Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

10 Νοεμβρίου 1977. Ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του Φίλιππου στη Βεργίνα

 

Σαν σήμερα.....Το 1977.
Ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του Φίλιππου στη Βεργίνα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα παγκοσμίως.
(ανάρτηση του #Athanasios_Pachis)


Θεαματικοί τάφοι λαξευμένοι σε βράχο στα Μύρα της Λυκίας,

 


Dimitris Michailidis

Θεαματικοί τάφοι λαξευμένοι σε βράχο στα Μύρα της Λυκίας, στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία.
Η αρχαία πόλη Μύρα είναι διάσημη για τα μεγάλα κτίσματα της. Το πιο εντυπωσιακό από όλα τα αξιοθέατα είναι οι λαξευμένοι σε βράχους τάφοι της αρχαίας νεκρόπολης της Λυκίας, με δύο τοποθεσίες ταφής, τη νεκρόπολη του ποταμού και την ωκεάνια νεκρόπολη που φέρουν προσόψεις που θυμίζουν κλασικούς ναούς.
Κοιτάζοντας από μακριά, αυτά που φαίνονται να είναι περίτεχνες κατοικίες πάνω σε βράχους είναι στην πραγματικότητα οι ξεπερασμένες προσόψεις των τάφων για την ελίτ μιας κάποτε ξεχασμένης κοινωνίας.
Η χρονολόγηση τους δείχνει ότι κατοικούνται σχεδόν 3.000 χρόνια πριν. Ενώ η περιοχή βρέθηκε στο πέρασμα των αιώνων υπό περσική, ελληνική, περσική (και πάλι), μακεδονική, ρωμαϊκή, λυκιακή, βυζαντινη και τελικά τουρκική κυριαρχία.
Η σταδιακή λάσπη του λιμανιού της, οι επιθέσεις από φυλές και η επιδημία ελονοσίας οδήγησαν στην παρακμή της περιοχής αυτής και η πόλη εγκαταλείφθηκε τον 15ο αιώνα πριν ένας σεισμός καταστρέψει την περιοχή, η οποία καλύφθηκε με άμμο και πυκνή βλάστηση. Ανακαλύφθηκε ξανά από έναν Άγγλο αρχαιολόγο το 1842. Τα ερείπια περιλαμβάνουν αυτούς τους λυκιακούς τάφους, μνημεία και ένα αμφιθέατρο 5.000 θέσεων.
Ο Charles Fellows δήλωσε όταν ανακάλυψε την πόλη το έτος 1840 ότι βρήκε τους τάφους να είναι βαμμένοι με κόκκινο, κίτρινο και μπλε χρώμα, αν και αυτό που μπορούμε να δούμε σήμερα είναι απλώς ένα απλό σύνολο τάφων.
Για αιώνες, η πόλη των Μύρων, που βρίσκεται στην καρδιά της Λυκίας χρησίμευε ως προορισμός προσκυνήματος για τους Χριστιανούς στο Βυζάντιο. Ο επίσκοπος των Μύρων του 4ου αιώνα, ο Άγιος Νικόλαος (και διάσημος σαν «Άγιος Βασίλης»), επηρέασε την ανάπτυξη της χριστιανικής πόλης πριν από την παραδοσιακή κηδεία του στα Μύρα. Για περισσότερα από 1500 χρόνια, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ξεχωρίζει ως εικόνα της επιρροής του Αγίου σε ένα μέρος που χαρακτηρίζεται από τα ερείπια μαμούθ του προγενέστερου ελληνορωμαϊκού πληθυσμού της Λυκίας.
Η σημερινή αρχαιολογική δραστηριότητα στα Μύρα έχει αναδείξει μια αξιοσημείωτα ανέπαφη χριστιανική πόλη κάτω από τη σύγχρονη τούρκικη πόλη Demre. Ενώ η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, οι κυψελοειδής τάφοι και το θέατρο συνέχισαν να αποτελούν εμβληματικά σύμβολα της ακτής της Λυκίας, η πλειονότητα της αρχαίας πόλης ήταν θαμμένη κάτω από 18 πόδια ιζήματος που είχε κατατεθεί από τον κοντινό ποταμό Μύρο.