Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Ξανά τζαμί η Αγιασοφιά για τον Ερντογάν

Photo published for Ξανά τζαμί η Αγιασοφιά για τον Ερντογάν


Στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης φέρεται ότι σχεδιάζει να κάνει τη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής 14 του Απρίλη (που είναι η Μεγάλη Παρασκευή των ορθοδόξων) ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δυο μέρες πριν το δημοψήφισμα της 16ης του ερχόμενου μήνα (που συμπίπτει με το Πάσχα των ορθοδόξων).
Λεπτομερέστερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κ. Ζεϊνέπ Γκουρτσανλί στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα "Sozcu", ο Τούρκος προεδρος, επιδιώκοντας να κερδίσει το δημοψήφισμα θα του δώσει απόλυτες εξουσίες:
  • Σκέφτεται να μετατρέψει εν μια νυκτί την Αγιά Σοφιά −που σήμερα είναι μουσείο, Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο− σε τζαμί, και να προσευχηθεί εκεί μαζί με οπαδούς του
  • Συνεχίζει την "τεχνητή" από τον ίδιο κρίση με την Ευρώπη, προσθέτοντας κι αυτή την κίνηση σε μια σειρά λαϊκιστικές ενέργειες που έχει από καιρό ξεκινήσει
  • Ελπίζει ότι έτσι θα φέρει περισσότερες ψήφους στο "Ναι" του Δηοωηφίσματος,  που θα τον κάνει και επίσημα "σουλτάνο", πλήρη φορέα της εκτελεστικής εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: