκε να απονείμει χάρη στους δύο δράστες, αν και η ποινή τους είχε θεωρηθεί από όλους τους παράγοντες ως ιδιαιτέρως αυστηρή. 
Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου επιδίωξε να διερευνήσει και το ενδεχόμενο οι δράστες να συνδέονταν με αναρχικούς κύκλους. «Όχι, δεν είμεθα αναρχικοί, δεν γνωρίζουμε καν τι ακριβώς σημαίνει η λέξις αυτή», απάντησε σθεναρά ο Καρδίτσης... 





Ο ιερός ναός του Αγίου Σώστη εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 1902 στο σημείο που έγινε  η απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά Γεώργιου Α΄. Βρίσκεται στη γνωστή θέση επί της Λεωφόρου Συγγρού. 

Τον Νοέμβριο του 1902 εγκαινιάστηκε στο σημείο της απόπειρας επιβλητικός ναός, αφού όμως ανέφεραν ανακτορικοί κύκλοι «ο Θεός σώζει τον Βασιλέα  και το Έθνος». Πρόκειται για τη γνωστή σήμερα εκκλησία του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Κόσμου στη Λ. Συγγρού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: