Ραπανάκια - Raphanus sativus
Τα ραπανάκια καλλιεργούνται και καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, οι οποίες διαφέρουν σε μέγεθος, χρώμα και διάρκεια του απαιτούμενου χρόνουκαλλιέργειας.
Υπάρχουν και μερικά ραπανάκια που καλλιεργούνται για τους σπόρους τους, για την παραγωγή λαδιού. Το ραπανάκι μπορεί να φυτρώσει από σπόρο σε μόλις 3 ημέρες.
Η κοινή ονομασία "ραπανάκι" προέρχεται από τη λατινική radix (root).
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ραπανάκια ήταν μια καλά οργανωμένη καλλιέργεια στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.
Τα ραπανάκια αναπτύσσονται καλύτερα σε ήλιο και φως και αμμοπηλώδη εδάφη με pH 6,5 - 7,0, όλο το χρόνο, λόγω του πλήθους των ποικιλιών που καλλιεργούνται.
Το βάθος στο οποίο φυτεύονται οι σπόροι επηρεάζει το μέγεθος της ρίζας, από 1 cm βάθος που συνιστάται για τα μικρά ραπανάκια έως 4 cm για τα μεγάλα ραπανάκια.
Σε γενικές γραμμές τα ραπανάκια μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες (καλοκαίρι,φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξης) και σε μια ποικιλία σχημάτων, μηκών, χρωμάτων και μεγεθών,
Ραπανάκια η ρίζα μόνο
Θρεπτική αξία ανά 100 g
ενέργεια 66 kJ (16 kcal)
υδατάνθρακες 3,40 g
- Σάκχαρα 1,86 γρ
- Φυτικές ίνες 1,6 g
Λιπαρά 0,10 g
Πρωτεΐνες 0,68 g
Θειαμίνη (vit. Β1) 0.012 mg (1%)
Ριβοφλαβίνη (vit. Β2) 0,039 mg (3%)
Νιασίνη (vit. Β3) 0,254 mg (2%)
Παντοθενικό οξύ (Β5) 0,165 mg (3%)
Βιταμίνη B6 0.071 mg (5%)
Το φυλλικό οξύ (Β9 vit.) 25 μg (6%)
Βιταμίνη C 14,8 mg (18%)
Ασβέστιο 25 mg (3%)
Σίδηρος 0,34 mg (3%)
Μαγνήσιο 10 mg (3%)
Φώσφορος 20 mg (3%)
Κάλιο 233 mg (5%)
Ψευδάργυρος 0,28 mg (3%)
Τα ραπάνια είναι πλούσια σε ασκορβικό οξύ, φυλλικό οξύ και κάλιο. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β6, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, χαλκό και ασβέστιο. Ένα φλιτζάνι κομμένα σε φέτες κόκκίνα ραπανάκια παρέχουν περίπου 20 θερμίδες, κυρίως από υδατάνθρακες.
Οι σπόροι Raphanus sativus μπορεί να πιεστούν για την εξόρυξη ελαίου. Οι σπόροι από άγρια ραπανάκια περιέχουν μέχρι 48% λάδι και ενώ δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, μπορεί να είναι μια πιθανή πηγή βιοκαυσίμων.
Το ραπανάκι θεωρείται ένα αντισηπτικό, αντιρευματικό, διεγερτικό της όρεξης, διουρητικό, εφιδρωτικό και δερματοερεθιστικό. Το ραπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καθώς και ένα ισχυρό μέσο τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το μαύρο ραπανάκι έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική σε περιπτώσεις, όπου η διέγερση χολής είναι απαραίτητη και ο χυμός που κατασκευάζεται από τη ρίζα έχει χρησιμοποιηθεί κατά των παθήσεων του στομάχου. Το μαύρο ραπάνι χρησιμοποιείται στην ομοιπαθητική.
Το λευκό ραπανάκι θεωρείται ότι είναι πολύ αποτελεσματικό σε περιπτώσεις πονόλαιμου και δυσπεψίας.
Ασφάλεια: Τα ραπανάκι θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσπεψία σε ορισμένες περιπτώσεις. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από ασθενείς με έλκη, γαστρίτιδα και προβλήματα του θυρεοειδούς.
1. (2004.) "Daikon." The American Heritage Dictionary of the English Language, Fourth Edition, Houghton Mifflin Company, via dictionary.com. Retrieved on 2007-09-28. **McAffee warns that this site attempted to exploit a browser vulnerability.
2. Williams, Sally (2004) "With Some Radishes, It's About The Pods", Kitchen Gardners International. Retrieved on June 21, 2008.
3. Cruciferous Vegetables, Isothiocyanates and Indoles. International Agency for Research on Cancer. 2004. p. 13.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου