Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Κωστής Στεφανόπουλος: Τελευταίο αντίο σε έναν μεγάλο


Αποτέλεσμα εικόνας



















 Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον πιο δημοφιλή πρόεδρο της Δημοκρατίας 
- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και πλήθος κόσμου παραβρέθηκαν στην κηδεία του Κωστή Στεφανόπουλου
- Τιμές απέδωσε άγημα της Προεδρικής Φρουράς 
- Με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη η κηδεία του 
- Θα ταφεί αύριο στην Πάτρα, δίπλα στην πολυαγαπημένη του σύζυγο Τζένη
- Βιβλίο συλλυπητηρίων στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ανοιχτό για το κοινό έως τις 14:00 και 17:00-20:00 


ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Έφτασε η ώρα του μεγάλου αποχαιρετισμού. Η Ελλάδα είπε αντίο στον πιο δημοφιλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κωστής Στεφανόπουλος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της περασμένης Κυριακής (20.11.2016) μετά από ολιγοήμερη παραμονή στο νοσοκομείο λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, πολιτικοί και πλήθος κόσμου βρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για το ύστατο χαίρε στον Κωστή Στεφανόπουλο.
Πολιτικοί, φίλοι και αντίπαλοι, έστειλαν στεφάνια στη μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Η κηδεία του Κωστή Στεφανόπουλου, μετά από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, έγινε δημοσία δαπάνη και με όλες τις προβλεπόμενες τιμές που προβλέπονται για Αρχηγό Κράτους.





Τον επικήδειο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

«Αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο αναγνωρίζοντας ομοθύμως το μεγάλο κενό, το οποίο δημιουργεί ο θάνατός του στην πολιτική και πολιτειακή μας ζωή.
Το μέγεθος του κενού τούτου καθορίζεται από το ήθος και την εν γένει προσωπικότητα του Κωστή Στεφανόπουλου, δοθέντος ότι το ήθος του και η προσωπικότητά του προσδιορίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά τόσο της λαμπρής ιστορίας του όσο και του κορυφαίου υποδείγματος που μας κληροδοτεί ως προς την άσκηση πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Ας μου επιτραπεί να υπενθυμίσω ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά, όχι μόνο για ν’ αποδώσω στον εκλιπόντα εκείνο που του αναλογεί μετά θάνατον αλλά και για να καταστήσω σαφές το δικό μας χρέος έναντι της μνήμης του.
Το πρώτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η ανυπόκριτη ανιδιοτέλεια. Πάντα ενεργούσε όχι για ν’ αποκομίσει κάποιο προσωπικό όφελος αλλά μόνο για να καταστεί το έργο του, φυσικά προς όφελος της Πολιτείας, «κτήμα ες αεί μάλλον ή αγώνισμα ες το παραχρήμα ακούειν».
Το δεύτερο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η αταλάντευτη προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον, μ’ όλη την σημασία που προσδίδει σ’ αυτό ο όρος «res publica». Ήτοι η προσήλωση στην εξυπηρέτηση των σκοπών εκείνων που προσιδιάζουν στην Ελληνική Πολιτεία, με βάση την Ιστορία του Έθνους μας αλλά και ενόψει των εκάστοτε προκλήσεων και του αντίστοιχου εθνικού διακυβεύματος.
Το τρίτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν ο Πατριωτισμός. Όχι βεβαίως εκείνος που ευτελίζεται «στην υπηρεσία» του λαϊκισμού. Αλλά ο Πατριωτισμός στην πιο γνήσια έκφρασή του, ο οποίος συντίθεται από το ύψιστο χρέος υπεράσπισης, άνευ όρων και προϋποθέσεων, των Εθνικών μας Δικαίων.
Και το τέταρτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η διαλεκτική σύνθεση των αντιθέτων, προκειμένου να πορεύεται ο Λαός μας και το Έθνος μας την οδό της σύμπνοιας και της ενότητας. Ιδίως μάλιστα όταν οι καιροί επιβάλλουν να διδασκόμαστε από τα δεινά που μας κληροδότησαν οι στείρες έριδες και οι κάθε μορφής διχασμοί.
Υπό τα δεδομένα αυτά καθίσταται πρόδηλο ότι ο καλλίτερος τρόπος για να τιμούμε τη μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, όπως του αρμόζει, είναι να εμπνεόμαστε από το παράδειγμά του και να συνεχίζουμε το έργο του.
Αιωνία η μνήμη του».








Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης ΜεϊμαράκηςΟ πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μαζί με τον στενό του συνεργάτη Δημήτρη Σταμάτη
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μαζί με τον στενό του συνεργάτη Δημήτρη Σταμάτη
Κώστας Λαλιώτης και Κωστής ΧατζηδάκηςΚώστας Λαλιώτης και Κωστής Χατζηδάκης
Ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας ΨινάκηςΟ δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης
Ο Γιώργος ΚουμουτσάκοςΟ Γιώργος Κουμουτσάκος



Ο Νάσος ΑθανασίουΟ Νάσος Αθανασίου
Ο Φώτης ΚουβέληςΟ Φώτης Κουβέλης
Ο Γιώργος ΠαπανκωνσταντίνουΟ Γιώργος Παπανκωνσταντίνου
Ο Σταύρος ΘεοδωράκηςΟ Σταύρος Θεοδωράκης
Ο Πάνος ΚαμμένοςΟ Πάνος Καμμένος
Ο Δημήτρης ΚουτσούμπαςΟ Δημήτρης Κουτσούμπας
Ο Μιλτιάδης ΠαπαϊωάννουΟ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Ο Γεράσιμος ΓιακουμάτοςΟ Γεράσιμος Γιακουμάτος
Ο Νίκος ΒούτσηςΟ Νίκος Βούτσης
Ο Χρήστος ΣταϊκούραςΟ Χρήστος Σταϊκούρας
Η Φάνη Πάλλη ΠετραλιάΗ Φάνη Πάλλη Πετραλιά
Ο Μάρκος ΜπόλαρηςΟ Μάρκος Μπόλαρης

Η Μιλένα ΑποστολάκηΗ Μιλένα Αποστολάκη
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας ΜίχαλοςΟ πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος
Ο Ευάγγελος ΒενιζέλοςΟ Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΟ Γιώργος Καρατζαφέρης
Ο Γιάννης ΠλακιωτάκηςΟ Γιάννης Πλακιωτάκης

Ο Στέφανος Μάνος με τη σύζυγό τουΟ Στέφανος Μάνος με τη σύζυγό του
Ο Ιάσων ΦωτήλαςΟ Ιάσων Φωτήλας
Βάσια Τριφύλλη και Νικήτας ΚακλαμάνηςΒάσια Τριφύλλη και Νικήτας Κακλαμάνης
Ο Αλέξανδρος ΛυκουρέζοςΟ Αλέξανδρος Λυκουρέζος















Στη μνήμη του Κωστή Στεφανόπουλου θα τηρηθεί τριήμερο εθνικό πένθος από την ημέρα του θανάτου του. Παράλληλα σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια έως και σήμερα θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ την ώρα της κηδείας ακούστηκαν 21 κανονιοβολισμοί από το Λυκαβηττό.
Το μεταξύ, βιβλίο συλλυπητηρίων τοποθετήθηκε στην προεδρία της Δημοκρατίας και οι πολίτες που θέλουν να αποχαιρετίσουν τον Κωστή Στεφανόπουλο θα μπορούν να το κάνουν έως τις 14:00 και από τις 17:π0 έως τις 20:00, στην είσοδο από την Βασιλέως Γεωργίου 2.



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: