Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΤΑΡΤΑ ΧΩΡΙΣ ΨΗΣΙΜΟ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ & ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

ΤΑΡΤΑ ΧΩΡΙΣ ΨΗΣΙΜΟ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ & ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ - ΣΕΦ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Από τον Chef Mανώλη Παδουβά

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΑΡΤΙΕΡΑ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 25X3 ΕΚ.
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:
400 ΓΡ. ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ
200 ΓΡ. ΚΑΣΙΟΥΣ
100 ΓΡ. ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
250 ΓΡ. ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ
235 ML ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ARLA ΜΕ 36% ΛΙΠΑΡΑ
1 Κ.Σ. ΒΟΥΤΥΡΟ LURPAK
ΞΥΣΜΑ & ΧΥΜΟ ΑΠΟ 1 ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
¼ Κ.Γ. ΑΛΑΤΙ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα κάσιους και το φιστίκι Αιγίνης σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς για 8-10 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Για τη βάση:
Τρίβουμε στο μούλτι τα ψημένα κάσιους και το φιστίκι Αιγίνης.
Ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες και τους πολτοποιούμε στο μούλτι με λίγο νερό. Ανακατεύουμε τον πολτό από τους χουρμάδες με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, μέχρι να γίνουν ένα συμπαγές μείγμα.
Απλώνουμε το μείγμα της βάσης στην ταρτιέρα και καλύπτουμε και τα τοιχώματα, πιέζοντας με το χέρι. Βάζουμε την βάση της τάρτας στο ψυγείο να κρυώσει.
Για τη γέμιση:
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Ρίχνουμε το βούτυρο, το αλάτι, το ξύσμα και τον χυμό μανταρινιού και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε την γκανάς σοκολάτας στη βάση της τάρτας, τη βάζουμε στο ψυγείο για μιάμιση ώρα, να σφίξει και σερβίρουμε.


Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Κασόπιτα ή Ζυμαρόπιτα Γιαννιώτικη

Κασόπιτα ή Ζυμαρόπιτα Γιαννιώτικη
Από "οι συνταγές της παρέας" 

Περιγραφή

Μια εύκολη πιτούλα που φτιάχνουμε στα Γιάννενα, την έφτιαχνε η γιαγιά μου την φτιάχνει η μαμά μου και την φτιάχνω και εγώ. Κι όπως λέει και ο ανηψιός μου, από όλες τις πιτούλες, αυτή είναι η πιο αγαπημένη του. Την φτιάχνουμε πάντα μαζί.

Τι χρειαζόμαστε:


  • 12 κ.σ. αλεύρι
  • 1 αυγό
  • γάλα (όσο πάρει για να γίνει αραιός χυλός περίπου 600 ml)
  • τριμμένη φέτα (ανάλογα με τα γούστα)
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο και ελάχιστη μαργαρίνη για το ταψί

  • Πώς το κάνουμε:

      Βήμα 1
      1) Σε ένα μπολ βάζουμε το αλέυρι με το αλάτι, προσθέτουμε το γάλα και το αυγό ελαφρώς χτυπημένο και ανακατέυουμε με ένα σύρμα να μην μας σβολιάσει.
      Βήμα 2
      2) Πρέπει ο χυλός να είναι αρκετό αραιός.
      Βήμα 3
      3) Αλείφουμε το ταψί του φούρνου με λίγη μαργαρίνη και απλώνουμε και λίγο λάδι (την μαργαρίνη την βάζουμε για να μην κολλήσει η πίτα μας).
      Βήμα 4
      4) Ρίχνουμε τον χυλό στο ταψί και πασπαλίζουμε με την φέτα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
      Βήμα 5
      5) Ψήνουμε σε προθερσμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις μέχρι η πίτα να ψηθεί και να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα ( περίπου 1 ώρα).



    Αλευρόπιτα της γιαγιάς

    Αλευρόπιτα της γιαγιάς (μου)
    Από " οι συνταγές της παρέας" 

    Περιγραφή


    Η κουζίνα της μεταπολεμικής επαρχίας, χαρακτηριζόταν από λιτότητα και αυτάρκεια... Κατ'ευθείαν από τις μνήμες μου και τις μνήμες των παλαιότερων που βίωσαν συγκυρίες και καταστάσεις είναι κι αυτή η συνταγή, που αγαπώ πολύ... Η λεγόμενη "φτωχική κουζίνα" μεγάλωσε και χόρτασε μια γενιά ανθρώπων, τους γονείς μας, χωρίς πολλά υλικά, χωρίς μεζούρες και μετρήματα αλλά με ό,τι είχε το φτωχικό κουζινάκι και ό,τι προέκυπτε από την εφευρετικότητα της νοικοκυράς για να θρέψει την οικογένειά της... 

    Τι χρειαζόμαστε:

    Για ταψί Νο 30.
    • 4 χούφτες (ναι καλά διαβάσατε, χούφτες) αλεύρι
    • 1 και μισή κούπα τσαγιού νερό
    • 2 αυγά χτυπημένα
    • λίγη φέτα ή χλωρό τυρί χοντροτριμμένο με το χέρι
    • αλατοπίπερο
    • βούτυρο αιγοπρόβειο ή πρόβειο 
    • Πώς το κάνουμε:

      1. Απλά πράγματα... Σε ένα λεκανάκι ανακατεύετε με το χεράκι σας, το αλεύρι με το νερό, τα αυγά και το αλατοπίπερο. Θα έχετε ένα μέτρια πηχτό μείγμα.
      2. ΜΗN προσθέσετε αλεύρι...
      3. Βουτυρώνετε ένα ρηχό ταψάκι Νο 30, κατά προτίμηση αλουμινένιο, και στρώνετε με ένα κουτάλι το μείγμα.
      4. Σκορπίζετε βούτυρο εδώ κι εκεί, σε κομματάκια. Σπάτε το τυρί με το χέρι σας και το μοιράζετε στην επιφάνεια.
      5. Ψήνετε στους 180ο αέρα έως ότου ροδίσει ελαφρά η πίτα και ξεκολλά από τα τοιχώματα. Μη τη παραψήσετε, η νοστιμιά της είναι στην τραγανή επιφάνεια και στο ζουμερό της δάγκωμα...
      6. Καλή επιτυχία!

    Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

    Απίστευτο κι όμως… ελληνικό: Αρχαία κολώνα στα μπάζα!


    213


















    Μπορεί οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τον Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να θαυμάζει τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της Αρχαίας Αθήνας, να έκαναν τον γύρο του κόσμου και να μας έκαναν υπερήφανους για την ιστορία μας, ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα αποκαλύφθηκε στους πρόποδες της Πάρνηθας, στις Αχαρνές, μια απίστευτη ιστορία που μας ντροπιάζει, αφού εντοπίστηκε τυχαία από κάτοικο της περιοχής μαρμάρινη κολόνα, με αρχαία επιγραφή, μήκους 2,40 μέτρων, διαμέτρου 42 εκατοστών και βάρους περίπου 1 τόνου να είναι πεταμένη εδώ και οκτώ χρόνια στα… μπάζα! Απίστευτο κι όμως… Ελληνικό!


    “Μάζευα ελιές και ξαφνικά βρέθηκα μπροστά σε μια κολώνα, που ήταν πεταμένη στα μπάζα! Μου φάνηκε αρχικά ότι ήταν τσιμεντένια κολώνα της ΔΕΗ. Όμως όταν την πρόσεξα καλύτερα διαπίστωσα ότι ήταν μαρμάρινη κολώνα, που είχε χαραγμένη την εξής αρχαία επιγραφή: «ΛΕΠΤΙΝ ΚΗΦΙΣΟΔΟΤΟΥ ΑΧΑΡΝΕΥΣ». Δεν πίστευε στα μάτια του ο Νίκος Παπαζήσιμος, κάτοικος της περιοχής Άγιος Δημήτριος στις Αχαρνές, όταν πριν από δύο εβδομάδες αντίκρυσε αυτό το θλιβερό θέαμα, σε ένα ξέφραγο χωράφι με ελιές στη συμβολή των οδών Γεώργιου Δροσίνη και Οδυσσέα Ελύτη. Τα απομεινάρια, ίσως ενός αρχαίου ναού, μια σπασμένη κολώνα, της εποχής του 4ου-5ου αιώνα π.Χ φτιαγμένη από Πεντελικό μάρμαρο, σαν κι αυτό που χρησιμοποίησαν οι Αρχαίοι Αθηναίοι στην κατασκευή του Παρθενώνα, να είναι πεταμένη, πρόχειρα μισοθαμμένη, ανάμεσα σε τόνους από μπάζα, πέτρες, τσιμεντόλιθους. Μα πιο πολύ ο κ. Παπαζήσιμος ήταν εξοργισμένος με την απαξίωση της ίδιας της ιστορίας μας από κάποιους ασυνείδητους. Όπως μας αποκάλυψε, χωρίς δεύτερη σκέψη ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές για το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα, που ανακάλυψε τυχαία. “Πήρα τηλέφωνο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Την ίδια ημέρα που τηλεφώνησα ήρθε στο σημείο κάποιος υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, είδε την κολώνα και τον ενημέρωσα πως τη βρήκα εντελώς τυχαία. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληρες εβδομάδες για να πάρουν την αρχαία κολώνα από τα μπάζα, διότι όπως έμαθα αργότερα δεν έβρισκαν γερανοφόρο όχημα!”


    6

    Πότε και κυρίως πως βρέθηκε αυτή η αρχαία μαρμάρινη κολώνα στα μπάζα; Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, το 2008, ιδιώτης εργολάβος ανέλαβε για λογαριασμό του Δήμου Αχαρνών να σκάψει την οδό Γεωργίου Δροσίνη για να συνδεθούν οι κατοικίες  με την αποχέτευση. Ο Κώστας Χαλιμούρδας, κάτοικος της οδού Δροσίνη και αλουμινάς στο επάγγελμα, μας αποκάλυψε: “Θυμάμαι πολύ καλά όταν έσκαβαν το δρόμο “έπεσαν” αρχικά πάνω σ΄έναν αρχαίο τάφο και λίγα μέτρα πιο πέρα βρήκαν αυτή τη μαρμάρινη αρχαία κολώνα. Ο εργολάβος, προφανώς, για να μην σταματήσει το έργο, δεν ειδοποίησε την αρχαιολογία, απλά έβγαλε την κολώνα στην άκρη του δρόμου και την έθαψε πρόχειρα με τα χώματα της εκσκαφής” Λίγους μήνες αργότερα, τον ίδιο δρόμο έσκαψε και η ΔΕΗ για να τοποθετήσει δίκτυο υψηλής τάσης και οπτικές ίνες. Κανείς δεν πρόσεξε την πεταμένη αρχαία κολώνα ή επικράτησε η γνωστή λογική “άσε που να μπλέκουμε τώρα;”

    5

    4

    7

    Η απίστευτη υπόθεση έληξε την περασμένη Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, όταν η  Β΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων παρέλαβε τελικά την αρχαία κολώνα προς αξιοποίηση και φύλαξη. Όπως διαπιστώσαμε στο επιτόπιο ρεπορτάζ που κάναμε φυλάσσεται πλέον στον προαύλιο χώρο του θολωτού τάφου στον Κόκκινο Μύλο Αχαρνών, ενός επιβλητικού μυκηναϊκού τάφου της εποχής του 13ου-14ου π.Χ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε λίγους μήνες, τον Φεβρουάριο του 2017, συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ανακάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών, που ήρθε τυχαία στο φώς κατά τη διάρκεια εκσκαφής για την ανέγερση τριώροφης οικοδομής. Δυστυχώς αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια η ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών έχει μπλοκάρει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της έλλειψης οικονομικών πόρων για τις απαλλοτριώσεις των οικοπέδων.

    9


    (Φωτογραφίες: Γιώργος Νιώρας)

    Άλλο Αλβανοί, και άλλο Αρβανίτες (απάντηση στον ανιστόρητο Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα)


    Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας.

    Ὁ Ἀλβανός Πρωθυπουργός Ἔντι Ράμα κατασκευάζει τη δική του Ἱστορία προωθῶντας τίς ἐπιδιώξεις τοῦ Ἀλβανικοῦ ἐθνικισμοῦ. Δήλωσε προσφάτως ὅτι ἐπί Τουρκοκρατίας στή μικρή –τότε- Ἀθήνα κατοικοῦσαν Ἀλβανοί. Γίνεται σύγχυση μέ τούς Ἀρβανίτες, τούς ἀρβανιτόφωνους Ἕλληνες. Ἄλλοι, ὅμως, ἦσαν οἱ Ἀλβανοί καί ἄλλοι οἱ Ἀρβανίτες. Ὑπάρχει μεγάλη διαφορά. Καί ἐξηγούμεθα:

    Ὁ Μᾶρκος Μπότσαρης, στήν μνήμη τοῦ ὁποίου ἀσεβοῦν πολλοί, ἦταν Ἕλλην ἀρβανιτόφωνος, ὅπως ὅλοι οἱ Σουλιῶτες. Ἡ ἑλληνική του συνείδηση φαίνεται καί ἀπό τήν περίφημη φράση πού εἶπε ὅταν πρωτοπάτησε στά Ἑπτάνησα: «Ὁ Ἕλλην δέν μπορεῖ νά αἰσθάνεται ἐλεύθερος ἐκεῖ ὅπου κυματίζει ἡ Βρεταννική σημαία». Τό δέ Λεξικό πού ἔγραψε ἦταν «τῆς ἀρβανίτικης -ὄχι ἀλβανικῆς – καί ρωμαίικης ἁπλῆς» (νεοελληνικῆς). Ἄλλωστε δέν θά μποροῦσε νά ἔχει ἀλβανική ἐθνική συνείδηση, διότι τέτοια συνείδηση ἐμφανίζεται μόλις τό 1878 μέ τήν Λίγκα τῆς Πριζρένης –Κοσσυφοπεδίου καί μάλιστα ὡς τεχνητό κατασκεύασμα ξένων δυνάμεων καί θρησκευτικῶν προπαγανδῶν. Κατά τήν Τουρκοκρατία δέν ὑπῆρχε ἔθνος Ἀλβανῶν. Οἱ κάτοικοι τῆς σημερινῆς Ἀλβανίας διεκρίνοντο μέ κριτήριο τήν θρησκεία τους. Οἱ Ὀρθόδοξοι ἦσαν Ρωμηοί, ἐντεταγμένοι στό ἴδιο Γένος μέ τούς ὑπόλοιπους Ἕλληνες. Οἱ Μουσουλμάνοι ἔνοιωθαν Τοῦρκοι, ἐξ οὗ καί ὁ ὅρος Τουρκαλβανοί. Ἐάν μιλοῦμε γιά ἀλβανική συμμετοχή στήν Ἑλληνική Ἐπανάσταση δέν πρέπει νά ἀναφερόμαστε στούς Μποτσαραίους, τήν Μπουμπουλίνα καί τούς Κουντουριώτηδες, ἀλλά στούς Τουρκαλβανούς πού χρησιμοποιήθηκαν ἀπό τήν ἄλλη πλευρά ὡς σφαγεῖς τῶν Ἑλλήνων.

    Οἱ Βυζαντινοί πρόγονοί μας δέν ἀνέφεραν Ἀλβανούς στήν Βαλκανική. Ὁ Κωνσταντῖνος Πορφυρογέννητος ὀνομάζει Ἀλβανούς μία φυλή τοῦ ….. Καυκάσου. Ὁ Γεώργιος Καστριώτης –Σκεντέρμπεης, πού θεωρεῖται ἐθνικός ἥρως τῶν σημερινῶν Ἀλβανῶν, ὀνόμαζε ἑαυτόν Ὀρθόδοξον Ἠπειρώτη (15ος αἰών). Σέ ἔγγραφα τῆς Γαληνοτάτης Δημοκρατίας τῆς Βενετίας στά τέλη τοῦ 15ου αἰῶνος ἡ λέξη Ἀλβανός ἑρμηνεύεται «Ἕλληνες ἀπό τήν Ἤπειρο καί τήν Πελοπόννησο» χωρίς νά ἀμφισβητεῖται ἡ ἑλληνική συνείδησή τους.

    Ἡ ἀλβανική ἐθνική συνείδηση εἶναι ἀναμφισβήτητα ξενόφερτο κατασκεύασμα ὅπως ἀποδεικνύουν καί μαρτυρίες τῶν ἰδίων τῶν ἐνδιαφερομένων, τίς ὁποῖες κατέγραψε ὁ σύγχρονός μας διαπρεπής βαλκανιολόγος Ἀχιλλεύς Λαζάρου. Ὅταν ἡ Ἰταλία καί ἡ Αὐστρουγγαρία- γιά δικούς τους λόγους- προσπαθοῦσαν νά κατασκευάσουν ἀλβανικό κράτος ὥστε νά ἐλέγχουν τήν εἴσοδο τῆς Ἀδριατικῆς, οἱ Τουρκαλβανοί ὕψωναν στό Δυρράχιο τήν Ὀθωμανική σημαία! Προτιμοῦσαν τήν τουρκική παρά τήν ἄγνωστη σ’ αὐτούς ἀλβανική ἐθνική συνείδηση. Ἄλλωστε καί στούς Βαλκανικούς πολέμους οἱ Μουσουλμάνοι τῆς Ἀλβανίας πολέμησαν καί μάλιστα δυναμικά στίς τάξεις τοῦ Ὀθωμανικοῦ στρατοῦ. Μετά τό 1908 πολλά ἀπό τά μέλη τοῦ Νεοτουρκικοῦ κομιτάτου, τό ὁποῖο σχεδίασε καί ξεκίνησε τόν διωγμό τῶν Ἑλλήνων, ἦσαν Τουρκαλβανοί.

    Ἡ λέξη Ἀλβανία σημαίνει Λευκή Χώρα ἀπό τό λατινικό ΑΛΜΠΑ =λευκή. Εἶναι ὅρος μέ γεωγραφική καί ὄχι ἐθνολογική σημασία. Ὁ ὅρος Ἀρβανίτης πού ἀφορᾶ τούς Σουλιῶτες, τούς Ὑδραίους, τούς Σπετσιῶτες καί πολλούς κατοίκους τῆς Ἀττικῆς, προέρχεται ἀπό τελείως διαφορετική ρίζα. Συγκεκριμένα ἀπό τήν λέξη Ἄρβανον, τοπωνύμιο τῆς Βορείου Ἠπείρου, πού τό βρίσκουμε ἤδη ἀπό τόν 11ο αἰῶνα στά κείμενα τῆς Ἄννας Κομνηνῆς. Ἀπό τό Ἄρβανον, δηλαδή ἀπό ἑλληνοκατοικημένη βόρεια περιοχή τῆς Ἠπείρου, κατέβηκαν σέ πόλεις καί νησιά τῆς Νοτίου Ἑλλάδος ἑλληνικοί πληθυσμοί πού μιλοῦσαν τά ἀρβανίτικα. Δηλαδή μία διάλεκτο ἀνάμικτη μέ ἀρχαῖα ἑλληνικά, λατινικά, τουρκικά καί ἐντόπια βαλκανικά γλωσσικά στοιχεῖα. (Βλέπε σχετικά τό βιβλίο τοῦ Κώστα Καραστάθη: Ἕλληνες ἀπό τό Ἄρβανον, ἐκδ. Ἄθως, Ἀθήνα 2014).

    Οἱ ἀρβανιτόφωνοι Ἕλληνες οὐδέποτε εἶχαν διαφορετική συνείδηση ἀπό τούς ὑπόλοιπους Ἕλληνες. Παρεμφερές παράδειγμα μᾶς δίδουν οἱ σλαβόφωνοι Μακεδονομάχοι Κώττας, Κύρου, Νταλίπης κ.ἄ., οἱ ὁποῖοι πολέμησαν ὑπέρ τῆς Ἑλλάδος κατά τῶν Βουλγάρων κομιτατζήδων. Καθώς καί οἱ τουρκόφωνοι Ὀρθόδοξοι τῆς Καππαδοκίας πού κράτησαν μέσω τῆς Ἐκκλησίας τήν ἑλληνικότητά τους ἄν καί ἔχασαν τήν ἑλληνική γλῶσσα. Οἱ δίγλωσσοι Ἕλληνες, ἀρβανιτόφωνοι, βλαχόφωνοι, σλαβόφωνοι κ.λ.π. μᾶς προσφέρουν χαρακτηριστικές ἀποδείξεις ὅτι στά Βαλκάνια κατά τούς τελευταίους πέντε τοὐλάχιστον αἰῶνες ἡ Ὀρθόδοξη πίστη –καί γενικότερα ἡ θρησκεία- διαμορφώνει τήν ἐθνική συνείδηση πολύ περισσότερο καί ἀπό τό γλωσσικό ἰδίωμα.

    Ἡ σύγχυση μεταξύ τῶν λέξεων Ἀλβανός καί Ἀρβανίτης δημιουργεῖται μόνον στήν ἑλληνική γλῶσσα, διότι φαίνονται νά μοιάζουν οἱ δύο ὅροι ἠχητικά. Ἡ ὁμοιότης εἶναι μόνον ἐπιφανειακή. Στήν οὐσία διαφέρουν κατά πολύ. Ἄλλωστε οἱ ἴδιοι οἱ Ἀλβανοί ἀποκαλοῦν ἑαυτούς Σκιπετάρ καί τήν χώρα τους Σκιπερία =χώρα τῶν Ἀετῶν. Τί κοινό μποροῦν νά ἔχουν ἕνας Σκιπετάρ καί ἕνας Ἕλλην ἀρβανιτόφωνος; Ἴσως ὁ ἕνας νά μπορεῖ νά καταλαβαίνει κάποιες λέξεις ἀπό τόν ἄλλο. Ἀλλά αὐτό δέν σημαίνει ὅτι εἶχαν ἤ ἔχουν τήν ἴδια ἐθνική συνείδηση. Μήν ξεχνοῦμε ὅτι Σέρβοι, Κροάτες καί Βοσνιομουσουλμάνοι μιλοῦν ἀκριβῶς τήν ἴδια γλῶσσα, παρά ταῦτα συγκρούσθηκαν πρό 20 ἐτῶν μεταξύ τους μέ ὀδυνηρές συνέπειες.

    Ἀρβανιτόφωνοι Ἕλληνες, λοιπόν, καί ὄχι Ἀλβανοί κατοικοῦσαν στήν Ἀθήνα καί γενικότερα στήν Ἀττική ἐπί Τουρκοκρατίας. Ἀντί νά διαστρεβλώνει τήν Ἱστορία ὁ Ἀλβανός Πρωθυπουργός ἄς δεῖ κατάματα τήν ἀλήθεια. Ὅτι, δηλαδή, συνέβαινε τό ἀντίθετο. Δέν ὑπῆρχαν Ἀλβανοί στήν Ἑλλάδα, ἀλλά Ἕλληνες μέ ἑλληνικά σχολεῖα στά ἐδάφη τοῦ σημερινοῦ ἀλβανικοῦ κράτους. Ἄς μάθει γιά τή Μοσχόπολη τοῦ 18ου αἰῶνος, ἡ ὁποία ἦταν ἡ πολιτιστική πρωτεύουσα τῆς Ἠπείρου μέ Ἀκαδημίες ἑλληνικῶν σπουδῶν καί ἑλληνικά τυπογραφεῖα. Ἄς μάθει ὅτι τήν κατέστρεψαν οἱ Τουρκαλβανοί καί κατήντησε σήμερα νά εἶναι ἕνα μικρό χωριό βλαχοφώνων Ἑλλήνων κοντά στήν Κορυτσᾶ, μέ τό ὄνομα Βοσκοπόγιε.

    Εἶναι καθῆκον τοῦ Ἑλληνικοῦ Κράτους καί τῶν Ἑλλήνων ἐπιστημόνων νά προβάλλουν τήν Ἑλληνορθόδοξη κληρονομιά τῆς Βορείου Ἠπείρου. Στίς ἀνιστόρητες προπαγάνδες ἀπαντοῦμε μέ ἱστορικά τεκμήρια.



    Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων - antibaro.gr

    Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

    Κωστής Στεφανόπουλος: Τελευταίο αντίο σε έναν μεγάλο


    Αποτέλεσμα εικόνας



















     Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον πιο δημοφιλή πρόεδρο της Δημοκρατίας 
    - Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και πλήθος κόσμου παραβρέθηκαν στην κηδεία του Κωστή Στεφανόπουλου
    - Τιμές απέδωσε άγημα της Προεδρικής Φρουράς 
    - Με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη η κηδεία του 
    - Θα ταφεί αύριο στην Πάτρα, δίπλα στην πολυαγαπημένη του σύζυγο Τζένη
    - Βιβλίο συλλυπητηρίων στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ανοιχτό για το κοινό έως τις 14:00 και 17:00-20:00 


    ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Έφτασε η ώρα του μεγάλου αποχαιρετισμού. Η Ελλάδα είπε αντίο στον πιο δημοφιλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κωστής Στεφανόπουλος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της περασμένης Κυριακής (20.11.2016) μετά από ολιγοήμερη παραμονή στο νοσοκομείο λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού.
    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, πολιτικοί και πλήθος κόσμου βρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για το ύστατο χαίρε στον Κωστή Στεφανόπουλο.
    Πολιτικοί, φίλοι και αντίπαλοι, έστειλαν στεφάνια στη μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
    Η κηδεία του Κωστή Στεφανόπουλου, μετά από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, έγινε δημοσία δαπάνη και με όλες τις προβλεπόμενες τιμές που προβλέπονται για Αρχηγό Κράτους.





    Τον επικήδειο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

    «Αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο αναγνωρίζοντας ομοθύμως το μεγάλο κενό, το οποίο δημιουργεί ο θάνατός του στην πολιτική και πολιτειακή μας ζωή.
    Το μέγεθος του κενού τούτου καθορίζεται από το ήθος και την εν γένει προσωπικότητα του Κωστή Στεφανόπουλου, δοθέντος ότι το ήθος του και η προσωπικότητά του προσδιορίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά τόσο της λαμπρής ιστορίας του όσο και του κορυφαίου υποδείγματος που μας κληροδοτεί ως προς την άσκηση πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Ας μου επιτραπεί να υπενθυμίσω ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά, όχι μόνο για ν’ αποδώσω στον εκλιπόντα εκείνο που του αναλογεί μετά θάνατον αλλά και για να καταστήσω σαφές το δικό μας χρέος έναντι της μνήμης του.
    Το πρώτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η ανυπόκριτη ανιδιοτέλεια. Πάντα ενεργούσε όχι για ν’ αποκομίσει κάποιο προσωπικό όφελος αλλά μόνο για να καταστεί το έργο του, φυσικά προς όφελος της Πολιτείας, «κτήμα ες αεί μάλλον ή αγώνισμα ες το παραχρήμα ακούειν».
    Το δεύτερο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η αταλάντευτη προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον, μ’ όλη την σημασία που προσδίδει σ’ αυτό ο όρος «res publica». Ήτοι η προσήλωση στην εξυπηρέτηση των σκοπών εκείνων που προσιδιάζουν στην Ελληνική Πολιτεία, με βάση την Ιστορία του Έθνους μας αλλά και ενόψει των εκάστοτε προκλήσεων και του αντίστοιχου εθνικού διακυβεύματος.
    Το τρίτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν ο Πατριωτισμός. Όχι βεβαίως εκείνος που ευτελίζεται «στην υπηρεσία» του λαϊκισμού. Αλλά ο Πατριωτισμός στην πιο γνήσια έκφρασή του, ο οποίος συντίθεται από το ύψιστο χρέος υπεράσπισης, άνευ όρων και προϋποθέσεων, των Εθνικών μας Δικαίων.
    Και το τέταρτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η διαλεκτική σύνθεση των αντιθέτων, προκειμένου να πορεύεται ο Λαός μας και το Έθνος μας την οδό της σύμπνοιας και της ενότητας. Ιδίως μάλιστα όταν οι καιροί επιβάλλουν να διδασκόμαστε από τα δεινά που μας κληροδότησαν οι στείρες έριδες και οι κάθε μορφής διχασμοί.
    Υπό τα δεδομένα αυτά καθίσταται πρόδηλο ότι ο καλλίτερος τρόπος για να τιμούμε τη μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, όπως του αρμόζει, είναι να εμπνεόμαστε από το παράδειγμά του και να συνεχίζουμε το έργο του.
    Αιωνία η μνήμη του».








    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης ΜεϊμαράκηςΟ πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης

    Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μαζί με τον στενό του συνεργάτη Δημήτρη Σταμάτη
    Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μαζί με τον στενό του συνεργάτη Δημήτρη Σταμάτη
    Κώστας Λαλιώτης και Κωστής ΧατζηδάκηςΚώστας Λαλιώτης και Κωστής Χατζηδάκης
    Ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας ΨινάκηςΟ δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης
    Ο Γιώργος ΚουμουτσάκοςΟ Γιώργος Κουμουτσάκος



    Ο Νάσος ΑθανασίουΟ Νάσος Αθανασίου
    Ο Φώτης ΚουβέληςΟ Φώτης Κουβέλης
    Ο Γιώργος ΠαπανκωνσταντίνουΟ Γιώργος Παπανκωνσταντίνου
    Ο Σταύρος ΘεοδωράκηςΟ Σταύρος Θεοδωράκης
    Ο Πάνος ΚαμμένοςΟ Πάνος Καμμένος
    Ο Δημήτρης ΚουτσούμπαςΟ Δημήτρης Κουτσούμπας
    Ο Μιλτιάδης ΠαπαϊωάννουΟ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
    Ο Γεράσιμος ΓιακουμάτοςΟ Γεράσιμος Γιακουμάτος
    Ο Νίκος ΒούτσηςΟ Νίκος Βούτσης
    Ο Χρήστος ΣταϊκούραςΟ Χρήστος Σταϊκούρας
    Η Φάνη Πάλλη ΠετραλιάΗ Φάνη Πάλλη Πετραλιά
    Ο Μάρκος ΜπόλαρηςΟ Μάρκος Μπόλαρης

    Η Μιλένα ΑποστολάκηΗ Μιλένα Αποστολάκη
    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας ΜίχαλοςΟ πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος
    Ο Ευάγγελος ΒενιζέλοςΟ Ευάγγελος Βενιζέλος
    Ο Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΟ Γιώργος Καρατζαφέρης
    Ο Γιάννης ΠλακιωτάκηςΟ Γιάννης Πλακιωτάκης

    Ο Στέφανος Μάνος με τη σύζυγό τουΟ Στέφανος Μάνος με τη σύζυγό του
    Ο Ιάσων ΦωτήλαςΟ Ιάσων Φωτήλας
    Βάσια Τριφύλλη και Νικήτας ΚακλαμάνηςΒάσια Τριφύλλη και Νικήτας Κακλαμάνης
    Ο Αλέξανδρος ΛυκουρέζοςΟ Αλέξανδρος Λυκουρέζος















    Στη μνήμη του Κωστή Στεφανόπουλου θα τηρηθεί τριήμερο εθνικό πένθος από την ημέρα του θανάτου του. Παράλληλα σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια έως και σήμερα θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ την ώρα της κηδείας ακούστηκαν 21 κανονιοβολισμοί από το Λυκαβηττό.
    Το μεταξύ, βιβλίο συλλυπητηρίων τοποθετήθηκε στην προεδρία της Δημοκρατίας και οι πολίτες που θέλουν να αποχαιρετίσουν τον Κωστή Στεφανόπουλο θα μπορούν να το κάνουν έως τις 14:00 και από τις 17:π0 έως τις 20:00, στην είσοδο από την Βασιλέως Γεωργίου 2.



    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ