Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Η εμμονική δημαγωγία ως δημόσια αρετή.

Φωτογραφία του Nikos Papavasileiou.
Η εμμονική δημαγωγία ως δημόσια αρετή.
Ένας αριθμός από «αγωνιστές» και «διανοούμενους», έχει βαλθεί να μας πείσει ότι για ότι κακό υπάρχει τριγύρω μας φταίει ο κακός καπιταλισμός και οι πολιτικοί των παλιότερων κομμάτων, εκτός από την αριστερά που προσποιείται ότι κυβερνά τη χώρα. Ο «οικολόγος» υπουργός κ. Τσιρώνης, ανακάλυψε πχ ότι “την ευθύνη την έχει μια κοινωνία ολόκληρη και μια παγκόσμια οικονομία εξαρτημένη από το πετρέλαιο και ένα σκληρό λόμπι που δεν επιτρέπει να έχουμε επενδύσεις τέτοιες που να προστατεύουμε τις ακτές μας”. Κάποιοι άλλοι, δηλώνουν εμβριθώς ότι η οικολογική καταστροφή οφείλεται στο θρίαμβο της ελεύθερης αγοράς και επιχειρηματικότητας. Δεν έχει φυσικά την παραμικρή σημασία για όλους αυτούς τους κυρίους ή κυρίες ότι η ελεύθερη αγορά και η επιχειρηματικότητα θριάμβευσαν παγκοσμίως επειδή χρεοκόπησαν οι χώρες όπου είχε καταργηθεί η επιχειρηματικότητα. Επειδή πάντως οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης δουλεύουν υπερωρίες και οι πολίτες δεν αποτελούνται από μπετόβλακες που καταπίνουν αμάσητη κάθε προπαγάνδα, θα κάνω και μερικά σχόλια.
1. Η κατάσταση του πλοίου που ναυάγησε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ήταν άθλια και η ευθύνη είναι του πλοιοκτήτη. Όσο για το ναυάγιο, μέλλει να αποδειχθεί πώς ακριβώς συνέβη και αν υπήρχε σε αυτό δόλος. Ακόμα και στη Ελλάδα όμως που είναι μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές χώρες στον κόσμο και η ποιότητα των πλοίων της υψηλότατη, κάποιοι παραβαίνουν τους νόμους και τις διατάξεις, εκείνο λοιπόν που χρειάζεται είναι να παραπεμφθούν οι υπαίτιοι στον εισαγγελέα και να δικαστούν. Οι απαξιωτικές κρίσεις περί του “κακού καπιταλισμού” δεν έχουν καμιά σχέση με τα παραπάνω, εκτός αν κάποιοι πιστεύουν ότι στις χώρες που ήταν κάποτε μη καπιταλιστικές, δεν υπήρχε παρανομία και κανένα απολύτως πρόβλημα, οπότε έχουν τη συμπάθειά μου.
2. Διοχετεύτηκε αρχικά (από ποιούς άραγε;) η φήμη ότι για το πιστοποιητικό καταλληλότητας του πλοίου, ευθυνόταν ο Ελληνικός Νηογνώμων, επικεφαλής του οποίου είναι ο ξάδερφος της κ. Ντόρας Μπακογιάννη! Στη συνέχεια βέβαια αποδείχτηκε ότι το πλοίο αυτό δεν είχε ελεγχθεί από κανένα ελληνικό νηογνώμονα και τις παρατάσεις χρήσης του τις αποκτούσε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το αν όμως λειτουργούν υπεύθυνα οι μηχανισμοί ενός υπουργείου, είναι ευθύνη της πολιτικής του ηγεσίας, η οποία δεν μπορεί μετά από δυόμισι χρόνια αριστερής κυβέρνησης να διατείνεται ότι δεν ξέρει τίποτα, εκτός αν δεν ξέρει τι της γίνεται και διεκδικεί το ακαταλόγιστο.
3. Οι διαρροές πετρελαίου είναι πολύ συνηθισμένες και υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να ελέγχονται, προτού δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα, όπως ο περιορισμός της επέκτασης της διαρροής με φράγματα, η χρήση ειδικών χημικών ουσιών και η άντληση. Αντί όμως για άμεση κινητοποίηση, γευτήκαμε όλοι την αδράνεια, την αδιαφορία και την ανικανότητα των υπευθύνων, που ήταν και οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής. Προφανώς η πολιτική ηγεσία στο (αν)αρμόδιο υπουργείο, είναι πολύ απασχολημένη να προσπαθεί να αναδείξει τα κυβερνητικά «επιτεύγματα» και δεν της μένει χρόνος για τίποτε άλλο.
Αυτά είναι τα δεδομένα και είναι φυσικό κάποιοι να τα υποτιμούν, προκειμένου να αναδείξουν την αθωότητά τους. Το έχουμε δει πλειστάκις το έργο τα τελευταία χρόνια και έχει καταντήσει αηδία, τώρα όμως τα αποτελέσματα της πολλαπλής κυβερνητικής ανικανότητας είναι ορατά σε όλους. Όσο για τους λαύρους αντιπάλους του καπιταλισμού που βρήκαν ευκαιρία να πουλήσουν αριστεριλίκι, οφείλω να παρατηρήσω ότι θα έπρεπε να έχουν υπ’ όψη τους το γεγονός ότι η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της ανθρώπινης ιστορίας, συνέβη πριν από τριάντα χρόνια στο Τσέρνομπιλ, σε μια χώρα στην οποία είχε δαιμονοποιηθεί κάθε μορφή αγοράς. Δυστυχώς γι αυτούς όμως, οι πολίτες δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου και οι εμμονές τους έχουν σήμερα την ίδια αξία με τις πίσσες που κοσμούν τις παραλίες μας. Όσο για τους γνήσιους, πιστούς και αυθεντικούς Συριζαίους, αυτοί θα αποδείξουν την πίστη τους στην Εθνοσωτήριο Πρώτη Αριστερή Εθνική Κυβέρνηση κολυμπώντας στη βρωμερή θάλασσα, όπως τους παρότρυνε ο ανεκδιήγητος κ. Κουρουμπλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: