Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Πλησιάζει σε «ελληνικά νερά» η ρωσική αρμάδα


Πλησιάζει σε «ελληνικά νερά» η ρωσική αρμάδα

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έκανε την εμφάνισή της η ρωσική αρμάδα, που αποτελείται από το Αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov και έξι ακόμα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. Σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, αφού επιβεβαίωσε την παρουσία του ρωσικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε ότι«η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι επίκαιρη περιοχή από γεωστρατηγικής άποψης» και σημείωσε ότι «οι διάφορες εξελίξεις που επισυμβαίνουν στον χώρο, ανάλογα αυξάνουν και το ενδιαφέρον διαφόρων χωρών».
Όπως έχει γράψει η Εφημερίδα της «Ρωμηοσύνης» σε παλαιότερο ρεπορτάζ, «ο ρωσικός στόλος θα αποπλεύσει από τη θάλασσα του Μπάρεντς και θα κατευθυνθεί αρχικά στην περιοχή, όπου διεξάγονται οι γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακολούθως θα συνεχίσει την πορεία του
 νότια της Κρήτης, στη Ρόδο, θα περάσει από την Κύπρο και θα καταλήξει στη Συρία.
Ερωτηθείς, αν σχετίζεται με την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ η εμφάνιση ρωσικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτή δεν είναι νέα πληροφορία, έχει δημοσιευθεί και πριν από αρκετές βδομάδες ότι έρχεται ρωσικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή».
«Είναι γνωστό, ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι επίκαιρη περιοχή από γεωστρατηγικής άποψης. Είναι πάντοτε σημαντική η στρατιωτική παρουσία διαφόρων χωρών στην περιοχή», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς κατά πόσο ρωσικές εταιρείες έχουν αγοράσει στοιχεία σεισμικών ερευνών για τα υπόλοιπα οικόπεδα στην ΑΟΖ Κύπρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν επιθυμεί να επεκταθεί «στο ποιες εταιρείες έχουν αγοράσει ή έχουν ενδιαφερθεί να πάρουν τα αποτελέσματα από τις διάφορες σεισμικές και γεωφυσικές έρευνες, που έχει διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στον χώρο της κυπριακής ΑΟΖ σε σχέση με την ύπαρξη υδρογονανθράκων».
Πρόσθεσε, ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι, ότι το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο. Είναι πάρα πολλές οι εταιρείες αυτές που έχουν εξασφαλίσει τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, κάτι που προδιαθέτει πως το ενδιαφέρον από μέρους διαφόρων εταιρειών για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης θα είναι σημαντικό».
Από κει και πέρα, επεσήμανε, «από τη στιγμή που έχουμε φτάσει πολύ κοντά στο να προκηρυχθεί, συγκεκριμένα πλέον, η διαδικασία του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, θα δούμε και στην πράξη πώς μεταφράζεται αυτό το ενδιαφέρον και πόσες από αυτές τις εταιρείες θα υποβάλουν συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ».
Κληθείς να πει ποιων χωρών εταιρείες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, ο κ. Στεφάνου είπε «εταιρείες από πάρα πολλές χώρες και ισχυρές χώρες και λιγότερο ισχυρές». 

Η παρουσία μιας τόσο ισχυρής ναυτικής δύναμης στην περιοχή δεν είναι φυσικά τυχαία.
Εντάσσεται αρχικά στα πλαίσια των γεωπολιτικών σχεδιασμών της Ρωσίας, τόσο αναφορικά με τη διακήρυξη του δικαιώματος της Κύπρου να πραγματοποιήσει έρευνες στη δική της ΑΟΖ όσο και κάνοντας αισθητή την παρέμβασή της στα δρώμενα στη Μέση Ανατολή και ειδικά στη Συρία.
Εξ άλλου, η είσοδος της ρωσικής Gasprom στη γεωπολιτική και ενεργειακή σκακιέρα, σχετίζεται με τα σχέδια της κυπριακής κυβέρνησης για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, που θα αξιοποιήσει τα κυπριακά κοιτάσματα και την εξαγωγή του αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές.
Παρά την πρόταση της Noble Energy να αναλάβει την κατασκευή του τερματικού σε συνεργασία με την Delek, η Λευκωσία προωθεί την ιδέα για κοινοπραξία, στην οποία θα συμμετέχει η ρωσική Gasprom, καθώς και η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ σε δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, αναφέρεται πως η Λευκωσία υποσχέθηκε ήδη τα δύο από τα καλύτερα τεμάχια στην Gasprom. Και τούτο, δεν είναι άσχετο με το ρωσικό δάνειο που θα παραχωρηθεί προς την κυπριακή κυβέρνηση με ευνοϊκούς όρους.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Ρωσία
 έχει ζητήσει άδειες για γεωτρήσεις σε δύο οικόπεδα που βρίσκονται ακριβώς δυτικότερα από το «Οικόπεδο 12» και στα οποία «Οικόπεδα» έκανε ασκήσεις η Τουρκία και βόλτες το Πίρι Ρέϊς, πριν από λίγες εβδομάδες.
Ενδεικτικό του διεθνούς ενδιαφέροντος και της εμπλοκής και άλλων χωρών είναι το γεγονός, ότι οι γαλλικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί Total και Gaz de France αγόρασαν τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα έχουν αγοράσει πάνω από 30 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των πετρελαίων.
Το Admiral Kuznetsov αναμένεται να κινηθεί μεταξύ της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία είναι αποφασισμένη να στηρίξει την κήρυξη ελληνικής ΑΟΖ στα ανατολικά, κάτι που επιθυμεί και η Αμερική και κατ’ αυτό τον τρόπο να υπάρξει «συνένωση» των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.
Η επίσκεψη του Admiral Kuznetsov στην Μεσόγειο αποτελεί το 5ο ταξίδι του πλοίου μακριά από την βάση του για μεγάλο χρονικό διάστημα και φαίνεται να συμπίπτει με την προκήρυξη από την κυπριακή κυβέρνηση του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: