Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Η ελεύθερη Ελευθερία

Αποτέλεσμα εικόνας για ποτό και τσιγάρο εικόνες
Ελευθερία την έλεγαν και αυτό που ήταν σκοπός της ζωής της ήταν η ελευθερία.
Μια ελευθερία όμως με τους δικούς της νόμους και κανόνες.
Γεννήθηκε σε ένα ορεινό μικρό χωριό της κεντρικής Ελλάδος. Κόρη ενός πολύτεκνου φτωχού γεωργού με ηθικούς κανόνες που εκείνη δεν μπόρεσε ποτέ να αποδεχθεί.
Στα δεκαπέντε της φεύγει από το σπίτι της και έρχεται στην Αθήνα σε μια θεία της που ζει μόνη κάπου στην Νέα Σμύρνη. Μπερδεύεται με περίεργες παρέες και στα δεκαοκτώ συγκατοικεί με μια άλλη κοπέλα διότι η θεία της, μη μπορώντας πλέων να την συνετίσει, την διώχνει από το σπίτι.
Τα γενέθλια των είκοσι ετών της, την βρίσκουν να κάνει consommation σε ένα μπαρ αμφιβόλου ηθικής...
Εκεί γνωρίζει τον άνδρα της ζωής της. επιστήμονας εξ Αιγύπτου, χωρισμένος με δύο μικρά παιδιά.
Την ξεκόβει από την  νύχτα την παντρεύετε και της προσφέρει μια αρκετά άνετη ζωή με ταξίδια στο εξωτερικό, με ακριβά ρούχα και κοσμήματα.
Η μικρή αγράμματη χωριατοπούλα, η πρώην consommatrice γίνεται μια αγαπητή κυρία της μεσαίας τάξεως. Όσοι ήξεραν το παρελθόν της δεν μιλούσαν. Αυτοί που δεν ήξεραν, ίσως κάτι να υποψιάζονται  ότι δεν πάει καλά μα δεν είχαν και καμία απόδειξη. Στο κάτω, κάτω, τι τους ενδιέφερε;
Όταν πέθανε ο άνδρας της, έχασε τον κόσμο κάτω από τα πόδια της. η μόνη της παρηγοριά ήταν το ποτό. Το ποτό που ήταν αυτό που δεν μπόρεσε ποτέ να κόψει από τις παλιές της συνήθειες.
Προ ημερών την βρήκαμε στο κρεβάτι της μισοπεθαμένη και ένα άδειο μπουκάλι επάνω στο τραπέζι της κουζίνας. Εχθές το απόγευμα, λίγο πριν δύσει ο Ήλιος, την συνοδέψαμε στην τελευταία της κατοικία.
Έζησε ελεύθερη με τον τρόπο που εκείνη ήθελε με τους δικούς της νόμους και κανόνες και πέθανε με τον τρόπο που εκείνη διάλεξε.

Αντίο ελεύθερη Ελευθερία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: