Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων. Τι περιλαμβάνει και τι όχι

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων. Τι περιλαμβάνει και τι όχι


Σήμερα εστάλη η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις από την Ελληνική κυβέρνηση, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να δίνει μια πρώτη εικόνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Από την πλευρά της κυβέρνησης επικρατεί αισιοδοξία, καθώς τονίζουν «πως πρόκειται για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν στόχο να πατήσει στα πόδια της η ελληνική οικονομία και για να μπορέσει να λειτουργήσει με ποιο αποτελεσματικό τρόπο η δημόσια διοίκηση».
Κινούμενοι σε αυτό το πλαίσιο στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν πως οι προτάσεις θα γίνουν αποδεκτές σήμερα από το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει σε τηλεδιάσκεψη.
Όπως ανέφεραν χτες το βράδυ πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου στη λίστα της Αθήνας περιλαμβάνονται:
1.Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε στην ΔΕΘ και όχι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση πως βρίσκονται στο τελικό κείμενο, ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει:
*Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. Προβλέπει δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια. Δηλαδή, 3600 Kwh / χρόνο.
*Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
*Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό - έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες – της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
*Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης για 30.000 συμπολίτες μας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων, με την επιδότηση του ενοικίου στα 3 € ανά τμ.
*Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων με καταβολή της 13ης σύνταξης σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 €.
*Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς. Το μέτρο προβλέπει καθιέρωση ειδικής κάρτας μετακίνησης με μειωμένη έως συμβολική συμμετοχή, για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
*Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.                                                                  
2.Στη λίστα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, περιέχεται μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων, καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως πως στο δεύτερο πυλώνα της Θεσσαλονίκης περιέχεται, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η αύξηση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ.
Στα τελευταία δυο μέτρα που έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις δεν έγινε χτες το βράδυ κάποια αναφορά από το Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην περιέχονται στη λίστα.
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης περιείχε στο δεύτερο πυλώνα επίσης:
*Κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές προς το δημόσιο.
*Σύσταση ειδικών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων υποχρεώσεων.
*Ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Περιλαμβάνει τη ρύθμιση των δόσεων των δανειοληπτών με τέτοιο τρόπο ώστε η δόση να μην ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος. Οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα δεν θα ξεπερνούν το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου
Ίδρυση δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες
*Αναστολή στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
a. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
b. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
c. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
d. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
e. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας
4. Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.
5. Επίσης δεν  γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στην συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.
6. Τέλος δεν γίνεται αναφορά  σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει,  αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.
Στην κυβέρνηση, πάντως εξακολουθούν να κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς θα περιμένουν και τις τελικές αποφάσεις των κοινοβουλίων των κρατών μελών.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Γερμανική Βουλή θα κληθεί την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, μια μέρα πριν τη λήξη της δίμηνης παράτασης, να εγκρίνει το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα και το πακέτο μεταρρυθμίσεων.














Δεν υπάρχουν σχόλια: