Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ένα έγκλημα (;) μια (παραδειγματική) τιμωρία, και μια (επικείμενη) καταστροφή


Ένα έγκλημα (;) μια (παραδειγματική) τιμωρία, και μια (επικείμενη) καταστροφή

Πριν πω οτιδήποτε άλλο οφείλω να παραδεχτώ κάτι. Δεν πίστευα ότι οι ευρωπαίοι θα έφταναν στο σημείο να ζητήσουν κούρεμα καταθέσεων είτε πάνω είτε κάτω από 100.000 ευρώ. Ότι και να γίνει στη συνέχεια, είτε οι Κύπριοι τα βρουν με τους Ρώσους είτε προχωρήσουν με την ουρά στα σκέλια στο κούρεμα, ένα είναι σίγουρο. Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δεν θα υπάρχει πια με τη μορφή που το ξέρουμε. Οι γερμανοί προχθές πέτυχαν τη βίαιη συρρίκνωσή του για ένα πολύ απλό λόγο. Αν το σχέδιο γίνονταν δεκτό και προχωρούσε το κούρεμα θα υπήρχε  ούτως ή άλλως μαζική φυγή καταθέσεων. Τώρα που δεν έγινε (έστω και προς στιγμή) δεκτό, ο μόνος τρόπος να λειτουργήσουν πάλι οι κυπριακές τράπεζες είναι να περάσουν σε μη κυπριακά χέρια ώστε η αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση να μην επιβαρύνει το κυπριακό κράτος. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση η έξοδος καταθετικών κεφαλαίων θα είναι επίσης μαζική. Γιατί κατέρρευσε η πίστη στην οποία στηρίζονταν το σύστημα.

Ένα δεύτερο σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι πλέον όλοι οι καταθέτες κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο θα έχουν στην άκρη του μυαλού τους ότι ίσως κάποια στιγμή τους επιβληθεί όπως και στην Κύπρο ένα αντίστοιχο μέτρο. Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν. Οι εκτιμήσεις μου για τους λόγους που οδήγησαν το γερμανικό βορρά σε αυτή την ενέργεια θα αναλυθούν στη συνέχεια. Πριν όμως θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια γεγονότα τα οποία γνωρίζω από πρώτο χέρι ώστε να μπορώ να τεκμηριώσω τις απόψεις μου.

Σε ανύποπτο χρόνο, σε ανάρτησή μου στο Olympia με τίτλο «Οι πατριώτες του γλυκού νερού» ανέλυσα γιατί οι Κύπριοι ψεύδονται όταν λένε ότι το πρόβλημα τους το δημιούργησε η Ελλάδα και το κούρεμα των ΟΕΔ. Θα προχωρήσω λίγο περισσότερο για να γίνει κατανοητό πως μια οικονομία όπως η κυπριακή έφτασε στο σημερινό σημείο. Δηλώνω απερίφραστα ότι ο Σόιμπλε και οι συν αυτώ είναι υποκριτές και υστερόβουλοι όμως αυτό δεν σημαίνει ότι σε αρκετά σημεία της κριτικής τους δεν έχουν δίκιο. Όλα λοιπόν ξεκίνησαν το 1974. Οι τούρκοι εισέβαλαν και κατέκτησαν το 38% του κυπριακού εδάφους. Και στην κυριολεξία δεν άνοιξε μύτη. Η Ελλάς με μισοδιαλυμένο το στρατό δήλωνε ότι η Κύπρος είναι μακριά. Η διεθνής κοινότητα ούτε που αντέδρασε πέραν από λόγια, λόγια και λόγια. Μόνο λίγοι ηρωικοί Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι πολέμησαν και ο αγώνας τους δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ (αλήθεια ποιοι νεοέλληνες γνωρίζουν το όνομα Εμ. Μπικάκης;). Για να χρυσώσει το χάπι και να κάνουν πιο ανεκτή την κατάσταση, όλη η δύση επέτρεψε στο ελληνοκυπριακό κράτος να λειτουργεί το τραπεζικό της σύστημα με «χαλαρότερους» κανόνες. Δηλαδή έκανε τα στραβά μάτια στο ξέπλυμα, πρώτα για τα κεφάλαια της Μ. Ανατολής (των «αραπάδων» όπως τους αποκαλούσαν στο νησί) και μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ των ρώσων. Λόγω χώρου, θα αναφέρω μόνο ότι ξέπλυμα χρήματος σημαίνει η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες (ναρκωτικά, λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή κτλ). Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από τους αναγνώστες και τον WM δεσμεύομαι στο άμεσο μέλλον για ένα αναλυτικό άρθρο σχετικά με το πώς γίνεται το ξέπλυμα. Απλώς να πω ότι προκειμένου να νομιμοποιηθούν τέτοια κεφάλαια, ο παράνομος ιδιοκτήτης τους πληρώνει πολλές φορές ποσά μέχρι και του 30% αυτών.

Το ξέπλυμα εκτός από τις τράπεζες ευνοεί και την ανάπτυξη φοροτεχνικών γραφείων, λογιστών, συμβούλων επιχειρήσεων, χρηματιστών και γενικά αυτού που ονομάζουμε χρηματοοικονομικό σύστημα. Η Κύπρος έγινε πρότυπο κέντρο υπερακτίων εταιρειών (οι γνωστές off shore) οι οποίες εκτός από το ξέπλυμα βοηθούν και στη νόμιμη φοροαποφυγή. Η οικονομία μπήκε σε μια αναπτυξιακή τροχιά καθώς αναπτύχθηκαν και υπερσύγχρονες τουριστικές υποδομές οι οποίες προσέφεραν διασκέδαση στους πελάτες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Κάποια παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα και ο ναυτιλιακός τομέας μπήκαν σε δεύτερη μοίρα. Ο πολύπαθος κυπριακός λαός άρχισε να ζει πλούσια και να ξεχνά το 1974. Αύξηση μισθών, στεγαστικά δάνεια σε όλους, υποδομές, ένα όνειρο σε σχέση με τον εφιάλτη της προσφυγιάς που έζησαν λίγα χρόνια πριν.

Και ήρθε η ώρα για τη μεγάλη απόφαση. Είσοδος στην ΕΕ. Πραγματικά αξίζει λίγη ανάλυση παραπάνω τόσο στο γιατί οι κύπριοι θέλησαν να μπουν στην ΕΕ όσο και στο γιατί έγιναν δεκτοί. Κατά τη γνώμη μου οι λόγοι είναι εκατέρωθεν πολιτικοί. Οι κύπριοι νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να λύσουν το κυπριακό μέσω της ΕΕ. Και οι βορειοευρωπαίοι προκειμένου να δεχθεί η Ελλάς την είσοδο των δορυφορικών τους κρατών, κυρίως αυτών της Βαλτικής. Κάτι έδωσαν, κάτι πήραν και οι μεν και οι δε. Από οικονομικής άποψης η Κύπρος μόνο μπελάδες είχε να βάλει πάνω στο κεφάλι της. Δεν είχε ανάγκη κάποιον να την εποπτεύει. Αν όμως υπάρχει μια κάποια εξήγηση για την είσοδο στην ΕΕ, προσωπικά δεν κατανοώ την είσοδο στο ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν την κυπριακή πραγματικότητα και είχαν διακριτικά παραινέσει τους κύπριους να «μαζέψουν» λίγο τις τράπεζές τους. Αλλά μέχρι εκεί. Έτσι το νησί βρέθηκε εντός Ευρώπης και ευρώ και οι Κύπριοι, αποχαυνωμένοι από τον άφθονο πλούτο που είχε εισρεύσει ζούσαν στον κόσμο τους. Οι τράπεζές τους επεκτείνονταν επιθετικά στην Ελλάδα, προσφέροντας νέες υπηρεσίες και πρωτοπορώντας σε πολλούς τομείς. Και ανέπτυξαν μαζί μια νεοπλουτίστικη νοοτροπία.

Φτάνουμε στο σήμερα. Στην Κύπρο υπάρχουν καταθέσεις περίπου 70 δις ευρώ. Το ΑΕΠ είναι περίπου 18 δις ευρώ και ο πληθυσμός περίπου 700.000. Για να έχουμε μια αίσθηση του μεγέθους, τα αντίστοιχα ελληνικά μεγέθη είναι 160 δις καταθέσεις, 190 δις ΑΕΠ και 11.000.000 πληθυσμός. Οι τράπεζες είναι η πραγματική εξουσία στο νησί. Από τα 70 δις των καταθέσεων, πολύ περισσότερα από τα μισά ανήκουν σε μη κατοίκους ή off shore που ελέγχονται από μη κατοίκους. Και σίγουρα όλοι αυτοί οι καταθέτες δεν είναι ούτε εγκληματίες ούτε φοροφυγάδες. Όμως αρκετοί είναι ύποπτοι. Μετά τα ελληνικά μνημόνια, υπολογίζεται ότι περίπου 5 δις ευρώ έφυγαν από την Ελλάδα με κατεύθυνση την Κύπρο. Επίσης εκτιμάται ότι πάνω από τα μισά έχουν γυρίσει πίσω. Οι έλληνες μεγαλοκαταθέτες είχαν διαλέξει πιο ασφαλείς προορισμούς. Την παραδοσιακή Ελβετία, την Αγγλία, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία και μετά την Κύπρο. Στην Ελλάδα πρακτικά υπάρχουν δυο κυπριακές τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή (CPB BANK) αφού η Ελληνική Τράπεζα έχει πολύ μικρά μεγέθη. Περίπου 15 δις ευρώ καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα και περίπου 20 δις δάνεια από αυτές. Αυτά από αριθμούς.

Γιατί όμως οι ευρωπαίοι αντέδρασαν με τον τρόπο που αντέδρασαν την προηγούμενη Παρασκευή; Το κυπριακό κράτος για να «ξελασπώσει» χρειάζεται δάνειο 17 δις ευρώ. Τα 5,8 δις θα πάνε απ’ ευθείας στις κυπριακές τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση. Πριν 2-3 χρόνια έδωσαν 40 (σαράντα) δις ευρώ για να σώσουν 3 (τρεις) επενδυτικές ιρλανδικές τράπεζες, δηλαδή τράπεζες που δεν έχουν καταθετική βάση, που εξ ορισμού ασκούν «επικίνδυνες» δραστηριότητες και που οι πελάτες τους είναι πλούσιοι ιδιώτες ή θεσμικοί. Τώρα κολλάνε στα λιγότερα από 6 δις και ζητούν να πληρώσουν οι καταθέτες. Και στοχοποιούν τις κυπριακές τράπεζες για ξέπλυμα. Μα καλά, οι ιρλανδικές τράπεζες που διασώθηκαν τι ήταν, λευκές αθώες περιστέρες; Οι τράπεζες στο Λουξεμβούργο τι κάνουν, απλά καταθέσεις και αναλήψεις; Τα νησάκια της Μάγχης (τα Channel Islands) που είναι βρετανική επικράτεια είναι ή όχι πλυντήρια μαύρου χρήματος; Η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία; Για να μην πούμε για την Ελβετία και το Λιχτενστάιν, αλλά επειδή είναι εκτός ΕΕ ίσως δεν προσβάλουν την ηθική του Σόιμπλε. Άρα όταν επικαλούνται θέμα ξεπλύματος ΥΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ. Τόσο επειδή γνώριζαν ανέκαθεν τι γίνεται όσο και επειδή δεν έχουν πρόβλημα με τόσα άλλα ευρωπαϊκά κράτη εντός και εκτός ΕΕ παρά μόνο με την Κύπρο. Νομίζω ότι υπάρχουν δυο-τρεις λογικές εξηγήσεις. Κατ’ αρχάς η φράου Μέρκελ κάνει επίδειξη πυγμής ενόψει γερμανικών εκλογών. Δεν θα επιβαρυνθούν οι γερμανοί φορολογούμενοι για την Κύπρο και τους ρώσους φίλους της. Επίσης θεωρούν ότι στέλνουν ένα μήνυμα κυρίως στους Ιταλούς «κλόουν». Καθίστε καλά γιατί θα έχετε την τύχη της Κύπρου. Δεν ανησυχούν μην τυχόν και δε συμμορφωθούν  οι Κύπριοι αφού (λανθασμένα κατ’ εμέ) το 0,2% του κοινοτικού ΑΕΠ που παράγεται στην Κύπρο δεν θεωρούν ότι θα λείψει ή θα επηρεάσει την ΕΕ σε περίπτωση χρεοκοπίας. Αλλά ο άμεσος σκοπός τους είναι άλλος. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν προβλήματα. Ζημιές από τα τοξικά ομόλογα, ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα, προβλήματα ρευστότητας λόγω ευρωπαϊκής λιτότητας. Αν πείσουν τους ανατολικούς και κυρίως τους ρώσους ότι το μόνο ασφαλές τραπεζικό καταφύγιο είναι οι γερμανικές τράπεζες, έχουν αν αναμένουν αρκετές 10αδες δις ρώσικα και λοιπά ανατολικά κεφάλαια που θα τους ανακουφίσουν τουλάχιστον προσωρινά. Και θα δουν την Κύπρο στα γόνατα, που τόλμησε να κάνουν κολεγιά με τους εβραίους και τους πρώην μπολσεβίκους και θέλει να γίνει και παραγωγός υδρογονανθράκων. Ίσως ακόμα και να πιέζουν για λύση υπέρ της Τουρκίας για το κυπριακό. Σίγουρα οι λόγοι είναι και γεωπολιτικοί, αλλά όχι μόνο.

Οι Κύπριοι όμως; Δικαιολογούνται να έχουν τις τράπεζες που έχουν επειδή και άλλοι κάνουν το ίδιο; Χθες στην ομιλία του στην κυπριακή βουλή ο αρχηγός του ΕΥΡΩ.ΚΟ. χρησιμοποίησε αυτό το επιχείρημα. Όμως ας καταλάβει ότι πρέπει να τηρούνται τα προσχήματα και να μην δίδονται δικαιώματα. Επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι το κυπριακό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στο 100% και με το πακέτο διάσωσης φτάνει στο 200%, νούμερο απαγορευτικό. Χαρακτήρισα τον πρώην πρόεδρο Χριστόφια πατριώτη του γλυκού νερού. Τον νυν Αναστασιάδη τον αποκαλώ θλιβερό ανθρωπάκι. Στο διάγγελμά του είπε ότι ήξερε την κατάσταση αλλά δεν περίμενε να φτάσουν εδώ τα πράγματα. Σε αντίθεση με το δικό μας το ΓΑΠ που είπε ότι δεν γνώριζε, αυτός είπε ότι δεν είναι ψεύτης αλλά βλάκας. Δηλαδή πίστευε αυτά που έλεγε προεκλογικά αλλά δεν εκτίμησε σωστά τα δεδομένα. Επιχειρηματολογούσε συνάμα ότι δεν θα κοπούν μισθοί και συντάξεις, ότι δεν θα επιβληθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και ότι θα δώσει μετοχές και ομόλογα έναντι των τραπεζικών καταθέσεων που θα κουρευτούν. Μια μέρα αργότερα δεν είχε το θάρρος να υπερψηφίσει την πρότασή του. Ντροπή.

Θεωρώ ότι οι κύπριοι είναι εν πολλοίς κακομαθημένοι αρχοντοχωριάτες που λησμόνησαν την κληρονομιά του Αυξεντίου και του Παληκαρίδη, του Καραολή και του Δημητρίου και βυθίστηκαν στον αργυρώνητο συβαριτισμό που τους πρόσφεραν οι δυτικοί «φίλοι». Όμως δεν μπορώ να μη θαυμάσω την στιγμιαία έστω παρρησία που επέδειξαν ψηφίζοντας όχι διαλέγοντας αξιοπρέπεια. Ας μη βιάζονται οι εδώ χειροκροτητές να πανηγυρίζουν. Δεν είναι σίγουρο ούτε το plan B ούτε η σωτηρία. Μπορεί να τα πάρουν όλα πίσω και να δεχτούν το σχέδιο Σόιμπλε και τότε θα αρχίζουν να καγχάζουν οι της συγκυβέρνησης . Έχει πολύ δρόμο. Αν όμως δικαιωθούν για την επιλογή τους, ο Σαμαράς ας ετοιμάζει βαλίτσες, δεν στέκεται με τίποτα με νέους εκβιασμούς και διλλήματα.

Στα καθ’ ημάς τώρα. Τι θα γίνει τα καταστήματα  των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα; Από ότι φαίνεται, αν δεν υπάρξει λύση δεν θα ανοίξουν. Δεν το συζητάμε τι θα γίνει βέβαια αν προχωρήσει το κούρεμα. Αλλά και λύση να υπάρξει δύσκολα θα αποφευχθούν φαινόμενα μαζικών αναλήψεων. Ακόμα και να αποκτηθούν από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα η ανακούφιση θα είναι προσωρινή και μόνο. Ή αν π.χ. η CPB BANK αγοραστεί από ρώσους και έχει πίσω της την εγγύηση του ρωσικού κράτους και άρα αυτό θα κάλυπτε τα περίπου 4 δις ευρώ κεφαλαιακών αναγκών μειώνοντας αντίστοιχα την ανάγκη δανεισμού από την Τρόικα ή την Ρωσία. Επιπλέον το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να εγγυηθεί στην ΕΚΤ στην χορήγηση ρευστότητας προκειμένου να καλυφθεί το κενό μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα το οποίο ακόμα και αν δεν γίνει ούτε μια έκτακτη ανάληψη πανικού, είναι πάνω από 5 δις ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε αυτό το ποσό επιβαρύνει ουσιαστικά το ελληνικό δημόσιο χρέος. Δύσκολα τα πράγματα για όλους. Μόνη λύση; Ας αποφασίσουμε να ζήσουμε πιο φτωχά, έλληνες και κύπριοι και να εξορθολογίσουμε τα πάντα, από δημόσια διοίκηση και πολιτικούς μέχρι τραπεζικό σύστημα και καταναλωτικές συνήθειες και δεν θα έχουμε ανάγκη από κανένα Σόιμπλε και καμιά Μέρκελ. Και ας γίνει η αρχή από το νησί στέλνοντας φυλακή όσους έβγαλαν έξω τα κεφάλαιά τους την περασμένη βδομάδα, γνωρίζοντας από τον κύκλο του Αναστασιάδη τι επρόκειτο να γίνει. Και ας ακολουθήσουν και εδώ τα δικά μας καμάρια. Και ας βάλουν το χέρι στην τσέπη οι Κύπριοι, πλούσιοι και λιγότερο πλούσιοι και ας προχωρήσει το κράτος σε εσωτερικό δανεισμό. Και πάνω απ’ όλα, η ευκατάστατη κυπριακή εκκλησία, μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας και από τους βασικότερους μετόχους των άλλων δυο μεγάλων τραπεζών ας διαθέσει υπέρ του έθνους τα “ιερά σκεύη” της. Και τότε οι Κύπριοι θα κερδίσουν τον απεριόριστο θαυμασμό μου.

Αθήνα 20-03-2013

Σ.Κ.


olympia

21 δρόμοι στους οποίους η οδήγηση αποτελεί μοναδική εμπειρία


21 δρόμοι στους οποίους η οδήγηση αποτελεί μοναδική εμπειρία

Φωτογραφία για 21 δρόμοι στους οποίους η οδήγηση αποτελεί μοναδική εμπειρίαΔεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο για να γνωρίσεις πραγματικά μια χώρα. Από παραλιακούς αυτοκινητόδρομους και ορεινές διαβάσεις που προκαλούν ζάλη, μέχρι τις γραφικές διαδρομές μέσα από εθνικά πάρκα και τις γέφυρες πάνω από μεγάλες εκτάσεις νερού, οι δρόμοι είναι το κυκλοφορικό σύστημα που συνδέει την κάθε χώρα. 

Ακολουθεί μια ενδεικτική λίστα με μερικούς από τους πιο όμορφους, γεμάτους προκλήσεις και αξέχαστους δρόμους στον κόσμο.
1. Highway 1, Big Sur, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

2. Furka Pass, Ελβετία

3. The Atlantic Road, Νορβηγία 

4. White Rim Road, Εθνικό πάρκο Canyonlands, Γιούτα, ΗΠΑ

5. Tianmen Mountain Road, Hunan, Κίνα 

6. Seven Mile Bridge, Florida Keys, ΗΠΑ

7. Chapman’s Peak Drive, Cape Town, Νότια Αφρική

8. Stelvio Pass, Ανατολικές Άλπεις, Ιταλία

9. Col de Turini, Γαλλία


10. Guoliang Tunnel Road, Κίνα

11. Denali Highway, Αλάσκα

12. Karakoram Highway, Κίνα/Πακιστάν

13. Great Ocean Road, Αυστραλία

14. Sani Pass, KwaZulu-Natal, Νότια Αφρική

15. Ruta 40, Αργεντινή

16. Going-to-the-Sun-Road, Εθνικό πάρκο Glacier, Μοντάνα, ΗΠΑ

17. Dadès Gorges, High Atlas, Μαρόκο

18. U.S. Route 550 The Million Dollar Highway, Κολοράντο, ΗΠΑ

19. Trollstigen, Rauma, Νορβηγία

20. The Amalfi Coast, Ιταλία

21. Transfăgărășan, Ρουμανία 

http://www.otherside.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

20+1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζατε για το νερό


20+1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζατε για το νερό

Φωτογραφία για 20+1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζατε για το νερό
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 22 Δεκεμβρίου του 1992 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, ότι η 22α Μαρτίου ανακηρύσσεται ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Τι δε γνωρίζουμε για τον επονομαζόμενο «λευκό χρυσό»;

Το νερό, η πιο σημαντική πηγή ζωής για τον άνθρωπο, είναι δυστυχώς άνισα κατανεμημένη. Για τις ανεπτυγμένες χώρες αποτελεί δεδομένο αγαθό, ενώ για αρκετούς λαούς ακόμα είναι «αιτία» πολέμου.

1. Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.

2. Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.

3. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 300 σημεία σ’ όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό.

4. Περισσότεροι από 3.4 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από έλλειψη νερού, αποχέτευσης και σωστές συνθήκες υγιεινής.
5. Η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής σκοτώνει παιδιά σε ένα ποσοστό ισοδύναμο με τη συντριβή ενός τζάμπο τζετ κάθε τέσσερις ώρες.

6. Ένας πολίτης του δυτικού κόσμου καταναλώνει για ένα πεντάλεπτο ντους περισσότερο νερό από ό,τι ένας πολίτης των χωρών του Τρίτου Κόσμου στη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας.

7. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ανθρώπων, που έχουν κινητό τηλέφωνο είναι μεγαλύτερος από εκείνων που διαθέτουν τουαλέτα.

8. Το 70% του σώματος ενός ενήλικα αποτελείται από νερό. Ωστόσο, κατά τη γέννηση, το βάρος ενός μωρού αποτελείται κατά 80% από νερό.

9. Ένας υγιής άνθρωπος μπορεί να πιεί μέχρι 48 ποτήρια νερό την ημέρα. Οι γιατροί θεωρούν τα 8 ποτήρια ιδανική ποσότητα, χωρίς βέβαια να υπάρχουν επαρκή ιατρικά στοιχεία, που να αποδεικνύουν για ποιο λόγο τα 8 ποτήρια είναι ιδανικά.

10. Πίνοντας πολύ νερό πολύ γρήγορα μπορεί να οδηγηθούμε σε δηλητηρίαση (από νερό). Η δηλητηρίαση του νερού συμβαίνει, όταν το νερό αραιώνει το επίπεδο του νατρίου στο αίμα και προκαλεί μια ανισορροπία του νερού στον εγκέφαλο.

11. Τα αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό, αν και περιέχουν και καφεΐνη. Η καφεΐνη μπορεί να δράσει σαν ένα ήπιο διουρητικό, εμποδίζοντας το νερό να «ταξιδέψει» στα μέρη του σώματος, που πρέπει.

12. Το συνολικό ποσό νερού, που υπάρχει στη Γη είναι περίπου 326 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα νερού. Μάλιστα, η Γη έχει την ίδια ποσότητα νερού, με εκείνη που είχε όταν…σχηματίστηκε.

13. Το νερό κινείται στη Γη «μέσα» από πέντε διαδικασίες: εξάτμιση, συμπύκνωση, καθίζηση, διήθηση και επιφανειακή απορροή.

14. Σε ένα χρονικό διάστημα 100 χρόνων, ένα μόριο νερού ξοδεύει 98 χρόνια στον ωκεανό, 20 μήνες με τη μορφή πάγου, περίπου 2 εβδομάδες σε λίμνες και ποτάμια και λιγότερο από μία εβδομάδα στην ατμόσφαιρα.

15. Ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει περίπου ένα μήνα χωρίς φαγητό, αλλά μόνο μια εβδομάδα χωρίς νερό.

16. Οι αμερικανοί χρησιμοποιούν 5 φορές περισσότερο νερό από τους Ευρωπαίους.

17. Τέσσερα λίτρα πετρελαίου είναι ικανά να μολύνουν σχεδόν 2.8 εκατομμύρια λίτρα νερού.

18. Χρειάζονται 5.680 λίτρα νερού για να κατασκευαστεί ένα βαρέλι μπύρας, ενώ καταναλώνονται 148.000 λίτρα νερού για κάθε νέο αυτοκίνητο, που κατασκευάζεται.

19. Ένα μέτριο σύννεφο ζυγίζει περίπου 300.000 τόνους.

20. Οι επιστήμονες στο Oregon State University έχουν εντοπίσει τεράστια αποθέματα νερού κάτω από τον πυθμένα των ωκεανών. Στην πραγματικότητα, μπορεί να υπάρχει περισσότερο νερό κάτω από τους ωκεανούς από ό, τι μέσα σε αυτούς.

21. Αν όλες οι νέες πηγές μόλυνσης μπορούσαν να εξαλειφθούν, σε 10 χρόνια, το 98% όλων των διαθέσιμων υπόγειων υδάτων θα ήταν απαλλαγμένο από ρύπανση.
clickatlife.gr

notospress.gr Αποφασισμένος να σκοτώσει και να αυτοκτονήσει στο Νοσοκομείο Σπάρτης!


Αποφασισμένος να σκοτώσει και να αυτοκτονήσει στο Νοσοκομείο Σπάρτης!

Φωτογραφία για Αποφασισμένος να σκοτώσει και να αυτοκτονήσει στο Νοσοκομείο Σπάρτης!
Μπήκε αποφασισμένος στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Όπλισε την καραμπίνα, πυροβόλησε έναν Φυσικοθεραπευτή και μετά αυτοκτόνησε.

Είναι Πέμπτη 21 Μαρτίου ώρα 2 το μεσημέρι. Στον χώρο του Νοσοκομείου Σπάρτης εισέρχεται ο 76χρονος Γερμανός υπήκοος ονόματι Βέμπερ. Ψηλός και αδύνατος. Φανερά σκυθρωπός αφού δύο μέρες πριν έχασε την γυναίκα του που νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική.
Αποφασισμένος να σκοτώσει και να αυτοκτονήσει στο Νοσοκομείο Σπάρτης! - Φωτογραφία 2
Κατευθύνεται από την κεντρική είσοδο στο ισόγειο του Νοσοκομείου και στο Φυσικοθεραπευτήριο. Στα χέρια κρατά μια ψάθα όπου έχει τυλιγμένη μια καραμπίνα αποσυναρμολογημένη. Φθάνει στο Φυσικοθεραπευτήριο και αναζητά τους Φυσικοθεραπευτές. Έχει ήδη συνδέσει και οπλίσει την καραμπίνα. Έρχεται αντιμέτωπος με τον Φυσικοθεραπευτή Α. Κ. Ο πρώτο πυροβολισμός ακούγεται στο διάδρομο. Ο φυσικοθεραπευτής πέφτει τραυματισμένος στα πλευρά.
Αποφασισμένος να σκοτώσει και να αυτοκτονήσει στο Νοσοκομείο Σπάρτης! - Φωτογραφία 3
Συνοδοί, νοσηλευτές και γιατροί έντρομοι τρέχουν… Στο διάδρομο βρίσκονται δίπλα – δίπλα ο γιατρός Τζελέπης που συστήνει στον 76χρονο να αφήσει το όπλο
. Αυτός χαμογελά έχοντας το χέρι στη σκανδάλη. Αυτό το χαμόγελο θα πει αυτόπτης μάρτυρας ήταν ο τελευταίος μορφασμός του πριν τον δεύτερο πυροβολισμό. Ο Γερμανός έχει στρέψει το όπλο στο στόμα του, πυροβολεί και πέφτει νεκρός. Ο γιατρός δίπλα του μέσα στα αίματα διώχνει τους συνοδούς Ακολουθεί ένας πανικός έως ότου ηρεμήσουν όλοι αφού ο δράστης του παρ’ ολίγον φόνου κείτεται νεκρός.

Το ζεύγος που έμελλε να στιγματίσει το Νοσοκομείο Σπάρτης ζούσε χρόνια στη Λακωνία, μάλλον στην περιοχή του Γυθείου. Η σύζυγος του αυτόχειρα νοσηλευόταν με εγκεφαλικό και κατέληξε στο Νοσοκομείο δύο μέρες πριν, στα χέρια του αυτόχειρα.

Με το θάνατό της, λένε μάρτυρες ο Γερμανός, που έδειχνε φιλήσυχος και ολιγομίλητος, έφυγε, για να επιστρέψει σήμερα έτοιμος για φόνο και αυτοκτονία.

Με καλυμμένη την καραμπίνα αναζητά συγκεκριμένα πρόσωπα, επιχειρεί κτύπημα και αυτοκτονεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr o αυτόχειρας είχε πάνω του γράμμα. Ζητούσε να τον θάψουν μαζί με την γυναίκα του ενώ ανέφερε και οικονομικά χρέη κατονομάζοντας και τα πρόσωπα στα οποία χρωστούσε. Η ύπαρξη γράμματος σημαίνει ότι ήταν αποφασισμένος να αυτοκτονήσει μέσα στο Νοσοκομείο αφού προηγουμένως, ίσως, έλυνε κάποιους λογαριασμούς. Κανείς δεν γνωρίζει αν στο γράμμα αναφέρει τους λόγους που τον οδήγησαν στην πράξη του όπως και το αν είχε λόγους να αναζητά κάποιον γιατρό ή φυσικοθεραπευτή.

notospress.gr

ΗΣΥΧΑΣΕ ΣΟΥ ΛΕΩ ! . ..


ΗΣΥΧΑΣΕ ΣΟΥ ΛΕΩ ! . ..

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Μακαρόνια - Ιστορία και βιομηχανίες στην Ελλάδα

Μακαρόνια
Παραδοσιακά, τα μακαρόνια είχαν μήκος 50 εκατοστά, ωστόσο μικρότερα μήκη άρχισαν να γίνονται αρκετά δημοφιλή κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα και τώρα τα μακαρόνια είναι συνήθως διαθέσιμα σε μήκη από 25 έως 30 εκατοστά. Μία μεγάλη ποικιλία πιάτων με ζυμαρικά βασίζεται στα μακαρόνια, από την απλή μακαρονάδα με τυρί μέχρι τις παραδοσιακές μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα, κιμά και άλλες σάλτσες.

Πώς παράγονται τα μακαρόνια


Τα μακαρόνια γίνονται με την ανάμιξη σιμιγδαλιού και νερού, χωρίς την προσθήκη οιωνδήποτε συντηρητικών ή χρωστικών ουσιών. Το σιμιγδάλι είναι το αποτέλεσμα της άλεσης του σκληρού σιταριού. Το σιμιγδάλι αναμιγνύεται με νερό και ανακατεύεται μέχρι να γίνει ζύμη. Σε αυτό το στάδιο προστίθενται και τυχόν άλλα υλικά όπως γνήσιο αποξηραμένο αυγό, ντομάτα ή σπανάκι για είδη όπως τα τρικολόρε, τα λαζάνια ή ταλιατέλλες. Η ζύμη ζυμώνεται σε κενό αέρος μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και στη συνέχεια περνά με πίεση μέσα από τα διάφορα καλούπια, τα οποία καθορίζουν και το σχήμα των μακαρονιών.
Τα μακαρόνια στη συνέχεια περνούν μέσα από παστεριωτές σε θερμοκρασίες 80 - 90 βαθμών Κελσίου, όπου εξολοθρεύονται οιουδήποτε είδους μικρόβια και προχωρούν στα αυτόματα αποξηραντήρια, όπου αποξηραίνονται σταδιακά με ζεστό και υγρό αέρα για αρκετές ώρες, ανάλογα με το σχήμα. Αφού αποξηρανθούν, τα μακαρόνια μπαίνουν στις αυτόματες πακεταριστικές μηχανές όπου ζυγίζονται και πακετάρονται σε πακέτα από υλικό κατάλληλο για τρόφιμα.
Η όλη διαδικασία από την ζύμωση των πρώτων υλών μέχρι και τη συσκευασία του τελικού προϊόντος σε πακέτα γίνεται αυτόματα και χρειάζεται, ανάλογα με το σχήμα, από 6 έως και 24 ώρες για να συμπληρωθεί.
Τα μακαρόνια έχουν διάρκεια ζωής πολύ μεγαλύτερη από τα δύο χρόνια που αναγράφεται συνήθως στα πακέτα, φτάνει να φυλάγονται κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες φύλαξης, δηλαδή σε δροσερό και ξηρό μέρος. Σε όλα τα μοντέρνα μακαρονοποιεία, η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, με σύγχρονα ηλεκτρονικά όργανα ελέγχου, χωρίς να χρειάζεται σε οποιοδήποτε στάδιο ανθρώπινη παρέμβαση.

Η βιομηχανία μακαρονιών στην Ελλάδα


Η μακαρονάδα είναι το έμβλημα της ελληνικής κουζίνας. Η κλασσική μακαρονάδα είναι συνυφασμένη με την κόκκινη σάλτσα, η οποία μπορεί να περιέχει διάφορα μυρωδικά (κυρίως ρίγανη και βασιλικό), ελαιόλαδο, κρέας ή λαχανικά. Άλλες δημοφιλείς μακαρονάδες είναι η αγαπημένη μπολονέζ – ή αλλιώς «μακαρόνια με κιμά» και η καρμπονάρα. Σκληρά τριμμένα τυριά προστίθενται συνήθως, όπως η παρμεζάνα, το πεκορίνο, η μυζήθρα και η γραβιέρα.
Η ιστορία των Ελληνικών Ζυμαρικών ξεκινά από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Εκεί λειτούργησε το 1824 η πρώτη «Φάμπρικα Μακαρονιών» όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούσαν οι Ναυπλιώτες. Μέχρι τότε τα μόνα ζυμαρικά που γνώριζαν οι Ελληνες ήταν αυτά που έφτιαχναν στα σπίτια τους δηλ. οι παραδοσιακές χυλοπίτες και ο τραχανάς. Σύντομα δημιουργήθηκαν και άλλες μικρές βιομηχανίες ζυμαρικών κυρίως από ιδιοκτήτες αλευρόμυλων. Κάποιες από αυτές εγκατέλειψαν γρήγορα την προσπάθεια, ενώ κάποιες διατήρησαν την δραστηριότητα με επιτυχία έως τις μέρες μας

1890: Βεζούβιος και STAR


Το 1875 στην Τεγέα της Αρκαδίας ο Β. Χαραλαμπόπουλος δημιούργησε μια οικοτεχνία που παρήγαγε μακαρόνια. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1890, η οικοτεχνία μεταφέρθηκε στο Ναύπλιο και μετατράπηκε σε βιοτεχνία από τους Χαρ. Χαραλαμπόπουλο και Θ. Χαραλαμπόπουλο.
Τότε λανσάρεται και η πρώτη μάρκα ζυμαρικών με την επωνυμία «Βεζούβιος», που είναι και τα πρώτα επώνυμα ζυμαρικά στην ιστορία του κλάδου. Το 1909 η μακαρονοποιία μεταφέρεται στον Πειραιά και με τα χρόνια μετατρέπεται σε βιομηχανία, η οποία το 1952 λανσάρει τα μακαρόνια «ΣΤΑΡ».

1910: Μακαρόνια KORONA 

Η ιστορία της αρχίζει στα 1910 στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά. Ξεκινάει σαν προσωπική επιχείρηση, ενώ μεταπολεμικά (1946) αναπτύσσεται σε βιομηχανία.

1926: Μακαρόνια ΑΒΕΖ 

Η ΑΒΕΖ έχει ιστορία 125 ετών και ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, όπου τη δεκαετία του 1880, ο υποδηματοποιός Κ. Μήκας σερβίριζε μακαρόνια στους πελάτες του μαγαζιού του, όσο αυτοί περίμεναν να τους φτιάξει τα παπούτσια! Γρήγορα το τσαγκαράδικο μετατράπηκε σε μακαρονοποιείο. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή η βιομηχανία μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα θεωρείται από τις πρώτες σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς ιδρύθηκε το 1926.

1927: Μακαρόνια ΜΙSKΟ 

Το 1927 ξεκίνησε την πορεία της στον Πειραιά η MISKO από τις οικογένειες Μιχαηλίδη και Κωνσταντίνη. Η επωνυμία της προήλθε από την ένωση των δύο επιθέτων των ιδρυτών της. Το 1953 η εταιρεία πέρασε σε άλλη ιδιοκτησία και μεταφέρθηκε στην Πάτρα, ενώ το 1991 η MISKO εξαγοράστηκε από τον όμιλο της Barilla SpA, της μεγαλύτερης εταιρείας ζυμαρικών παγκόσμια.

1932: Μακαρόνια ΗΛΙΟΣ 

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1932 στην Ελευσίνα και το 1934 μεταφέρθηκε στο κέντρο της Αθήνας σε ιδιόκτητο εργοστάσιο, στο Μεταξουργείο. Τα πρώτα ζυμαρικά ονομάζονται «SANTÉ», αλλά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετονομάζονται σε «ΗΛΙΟΣ» και καθιερώνουν το σύνθημα ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ». Το 1995 η εταιρεία εξαγοράζεται από τον αλευροβιομήχανο Παναγιώτη Δάκο που συνεχίζει τη λειτουργία της.

1938: Από την ΒΕΖΑΚ στην Μέλισσα 

Η πρώτη επαφή της οικογένειας Κίκιζα με τα ζυμαρικά ξεκίνησε το 1938 όταν συνεταιρίζονται με το μακαρονοποιείο «Δήμητρα» και του αναθέτουν να φτιάξει ζυμαρικά με την φίρμα τους. Το 1947 ο Αλέξανδρος Κίκιζας με τον αδελφό του Γρηγόρη, ιδρύουν μια μονάδα παραγωγής μακαρονιών στην Αθήνα με την επωνυμία «ΒΕΖΑΚ» (Βιομηχανία Εκλεκτών Ζυμαρικών Αδελφών Κίκιζα). Όταν ο Γρηγόρης αποχωρεί η εταιρεία περνάει στα χέρια του Αλέξανδρου, που καθιερώνει την επωνυμία «Μέλισσα», το σύμβολο της εργατικότητας και τα μακαρόνια κυκλοφορούν σε κυλινδρική συσκευασία.

1957: Μακαρόνια ΣΤΕΛΛΑ 

Η ιστορία της ξεκινά το 1957, όταν οι αδερφοί Πανουτσόπουλοι δημιουργούν μια παραδοσιακή βιοτεχνία ζυμαρικών, έχοντας σαν κύριο μέλημά τους την παρασκευή νόστιμων ζυμαρικών από ποιοτικά υλικά. Πολλοί Έλληνες ταυτίζονται με τον συμπαθητικό φούρναρη και το γνωστό slogan "40 χρόνια φούρναρης…έχω ψήσει!", το οποίο γίνεται συνώνυμο με τη μάρκα και σηματοδοτεί μια ολόκληρη εποχή.

Η παγκόσμια ιστορία των μακαρονιών 

Η καταγωγή των μακαρονιών είναι γεμάτη μύθους και αντιφάσεις. Από τον ευρύτατα διαδεδομένο θρύλο, ότι τα μακαρόνια τα έφερε στην Ιταλία στον 13ο αίωνα ο Μάρκο Πόλο από την Άπω Ανατολή, έως την αναφορά για ύπαρξη ζυμαρικών στα 1000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με την τελευταία, η λέξη "λάγανον" περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία οι Έλληνες έκοβαν σε λωρίδες. Αυτή η μέθοδος φαίνεται πως μεταφέρθηκε στην Ιταλία στον 8ο αιώνα π.χ. και στα λατινικά έγινε "laganum". Εικάζεται ότι η λέξη Λαζάνια έχει την ρίζα της σε αυτή την λέξη. Αυτή η ιστορία πιστοποιείται από Λατίνους συγγραφείς όπως ο Κικέρων, ο Οράτιος και ο Απίκιος. Ένας άλλος μύθος με αποδείξεις για την ύπαρξη των ζυμαρικών αναφέρεται σε ευρήματα που ανακαλύφθηκαν σε τοιχογραφίες του 4ου αιώνα π.χ., σε οικισμό των Ετρούσκων βόρεια της Ρώμης, όπου αναπαριστούνται διάφορα σκεύη για το βράσιμο νερού, μία επιφάνεια για την ανάμιξη νερού με αλεύρι, ένας κυλινδρικός πλάστης και ένα εργαλείο κοπής.

Τα ζυμαρικά υπήρχαν χωρίς αμφιβολία και στην αρχαία Κίνα, καθώς και στον Αραβικό κόσμο, αφού υπάρχουν γραπτές αναφορές σε μεσαιωνικά κείμενα του Ισλάμ για κάποια ζυμαρικά με την ονομασία "rishta". Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το κατά πόσον αυτά προϋπήρχαν της Ελληνικής εκδοχής, ότι οι Αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν ένα είδος ζυμαρικού με μεγάλο μάκρος για να μακαρίζουν τους νεκρούς τους - από εκεί προήλθε το όνομα μακαρόνι.
Οι ιστορίες για τα μακαρόνι συνεχίζονται στη Σικελία και τους Σαρακηνούς, στο Παλέρμο, στο βιβλίο του μάγειρα Martino da Como, στα κείμενα του Bartolomeo Sacchi, στα κείμενα του Βοκκάκιου. Από τον 15ο αιώνα και μετά τα μακαρόνια αρχίζουν να κατασκευάζονται και σε εμπορική βάση αλλά είναι τον 18ο αιώνα που τα μακαρόνια γνώρισαν την μεγάλη τους άνθηση. Το 1700 υπήρχαν στην Νάπολη κάπου 60 καταστήματα που πουλούσαν ζυμαρικά, τα οποία έφτασαν τα 280 το 1785. Το κλίμα της Νάπολης ήταν ιδανικό για την σωστή αποξήρανση των μακαρονιών τα οποία άπλωναν σε ξύλινες βέργες στον ήλιο να στεγνώσουν σε κάθε γωνιά της πόλης.
Η ανάμιξη της ζύμης μέχρι τότε γινόταν με τα πόδια, όπως το πάτημα των σταφυλιών, μέχρι που ο Βασιλιάς Φερδινάρδος ο 2ος ανάθεσε στον Cesare Spadaccini να κατασκευάσει τον πρώτο μηχανικό πατητήρι από χαλκό. Σύντομα αρχίζουν να λειτουργούν και τα πρώτα εργοστάσια μακαρονιών.
Τα μακαρόνια μέχρι τότε συνδυάζονταν κυρίως με πιπέρι και τυρί και τρώγονταν με τα δάκτυλα. Με την εισαγωγή της ντομάτας από τον Νέο Κόσμο αρχίζουν γύρω στο 1800 να εμφανίζονται και οι πρώτες σάλτσες ντομάτας για μακαρόνια, που ήταν κυρίως ντομάτες που βράζονταν με αλάτι και βασιλικό και σύντομα αρχίζει να χρησιμοποιείται το πηρούνι με τα 4 δόντια το οποίο μπορεί να μεταφέρει με λιγότερες απώλειες τα σπαγγέτι από το πιάτο στο στόμα.

Σοκολάτα Παυλίδης, Η Μπλέ…Μαύρη Σοκολάτα της Καρδιάς μας.


Σοκολάτα Παυλίδης, Η Μπλέ…Μαύρη Σοκολάτα της Καρδιάς μας.

Κάποιοι την θεωρούν πικρή, και είναι -bitter μεταφράζεται, άλλωστε, στα αγγλικά- αλλά σίγουρα έχει αποτελέσει γλυκιά συντροφιά μας σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Η κλασσική μπλέ συσκευασία με τα μετάλλια της έιναι σήμα κατατεθέν, αγγλιστί trademark, και την αναγνωρίζει κανείς από μακριά , ενώ ο σχεδιασμός της με τις οριζόντιες ημικυλινδρικές μπάρες την διαχώριζαν από τις άλλες σοκολάτες. Με παραπάνω από 150 χρόνια ζωής, η Σοκολάτα Παυλίδης αξίζει ένα μικρό αφιέρωμα.
bitterpavlidisΌλα ξεκίνησαν το μακρινό 1841. Η Ελλάδα ακόμα πάλευε για την απελευθέρωση της και τα σύνορα της έφταναν μέχρι την Άρτα και το Βόλο. Στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος και στην μικρή -τότε- Αθήνα η οικογένεια Παυλίδη άνοιξε το ζαχαροπλαστείο της. Μέσα σε λίγες δεκαετίες, το «Γλυκισματοποιείον»  της έγινε σημείο αναφοράς της Αθήνας, σε Έλληνες και ξένους.
Ο Σπυρίδων Παυλίδης ήταν αυτός που άλλαξε την εικόνα της επιχείρησης από ένα μικρό ζαχαροπλαστείο σε μια μεγάλη σοκολατοποιϊα. Νέος άνθρωπος με ανήσυχο πνεύμα, ταξιδεύει όλη την Ευρώπη προς αναζήτηση εμπειριών και γνώσεων. Μεταξύ άλλων θα επισκεφθεί όλες τις σημαντικές πόλεις του Ευρώπης, το Παρίσι, τη Βιέννη και το Λονδίνο. Στα ταξίδια του θα γνωρίσει και την τέχνη της σοκολατοποιϊας και γυρνώντας πίσω στην Αθήνα θα γίνει ο πρώτος που θα εισάγει στην Ελλάδα Κακάο και θα δημιουργήσει την πρώτη Σοκολάτα.
pavlidisfactory
Από το Παρίσι ο Παυλίδης θα φέρει το πρώτο χειροκίνητο μηχάνημα για την παρασκευή πλάκας σοκολάτας. Το 1861, είναι η χρονιά, που η Σοκολάτα Υγείας διατίθεται από το κατάστημα της οικογενείας. Κορυφαία στιγμή ήταν το χάλκινο μετάλλιο, στην Πανελλήνια Έκθεση Γεωργικών και Βιομηχανικών Προϊόντων, που θεσμοθέτησε τότε ο Ε. Ζάππας, σπουδαίος Έλληνας ευεργέτης και αγωνιστής. Στο Παρίσι, θα κερδίσει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην πρώτη παγκόσμια έκθεση σοκολάτας ενώ θα ακολουθήσουν ακόμα 18 σπουδαίες βραβεύσεις. Τα 19 μετάλλια που κέρδισε η σοκολάτα υγείας Παυλίδη, στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς της εποχής, κοσμούν έως και σήμερα την μπλέ συσκευασία της σοκολάτας. Το 1871 ο Σπυρίδων Παυλίδης καινοτομεί και πάλι, εισάγοντας το πρώτο ατμοκίνητο μηχάνημα παρασκευής σοκολάτας και διαμορφώνοντας μια νέα εποχή στη βιομηχανία της χώρας. Το εργοστάσιο της Σοκολατοποιϊας Παυλίδη θα ξεκινήσει την μακρόχρονη λειτουργία του το 1876 στην οδό Πειραιώς, όπου βρίσκεται έως και σήμερα.
factorynewΚαι μπαίνουμε στον 20ο αιώνα, όπου ο διάδοχος Δημήτριος Παυλίδης εκσυγχρονίζει το εργοστάσιο της οδού Πειραιώς και δημιουργεί μια πρότυπη βιομηχανική μονάδα της εποχής. Δυστυχώς, ο διάδοχος του Αλέξανδρος Παυλίδης θα πεθάνει πρόωρα, μόλις 54 ετών, και  τη διοίκηση θα αναλάβει η σύζυγός του, Ελένη Παυλίδη. Επρόκειτω για  μια δυναμική γυναίκα και η παρουσία της θα φέρει ένα νέο αέρα στη επιχείρηση. Την Ελένη Παυλίδη θα διαδεχθεί ο γιος της Δημήτριος, ο οποίος όμως πεθαίνει το 1986. Το 1988, η ιστορικότερη ελληνική  σοκολάτα θα περάσει στα χέρια του όμιλου Jacobs Suchard, από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους ζαχαρωδών, σοκολάτας και καφέ στην παγκόσμια αγορά. Η Παυλίδης αργότερα, το 1991, θα εξαγοραστεί από την Kraft ενώ το 1998 θα ξεκινήσει και η ανακαίνιση του εργοστασίου της οδού Πειραιώς, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2000.
Μπορεί η σοκολάτα Παυλίδης τελικά, να έχασε ένα κομμάτι της ελληνικής της ταυτότητας αλλά θα είναι πάντα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και γλυκειά συντροφιά μας στο παρόν και το μέλλον.
σοκοπαυλιδης
Οι σοκολάτες που βγάζει η εταιρεία σήμερα είναι:
  • Σοκολάτα Υγείας Παυλίδου 100gr
  • Σοκολάτα Υγείας Παυλίδου Εκλεκτή, με 70% κακάο 100gr (σε μαύρη συσκευσία)
  • Σοκολάτα Υγείας Παυλίδου με αμύγδαλα 100gr
  • Σοκολάτα Υγείας Παυλίδου με Φουντούκια 100gr
  • Σοκολάτα Υγείας Παυλίδου με Πορτοκάλι 100gr
  • Σοκολάτα Υγείας Παυλίδου γεμιστή με Πραλίνα & Καραμελωμένα Φουντούκια 100gr
  • Σοκολάτα Υγείας Παυλίδου γεμιστή με Βάφλα & Πραλίνα Φουντουκιού 100gr
  • Σοκολάτα Υγείας Παυλίδου γεμιστή με κρέμα Κακάο 100gr (Αρχικά, κυκλοφόρησε σε καφέ συσκευασία αλλά άλλαξε στην κλασσική)
Επίσης έχουμε και τη σειρά Σοκολάτας Γάλακτος Παυλίδης Γεμιστή;
  • Σοκολάτα Γάλακτος Παυλίδης Γεμιστή με κρέμα Φράουλα 100gr
  • Σοκολάτα Γάλακτος Παυλίδης Γεμιστή με κρέμα Μπανάνα 100gr
  • Σοκολάτα Γάλακτος Παυλίδης Γεμιστή με Τσέρι Κεράσι 100gr