Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

H EΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ! ! !

H EΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ! ! ! 


Του Άγη Βερούτη
Το θέατρο συνεχίζεται. Η διαφορά πλέον ανάμεσα σε τρόικα και ελληνική κυβέρνηση είναι 2,3 δις ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι αν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές για μέτρα μείωσης κόστους ή αύξησης φόρων των 2,3 δις ευρώ, η συμφωνία για το επόμενο μνημόνιο μπορεί να υπογραφεί.
Έτσι θα σταματήσουν οι αγορές να χτυπούν το ευρώ και την ισοτιμία του, θα σταματήσει την ελεύθερη πτώση το ελληνικό χρηματιστήριο, θα σταματήσει ο κόσμος να βγάζει τα λιγοστά ευρώ του από τις τράπεζες τις Παρασκευές, θα σταματήσουν οι μεγάλες εταιρίες να βγάζουν σε λογαριασμούς εξωτερικού το κεφάλαιο κίνησής τους στο τέλος κάθε μέρας.
Όμως ο φοροδοτικός γκρεμός έχει ήδη ξεπεραστεί εδώ και πολλούς μήνες. Οι Έλληνες είτε θέλουν, είτε δεν θέλουν, δεν μπορούν να πληρώσουν άλλους οριζόντιους ή κάθετους φόρους! Πάει! Τέλειωσε!
Η κυβέρνηση από την άλλη, παριστάνει ότι οι δανειστές της επιβάλλουν νέους φόρους, και κρατάει Θερμοπύλες μη συναινώντας. Αυτό το διέψευσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιουνκέρ δημοσίως!
Αν η κυβέρνηση έχει ιδεοληπτική στάση για την πλήρη άρνηση της μείωσης κάθε σπατάλης και πελατειακής παροχής, και βλέπει μόνο τη δυνατότητα θέσπισης νέων φόρων, για αυτό δεν φταίνε οι δανειστές, φταίμε εμείς οι ιδεοληπτικοί!
Οι εναλλακτικές πηγές ισοδύναμων μέτρων που να μην είναι πρόσθετοι φόροι ξεπερνούν την φαντασία. Αρκεί κάποιος να δει τον ετήσιο προϋπολογισμό της χώρας.
-Τόσα όσα δίνουμε ετησίως σε συνταξιούχους κάτω των 55 ετών, 2 δις ευρώ.
-Τα μισά από τα 2,3 δις ευρώ επιδοτεί ετησίως το κράτος τα συνταξιοδοτικά ταμεία ΔΕΗ (600 εκατ./χρόνο) + ΟΤΕ/Deutsche Telekom (550 εκατ./χρόνο).
-Το 1/5 από αυτά δίνει το κράτος για ειδικά προνόμια δημοσίων υπαλλήλων, "προσωπικές διαφορές", κινητά και αυτοκίνητα (400 εκατ./χρόνο).
-Το εξαπλάσιο από αυτά είναι το κόστος της γραφειοκρατίας στη χώρα (6,5% του ΑΕΠ = 12 δις ευρώ).
-Το εξαπλάσιο σχεδόν είναι επίσης το κόστος της διαφθοράς (6% του ΑΕΠ = 11 δις ευρώ).
-Το τετραπλάσιο σχεδόν είναι το κόστος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (8 δις ευρώ το χρόνο).
-Αδειοδοτήσεις στα όρια της γελοιότητας, που μπλοκάρουν την επιχειρηματικότητα κοστίζουν απεριόριστα παραπάνω σε διαφυγόν ΑΕΠ. Κανείς δεν μπορεί να το μετρήσει αν είναι 10 δις ή 50 δις ή 70 δις!
-Χιλιάδες σπατάλες στην καθημερινότητα του δημοσίου, μεταξύ αυτών και η νέα ΕΡΤ με τους διπλάσιους υπαλλήλους από πριν, καθώς θα προσληφθούν όχι μόνο οι υπάλληλοι της παλιάς ΕΡΤ αλλά και όλοι οι νέοι υπάλληλοι της ΝΕΡΙΤ.
Με μια σοβαρή προσπάθεια να μειωθούν κάποια από τα παραπάνω κατά κάποιο ποσοστό, ξεκινώντας ίσως από το μισό τους, θα μας ήταν άχρηστο ως χώρα το οποιοδήποτε πακέτο βοηθείας Γιουνκέρ της ΕΕ, ή μνημόνιο, ή πρόγραμμα βοηθείας.
Όμως όχι! Είμαστε ιδεοληπτικοί! Φυλάμε Θερμοπύλες, όμως ο εχθρός είναι ήδη εντός! Ο εχθρός είναι ο παράλογος εαυτός μας! Ο ιδεοληπτικός! Ο πελατειακός! Ο κοινωνικά άδικος!
Δεν κάνουμε πίσω σε κανένα από τα παράλογα προνόμια του πελατειακού καρκινώματος που λέγεται ελληνικό κράτος!
Από την άλλη, το κόστος μιας εξόδου από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την Ελλάδα θα είναι περίπου 60 δις στην αρχή, και μετά πιθανόν πάνω από το 1/3 του ΑΕΠ στο διηνεκές (60 δις ευρώ ή "νέες δραχμές” το χρόνο).
Για την Ευρώπη το κόστος της εξόδου της Ελλάδας υποθέτουν μπορεί να είναι από 150 δις ευρώ ως 1 τρις (1.000 δις), συν όποια επίπτωση στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Με άλλα λόγια κάποιοι λένε ότι θα εκτροχιάσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη, για μια διαφορά των 2,3 δις ευρώ σε ετησιοποιημένη βάση, η οποία δεν θα αποσβεστεί ποτέ!
Ούτε για μας, ούτε για τους δανειστές!
Ούτε σε 500 χρόνια!
Για κανέναν!
Σαν να λέμε μου ζητάει κάποιος συνεργάτης μου δανεικά 230 ευρώ λέγοντας ότι αν δεν του τα δώσω θα πιστολίσει την συνεργασία μας χάνοντας 6.000 άμεσα, και μετά χάνοντας ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 6.000 ευρώ, και εγώ να του λέω πως προτιμώ να μην του δώσω τα 230 ευρώ, και ας χάσω λόγω διακοπής της συνεργασίας από 15.000 ως 100.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο, και μετά ποιος ξέρει πόσα κάθε χρόνο...;
Για 230 ευρώ! Είμαστε και οι δύο τρελοί;
Σε πόσο χαχόλους απευθύνονται πια; Σε πόσο ζώα;
Η μόνη πιθανότητα GREXIT είναι να υπερνικήσουν ψυχοπαθολογικές συμπεριφορές των ηγετών αμφοτεροπλεύρως της "διαπραγμάτευσης", οπότε το νόμισμα είναι το μικρότερο από τα προβλήματά μας.
Η σημερινή κυβέρνηση πήρε εντολή από τους ψηφοφόρους της, για καλύτερους όρους διαπραγμάτευσης εντός ευρώ και Ευρώπης.
Τώρα βλέπει ότι αυτό που πέτυχε είναι 7 φορές χειρότερο από αυτό που ήδη είχε η χώρα πριν από αυτήν (1 δις Χαρδούβελη vs 7 δις Βαρουφάκη).
Αν στην παράκρουση της πλήρους αποτυχίας της, η κυβέρνηση πάει και ρίξει τη χώρα στα βράχια, με βάση όχι την λογική, αλλά την οικονομική παραψυχολογία των "εναλλακτικών-οικονομολόγων” πως η στάση μας, και καλά, θα κάνει την Ευρώπη καλύτερη, τότε θα διαπράξει έγκλημα κατά του Ελληνικού Λαού, και θα παραβεί την εντολή της. Στεγνά!
Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει... Το πρόβλημά μας δεν είναι οικονομικό! Ψυχοπαθολογικό είναι!
Είμαστε σε συλλογική παράκρουση, και συζητάμε για Grexit και δραχμές, όταν το ποσόν της διαφοράς μας με τους δανειστές το πετάμε μηνιαίως σε άχρηστους και πελατάκια!
Εκτός και αν μέσα στο σαββατοκύριακο φτάσουν σε συμφωνία, που οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος αυτό θα περίμενε... και όλο αυτό ήταν ένα θέατρο για τις πάσης φύσεως πλατφόρμες και πιπτόου.
Περιμένουμε λοιπόν συμφωνία μέσα στο σαββατοκύριακο, μαζί με άλλα 10 εκατομμύρια Έλληνες που δεν είναι οπαδοί της οικονομικής παραψυχολογίας.
Όχι με φόρους, αλλά με μειώσεις δαπανών! Όπως σκέφτονται οι φυσιολογικοί άνθρωποι! Φυσιολογικά...
Άντε με την ευχή του θεού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: