Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Η Αγία Ζώνη της Παναγίας και ο Ιωάννης Καποδίστριας – Γέφυρα για τις Ελληνο-ρωσικές σχέσεις


Η Αγία Ζώνη της Παναγίας και ο Ιωάννης Καποδίστριας – Γέφυρα για τις Ελληνο-ρωσικές σχέσεις

Η Αγία Ζώνη της Παναγίας που μεταφέρθηκε πρόσφατα απ’ το Άγιον Όρος, και συγκεκριμένα απ’ την Ι.Μ. Βατοπεδίου, είναι ήδη γνωστό ότι έγινε αποδεκτή απ’ την Εκκλησιαστική και Πολιτική ηγεσία της Ρωσίας με τον δέοντα σεβασμό.Είναι ήδη γνωστό ότι εκατομμύρια Ρώσων πιστών σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας την προσκύνησαν με συγκίνηση και δέος. Αυτά που δεν είναι γνωστά είναι συνήθως τα ιστορικά γεγονότα, απ’ τα οποία θα έπρεπε να αντλούν οι ηγέτες των χωρών τα ωφέλιμα πάντοτε διδάγματα και συμπεράσματα.
Ένα ανάλογο ιστορικό γεγονός συνέβη στα μέσα του1827 στην Αγία Πετρούπολη. Στα θερινά ανάκτορα της δυο άνδρες συνομιλούν για περίπου έξι ώρες. Ο ένας είναι ο Τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος Α’ και ο άλλος ο Ιωάννης Καποδίστριας, που ως τυπικά ακόμη Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας, υποβάλλει την παραίτηση του απ’ το ύπατο αυτό αξίωμα, προκειμένου να υπακούσει στην φωνή του λαού, στην φωνή του Ελληνικού Έθνους, που στις πολύ δύσκολες στιγμές του τον καλούσε να αναλάβει τις τύχες του.
Ο Τσάρος Νικόλαος επιθυμεί να κρατήσει κοντά του τον άνθρωπο που μόλις λίγα χρόνια πριν στο συνέδριο της Βιέννης(1815), διασφάλισε την ειρήνη στην Ευρώπη για 99 ολόκληρα χρόνια μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο (1914). Ο Ιωάννης Καποδίστριας επιθυμεί να καταθέσει τις γνώσεις του, τις εμπειρίες του, τις δυνάμεις του και τα τελευταία χρόνια της ζωής του για την σωτηρία της Πατρίδας του.
Οι στιγμές συγκλονιστικές και συνάμα συγκινητικές. Στην συζήτηση επεμβαίνει η Μητέρα του Τσάρου, η Μαρία Θεοδώρεβνα. " Κύριε Κόμη, παρακαλώ δεχθείτε τουλάχιστον την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας που σας προσφέρω, προκειμένου να σας προστατεύει στην δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή που αναλαμβάνετε στην Ελλάδα ". Η εικόνα αυτή της Παναγιάς και για όσα χρόνια κυβέρνησε την Ελλάδα στάθηκε η παρηγοριά του.
Την ημέρα που η ψυχή του εγκατέλειπε τον μάταιο τούτο κόσμο, η ίδια εικόνα κοσμούσε το φέρετρο του στην νεκρική πομπή στην πόλη του Ναυπλίου. Την ίδια ημέρα στις 27/9/1831 στην πόλη που τον υποδέχτηκε την Αγία Πετρούπολη, εγκαινιαζόταν ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός μιάς άλλης Παναγίας αυτής του Καζάν.
Η μη κερδοσκοπική εταιρία ΕΛΑΙΑ, που τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται να φέρει στα μάτια της ανθρωπότητας τις ανέκδοτες επιστολές της οικουμενικής προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια, και που φέτος εξέδωσε το έργο " Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής ",φιλοτέχνησε και μιάν άλλη εικόνα της Παναγίας αυτήν της " Παναγίας Ίνα Ώσιν Έν της Πατριωτίσσης ".
Συνάντηση σημαντική και συγκινητική. Τόπος η πρωτεύουσα της Ρωσίας Μόσχα και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου. Ημέρα τιμής του Μεγάλου Αγίου της Χριστιανοσύνης Νικολάου.
Ευλογίες του Πατριάρχου Ρωσίας και υπόσχεση-δέσμευση απ’ την ΕΛΑΙΑ, για δημιουργία Ρωσικής αυθεντικής εικόνας της Παναγίας στα μέτρα και στην αισθητική που αρμόζουν στον ευσεβή λαό της Ρωσίας. Σήμερα 6 Δεκεμβρίου 2011, εορτή του Αγίου Νικολάου και πολιούχου της ιστορικής Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, η εικόνα και με κάθε επισημότητα, γίνεται αποδεκτή απ’ τον Άγιο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο, βάζοντας την σφραγίδα του για τη ενότητα των δυο Ορθοδόξων λαών, όπως πριν 423 χρόνια ένας μεγάλος Άγιος της Ορθοδοξίας ο Άγιος Αρσένιος Ελασσώνος καιΕπίσκοπος Σουσδελίου, προερχόμενος και αυτός απ’ το ιστορικό Μοναστήρι του Δουσίκου Τρίκκης, έβαζε την υπογραφή του δίπλα σε εκείνη του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμία Β’ του Τρανού, για την ανάδειξη της Εκκλησίας της Ρωσίας σε Πατριαρχείο.
Ευχή όλων των συντελεστών της σημερινής υποδοχής της εικόνας της Παναγίας με τον συμβολισμό της ενότητας στην αιώνια παρακαταθήκη του Χριστού, και στο πατριωτικό συναίσθημα που δεν πρέπει να χαθεί σε κανένα λαό του κόσμου στα πονηρά χρόνια της παγκοσμιοποίησης, είναι η ολιγοήμερη παραμονή της στον Ιερό Άθωνα στο Άγιον Όρος, και συγκεκριμένα στο Ρωσικό Κοινόβιο του Αγίου Παντελεήμονος, τιμώντας και την μακραίωνη ιστορία του αλλά και τον Άγιο Καθηγούμενο του Γέροντα Ιερεμία, που με μεγάλη αγάπη προσέφερε το προλογικό του σημείωμα για τη έκδοση, " Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής ".
Βοηθός και αρωγός στην προσπάθεια η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα και ο αξιότιμος Πρέσβης κ. Vladimir Chkhikvishvili, ο οποίος επίσης τίμησε τον Ιωάννη Καποδίστρια με προλογικό του σημείωμα στην προαναφερθείσα έκδοση, προκειμένου στο άμεσο μέλλον η Εκκλησία της Ρωσίας, η Πολιτική της Ηγεσία και ο λαός της, δεχθούν το αντίδωρο αγάπης απ’ την Ελλάδα ακριβώς 180 χρόνια απ΄την δολοφονία του Αγίου Υπουργού των εξωτερικών της Ρωσίας και Αγίου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: