Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

O τάφος του τελευταίου Έλληνα πειρατή στη Μύκονο



Στη Χώρα της Μυκόνου, πίσω ακριβώς από τη φημισμένη εκκλησία Παραπορτιανή, βρίσκονται δύο κάτασπρα μικρά εκκλησάκια. Στο βορινό από αυτά, στον Σωτήρα, που είναι χτισμένο πάνω στην κορυφή του απόκρημνου βράχου, βρίσκεται θαμμένος ο τελευταίος Έλληνας πειρατής Μανόλης Μερμελέχας.

Όταν ο περιβόητος πειρατής Μπαρμπαρόσα κατέλαβε τη Μύκονο το 1537, πήρε όλους τους κατοίκους και τους πούλησε σαν σκλάβους, εκτός από ελάχιστους που μπόρεσαν και κατέφυγαν στη βενετοκρατούμενη Τήνο.

Στη συνέχεια το άδειο πλέον, από κατοίκους, νησί γίνεται άντρο των πειρατών, η δε πειρατεία εξασκείται συστηματικά για τρεις αιώνες, από ντόπιους και ξένους πειρατές.

Ένας από αυτούς ήταν και ο φοβερός Marmeleq, που εμφανίζεται το 1732. Απόγονός του ήταν ο Μανόλης Μερμελέχας, ο οποίος σημειωτέον είχε δράσει εναντίον των Τούρκων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

Όταν αποκαταστάθηκε η τάξη στην Ελλάδα το 1832-33 και εξέλιπε και η πειρατεία, ο Μερμελέχας αποσύρθηκε σε ιδιωτικό βίο στη Μύκονο, όπου δούλεψε ως νεκροθάφτης μέχρι το θάνατό του, το 1854


Δεν υπάρχουν σχόλια: