Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Τουρκία: Η Ελλάδα μετά δέκα χρόνια σιωπής αποφάσισε για γεωτρήσεις…


Τουρκία: Η Ελλάδα μετά δέκα χρόνια σιωπής αποφάσισε για γεωτρήσεις…

Η Ελλάδα μετά από ένα διάστημα δέκα ετών όσον αφορά τη Δυτική Ελλάδα, ετοιμάζεται να αρχίσει εργασίες τριών πακέτων για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με χθεσινή ανακοίνωσή του κάλεσε τις διεθνείς εταιρείες μέχρι τις 2 Ιουλίου2012 να προβούν σε δημόσιες προσφορές. Ο στόχος, όπως ανακοινώθηκε,είναι τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Μετά από μακρά σιωπή αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα της Κύπρου και να αρχίσει έρευνες στον πατραϊκό κόλπο, στο Κατάκωλο και στην περιοχή των Ιωαννίνων.


Μετά την αξιολόγηση των προτάσεων, αυτές που θα κρίνει κατάλληλες το Υπουργείο θα καλέσει τις εταιρείες να διαπραγματευτεί. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με βάση την συμφωνία μίσθωσης. Τιμές ενοικίασης θα αξιολογηθούν με βάση την ποσότητα του πετρελαίου που θα παράγεται από 2 % έως20%, ανάλογα με την περιοχή. Οι εταιρείες θα εργαστούν με φορολόγηση ενός συντελεστή 25 τοις εκατό.
Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Παπαδήμος
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,Γιάννης Μανιάτης, ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο σχετικά με τα σχέδια για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η προσφορά για τη βόρεια Κρήτη και στα Ιόνια νησιά λήγει στις 2 Μαρτίου, Ο Μανιάτης ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα γίνουν σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό για πετρέλαιο και φυσικό αέριο καθώς και στο Κατάκολο και στα Ιωάννινα.
Μετά από δέκα χρόνια παύσης οι δραστηριότητες για έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα ξεκινούν τώρα, ενώ ήταν έτοιμες να αρχίσουν το 1996, τότε, είχαν σταματήσει, λόγω διαφόρων προβλημάτων και λόγω απουσίας αποτελεσμάτων.
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: