**Ένα βιβλίο η ζωή μας** Εδώ γράφω αυτό που σκέφτομαι , καθώς και κείμενα που τα έχω ξεχωρίσει
Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023
Δευτέρα 3 Απριλίου 2023
Πώς αποκωδικοποιούν οι επιστήμονες τι μύριζε το παρελθόν
Οι μυρωδιές αιωρούνται ακριβώς κάτω από τη συνειδητή
μας επίγνωση, δημιουργώντας συναισθήματα και αναμνήσεις
που διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και πλοηγούμαστε στον κόσμο.
Μια απροσδόκητη μυρωδιά ενός ξεχασμένου σνακ ή ενός
σκονισμένου βιβλίου μπορεί να μεταφέρει έναν άνθρωπο στα
περασμένα χρόνια – επιτρέποντας ένα είδος ταξιδιού
στο χρόνο που κάνει πιο ζωντανές τις μουντές αναμνήσεις .
Είναι μπερδεμένο λοιπόν ότι η μυρωδιά είναι μια αίσθηση που,
σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό
- και άδικα - στις περισσότερες προσπάθειες κατανόησης του παρελθόντος. Ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνητών θέλει
τώρα να ανακατασκευάσει αρχαία αρώματα και να τα
χρησιμοποιήσει για να μάθουν περισσότερα για το
πώς ζούσαμε.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, πολλοί
άνθρωποι που κόλλησαν τη νόσο έχασαν προσωρινά
την όσφρησή τους , προκαλώντας μια νέα εκτίμηση της
σημασίας της οσμής στη ζωή τους. Νέα ερευνητικά προγράμματα
βρίσκονται σε εξέλιξη για να κατανοήσουμε πώς μύριζε το
παρελθόν και να προσδιορίσουμε ποια σύγχρονα αρώματα πρέπει να διατηρηθούν για τους επόμενους.
«Είναι μια πολύ σημαντική αίσθηση. Η όσφρηση ήταν επίσης
πολύ σημαντική στο παρελθόν και πιθανότατα ήταν ακόμη
πιο σημαντική γιατί στο παρελθόν δεν ήταν όλα τόσο απολυμανμένα»,
δήλωσε η Barbara Huber, διδακτορική ερευνήτρια αρχαιολογίας
στο Ινστιτούτο Γεωανθρωπολογίας Max Planck στην Ιένα
της Γερμανίας.
Η πρόκληση της εύρεσης παρελθουσών μυρωδιών είναι
πώς να καταγράψετε ένα εφήμερο φαινόμενο:
Οι αρχαιολόγοι συνήθως βρίσκουν και μελετούν πράγματα
που μπορούμε να αγγίξουμε, και αυτά είναι τα τεχνουργήματα
που συναντάμε στα μουσεία.
Οι ενώσεις οσμής είναι πτητικές στη φύση τους - μόλις φύγει
η πηγή τους, εξαφανίζονται κι αυτές, εξατμίζοντας στον αέρα.
Και οι περισσότερες μυρωδιές προέρχονται από βιολογικά
υλικά - φυτά, τρόφιμα, σώματα ανθρώπων και ζώων που
αποσυντίθενται γρήγορα, εξήγησε ο Huber.
Παρά όλες αυτές τις προκλήσεις, ο Hα αρώματα.uber είπε
ότι μερικές νέες και ισχυρές βιομοριακές προσεγγίσεις βοηθούν
τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν τα αρχαία αρώματα.
Η Barbara Huber, διδακτορική ερευνήτρια αρχαιολογίας στο Ινστιτούτο Γεωανθρωπολογία
Max Planck στην Ιένα της Γερμανίας, εργάζεται στο εργαστήριό της.
Η μυρωδιά της ιστορίας
Το κλειδί για να ξετυλίξετε τις μυρωδιές του παρελθόντος είναι
συχνά αόρατο με γυμνό μάτι.
Οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν ανεπαίσθητα βιομοριακά
υπολείμματα που αφήνονται σε θυμιατήρια, μπουκάλια αρωμάτων,
μαγειρικά σκεύη και βάζα αποθήκευσης τροφίμων χρησιμοποιώντας
τεχνικές όπως η χρωματογραφία, μια διαδικασία διαχωρισμού
συστατικών σε ένα μείγμα και η φασματομετρία μάζας, η οποία μπορεί
να ανιχνεύσει διαφορετικές ενώσεις υπολογίζοντας το βάρος
διαφορετικών μορίων .
Τα πιο κατατοπιστικά βιομόρια, σύμφωνα με τον Huber, περιλαμβάνουν
λιπίδια - λίπη, κεριά και έλαια - που δεν είναι διαλυτά στο νερό.
Συχνά βρίσκονται ενσωματωμένα σε πορώδη κεραμικά, αφού έχουν χρησιμοποιηθεί σε αντικείμενα όπως καύσιμο λαμπτήρων ή αρωματικές
αλοιφές που οι άνθρωποι έβαζαν κάποτε στο σώμα τους ή σε πτώματα.
Λιπίδια βρίσκονται και στα κόπρανα.
Η Huber μελετά επίσης δευτερογενείς μεταβολίτες, οργανικές ενώσεις
που παράγονται από τα φυτά και αφήνονται από προϊόντα φυτικής
προέλευσης που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν, όπως ρητίνες,
αρωματικά ξύλα, βότανα, φρούτα και μπαχαρικά. Οι ενώσεις μπορούν
να αποκαλύψουν τα συστατικά και το άρωμα του θυμιάματος, των
ναρκωτικών και των τροφίμων.
Μια αιγυπτιακή φιγούρα εμφανίζεται να μυρίζει λωτό από τον τάφο του Μερεσάνχ
στη Γκίζα της Αιγύπτου.
Η αλληλούχιση του αρχαίου DNA και η πρωτεομική, η μελέτη των
πρωτεϊνών που βρέθηκαν διατηρημένες σε πράγματα όπως η ασβεστοποιημένη οδοντική πλάκα, έχουν ανιχνεύσει αμινοξέα που σηματοδοτούν καταστάσεις όπως η ασθένεια των ούλων — που
σχετίζονται με την κακοσμία του στόματος.
Όμως, όπως δείχνει η έρευνα του Huber, η συλλογή αυτών των
οσφρητικών ενδείξεων είναι συχνά μόνο η αρχή.
Αναδημιουργώντας μυρωδιές
Στο έργο της, η Huber μελέτησε θυμιατήρια που βρέθηκαν στον
αρχαιολογικό χώρο Tayma, τον παλαιότερο οικισμό της
Σαουδικής Αραβίας που χρονολογείται πριν από 5.000 χρόνια,
προκειμένου να προσπαθήσει να ανακατασκευάσει το «οσφρητικό τοπίο»
της αρχαίας όασης.
Ανίχνευσε δευτερογενείς μεταβολίτες που αποκάλυψαν τη χρήση
αρωματικών ρητινών που περιείχαν λιβάνι, μύρο και φιστίκι σε
ιδιωτικά κτίρια, τάφους και ναούς, αντίστοιχα. Στη συνέχεια, ο Huber συνεργάστηκε με έναν αρωματοποιό για να προσπαθήσει να
αναδημιουργήσει τις μυρωδιές, αποκαλύπτοντας πώς μπορεί να
μύριζαν αυτά τα μέρη πριν από χιλιάδες χρόνια.
«Οι ρητίνες έμοιαζαν πολύ… αλλά όταν τις καίτε, έχουν μια εντελώς
διαφορετική μυρωδιά. Έτσι, για παράδειγμα, το λιβάνι ήταν πραγματικά
μια πλούσια μυρωδιά - πολύ βαλσάμικο - και θα μπορούσατε πραγματικά
να αισθανθείτε ότι αυτό χρησιμοποιήθηκε για να καθαρίσει σωστά τα σπίτια
για να αποφύγει μια ανεπιθύμητη μυρωδιά ή κάτι τέτοιο», εξήγησε ο Huber.
Ο Sean Coughlin, ερευνητής της αρχαίας και μεσαιωνικής σκέψης στην
Τσεχική Ακαδημία Επιστημών, προσπαθεί να αναδημιουργήσει τα αρώματα που θα μπορούσε να φορούσε η ίδια η Κλεοπάτρα , με βάση συνταγές που
έχουν καταγραφεί σε αρχαία αιγυπτιακά κείμενα και από επιγραφές στους τοίχους του ναού.
«Το πρόβλημα είναι απλό. Κανονικά, όταν ακολουθείς μια συνταγή, ξέρεις τι πρέπει να πάρεις. Όταν αναπαράγεις μια ιστορική συνταγή, δεν έχεις στόχο», είπε ο Coughlin.
«Αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε είναι να
χρησιμοποιήσουμε την οργανική χημεία για να μπορέσουμε να μας
πούμε κάτι για τη διαδικασία, γιατί πιστεύουμε ότι η διαδικασία
ήταν στην πραγματικότητα αυτό που θα καθόριζε το εύρος
των πιθανών αρωμάτων», πρόσθεσε.
Οι συμμετέχοντες σε ένα επιστημονικό εργαστήριο με επικεφαλής τον Sean Coughlin στην
Πράγα πειραματίζονται με την ερμηνεία αρχαίων συνταγών αρωμάτων.
Ο Coughlin παρομοιάζει τα πειράματά του με τη διαδικασία δοκιμών
της εκπομπής μαγειρικής "America's Test Kitchen". Παρόλο που τα αποτελέσματα ήταν απρόσμενα, είπε ότι σημειώνουν πρόοδο.
Για παράδειγμα, μια συνταγή αρωμάτων που μελέτησε ο Coughlin,
γνωστή ως Mendesian, έδειξε ότι οι αρχαίοι αρωματοποιοί ζέσταναν
λάδι για 10 ημέρες και 10 νύχτες πριν το εμποτίσουν με ξύλα όπως η
κανέλα και ρητίνες όπως το μύρο.
«Αυτό ήταν ένα μεγάλο μυστήριο για εμάς», είπε. «Αν έχετε μαγειρέψει
ποτέ λάδι για 10 μέρες, μυρίζει». Αλλά αφού η ομάδα του ζέστανε λάδι σε δοκιμαστικούς σωλήνες για έως και 12 ημέρες, ο Coughlin διαπίστωσε
ότι η τεχνική επιτάχυνε τη φυσική διαδικασία να ταγγίζει το λάδι,
αφαιρώντας τυχόν δύσοσμες ενώσεις και τελικά επιτρέποντας στο
άρωμα να διαρκέσει περισσότερο.
«Υπάρχει επίσης ένα στάδιο, μετά τη θέρμανση του λαδιού, αλλά πριν
φτιάξουν το ίδιο το άρωμα, όπου πρόσθεταν ήπια αρωματικά πράγματα
όπως ρίζες, κρασί και ρητίνες. Η υπόθεσή μας είναι ότι αυτά όχι μόνο
κάλυψαν την άσχημη μυρωδιά (προσθέτοντας ένα ευχάριστο άρωμα),
αλλά απορροφούσαν και την άσχημη οσμή στο λάδι», εξήγησε.
Μια σκηνή απεικονίζει αρωματοποιούς να φτιάχνουν αρώματα στον τάφο της Πτολεμαϊκής
περιόδου του Πετοσίρη στην Αίγυπτο.
Τα περισσότερα σημερινά αρώματα χρησιμοποιούν αιθανόλη, ένα είδος αλκοόλης, ως βάση, είπε ο Coughlin, αν και ορισμένες ευαίσθητες φυσικές μυρωδιές εξακολουθούν να απαιτούν τη χρήση λαδιού ή λίπους, τα οποία
πρέπει να εξευγενιστούν με κάποιο τρόπο.
Αλλά οι σημερινοί χημικοί εξακολουθούν να οφείλουν πολλά σε αυτούς
τους αρχαίους αρωματοποιούς, πρόσθεσε. Πρωτοστάτησαν σε πολλές
τεχνικές που χρησιμοποιούνται ακόμη στη σύγχρονη επιστήμη, όπως η απόσταξη και οι μέθοδοι κλασματοποίησης υγρών.
Ομοίως, οι ερευνητές λαμβάνουν τώρα μέτρα για να διατηρήσουν τις
τρέχουσες διαθέσιμες μυρωδιές για να δώσουν στις μελλοντικές
γενιές μια αίσθηση της εποχής μας και του πιο πρόσφατου παρελθόντος.
Η Cecilia Bembibre λαμβάνει δείγματα από τις πτητικές οργανικές ενώσεις ενός ιστορικού
βιβλίου στο Heritage Science Lab στο UCL
Ένα αρχείο μυρωδιών
Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κληρονομιάς στο UCL, ένα πανεπιστήμιο
του Λονδίνου, εντόπισε τη χημική συνταγή για τη μυρωδιά του
παλιού βιβλίου — αποτυπώνοντας συγκεκριμένα το άρωμα της
βιβλιοθήκης στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο
πριν από την ανακαίνιση που ξεκίνησε το 2018.
Οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης, η οποία μέχρι την ανακαίνιση
είχε αλλάξει ελάχιστα από τότε που χτίστηκε το 1709, συχνά
παρατήρησαν ότι βρήκαν τη μυρωδιά του παλιού βιβλίου ελκυστική.
Η Cecilia Bembibre μυρίζει ένα ιστορικό βιβλίο στη βιβλιοθήκη του
καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου
«Στην εποχή της ψηφιοποίησης, η εργασία με φυσικά αρχεία είναι μια
ολοένα και πιο σπάνια πρακτική, και επομένως η ευκαιρία να
αγγίξουμε και να μυρίσουμε τα έγγραφα θεωρείται πολύτιμη», σημείωσε μια μελέτη του 2017 για το έργο .
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες από πτητικές οργανικές ενώσεις που ανακτήθηκαν στη βιβλιοθήκη για να αναπαράγουν τη
μυρωδιά του ιστορικού βιβλίου. Έφτιαξαν επίσης έναν τροχό οσμής -
ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από αρωματοποιούς και οινοποιούς
και ένα πρώτο βήμα προς την τεκμηρίωση και την αρχειοθέτηση μυρωδιών
του παρελθόντος.
Η Cecilia Bembibre, λέκτορας στο Ινστιτούτο UCL για τη Βιώσιμη Κληρονομιά , είπε ότι η διατήρηση του αρώματος της βιβλιοθήκης
ήταν σημαντική επειδή η μυρωδιά ήταν αναπόσπαστο μέρος της
ταυτότητάς της.
«Δεδομένου ότι ο χώρος έχει υποβληθεί σε σημαντικές εργασίες
συντήρησης τα τελευταία χρόνια και η συλλογή αφαιρέθηκε, είναι
λογικό να υποθέσουμε ότι το άρωμα έχει φύγει», δήλωσε ο Bembibre,
ο οποίος είναι επίσης συμμετέχων στο Odeuropa, ένα ευρωπαϊκό
ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει να ζωντανεύουν ιστορικά αρώματα.
«Τώρα το κιτ συντήρησης που δημιουργήσαμε…(είναι) τώρα το μόνο
υπάρχον αρχείο μιας μυρωδιάς χαμένης κληρονομιάς».
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)