Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Μόλις την Αγιοκατάταξε ο Πατριάρχης, το πρώτο θαύμα το έκανε η Αγία σε αυτόν για να του δείξει την δύναμη που έχει από την Μακεδονία.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγία λυδία εικόνα

Θα πούμε ωραία και σπουδαία πράγματα προς δόξα του ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ.
Τις προάλλες που επισκέφτηκε ο Πάπας τα Σκόπια πήγαν οι Σκοπιανοί να του πάρουν συνέντευξη τύπου, αλλά αυτός τους προσγείωσε αμέσως λέγοντας τους:
«μπορεί τώρα να λέγεστε βορειομακεδόνες αλλά δεν έχετε καμία σχέση με τους Μακεδόνες της εποχής που αποβιβάστηκε ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ στην Νεάπολη και στους Φιλίππους της Μακεδονίας»

Κάγκελο έμειναν οι Σκοπιανοί. Σου λέει ο Πάπας να κρατήσουμε «καμία πισινή, δεν ξέρεις αύριο τι γίνετε;»
Ενώ οι δικοί μας προδότες τα έδωσαν όλα, εσώψυχα και εσώρουχα.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ αδελφοί

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Να πως μας σώζει η Ιστορία και η Παράδοση και πρέπει να τα διαφυλάξουμε ακόμα και με το αίμα μας.

Δεκαετία του 60 ένας νεαρός τότε κληρικός από την Κρήτη υπηρετούσε σε ένα χωρίο της Αν. Μακεδονίας, ακριβώς δίπλα στους Αρχαίους Φιλίππους.

Το πανέμορφο αυτό χωριουδάκι κρατούσε την τουρκική ονομασία του αλλά ο ιερέας παρατήρησε ότι τα περισσότερα κορίτσια οι κάτοικοι τα βάφτιζαν και τα έδιναν το όνομα Λυδία.

Τότε έμαθε ο ιερέας από τους πιστούς του, ότι αυτή η τοπική παράδοση ερχόταν από πολύ παλαιά γιατί οι πρόγονοι τους τιμούσαν με αυτό τον τρόπο την πρώτη χριστιανή που βάφτισε ο Απόστολος Παύλος στην Ευρώπη δηλ. την ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ, όταν έφτασε στους Φιλίππους της Μακεδονίας. Μάλιστα οι ίδιοι γνώριζαν και το μέρος που την βάφτισε και ήταν το ποταμάκι που περνά κοντά στο μέρος τους, ο Ζυγάκτης ή Αγγείτης ποταμός που ρέει συνέχεια χειμώνα – καλοκαίρι.

Δηλ. οι κάτοικοι Έλληνες Μακεδόνες του χωριού αυτού (με την τουρκική ονομασία όμως τότε) διατηρούσαν ζωντανά την Παράδοση, όπως μας την έσωσε γλαφυρά ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣ στις Πράξεις των Αποστόλων.

Ο κληρικός τότε αναρωτήθηκε πώς να βαφτίζω τα παιδιά αυτά με το όνομα Λυδία αφού η εκκλησία μας δεν την είχε μέχρι τότε αγιοκατατάξει;
 
Δεν άργησε να μεταφέρει στον οικείο Δεσπότη το γεγονός αυτό.
Ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων – Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ Αλέξανδρος κατανόησε άμεσα το κενό που υπήρχε στα εκκλησιαστικά δρώμενα και ξεκίνησε τάχιστα τις διαδικασίες για την αγιοκατάταξη της ΑΓΙΑΣ ΔΥΔΙΑΣ της Φιλιππησίας, της πρώτης Ευρωπαίας Χριστιανής.

Κατανόησε επίσης ότι το γεγονός αυτό θα έχει παγκόσμια απήχηση και στα ιστορικά δρώμενα της Ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας. Που να γνώριζε τα σημερινά δράματα μας …

Το αίτημα μεταφέρθηκε γρήγορα στην Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως.
Τότε Οικουμενικός ήταν ο Δημήτριος.
Άμεσα η Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης αγιοκατάταξε την ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ εις τας Δέλτους της Εκκλησίας μας και μάλιστα ως ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟ.

Ακόμα δεν είχαν στεγνώσει οι υπογραφές των αρχιερέων πάνω στην πράξη αυτή της αγιοκάταξης και ο Πατριάρχης Δημήτριος δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από την αδελφή του στην Αθήνα για να του μεταφέρει τον γνωστό καημό της, ότι η θυγατέρα της και ανιψιά του Πατριάρχη αν και χρόνια πανδρεμένη δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει.

Ο Πατριάρχης Δημήτριος κατέφυγε στην νέα ΑΓΙΑ που μόλις η σύνοδος της ΠΟΛΗΣ αγιοκατάταξε δηλ. την ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ την ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟ.
Δεν πέρασαν πολλές μέρες και καλά νέα αυτή την φορά ήρθαν τηλεφωνικά στον Πατριάρχη.
Η ανιψιά του κυοφορούσε.
Όλοι έμειναν έκπληκτοι από την μεγάλη παρρησία της νέας ΑΓΙΑΣ.

Οι μήνες της κυοφορίας πέρασαν και η ανιψιά του Πατριάρχη Δημητρίου γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι στις 20 Μαΐου δηλ. την ημέρα που εκκλησία μας καθόρισε να τιμάται η μνήμη της ΑΓΙΑΣ ΛΥΔΙΑΣ.
Φυσικά το κοριτσάκι αυτό βαπτίσθηκε Λυδία.
Το όλο αυτό γεγονός με έκδηλη συγκίνηση το διατυμπάνιζε ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης σε κάθε ευκαιρία για να προσδώσει τιμή στην μεγάλη αυτή ΑΓΙΑ.

Η ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ η Φιλιππησία και Ισαπόστολος από τα άγια χώματα της Μακεδονίας δίνει και σήμερα διαχρονικό μήνυμα σε όλο τον πλανήτη.

Ποιο είναι το μήνυμα ΤΗΣ

«- σε άγια χώματα βαπτίσθηκα από ΑΓΙΑ ΧΕΡΙΑ, του Αποστόλου Παύλου, βαπτίστηκα και ενδύθηκα ΧΡΙΣΤΟ και μαζί μου βαπτίσθηκε και ενδύθηκε ΧΡΙΣΤΟ όλη η Ελληνική Μακεδονία του Μεγ. Αλεξάνδρου και του Βασιλιά Φιλίππου και μέσω αυτής ενδύθηκε ολόκληρος ο Εθνικός κόσμος τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό και αισθάνθηκε από τότε ανθρώπινα»

Από το χαριτωμένο χωριουδάκι της ΑΓΙΑΣ ΛΥΔΙΑΣ που φέρει σήμερα την ονομασία της και από το πανέμορφο βαφτιστήρι της που ευωδιάζει πάντα είναι η φωτογραφία κειμένου.

ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ και χρόνια πολλά σε όλες που φέρουν το πανέμορφο αυτό όνομα της ΑΓΙΑΣ.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: