Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Βρέθηκαν οι απόγονοι του Λεονάρντο ντα Βίντσι;


Τους εν ζωή συγγενείς του σπουδαίου καλλιτέχνη της Αναγέννησης Λεονάρντο ντα Βίντσι, ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν Ιταλοί ερευνητές, παρά το γεγονός ότι το σώμα του έχει εξαφανιστεί εδώ και αιώνες.
Οι ιστορικοί Alessandro Vezzosi και Agnese Sabato, σε συνέντευξη Τύπου στη Φλωρεντία, δήλωσαν πως εντόπισαν τους σύγχρονους συγγενείς του αρχιτέκτονα, ζωγράφου, γλύπτη, μουσικού, εφευρέτη, μηχανικού, ανατόμου, παλαιοντολόγου και γιατρού του 15ου αιώνα, ενώ μεταξύ αυτών είναι και ένα αστέρι της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής της Ιταλίας.
Φράνκο Τζεφιρέλι

Η έρευνά τους, η οποία ξεκίνησε το 1973, τους οδήγησε στον εντοπισμό περίπου 35 έμμεσων απογόνων του καλλιτέχνη πίσω από το πορτρέτο της Μόνα Λίζα, συμπεριλαμβανομένου του Ιταλού σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.
Οι ιστορικοί Alessandro Vezzosi και Agnese Sabato.

Ο Vezzosi, διευθυντής του Μουσείου Λεονάρντο ντα Βίντσι και η Sabato, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ντα Βίντσι, δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως έκαναν την ανακάλυψη μετά από μελέτη εγγράφων στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Δεν υπήρχε δείγμα DNA του καλλιτέχνη για δοκιμή, καθώς το σώμα του χάθηκε τον 16ο αιώνα κατά τη διάρκεια θρησκευτικών πολέμων μετά τον θάνατό του, το 1519, αλλά οι δύο ιστορικοί έψαξαν μέσα από την εκκλησία, το κράτος και τα περιουσιακά στοιχεία για να εκπονήσουν ένα οικογενειακό δέντρο.
Ο Ντα Βίντσι δεν απέκτησε παιδιά, αλλά είχε πολλά αδέρφια, τους απογόνους των οποίων εντόπισαν οι ιστορικοί. Οι προηγούμενες προσπάθειες για τον εντοπισμό των απογόνων του σπουδαίου Ιταλού καλλιτέχνη, δεν συμπεριλάμβαναν αναφορές για γυναίκες συγγενείς, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: