Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Έρευνα Σοκ ΠΡΟΣΟΧΗ: Πιθανώς καρκινογόνο συστατικό στη Nutella – 4 πράγματα που πρέπει να καταλάβετε ΑΜΕΣΑ



Μια ευρωπαϊκή έρευνα υποστηρίζει ότι το εξευγενισμένο φοινικέλαιο, ένα βασικό συστατικό στην γνωστή και αγαπημένη σε όλους μας Nutella, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μαθαίνοντας αυτή την είδηση, ορισμένοι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν μποϊκοτάρει το εν λόγω συστατικό, με αποτέλεσμα να αποσύρουν από τα ράφια των καταστημάτων τους τη Nutella, επειδή περιέχει φοινικέλαιο.

Παρότι οι αρχικές ανησυχίες σχετικά με το φοινικέλαιο έχουν ανακοινωθεί από τον περασμένο Μάιο από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων Προτύπων (EFSA), τα νέα μόλις τώρα... έφτασαν στις ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχουν προς το παρόν περιορισμοί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενάντια στη χρήση του.

Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως παγωτό, μείγματα κέικ, μαργαρίνη και συσκευασμένα αρτοπαρασκευάσματα. Το φοινικέλαιο μπορεί επίσης να βρεθεί σε μερικά μη-βρώσιμα προϊόντα.

Τι πρέπει να ξέρετε σχετικά με τη Nutella και το φοινικέλαιο

1. Η EFSA ισχυρίζεται ότι το φοινικέλαιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο

Τον Μάιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority - EFSA) δημοσίευσε μια έκθεση που αναφέρει ότι το φοινικέλαιο είναι καρκινογόνο και ότι αποδείχτηκε πως “παράγει περισσότερη ποσότητα από μια δυνητικά καρκινογόνο ουσία σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια, όταν υποστεί επεξεργασία σε θερμοκρασίες πάνω από 200 βαθμούς Κελσίου”. Η συγκεκριμένη καρκινογόνος ουσία είναι η Γλυκιδυλο-Εστέρα λιπαρών οξέων (Glycidyl fatty acid ester - GE) που παράγεται μόνο όταν φοινικέλαιο θερμαίνεται πάνω από τους 200 βαθμούς Κελσίου.

Τότε, ο πρόεδρος της επιτροπής της EFSA, η οποία έκανε την έρευνα για το φοινικέλαιο, δήλωσε: “Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η γλυκιδόλη είναι γονιδιοτοξικό και καρκινογόνο συστατικό και, ως εκ τούτου, δεν ορίστηκε κάποιο ασφαλές επίπεδο χρήσης του”. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα η EFSA δεν έχει ακόμη δώσει εντολή για την διακοπή χρήσης του φοινικελαίου.

Στις 7 Δεκεμβρίου, μια άλλη επιστημονική έρευνα έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του φοινικελαίου και της ταχείας εξάπλωσης του καρκίνου σε ποντίκια. Οι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά και μεγάλες ποσότητες παλμιτικού οξέος (ένα βασικό συστατικό στο φοινικέλαιο) εκδήλωσαν πιο επιθετική εξάπλωση του καρκίνου, σύμφωνα με την μελέτη.

2. Η Ferrero υπερασπίζεται τη χρήση του φοινικελαίου στη Nutella

Η Ferrero, η ιταλική εταιρεία που παρασκευάζει διάφορα προϊόντα στον χώρο των γλυκισμάτων, έχει ξεκινήσει μια διαφημιστική εκστρατεία, για να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές, ότι η Nutella είναι απόλυτα ασφαλής για την υγεία.

Στην εκστρατεία αυτή, η Ferrero υποστηρίζει ότι η Nutella δεν θα ήταν η ίδια χωρίς το φοινικέλαιο και ότι το χρησιμοποιούν “με τρόπο που δεν είναι επικίνδυνος”. Στην εν λόγω διαφήμιση (την οποία μπορείτε να δείτε ακριβώς παρακάτω) ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero, Vincenzo Tapella, εξηγεί ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιεί η Ferrero επεξεργάζεται σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και προέρχεται από φρεσκοστυμμένα φρούτα, καθιστώντας το ασφαλές.



3. Το φοινικέλαιο είναι το πιο φθηνό φυτικό έλαιο

Το φοινικέλαιο είναι το φθηνότερο έλαιο στην αγορά και η Ferrero χρησιμοποιεί περίπου 185.000 τόνους από αυτό το συστατικό κάθε χρόνο, σύμφωνα με το sfgate.com. Αν υποχρεωθεί να σταματήσει να το χρησιμοποιεί στα προϊόντα της και να επιλέξει κάποιο άλλο φυτικό έλαιο, τότε αυτό ενδεχομένως να της κοστίσει μέχρι και 22 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο!

Ο Tapella έχει δηλώσει, επίσης, ότι αν χρησιμοποιηθεί ένα άλλο λάδι στη θέση του φοινικελαίου, “θα αλλάξει ο χαρακτήρας της Nutella”. Ο Tapella δήλωσε στο Reuters: “Αν παρασκευάσουμε τη Nutella χωρίς φοινικέλαιο το τελικό προϊόν θα είναι ένα κατώτερο υποκατάστατο του τωρινού και αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω”.

4. Τα κέρδη της Nutella συρρικνώθηκαν κατά 3%

Σύμφωνα με την Daily Mail, τα κέρδη της Nutella έχουν μειωθεί κατά 3% από την στιγμή που η EFSA ανακοίνωσε ότι το φοινικέλαιο είναι πιο καρκινογόνο από οποιοδήποτε άλλο λάδι.

Η Nutella αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών πωλήσεων της Ferrero, σύμφωνα με το Channel NewsAsia και η βιομηχανία φοινικέλαιου σήμερα αποτιμάται στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Μέχρι και αυτήν τη στιγμή ο FDA δεν έχει απαγορεύσει τη χρήση φοινικελαίου στα τρόφιμα.



heavy.comiatropedia

ΕΠΤΑ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ


Γράφει ο μελισσοκόμος Κώστας Μυγδανάλευρος
Οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι, έχουν την πελατεία τους, τους κύκλους τους, με φίλους, συγγενείς και γνωστούς που τους εμπιστεύονται χρόνια. Οι πελάτες αυτοί, γνωρίζουν πως παίρνουν σίγουρα, αγνό μέλι για τις οικογένειες τους.
Όλα καλά έως εδώ, αλλά υπάρχουν και κάποιοι πλανόδιοι κατ ευφημισμόν μελισσοκόμοι που κάνουν στο όνομα του κέρδους, τα αδύνατα δυνατά, να δυσφημίζουν συνεχώς το ευλογημένο προϊόν των μελισσών και να ξεγελάνε τον κόσμο νοθεύοντας το μέλι ή πουλώντας διάφορες γλυκαντικές ουσίες για αγνό μέλι.
Δεν είναι μόνον το ότι δεν πουλάνε αγνό μέλι αλλά, αναφέρουν ψευδή στοιχεία που αφορούν, τόσο το μέλι, την τιμή του όπως και την μελισσοκομική τέχνη.
Η συγγραφή αυτού του άρθρου έχει σαν σκοπό την ενημέρωση των νέων μελισσοκόμων, των αναγνωστών του site, αλλά και γενικότερα του κόσμου που θέλει να μάθει πως αναγνωρίζουμε το αγνό μέλι από μέλι που έχει νοθευτεί ή έχει αλλοιωθεί η σύστασή του με πρόσμιξη άλλων ουσιών.
Υπάρχουν κάποιοι τρόποι να καταδείξουν ποιο μέλι είναι αγνό και ποιο όχι.
Σίγουρα όμως δεν μπορεί να γίνει έλεγχος πριν την αγορά και έτσι κινδυνεύουμε να πάρουμε νοθευμένο μέλι από κάποιον άγνωστο που απλά δηλώνει παραγωγός.
Προς γνώση όλων μας, καλό είναι να έχουμε υπ όψιν τις παρακάτω πρακτικές μεθόδους των παλαιών μελισσοκόμων.
1. Η κλωστή, είναι μια παλαιά μέθοδος και πλέον δεν είναι ασφαλής διότι οι παράνομοι διακινητές μελιών, άρχισαν και πλησιάζουν σε τεχνικές και αυτή την μέθοδο.
Πάντα σε θερμοκρασία δωματίου η δοκιμή αυτή.
Η κλωστή δημιουργείται όταν αφήσουμε να τρέξει το μέλι από το κουτάλι κι το ανασηκώσουμε σιγά σιγά. Αν κατά την ανύψωση του κουταλιού αρχίσει και κόβεται η συνεχής ροή του μελιού, σε σταγόνες και δεν έχουμε συνεχή ροή, τότε αρχίζουμε να έχουμε υποψίες για την ποιότητα του μελιού.
Επιβεβαίωση για την ποιότητα είναι ακόμη η δημιουργία και παραμονή κάποιων στρώσεων κατά την τελική πτώση του μελιού. Τα ανθόμελα της κουμαριάς, του ρεικιού, του βαμβακιού ακόμη και τα μελιτώματα βελανιδιάς, καστανιάς είναι πιο ρευστά και με ιδιαίτερες γεύσεις.
2. Μια δεύτερη μέθοδο είναι αυτή του βρεγμένου δάκτυλου. Αφού βρέξουμε ελαφρά το δάκτυλο(δείκτη) στην βρύση, το τινάζουμε τρεις τέσσερις φορές και το βάζουμε και το βγάζουμε γρήγορα, μέχρι και την δεύτερη φάλαγγα, στην επιφάνεια του μελιού μέσα στο βάζο, αν κολλήσει μέλι στο δάκτυλο μας, αυτό το μέλι έχει νοθεία, αν δεν κολλήσει μέλι αυτό είναι ανόθευτο και καλό.
3. Παίρνουμε ένα ψιλό ποτήρι το γεμίζουμε κρύο νερό και το τοποθετούμε σε ένα σημείο ώστε να παραβάλλεται ανάμεσα σε μας και στο φως. Κατόπιν με ένα κουτάλι αφήνουμε να πέσει σε συνεχή ροή το μέλι μέσα στο ποτήρι. Αν το μέλι είναι αγνό θα κατακαθίσει στον πάτο του ποτηριού και δεν θα διαλυθεί, όπως θα πέφτει θα μείνει, αν είναι νοθευμένο τότε αυτό θα αρχίσει να διαλύεται αμέσως με την επαφή στο νερό, κατά την πτώση της ροής του και θα είναι ορατό σε μας.
4. Ένα φιτίλι, μια βαμβακερή μπατονέτα, ή ένα κομμάτι βαμβάκι αφού το στρίψουμε την μία του άκρη, την βουτάμε στο μέλι και προσπαθούμε να την ανάψουμε, το αγνό μέλι θα καίει για λίγη ώρα, αν έχει νοθεία με αμυλοσιρόπιο, ή ισογλυκόζη κατά την προσπάθεια ανάματος πέραν του ότι θα αρχίσει να τσιτσιρίζει από το νερό που έχει τραβήξει, δεν θα ανάψει, αλλά αν ακόμη και ανάψει, σε μερικά δευτερόλεπτα θα σβήσει.
5. Σε μια χαρτοπετσέτα ή ένα στυπόχαρτο ή ακόμη και σε ένα κομμάτι βαμβακερού υφάσματος, ρίχνουμε δυο τρεις σταγόνες μέλι. Αν περιέχει νοθεία θα απορροφηθεί γρήγορα, αν είναι μέλι αγνό θα αργήσει πάρα πολύ.
6. Το πρώτο όμως που θα πρέπει να ελέγξουμε αν το μέλι είναι σε ράφι να δούμε τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα του.
Προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στο ότι το αμυλοσιρόπιο δεν είναι μέλι, αλλά ένα γλυκαντικό προϊόν, σε πολλά καταστήματα πουλιέται για μέλι.
7. Το παζάρεμα και το κατέβασμα σε πολύ χαμηλή τιμή ανά κιλό από πλανόδιους πωλητές μελιών, είναι και αυτό ένα δείγμα που θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις πριν προβούμε στην αγορά του.
Οι παραπάνω μέθοδοι είναι κάποιοι από τους τρόπους που μπορούμε να ελέγξουμε τα μέλια που αγοράζουμε αν είναι αγνά η έχουν μέσα τους γλυκαντικές ουσίες που στοιχειοθετούν νοθεία.
Καμία μα καμία γλυκαντική ουσία δεν μπορεί να συγκριθεί ή να αντικαταστήσει το αγνό μέλι.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Κι όμως είχαμε ταξίδια στο Αιγαίο εδώ και 260.000 χρόνια


Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν είχαν ιστορία μεγαλύτερη των 10.000 χρόνων. Και μιλάμε κυρίως για αυτά της νησιωτικής Ελλάδας (πλην Κρήτης)..

Κι αυτό γιατί θεωρούσαν ότι οι πρώτοι άνθρωποι δύσκολα έμπαιναν σε πλοία λόγω του φόβου στο νερό… Όμως, οι τελευταίες ανακαλύψεις και δη αυτές στη Νάξο αλλά και σε άλλη νησιά είτε του Ιονίου πελάγους είτε στη Κρήτη αλλάζουν τα δεδομένα. Και αποδεικνύεται ότι οι Νεάντερνταλ κυρίως μπορούσαν να κάνουν ταξίδια, όχι με πλοία όπως τα φανταζόμαστε αλλά με κανό.. Σάββατο 7 Ιανουαρίου, ο συγγραφέας – αρθρογράφος και ιστορικός Γιώργος Λεκάκης ασχολείται με τα ταξίδια αυτά σε άρθρο του στην εφημερίδα Kontra News (**). Τίτλος του άρθρου «Ταξίδευαν με πλοία στο Αιγαίο, εδώ και 260.000 χρόνια!» και υπότιτλος «Αλλά και σε Ζάκυνθο, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Παξούς, Κέρκυρα, Κρήτη»…
Και με την άδειά του παραθέτουμε το συγκεκριμένο κείμενο…
« Λεπίδες – αιχμές δοράτων, ένα κλασικού τύπου εργαλείο των  Νεάντερταλ, της μουστιαίας περιόδου, βρέθηκαν σε ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Στελίδας (ενός λόφου ύψους 118 μ. στο ακρωτήρι Αγ.Προκοπίου της ΒΔ. Νάξου, 3 χλμ. νότια της Χώρας), από μια ομάδα αρχαιολόγων, με επί κεφαλής τον δρ.Tristan Carter (Πανεπ. McMaster). Η περιοχή Στελίδα είναι κρίσιμη για την επίλυση μιας μεγάλης διαμάχης: Εάν οι Νεάντερταλ (και άλλοι, προ αυτών) ήταν ικανοί για θαλάσσια ταξίδια!
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ (*)
Και το ταξίδι ξεκινά…
Υπήρχε πολύ καιρό η πεποίθηση ότι οι πρωτάνθρωποι, για να αποικίσουν αυτήν την συγκεκριμένη περιοχή στο κυκλαδονήσι, ήταν αγρότες (και μάλιστα από τους πρώτους) που έφθασαν με πλοίο, περίπου 9.000 χρόνια πριν! Αλλά αυτά τα αντικείμενα αποδεικνύουν κάτι πολύ-πολύ διαφορετικό: Ότι αυτό έγινε όχι 9.000 χρόνια πριν, αλλά…250.000 χρόνια πριν!
Ο αρχαιολόγος, Tr. Carter, παρατηρώντας τα εν λόγω αντικείμενα, είπε: «Τα λίθινα εργαλεία που ευρέθησαν στην Στελίδα, δεν μοιάζουν σε τίποτα με τα λίθινα εργαλεία που είχαν παλαιότερα βρεθεί σε “προϊστορικές” θέσεις στα Κυκλαδονήσια»
Αυτές οι αιχμές δοράτων αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι έφθασαν στα νησιά του Αιγαίου 260.000 χρόνια πριν – ίσως και ενωρίτερα! Άρα οι πρώτοι άνθρωποι στην Νάξο ήταν Νεάντερταλ, ή Homo-Heidelbergensis, ή Homo-Erectus ή «Αρχάνθρωπος» (τύπου Πετραλώνων). Και αφού οι Κρήτες ήσαν οι πρώτοι που αποίκησαν την Νάξο, ο πλους ήταν Κρήτη – Κυκλάδες (!) και οι μινωίτες είχαν τέτοια τεχνογνωσία 260.000 χρόνια πριν! Αλλά μπορούσαν αυτοί οι πρωτάνθρωποι να φτιάξουν πλοίο και να ταξιδέψουν;
Ποτέ πριν απ’ αυτήν την ανακάλυψη, οι επιστήμονες δεν θεωρούσαν τους Νεάντερταλ… ναυτικούς! Πόσο μάλλον ακόμα πιο «πρωτόγονοι» πληθυσμοί! Τώρα αυτό αναθεωρείται! Ανατρέπεται! Όλα ήταν λάθος! Διότι πλέον Νεάντερταλ, απεδείχθη ότι εχάρασσαν σύμβολα σε σπηλιές, ζωγράφιζαν με χρωστικές ουσίες, κατασκεύαζαν μουσικά όργανα και κοσμήματα, άναβαν ελεγχόμενη φωτιά και μαγείρευαν, έθαβαν εκ προθέσεως τους νεκρούς τους – πρακτικές που όλες, πιστευόταν ότι, ήταν αποκλειστικό χαρακτηριστικό των σύγχρονων ανθρώπων, θέλοντας ο σύγχρονος άνθρωπος να κρατήσει μόνο για την… αφεντιά του το επίθετο… σοφός (Homo Sapiens)…
O κ. Κάρτερ στηρίζεται σε μια μέθοδο που είναι γνωστή ως φωταύγεια. Σε αντίθεση με ραδιοχρονολόγηση, η «οπτικά διεγερμένη φωταύγεια» λειτουργεί σε εξαιρετικά αρχαία ευρήματα. Αλλά παίρνει μήνες για να επεξεργασθεί…
Θυμίζω, ότι παρόμοια ευρήματα (κοπίδια, λόγχες, εργαλεία κ.ά.) της ιδίας εποχής, έχουν ευρεθεί και σε άλλα ελληνικά νησιά (Ζάκυνθο, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Παξούς, Κέρκυρα) και αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι η προέλευση της ναυτοσύνης στην Μεσόγειο ξεκίνησε πολύ πριν από τον Homo sapiens, από το Αιγαίο και το Ιώνιο πέλαγος (βλ. G. Ferentinos – M. Gkioni – M. Geraga – G. Papatheodorou «Early seafaring activity in the southern Ionian Islands, Mediterranean Sea» στο «Journal of Archaeological Science», 2012).
Το έργο του δρ. Tr. Carter και του Πανεπιστήμιου McMaster ξεκίνησε το 2013, υπό την αιγίδα του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των αντικειμένων που βρέθηκαν στην έρευνα του 2013 ήταν πελεκημένες πέτρες, κροκάλες (πέτρινα σφυριά) από σμύριδα (η πρώτη ύλη είναι τοπική στην Νάξο, αν και όχι από αυτό το δυτικό τμήμα του νησιού!), μικρότερες ποσότητες μαρμάρου (πέτρωμα που είναι επίσης γηγενής στο νησί) και κεραμική, αν και εξαιρετικά σπάνια.
Η πηγή πυριτόλιθου στην Στελίδα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1981 από την Γαλλική Σχολή Αθηνών, υπό την διεύθυνση του R. Treuil, και από τον Μιχ. Σεφεριάδη (1983). Τότε εργαλεία από πυριτόλιθο δεν είχαν ποτέ ξαναβρεθεί πριν σε κυκλαδίτικες ανασκαφές… Η χρονολόγησή τους στην παλαιολιθική εποχή σκόνταφτε στο ότι υπήρχε εδραιωμένη η πεποίθηση ότι τα μικρονήσια της Μεσογείου δεν είχαν κατοίκηση προ της ύστερης νεολιθικής (5η χιλιετία π.Χ.) – βλ. Cherry, 1981. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό ήταν εσφαλμένο: Ευρήματα της Κάτω/Μέσης Παλαιολιθικής ευρέθησαν στην Μήλο, και της χαμηλότερης Μεσολιθικής στην Κύθνο (9ης χιλιετίας π.Χ.) – βλ. Sampson, et al. 2010. Από την δεκαετία του 1980 η Στελίδα έχει υποστεί σημαντική… εξέλιξη: Κτίσθηκαν μια σειρά από ιδιωτικές κατοικίες και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που καταπάτησαν τον λόφο και «διατάραξαν» τον αρχαιολογικό χώρο… Το 2002, η ΚΑ’ Εφ.Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έκανε έρευνα της δυτικής Στελίδας (Ό. Φυλανιώτου), και στις χαμηλότερες ανατολικές και νότιες πλαγιές (Ειρ. Λεγάκη).
Υπενθυμίζω ότι στο Ιόνιο έχουν ευρεθεί πολύ παλαιότερα εργαλεία (λ.χ. 1.100.000 χρόνων στην Κέρκυρα), αλλά και στο Αιγαίο (λ.χ. 700.000 χρόνων στον Πλακιά Κρήτης). Άρα έφτιαχναν πλοία και εταξείδευαν με αυτά, πολύ παλαιότερα. Αυτό σημαίνει ότι μιλούσαν. Αυτό αλλάζει όσα πιστεύουν οι επιστήμονες έως σήμερα και για την νευροφυσιολογία του εγκεφάλου των πρωτανθρώπων…


ΠΗΓΕΣ:


https://stelida.mcmaster.cajournal.antiquity.ac.uk/antplus/projgall
Boleti A. «L’Exploitation de l’Émeri en Égée et en Méditerranée Orientale a l’Age du Bronze», αδημοσίευτη διδ.διατριβή, Πανεπ.Παρισιού I, 2009.
Λεγάκη Eιρ. «H αρχαιολογική έρευνα για την Προ-Νεολιθική, Νεολιθική και Πρωτοκυκλαδική Νάξο ως προνομιακός μοχλός ανάπτυξης», στο «Ναξιακά Γράμματα», 1(2), 6-17, 2009.
Σάμψων Aδ.-Kaczanowksa M.-Kozlowski J.K. «The Prehistory of the Island of Kythnos and the Mesolithic Settlement at Maroulas», στο «Polish Academy of Arts and Sciences/The University of the Aegean», Κρακοβία, 2010.
Σεφεριάδης M. «Un centre industriel préhistorique dans les Cyclades: Les ateliers de débitage du silex à Stélida», στο G. Rougement (ed.) «Les Cyclades: Matériaux Pour une Étude de Géographie Historique», εκδ. CNRS, Λυών, 67-73, 1983.
(*) Ο Γ. Λεκάκης (www.lekakis.com) είναι συγγραφέας.
(**) Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημ. «Κυριακάτικη Κόντρα News», στο φ. της 7.1.2017
(***). Να σημειώσουμε εδώ ότι οι εργασίες στη Στελίδα της ομάδας του καθηγητή κου Κάρτερ έγιναν υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με επικεφαλής την κα Ειρήνη Λεγάκη



apocalypsejohn

Πότε κάποιος είναι ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ και πότε ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ..


Πρόσφυγας, με βάση τον Διεθνή νόμο, είναι κάποιος μόνον για όσο διάστημα κινδυνεύει η ζωή του και «κινείται» για να σωθεί. Το πρώτο κράτος, το οποίο του παρέχει ασφάλεια, είναι και το τελευταίο μέσα στο οποίο αυτή η ιδιότητα έχει ισχύ.

Αυτό έλεγε πάντα ο Διεθνής Νόμος πριν ο νόμος αυτός γίνει «πατσαβούρα» των έμμισθων «αλληλέγγυων», οι οποίοι είναι πράκτορες και χαφιέδες …Πρόσφυγας, για παράδειγμα, είναι ο Σύριος «μέχρι» την Τουρκία ή την Ιορδανία και τον Λίβανο.Αν φύγει από τις χώρες αυτές, οι οποίες του προσφέρουν ασφάλεια και προστασία, μετατρέπεται αυτόματα σε ....
....Λαθρομετανάστη. Αν κάποιος κινείται αναγκαστικά, δια της βίας και παρά τη θέλησή του μακριά από την εστία του με μόνο στόχο να σωθεί ο ίδιος και η οικογένειά του, είναι ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ μέχρι να βρει τόπο να μην απειλείται η ζωή του. Τον πρόσφυγα – με βάση και το Διεθνές Δίκαιο – είναι υποχρεωμένο το κάθε κράτος να τον δεχθεί και να του παράσχει φιλοξενία και ασφάλεια …ΜΟΝΟΝ τον Πρόσφυγα όμως. Όμως, αντίθετα με τον πρόσφυγα, όταν κάποιος κινείται οικειοθελώς, όχι με κίνητρο τη σωτηρία του, αλλά με κίνητρο την «πρόοδό» του, είναι ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ.

Η μετανάστευση θίγει αυτόν που «χάνει» ανθρώπινο δυναμικό, ενώ η λαθρομετανάστευση θίγει εκείνον που «δέχεται» ανθρώπινο δυναμικό. Οι μόνοι, οι οποίοι έχουν κέρδος από μια τέτοια προσπάθεια, είναι οι ΜΚΟ των διεθνών τοκογλύφων …Των τοκογλύφων, οι οποίοι είναι οι
ιδιοκτήτες τής Νέας Τάξης …Των τοκογλύφων, οι οποίοι προσπαθούν να βάλουν πληθυσμούς εποίκων σε όλα τα κράτη που τους ενδιαφέρουν …Εποίκους, λειτουργικά «ενσωματωμένους» μέσα στις κοινωνίες, αλλά ως μειονότητες …Εθνικές μειονότητες, οι οποίες θα είναι για πάντα εξαρτώμενες από τους ξένους προστάτες τους …Θρησκευτικές μειονότητες, οι οποίες – με βάση την υπάρχουσα γνώση των όσων συνέβησαν επί δεκαετίες στη Βρετανία, τη Γαλλία κλπ.—, δεν ενσωματώνονται ΠΟΤΕ στις χριστιανικές «πατρίδες» τους, εφόσον δεν τις αντιλαμβάνονται ως τέτοιες.

Οι εγκληματίες μισθοφόροι τού Τζορτζ Σόρος.

Από τη στιγμή λοιπόν που αυτοί οι δυστυχείς κι αναξιοπαθούντες Σύριοι δεν είναι εγκληματίες και ταυτόχρονα υπάρχει «έγκλημα» εις βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της Συρίας, κάποιοι είναι οι πραγματικοί εγκληματίες. Ποιοι είναι αυτοί; …Εκείνοι, οι οποίοι βρίσκονται «πίσω» απ’ αυτούς … Εκείνοι, οι οποίοι εκμεταλλεύονται πολιτικά, οικονομικά και ιμπεριαλιστικά το πρόβλημά τους …Οι «ευαίσθητοι» …Οι «αλληλέγγυοι» …

Αυτοί είναι οι εγκληματίες. Γιατί; …Γιατί αυτοί είναι υπάλληλοι εκείνων που μας έβαλαν στα Μνημόνια …Είναι υπάλληλοι αυτών, οι οποίοι «παράγουν» τα «κύματα» των μεταναστών, για να μην αντιδρούν οι λαοί στα Μνημόνια …Είναι καλοπληρωμένοι υπάλληλοι του ΟΜΠΑΜΑ και του Σόρος …

Είναι οι γνωστοί-άγνωστοι, οι οποίοι επί πληρωμή προκαλούσαν τα βίαια επεισόδια, όταν ο λαός προσπαθούσε ν’ αντισταθεί στα Μνημόνια …Είναι αυτοί, οι οποίοι έκαψαν ζωντανούς τους υπάλληλους της Μαρφίν.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Δείτε 7 έξυπνα κόλπα για τα χιόνια για να γλυτώσετε χρόνο και κόπο με το αυτοκινητο!


Ο χειμώνας είναι γενικότερα μια δύσκολη περίοδος για τους οδηγούς μιας και τότε υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και ανησυχίες.

Η αλλαγή των ελαστικών, ο καθαρισμός χιονιού και πάγου κάθε πρωί, το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ και των παραθύρων κλπ. Αυτή είναι μια λίστα με προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ένας οδηγός κάθε χειμώνα.

Παρακάτω θα μάθετε 7 απλές συμβουλές για το αμάξι που θα σας βοηθήσουν να είστε έτοιμοι για τους κρύους μήνες του χρόνου.

Παγωμένα παράθυρα



© prosedan
Πώς να λύσετε το πρόβλημα #1: Ανακατέψτε ξύδι με νερό (χρησιμοποιήσετε μια αναλογία 3:1) και ψεκάστε το διάλυμα στα παγωμένα παράθυρα για να τα καθαρίσετε.
Πώς να λύσετε το πρόβλημα #2: Εάν τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας έχουν ήδη παγώσει, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να τον απομακρύνετε γρήγορα. Σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, ανακατέψτε τα εξής: 2,5 φλιτζάνια οινόπνευμα, ¾ του φλιτζανιού νερό και μια σταγόνα απορρυπαντικό πιάτων. Ψεκάστε το μείγμα στα παγωμένα παράθυρα και ο πάγος θα λιώσει.

Παγωμένη κλειδαριά αυτοκινήτου


© sugklonistiko   © prom
Πώς να λύσετε το πρόβλημα: Λύση σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να δώσει το απολυμαντικό των χεριών. Το οινόπνευμα θα αφαιρέσει τον πάγο και θα σας επιτρέψει να ξεκλειδώσετε το αυτοκίνητό σας. Απλά βάλτε μερικές σταγόνες απολυμαντικού χεριών επάνω στο κλειδί ή μέσα από την κλειδαρότρυπα και δείτε τη μαγεία του.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια παλιά καλή μέθοδο για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα: θερμάνετε το κλειδί του αυτοκινήτου με ένα σπίρτο ή αναπτήρα και τοποθετήστε το στην κλειδαριά. Απλά να είστε προσεκτικοί για να μην καείτε.
Πώς να το αποτρέψετε: Για να μην παγώσει η κλειδαριά του αυτοκινήτου, δοκιμάστε να ψεκάσετε λίγο αντισκωρικό σπρέι WD-40 στην κλειδαριά. Αν το κάνετε πριν τις κρύες ημέρες του χειμώνα, θα γλυτώσετε από πολλά προβλήματα.
Παγωμένες πόρτες



© depositphotos
Πως να το αποτρέψετε: Χρησιμοποιήστε ένα κανονικό σπρέι μαγειρικής. Θα το βρείτε στο σούπερ μάρκετ και θα σας απαλλάξει από το πρόβλημα. Απλά ψεκάστε με αυτό τα λάστιχα γύρω από τις πόρτες του αμαξιού και τρίψτε τα με μια χαρτοπετσέτα.

Θολά παράθυρα
 


© depositphotos   © depositphotos
Πώς να λύσετε το πρόβλημα: Ένας καλός τρόπος για να τα ξεθαμπώσετε είναι με σφουγγάρι από πίνακα γραψίματος. Έτσι, τα παράθυρα θα καθαρίσουν χωρίς να υπάρχουν σημάδια ή μουτζούρες.
Πως να το αποφύγετε: Γεμίστε μια παλιά κάλτσα ή υφασμάτινη τσάντα με άμμο γάτας και τοποθετήστε την στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Η άμμος θα απορροφήσει την υγρασία και δεν θα θολώσουν ποτέ ξανά τα τζάμια.
Συμβουλή: μην αφήνετε ανοιχτά μπουκάλια με νερό ή άλλα ροφήματα μέσα στο όχημα για όλη τη νύχτα.

Παγωμένοι πλαϊνοί καθρέφτες


© depositphotos
Πώς να το αποτρέψετε: Για να αποφύγετε τον πάγο στους εξωτερικούς καθρέφτες, μπορείτε να τους καλύψετε για όλη τη νύχτα με πλαστικές σακούλες που θα στερεώσετε με λαστιχάκια. Όταν βγάλετε τις πλαστικές σακούλες την επόμενη μέρα, θα δείτε πως δεν υπάρχει πάγος και δεν θα πρέπει να τα καθαρίσετε!
Παγωμένοι ή θολοί προβολείς


© depositphotos
Πώς να το αποτρέψετε: Αρχικά, καθαρίστε τους προβολείς καλά και αφήστε να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα κεριού. Αυτό θα αποτρέψει το χιόνι και την υγρασία από το να συσσωρευτούν στα φώτα σας και θα είστε σε θέση να πάτε όπου θέλετε με ασφάλεια. Επιπλέον, η προστασία θα διαρκέσει για εβδομάδες.

Αυτοκίνητο κολλημένο στο χιόνι



© depositphotos   © bmstores
Στην πραγματικότητα, αν το αυτοκίνητό σας δεν είναι θαμμένο στο χιόνι μέχρι τα παράθυρα, είναι αρκετά εύκολο να ξεκολλήσει χωρίς τη βοήθεια κανενός.
Πώς να λύσετε το πρόβλημα: Εάν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας τις κρύες χιονισμένες ημέρες, είναι μια καλή ιδέα να κρατήσετε ένα ζευγάρι σάκων με άμμο γάτας στο πορτ-μπαγκάζ. Αν το αυτοκίνητό σας έχει κολλήσει στο σκληρό χιόνι ή τον πάγο, ρίξτε την άμμο μπροστά από τα ελαστικά και θα απαλλαγείτε από αυτή την κατάσταση εύκολα.
Ένα άλλο καλό τέχνασμα για να ξεκολλήσετε το αυτοκίνητό σας, είναι να χρησιμοποιήσετε τα πατάκια σας. Βγάλτε τα πατάκια από το αυτοκίνητο και τοποθετήσετε τα κάτω από τα ελαστικά. Αυτό συνήθως δίνει αρκετή έλξη για να ξεκολλήσετε.


viai-click.eu

Το κόλπο για να φύγει ο πάγος στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου


Ένα από τα πιο ενοχλητικά προβλήματα που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε το πρωί (κυρίως) καθώς φεύγουμε για τη δουλειά, είναι ο πάγος που σχηματίζεται επάνω στο παρμπρίζ εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας και της υγρασίας ή του χιονιού.

Ο πάγος στο παρμπρίζ ελαχιστοποιεί την ορατότητα του οδηγού κι έτσι αναγκαζόμαστε να χάνουμε πολύ ώρα έως ότου ζεστάνουμε αρκετά το γυαλί εσωτερικά με το καλοριφέρ του αυτοκινήτου, για να λυθεί το πρόβλημα.

Αλλά ο μετεωρολόγος Ken Weathers (ναι, ναι, λέει τον καιρό και το όνομά του είναι... Weathers!) που εργάζεται στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό WATE 6, ο οποίος ανήκει στον όμιλο του ABC, στο Τενεσί, έχει την λύση!

Δείτε πόσο απλό κόλπο είναι...

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συνδυάσετε:

  • 1 μέρος νερό
  • 2 μέρη αλκοόλη (οινόπνευμα) για εντριβή
Αυτό είναι! Τα αναμιγνύετε, βάζετε το διάλυμα σε ένα δοχείο με ψεκασμό και έχετε έτοιμη την άμεση και εύκολη λύση για τον πάγο στο παρμπρίζ. Απλά ψεκάστε το διάλυμα πάνω στο παγωμένο παρμπρίζ και δείτε πόσο πιο εύκολο γίνεται να καθαρίσετε τον πάγο μέσα σε δευτερόλεπτα!
Το κόλπο αυτό λειτουργεί λόγω του απίστευτα χαμηλού σημείου πήξης της ισοπροπυλικής αλκοόλης (οινόπνευμα) που είναι στους -89°C.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην ρίχνετε ΠΟΤΕ ζεστό νερό σε ένα παγωμένο ή κρύο παράθυρο. Το γυαλί μπορεί να ραγίσει ή να σπάσει. Ρίχνετε πάντα μόνο κρύο νερό!

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ : Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΤΥΛΟ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ

Φωτογραφία του χρήστη Ελληνική Ιστορία και Προϊστορία - Greek History and Prehistory.

Παρά τα 95 του χρόνια και την ασθένεια που προκάλεσε ο μολυσμένος παριζιάνικος αέρας στις φωνητικές χορδές του, ο Μιχαήλ Στεφανόπολι ντε Κομνέν μοιάζει με παιδί όταν μιλάει για την ιστορία της οικογένειάς του: «Ο Στέφανος, απόγονος της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών της Τραπεζούντας, κατέφυγε από την Κωνσταντινούπολη στη Μάνη για να γλιτώσει από τους Οθωμανούς. Οι ντόπιοι τον αποκαλούσαν "Στέφανο από την Πόλη", παρατσούκλι που σταδιακά εξελίχθηκε στο επώνυμο "Στεφανόπολις"». Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι Στεφανόπουλοι απέκτησαν δύναμη και ηγετικό ρόλο στη Μάνη: εντάσσονταν στις τρεις ισχυρότερες οικογένειες της περιοχής, μαζί με εκείνες των Γιατριάννων ή Μεδίκων και των Κοσμάδων. Κι όμως, την εγκατέλειψαν για τη Γένοβα. Έτσι, το 1663 οι αρχηγοί της οικογένειας, Ιωσήφ και Γεώργιος, ξεκίνησαν να αναζητούν μια νέα γη. Θα περάσουν 12 χρόνια μέχρι οι Στεφανόπουλοι να αναχωρήσουν, μαζί με άλλες οικογένειες από το Οίτυλο, με το γαλλικό πλοίο «Ο σωτήρας». Τελικά, στις 16 Ιανουαρίου 1676 οι περίπου 500 Μανιάτες αποβιβάζονται στο λιμάνι της Γένοβας. Η κυβέρνηση ορίζει ανώτερους αρχηγούς της αποικίας πέντε μέλη της οικογένειας των Στεφανόπουλων και στα τέλη Μαρτίου οι Μανιάτες εγκαθίστανται στην Παόμια της Κορσικής. Ερμηνεία επωνύμου Στεφανοπουλου: γιός του Στεφάνου, σύνηθες στην Πελοπόννησο ή κατάληξη -πουλος. Οσο κι αν φαίνεται παράξενο τα όσα αναφέρονται στην Ελληνική καταγωγή του μεγάλου Στρατηλάτη, στην καταγωγή του Ναπολέοντος Βοναπάρτη, δεν είναι αποτέλεσμα νεοελληνικής ματαιοδοξίας. Ο θρύλος περί της Ελληνικής καταγωγής που δεν εγεννήθη καν στην Ελλάδα ή στη Μάνη αλλά στην Κορσική! Αλλά ας αφήσουμε τα γεγονότα να μιλήσουν: Οι Μανιάτες, ξεριζωμένοι από την Παόμια ευρίσκονται για 44 χρόνια (1731 – 1775) στην πρωτεύουσα της Κορσικής, Αιάκειο. Είναι τα χρόνια που γεννιέται και ανδρώνεται ο Μέγας Ναπολέων. Ο πατέρας του, Κάρολος Βοναπάρτης, έχει πολύ στενή φιλία με την οικογένεια της Πανώριας Στεφανοπούλου, χήρας Περμόν (προμηθευτή του γαλλικού στρατού). Ο ίδιος πεθαίνει στα χέρια της Πανώριας. Η κόρη της, Λάουρα Στεφανοπούλου – σύζυγος Junot, γνωστή ως δούκισσα D’ Abrantes, παραθέτει συγκλονιστικά στοιχεία στα περίφημα «Απομνημονεύματά» της, τα οποία ουδέποτε διέψευσε ο ίδιος ο Ναπολέων! «Στο σπίτι του Βοναπάρτη μιλούσαμε Ελληνικά με τον πατέρα του Ναπολέοντα. (…) Πρόγονος του Βοναπάρτη ανήκε στην γενιά των Στεφανοπούλων και έφερε το όνομα Καλόμερος, o οποίος μετανάστευσε από το Αιάκειον στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Εκεί το όνομα Καλόμερος πήρε την ιταλική του μορφή και έγινε Buona Parte (καλό μέρος). Το ίδιο είχε γίνει και με το επώνυμο Ιατρός (οικογένεια Γιατριάνων–Μεδίκων) που ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια της Μάνης (…), οι Ιταλοί το έκαναν Medici (…). Απόγονος των Βοναπαρτών αργότερα επέστρεψε από την Τοσκάνη στο Αιάκειον (…) κι έγινε γενάρχης της οικογένειας στην Κορσική». Και συνεχίζει η Λάουρα, δούκισσα D’Abrantes: «Μία άλλη περίπτωση αρκετά χαρακτηριστική είναι και η εξής: οι Στεφανόπουλοι – Κομνηνοί όταν μιλούν για τους Βοναπάρτες χρησιμοποιούν πάντοτε στο ιδίωμά τους το Ελληνικό επώνυμο Καλόμερος, Καλόμεροι ή Καλομεριανοί, αναλόγως των περιστάσεων, αν μιλούν για έναν ή για πολλούς»! Η οικογένεια του Ναπολέοντα είχε φιλικές σχέσεις και με άλλες οικογένειες Μανιατών, στο Αιάκειο. Μάλιστα πριν την Γαλλική επανάσταση – όταν η οικογένεια Βοναπάρτη ήταν άσημη, ασχολήθηκε με την γενεαλογία της ένας Γάλλος Καθηγητής και πρεσβευτής στο Μόναχο, ονόματι Hanin, ο οποίος από τότε γράφει για την Ελληνική καταγωγή των Βοναπαρτών της Κορσικής.Τα γεγονότα δεν σταματούν εδώ: όταν ο Μέγας Ναπολέων, ορφανό παιδί 15 ετών, πρωτοπήγε στο Παρίσι για σπουδές, τον υποδέχτηκε μια μεγάλη μορφή της Ελληνικής παρουσίας στην Κορσική και τη Γαλλία, ο αξιωματικός Δημήτριος Στεφανόπουλος – Κομνηνός, αδελφός της Πανώριας Στεφανοπούλου, επιστήθιος φίλος του Καρόλου Βοναπάρτη. Ο ίδιος, ήταν ο κηδεμόνας του Ναπολέοντα όταν φοιτούσε στην Στρατιωτική Σχολή του Μπριέν λε Σατώ. Μάλιστα, η πρώτη πραγματεία του Μεγάλου Ναπολέοντος, η πρώτη του πνευματική εργασία, έφερε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Memoires sur l’education des jeunes Maniotes» ( Απομνημονεύματα περί της αγωγής των νέων Μανιατών). Ο μετέπειτα θρυλικός πολέμαρχος και κατακτητής είναι βαθύτατα επηρεασμένος από τα παιδικά του χρόνια, όταν έβλεπε στους δρόμους του Αιακείου, τους περήφανους και σκληραγωγημένους Μανιάτες με τις βράκες, τα φέσια και τα γιλέκα τους – την παραδοσιακή μανιάτικη φορεσιά – να επανδρώνουν την πολιτοφυλακή της πρωτεύουσας και να πολεμούν τους ντόπιους επαναστάτες! Ο Ναπολέων στα χρόνια της παντοδυναμίας του θα περιβάλλει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους Μανιάτες της Κορσικής, θα δείξει έντονο ενδιαφέρον για την σκλαβωμένη Ελλάδα, σε αντίθεση με τους ντόπιους Κορσικανούς στους οποίους θα φανεί πιο σκληρός! Στην Ελλάδα ο θρύλος για την καταγωγή του Ναπολέοντος διαδόθηκε κυρίως με τον Αλέξανδρο Σούτσο και τον «Περιπλανώμενό» του – στο ποίημά του αυτό, υπάρχουν και οι στίχοι: «Διετήρει αίματός σου εις τας φλέβας του ρανίδα ο Κορσικανός ο έχων τον Ταΰγετον Πατρίδα και εις μίαν μόνην ώρα την γην παίξας την γής χάσας εις του Βατερλώ την χώραν»! Λέγεται πως κάποτε τέθηκε στον ίδιο τον Ναπολέοντα το ερώτημα περί της καταγωγής του (ίσως για το «άσημο» της προέλευσής του), κι αυτός απάντησε: «Η γενιά μου αρχίζει από μένα»! (και βέβαια αντιλαμβάνεται κανείς τι θα σήμαινε για την πορεία του στα Γαλλικά πράγματα, να παραδεχτεί την Ελληνική καταγωγή του).
http://www.mani.org.gr/apodimoi/nap/napoleon.htm
http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=721840

Κάποτε ήμασταν άνθρωποι...


Πώς καταντήσαμε έτσι σαν άνθρωποι. Άχρωμοι, άοσμοι και άγευστοι. Καμιά φορά αναρωτιέμαι σε τι διαφέρουμε από τα κρέατα που βρίσκονται στη σειρά στο τσιγκέλι ενός χασάπη.

του Στρατή Μαζίδη

Πέρα από το ότι αναπνέουμε, τίποτε άλλο.

Αναίσθητοι.

Πόσα χρόνια τρώμε του κόσμου τα χαστούκια και δεν αντιδρούμε. Μας ψεκάζουν λένε κάποιοι. Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Μια φορά πάντως τη βρήκαμε τη δικαιολογία. Μας ψεκάσαν, μας σκούπισαν, τελειώσαμε.

Σε αυτόν εδώ τον τόπο πάντα οι άλλοι έφταιγαν. Σκοτεινοί δάκτυλοι και υπόγειες φιγούρες.

Κάποτε ρε γαμώτο ήμασταν άνθρωποι. Μας χτυπούσαν και πονούσαμε. Μας χτυπούσαν κι αντιδρούσαμε. Τώρα καταντήσαμε απλά κομμάτια κρέατος. Τα χτυπάς και πηγαινοέρχονται.

Καφεδάκι, ποτάκι, reserve, checked, like, share, tweet και πάμε για άλλα.

Ένας φίλος που αρθρογραφεί κι αυτός καθημερινά μου λέει "κουράγιο κι η ανατροπή έρχεται".

Εγώ δε βλέπω καμιά ανατροπή. Ή μάλλον βλέπω. Βλέπω το λαό να δείχνει ότι εμπιστεύεται τους δήμιους του. Αυτό κι αν είναι ανατροπή ή καλύτερα ανα-ντροπή!

Μας δημεύουν τα σπίτια; Στα τέτοια μας.

Μας μετατρέπουν το μισθό σε χαρτζιλίκι; Στα τέτοια μας. Φτάνει για φραπέ και smartphone.

Πήδηξε ο διπλανός από το μπαλκόνι; Τώρα πέθανε, τι να κάνουμε;

Έμεινε ο γείτονας χωρίς δουλειά και στέγη; Ρε το φουκαρά και τέλος.

Αρρώστησε ο παραδίπλα; Αμάν την πάτησε.

Μεταναστεύουν τα παιδιά μας; Δεν πειράζει. Στο Ντουμπάι και τη Ντόχα είναι καλύτερα από αυτήν εδώ τη μπόχα.

Μας σκοτώνουν τα όνειρά μας; Ε και;

Κι όπως κάποτε ο ένας προσέτρεχε τον άλλο. Από το πιο απλό έως το πιο δύσκολο. Κι έτσι η κοινωνία παρά τους πολέμους κατάφερε κι επιβίωσε.

Μας ψέκασαν όμως με αναισθησία, αποχαύνωση και ψεύτικο χρήμα με πολλά ψιλά σε καλοπέραση.

Κι όπως προσέθεσε ο φίλος ο Νικόλας παραπέμποντας στο Σαμαράκη "ποτέ οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά και οι ψυχές τους τόσο μακριά"...

Τώρα, Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν.

Αλλά κάποτε ήμασταν άνθρωποι...



freepen.gr

Γρηγόρης κατακτά τη Γερμανία

Σε ποιες άλλες γερμανικές πόλεις, μετά το Βερολίνο, ανοίγει η Γρηγόρης καταστήματα μέσα στο 2017
Adtech Ad
Ένα χρόνο μετά την απόβαση στο Βερολίνο, η Γρηγόρης αισθάνεται δυνατή για περαιτέρω επέκταση στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, την γερμανική. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφο της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle Παναγιώτη Κουπαράνη, μέχρι το καλοκαίρι του 2017 αναμένεται να λειτουργούν άλλα 4 με 5 καταστήματα στη χώρα, η οποία είναι η τέταρτη στην οποία επεκτείνεται η Γρηγόρης μετά την Κύπρο, τη Ρουμανία και τις Μπαχάμες. Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ αναφέρει:
AdTech Ad
Δεκάδες χιλιάδες άτομα περνούν καθημερινά από την κεντρική πλατεία του Βερολίνου Αλεξάντερ Πλατς για να ψωνίσουν, να αλλάξουν τρένα, τραμ, μετρό, λεωφορεία. Η μεγάλη κινητικότητα έχει συνέπειες και για τα καταστήματα εστίασης: συνήθως πρόκειται για μαγαζιά φαστ φουντ. Ένα από αυτά είναι και το Gregory's Coffee. Πίσω από αυτή την ονομασία κρύβεται το μεγαλύτερο ελληνικό δίκτυο μικρογευμάτων και καφέ «Γρηγόρης». Στα πάνω από 300 καταστήματα στην Ελλάδα, Κύπρο, Μπαχάμες και Ρουμανία προστέθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου και το κατάστημα στο Βερολίνο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του επιχειρηματία Νίκου Δραμιτινού ο οποίος είναι γενικός franchisee, δηλαδή δικαιοδόχος, των 30 καταστημάτων του «Γρηγόρη» στην Κρήτη.

Το πείραμα της Κρήτης

Πριν κάνει το βήμα να ανοίξει το κατάστημα στο Βερολίνο, έκανε μια πρώτη έρευνα αγοράς στην... Κρήτη: «Στην Κρήτη πολλοί πελάτες μας το καλοκαίρι είναι Γερμανοί», λέει ο Ν. Δραμιτινός. «Άρα, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε αν μας προτιμούν οι Γερμανοί ή όχι. Έτσι πήραμε λοιπόν την απόφαση να έρθουμε και στη Γερμανία». Βέβαια, στην Αλεξάντερ Πλατς τα νοίκια είναι πανάκριβα. Δεν είναι υπέρογκο να πληρώνει κανείς για 80 τ.μ. 15.000 ευρώ το μήνα; Όχι, λέει ο Νίκος Δραμιτινός: «Το πρόβλημα δεν είναι το νοίκι αλλά να είσαι τυχερός και να βρεις το κατάλληλο σημείο». Αυτό όμως δεν αρκεί, προσθέτει ο υπεύθυνος του καταστήματος στο Βερολίνο Στέλιος Στιβακτάκης: «Εμείς δεν έχουμε την αναγνωρισιμότητα που έχουμε στην Ελλάδα. Όμως το μεγαλύτερο όπλο μας είναι η ποιότητά μας».















Η «ναυαρχίδα» των προϊόντων που διατίθενται στο κατάστημα είναι ο πράγματι καλός καφές που πουλιέται σε μια ανταγωνιστική τιμή για την περιοχή. Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα προϊόντα έρχονται από την Ελλάδα – ακόμη και τα πορτοκάλια για τους χυμούς, που είναι από τα Χανιά.
Μια άλλη ιδιαιτερότητα του καταστήματος είναι ότι τα κλασικά ελληνικά φαγώσιμα διατηρούν την αρχική τους ονομασία – για παράδειγμα η τυρόπιτα, η κασερόπιτα ή η σπανακόπιτα. «Επιλέξαμε πολύ συνειδητά αυτή τη στρατηγική», εξηγεί η υπεύθυνη για το μάρκετινγκ Νένα Πολυχρονίδου. «Οι πελάτες μπορούν να δουν άλλωστε τα πάντα στις βιτρίνες. Επίσης, τονίζουμε την προέλευση των προϊόντων, κάτι που είναι πολύ βασικό - επειδή είναι πρώτες ύλες ελληνικές και είναι προϊόντα ΠΟΠ», δηλαδή προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Τα επόμενα βήματα

Η «φιλοσοφία» της εταιρίας φαίνεται να έχει επιτυχία. Αν και διαθέτει μόλις 20 θέσεις εντός του καταστήματος, καθημερινά επισκέπτονται τον «Γρηγόρη» κατά μέσο όρο 500 άτομα, εκτιμά ο Στέλιος Στιβακτάκης. Βέβαια έρχονται και Έλληνες, αλλά στην πλειοψηφία τους οι πελάτες είναι Γερμανοί και πολλοί άλλοι από διάφορες άλλες εθνικότητες. Αυτός είναι ο λόγος που το προσωπικό δεν θα πρέπει να μιλά μόνο πολύ καλά γερμανικά αλλά και αγγλικά.












Εκτός αυτού θα πρέπει κάποιος που θέλει να εργαστεί στο «Γρηγόρη» να συμπεριφέρεται ευγενικά στους πελάτες, να είναι χαμογελαστός και να τον διακρίνει επαγγελματισμός, επισημαίνει ο Νίκος Δραμιτινός. «Και επίσης, δεν βγαίνει κανένας εργαζόμενος στο κατάστημα αν δεν γνωρίζει πολύ καλά το πώς θα κάνει τον καφέ ή το πώς θα χειρίζεται τα προϊόντα μας με τις προδιαγραφές, για να είναι όπως πρέπει να είναι». Ο κάθε υπάλληλος εκπαιδεύεται για αρκετές εβδομάδες από ειδικό προσωπικό της εταιρείας.
Οι εμπειρίες στο Βερολίνο έδωσαν στο Νίκο Δραμιτινό το θάρρος για το επόμενο βήμα: «Λειτουργήσαμε ένα χρόνο για να δούμε πώς συμπεριφέρεται η αγορά. Διαπιστώσαμε ότι τα νούμερά μας είναι πάρα πολύ καλά. Στόχος μας είναι να έχουμε ώς το καλοκαίρι τέσσερα με πέντε μαγαζιά». Το επόμενο ανοίγει αρχές Φεβρουαρίου στο Έρλανγκεν, μια πόλη δίπλα στη Νυρεμβέργη. Η εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και του δικαιοδόχου του καταστήματος θα γίνει αυτό το μήνα στο Βερολίνο. Εδώ θα λειτουργήσει από το Μάρτιο και ένα δεύτερο μαγαζί στην περιοχή Νοϊκέλν, ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις και για άλλους δύο χώρους σε κεντρικά σημεία της πόλης.

5 τροφές που πρέπει να τρως κάθε μέρα

Υγεία, νεότητα, ομορφιά, κορμί κι ευεξία. Ολ' αυτά θα στα χαρίσουν οι τροφές που θα διαβάσεις σ' αυτό το άρθρο.
Η υγιεινή διατροφή είναι σχεδόν πάντα στους στόχους του νέου έτους και στις αλλαγές που θες να υιοθετήσεις για να έχεις μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Το πιο εύκολο που μπορείς να κάνεις, είναι αντί να αφαιρέσεις όλα εκείνα που τρως και δεν σου κάνουν καλό, να δοκιμάσεις να προσθέσεις τις τροφές εκείνες που υπόσχονται να κάνουν ένα ολικό service στον οργανισμό σου. Δοκίμασε να τρως κάθε μέρα τις παρακάτω και δε θα χάσεις.

1. Σπανάκι

Το σπανάκι βοηθά στο να χτίσεις μύες και είναι πλούσιο σε φυτικά Ω3 και φολικό οξύ, τα οποία βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και οστεοπόρωσης. Επίσης το φολικό οξύ αυξάνει την ροή του αίματος προς τις κάτω περιοχές, γεγονός που βοηθά ώστε να προστατευτείς απέναντι στα σεξουαλικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν λόγω ηλικίας. Τέλος, περιέχει λουτεΐνη, η οποία καταπολεμά την εκφύλιση της ώχρας κηλίδας και μπορεί να βοηθήσει με τη σεξουαλική σου ορμή.
Στόχος: 1 φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι ή μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο την ημέρα

2. Ντομάτες

Να διαλέγεις τις πιο κόκκινες γιατί περιέχουν περισσότερο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, ενώ οι κατεργασμένες είναι το ίδιο ισχυρές με τις φρέσκες επειδή είναι ευκολότερο για το σώμα να απορροφήσει το λυκοπένιο. Σύμφωνα με τις έρευνες, μια διατροφή υψηλή σε λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο στην κύστη, τον πνεύμονα, τον προστάτη, το δέρμα και το στομάχι, αλλά και για στεφανιαία νόσο.
Στόχος: περίπου 8 κόκκινες ντομάτες ή ένα ποτήρι χυμό ντομάτας την ημέρα (22mg λυκοπένιο)

3. Καρότα

Είναι πλούσια σε καροτινοειδή (όπως και τα περισσότερα κόκκινα, κίτρινα ή πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα), δηλαδή λιποδιαλύτες οι οποίοι σχετίζονται με τη μείωση κινδύνου ενός ευρέως φάσματος καρκίνων, αλλά μειώνουν και το ρίσκο για φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως το άσθμα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Στόχος: μισό φλιτζάνι την ημέρα

4. Μαύρα φασόλια

Όλα τα φασόλια κάνουν καλό στην καρδιά, αλλά κανένα δεν μπορεί να ενδυναμώσει τον εγκέφαλό σου όπως τα μαύρα φασόλια. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ενώσεις που έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία.
Στόχος: μισό φλιτζάνι την ημέρα (περιέχει 8γρ. πρωτεΐνης και 7.5γρ. φυτικών ινών)

5. Καρύδια

Είναι πλουσιότερα σε περιεκτικότητα Ω3 λιπαρών οξέων απ' ότι ο σολομός, και έχουν περισσότερες αντιφλεγμονώδεις πολυφαινόλες από το κόκκινο κρασί, ενώ σε βοηθούν να χτίσεις μύες. Οι περισσότεροι ξηροί καρποί συνδυάζουν δύο από τα παραπάνω και δύσκολα συναντάς και τα τρία.
Στόχος: μια μερίδα 7 καρυδιών την ημέρα είναι πολύ καλή, ειδικά ως σνακ μετά τη γυμναστική σου

Ξέρεις να καθαρίζεις το βραστό αυγό;

Ο σωστός τρόπος για να καθαρίσεις το αυγό χωρίς καν να το ακουμπήσεις.
 Το πολύ σημαντικό είναι πως έμαθες πόση ώρα πρέπει να βράζεις τα αυγά ανάλογα με την προτίμηση σε κρόκο. Τώρα όμως πρέπει να πας ένα βήμα παρακάτω και να εντρυφήσεις στο καθάρισμα.
Έχεις μόλις βγάλει το αυγό από το βραστό νερό αλλά πεινάς και δεν μπορείς να περιμένεις. Καίγεσαι για αυτό και βγάζεις ένα κομματάκι τσόφλι και μετά το αφήνεις. Έχουν περάσει 8 λεπτά ακόμα είναι ακαθάριστο και σκέφτεσαι πολύ σοβαρά να παραγγείλεις σουβλάκια.
Υπάρχει τρόπος για να καθαρίσεις το βραστό αυγό και μάλιστα πολύ εύκολος. Δε θα χρειαστεί να το πιάσεις καν. Σε 10 δευτερόλεπτα θα τρως.
Τι θα χρειαστείς
Μία πλαστική σακούλα και παγωμένο νερό
Τι θα κάνεις
Θα βάλεις το βραστό αυγό μέσα στη σακούλα και θα την γεμίσεις με παγωμένο νερό. Θα το χτυπήσεις στον πάγκο της κουζίνας και μετά θα το κουνήσεις δυνατά.
Καλή όρεξη!