Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Τhe SARM project: Η επανάσταση στους κινητήρες εσωτερικής καύσης ξεκίνησε στην Ελλάδα (Video)

Εμπνευστής της ιδέας είναι ο μηχανικός Σάββας Σαββάκης, ο οποίος παρουσίασε την επαναστατική μηχανή εσωτερικής καύσης στο πλαίσιο του διδακτορικού του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η εφεύρεση του κ.Σαββάκη κέρδισε τον πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Honda Initiation Grant Europe το 2010 όπου χαρακτηρίστηκε η πιο ενδιαφέρουσα ιδέα της χρονιάς. Η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία ώθησαν τον Σάββα Σαββάκη να περάσει από τη θεωρία στην πράξη. Έτσι, μαζί με τον αδερφό του Στέφανο Σαββάκη αποφάσισαν στο τέλος του 2014 να διερευνήσουν τη δυνατότητα κατασκευής του κινητήρα.
«Δημιουργήθηκε μια ομάδα από μηχανικούς του ΑΠΘ και προστέθηκαν ως μέντορες ο Γιάννης Κιτσοπανίδης, Head of Engine Development Engineering στην ομάδα της Φόρμουλα 1 της Ferrari, ακόμη δύο Ιταλοί πρώην μηχανικοί της Ferrari και ένας αμερικανός μηχανικός εξειδικευμένος στο engine design. Δυστυχώς δεν υπάρχει βιομηχανία και υποδομή στη χώρα μας και δεν μπορούσαμε να βρούμε βοήθεια. Ουσιαστικά αυτό που χρειάζεται μία νέα εταιρεία δεν είναι τόσο τα χρήματα όσο ανθρώπους που μπορούν να φτιάξουν έναν οδικό χάρτη και να την φέρουν σε επαφή με τους κατάλληλους ανθρώπους στην αγορά και δυνητικούς πελάτες», τονίζει στη Voria.gr ο Στέφανος Σαββάκης.

Η παγκόσμια αγορά κινητήρων εσωτερικής καύσης αγγίζει τα 400 δισ. και παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης 15% ετησίως. «Απευθυνόμαστε κατά κύριο λόγο στους κατασκευαστές κινητήρων, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία στρέφεται στην ηλεκτροκίνηση. Επικεντρωνόμαστε στη ναυτιλία, τα βαριά οχήματα, τα drones», εξηγεί ο ίδιος.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ίδιος, από την θεωρία στην πράξη υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες. «Οποιοδήποτε προϊόν ενσωματώνει καινοτομίες σε ποσοσό άνω του 30% είναι δύσκολο στην παραγωγή. Εμείς μειώνουμε συνεχώς επιμέρους καινοτομικά στοιχεία, ώστε να κάνουμε την παραγωγή της μηχανής φιλική προς τη βιομηχανία και είμαστε ακόμη στο 60%», υπογραμμίζει.
Στην παρούσα φάση η ομάδα theSARMproject δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να ολοκληρώσει το πρώτο πρωτότυπο της μηχανής. «Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το πρωτότυπο εδώ και οκτώ μήνες και εκτιμούμε ότι στις αρχές του 2018 θα είμαστε έτοιμοι να το παρουσιάσουμε. Ευτυχώς μας βοηθάει πολύ η ανάπτυξη της τεχνολογίας», υπογραμμίζει ο κ.Σαββάκης.
Η ομάδα έχει κατοχυρώσει την πατέντα του SARM σε 12 χώρες και αναμένεται η έγκριση της αίτησης για την κατοχύρωσή του στην Ινδία.
Ο SARM είναι μικρότερος σε όγκο και βάρος από τους σύγχρονους εμπορικούς κινητήρες και με μικρότερη κατανάλωση, ενώ είναι πιο φθηνός και φιλικός για το περιβάλλον τόσο στην κατασκευή όσο και στην ανακύκλωσή του. Συγκεκριμένα:
-είναι 50% μικρότερος και ελαφρύτερος από μηχανές ίδιας απόδοσης
-έχει 20-30% χαμηλότερη κατανάλωση
-εξασφαλίζει μηδενικά επίπεδα κραδασμών, που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του σε εφαρμογές όπως είναι οι εξωσκελετοί και τα drones.
-είναι φιλικότερος προς το περιβάλλον, καθώς μειώνει κατά 80% τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου(ΝΟx), το οποίο ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κινητήρας ενός πλοίου κοστίζει περί τα 2,5-3 εκατ.ευρώ, ενώ άλλο τόσο είναι το κόστος του φίλτρου που μειώνει την εκπομπή του οξειδίου του αζώτου.
Σημειώνεται ότι το 2015 η επιχειρηματική ιδέα του SARM ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Επιχειρηματικότητα στην Πράξη» που υλοποιείται από το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, λαμβάνοντας χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ από την εταιρεία Pfizer Hellas).
Εξάλλου, το 2016 η ομάδα theSARMproject βραβεύτηκε στον 3ο Διαγωνισμό Επιχειρηματικών Ιδεών «John and Mary Pappajohn Business Plan Awards» που διοργάνωσε το Anatolia School of Business του ACT και έλαβε έπαθλο 4.000 ευρώ.
Πηγή Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: