Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ;

Trocadero Fountain


Το «Trocadéro» είναι ένα παρεξηγημένο αξιοθέατο του Παρισιού. Οι περισσότεροι επισκέπτες το προσπερνούν, ως απλά ένα καλό σημείο για φωτογραφίες με φόντο τον Πύργο του Άιφελ. Όμως η ιστορία του έχει το δικό της ενδιαφέρον και σίγουρα χρειάζεται μερικές διευκρινίσεις. Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους!
Κατ’ αρχήν η λέξη Trocadéro αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή, στο ύψωμα που ορίζεται από την γειτονική Pont D’Iena στις όχθες Σηκουάνα ως και την… Place du Trocadéro. Το όνομα Trocadéro προέρχεται από το ομώνυμο νησάκι στα νότια της Ισπανίας κοντά στο βράχο του Γιβραλτάρ, το οποίο κατελήφθη με τη Μάχη του Trocadéro το 1823 από το Γαλλικό ναυτικό (για λογαριασμό του Ισπανού Βασιλιά). Στην εν λόγω περιοχή του Παρισιού στήθηκαν εορτασμοί μετά την νίκη αυτή και έτσι η περιοχή (και η πλατεία) πήρε το όνομά της.
Όμως πλέον το ακριβές όνομα της πλατείας είναι Place du Trocadéro et du 11 Novembre. Η 11η Νοεμβρίου, είναι η ημέρα που το 1918 υπογράφηκε σε ένα βαγόνι τρένου στο δάσος του Compiegne η ανακωχή Γάλλων και Γερμανών σημαίνοντας τη λήξη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Trocadero - Palais De Chaillot

















Λίγο πιο πέρα από την πλατεία, βρίσκεται ο χώρος απ’ όπου κάθε τουρίστας που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να φωτογραφήσει τον Πύργο του Άιφελ. Πρόκειται για τηνΕσπλανάδα του Trocadéro (Esplanade du Trocadéro) η οποία με συμμετρικά τοποθετημένες σκάλες οδηγεί στον κήπο και τα σιντριβάνια του Trocadéro (και τελικά στην Pont D’Iena). Τα σιντριβάνια του Trocadéro είναι το αγαπημένο σημείο των «θερμόαιμων» Παριζιάνων που μόλις δουν το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 35 βαθμούς το ρίχνουν στις βουτιές. Οι λιγότερο τολμηροί αρκούνται στην ηλιοθεραπεία στους χώρους του κήπου.
Μέσα από αυτή τη βόλτα όμως που ξεκίνησε από την πλατεία για να διασχίσει την Εσπλανάδα και να καταλήξει στον Πύργο του Άιφελ, προσπεράσαμε το κτήριο που δεσπόζει στο Trocadéro. Πρόκειται για το πανέμορφο Palais de Chaillot το οποίο κτίστηκε για τη Διεθνή Έκθεση του 1937 (στη θέση του Palais du Trocadéro που κατεδαφίστηκε) . Είναι χαρακτηριστική η μορφή του που μοιάζει με δύο φτερά που ανοίγονται, όπως το κοιτάζουμε από τον Πύργο του Άιφελ.
Το Palais de Chaillot σήμερα στεγάζει τέσσερα μουσεία και ένα θέατρο. Συγκεκριμένα φιλοξενεί το Ναυτικό μουσείο (Musee national de la Marine), το Εθνολογικό μουσείο (Musee de l’Homme), το μουσείο Αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομίας (Cite de l’Architecture et du Patrimoine) και το μουσείο Γαλλικών Μνημείων(Musee national des Monuments Francais). Στην ανατολική πτέρυγα βρίσκεται και η είσοδος για το Εθνικό Λαϊκό θέατρο του Chaillot (Theatre national de Chaillot) οι χώροι του οποίου βρίσκονται πρακτικά κάτω από την Εσπλανάδα…
Χάρτης
Δορυφόρος

[photos Adrien.Pâris. , quimpg]

Δεν υπάρχουν σχόλια: