Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Λαγάνα... η νηστίσιμη!

      Έχετε αναρωτηθεί γιατί την Καθαρά Δευτέρα, τρώμε λαγάνα και όχι το καθημερινό ψωμί που παίρνουμε από τον φούρνο; Η λαγάνα είναι ένας άζυμος άρτος, δηλαδή δεν περιέχει προζύμι, όπως τα άλλα ψωμιά. Χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, όμως υπάρχουν αναφορές για το συγκεκριμένο άρτυμα στον Αριστοφάνη και στον Οράτιο. 

      Θρεπτική αξία : Συνταγές για την παρασκευή λαγάνας υπάρχουν πολλές, όπως επίσης και πολλές παραλλαγές. Ωστόσο, τα βασικά συστατικά είναι το αλεύρι, η μαγιά (σε αυτές που αγοράζουμε από τους φούρνους, γιατί όπως προαναφέραμε σε κανονικές συνθήκες πρόκειται για έναν άζυμο άρτο), το ελαιόλαδο, το σουσάμι και το αλάτι. Λόγω του αλευριού είναι πλούσια σε υδατάνθρακες που μας προσδίδουν ενέργεια. Την υψηλή θρεπτική της αξία όμως, μας την προσδίδει το σουσάμι, που είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σε βιταμίνη Ε, η οποία ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση στον οργανισμό και σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται λιγνάνες. Οι λιγνάνες είναι υπεύθυνες για την μείωση της χοληστερίνης και τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. 
     Θερμιδική αξία : Η λαγάνα στην ουσία είναι ένα ψωμί και άρα ανήκει στην ομάδα των δημητριακών, όπως χωρίζουμε τα τρόφιμα εμείς οι διαιτολόγοι. Η θερμιδική της αξία εξαρτάται από την ποσότητα του αλευριού, του σουσαμιού και του ελαιόλαδου που θα χρησιμοποιηθεί στην εκάστοτε συνταγή. Συνήθως στις συνταγές για λαγάνες χρησιμοποιείται περισσότερο ελαιόλαδο από ότι σε εκείνες για ψωμί. Επίσης, χρησιμοποιείται και περισσότερο σουσάμι. Το γεγονός αυτό αυξάνει τη θερμιδική αξία της λαγάνας. Έτσι, τα 30 γρ. λαγάνας μπορεί να έχουν 90 ή 100 θερμίδες (ανάλογα με την συνταγή), έναντι των 80 θερμίδων που έχουν συνήθως τα 30 γρ. ψωμιού. Επίσης, η "παγίδα" βρίσκεται στο γεγονός ότι η λαγάνα είναι ένα βαρύ ψωμί, επομένως δεν θα καταναλώναμε μόνο 30 γρ., αλλά πολύ περισσότερα. Άλλωστε αποτελεί τέλειο συνοδευτικό των μεζέδων τις Καθαράς Δευτέρας. Αν λοιπόν καταναλώναμε μία μεγάλη φέτα των 100 γρ. θα παίρναμε περίπου 300 θερμίδες. Επομένως, θερμιδικά δεν είναι και πολύ αθώα, ειδικά όταν την "βουτάμε" και στο ελαιόλαδο των μεζέδων. Επομένως, χαρείτε το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, μην ξεχνάτε όμως να έχετε μέτρο στις ποσότητες των τροφών που θα καταναλώσετε και να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες... Καλά Κούλουμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: