Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Σαμαράς: "Τυχοδιώκτης" και "επικίνδυνος" ο Παπανδρέου Πηγή:www.capital.gr

Σαμαράς: Εκλογές για να βγούμε από το χάος


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:52

Της Μαρίνας Μάνη


«Τυχοδιώκτη» και «επικίνδυνο» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς επειδή προχωρά σε δημοψήφισμα ταυτίζοντας τη δανειακή σύμβαση με την πολιτική του, θέτοντας σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. . 

Αυτή η φράση ξεδιάλυνε και τη θολούρα γύρω από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δανειακή σύμβαση και τη παραμονή της χώρας στο ευρώ, καθώς και στα δύο ερωτήματα η απάντηση Σαμαρά ήταν «ναι» - χωρίς αστερίσκους.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε για το δημοψήφισμα:

Άλλο δανειακή σύμβαση – άλλο πολιτική που την εφαρμόζει

Πρώτον, ότι η εξαγγελία του είναι απόδειξη έσχατου αδιεξόδου και αποκάλυψη ακρότατης ανευθυνότητας.

Δεύτερον, ότι ο ελληνικός λαός θα κληθεί να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» πάνω σε μία ευρωπαϊκή συμφωνία που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, με κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί εξαιτίας της εκκρεμότητας του δημοψηφίσματος.

Τρίτον, ότι ο Γ. Παπανδρέου έβαλε τη χώρα στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας καταιγίδας για το προσωπικό του συμφέρον.

Τέταρτον, ότι προς έγκριση δεν τίθενται οι δανειακές συμβάσεις αλλά οι πολιτικές που τις συνοδεύουν. Επ’ αυτού σημείωσε ότι η προηγούμενο δανειακή σύμβαση (Μνημόνιο) τον περσινό Μάιο δεν ψηφίσθηκε ούτε καν από τη Βουλή, ενώ όταν άλλαξε τον περασμένο Μάρτιο (σ,σ, επιμήκυνση αποπληρωμής-μείωση επιτοκίων) πάλι δεν κλήθηκε να ψηφίσει η Βουλή – και το ίδιο συνέβη τον Ιούλιο μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής. «Εδώ γιατί ακριβώς θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα;», αναρωτήθηκε.

Εθνική ανάγκη οι εκλογές – Δεν λαϊκίζω με υποσχέσεις
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ως εθνική ανάγκη, πλέον, τις εκλογές («αυτές είναι το πιο αυθεντικό και ανώδυνο δημοψήφισμα»), επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να «λαϊκίσει» με δεσμεύσεις που ξέρει ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει («με εξαίρεση την ανακούφιση χαμηλόμισθων-χαμηλοσυνταξιούχων»), μίλησε για «ανένδοτο» και εμφάνισε τη ΝΔ ως δύναμη που εγγυάται τρία πράγματα: Σταθερότητα-ευρωπαϊκή προοπτική-εθνική αξιοπρέπεια.

Δεσμεύθηκε επίσης να ηγηθεί μίας προσπάθειας μέσα στην Ευρώπη και, κυρίως, στον ευρωπαϊκό νότο για πολιτικές που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση και στην ανάπτυξη.

«Αποχή» από το δημοψήφισμα – εάν δρομολογηθεί
Η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά ότι λόγω των οξύτατων αντιδράσεων ο κ. Παπανδρέου δεν θα φτάσει, τελικά, στο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, ωστόσο, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εάν οδηγηθούμε σ’ αυτό, να υπάρξει συνεννόηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καλέσουν τους πολίτες σε «αποχή» από αυτό. Σε μία τέτοια περίπτωση, εκτιμάται ότι η συμμετοχή στις δημοψηφισματικές κάλπες δεν θα φτάσει στο 40% που απαιτείται από τον νόμο ώστε να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα.

Περί «θεσμικής εκτροπής»

Όσο για την κατηγορία περί «θεσμικής εκτροπής» που εκτόξευσε ο κ. Παπανδρέου σε ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική συμμαχία επειδή παρότρυναν τους κυβερνητικούς βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε σε «πηγαδάκι» ότι ο ίδιος ποτέ δεν προέβη σε τέτοια σύσταση…

«Όχι» σε κυβέρνηση υπό Σημίτη

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην ηγεσία της ΝΔ έχουν φτάσει «μηνύματα» για σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης με τον Κώστα Σημίτη πρωθυπουργό. Όπως έχει φτάσει και η «προϋπόθεση» που έχει τεθεί για τον σχηματισμό της, να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια και από την ΝΔ. Η απάντηση στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά προς το Capital.gr ήταν αρνητική...


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: