Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

16 Οκτωβρίου 1923: Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ ιδρύει την κινηματογραφική εταιρεία Disney

walt-disney

Home / Αφιερώματα / 16 Οκτωβρίου 1923: Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ ιδρύει την κινηματογραφική εταιρεία Disney
walt-disney

16 Οκτωβρίου 1923: Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ ιδρύει την κινηματογραφική εταιρεία Disney

Στις 16 Οκτωβρίου του 1923 ο Walt Disney ιδρύει την κινηματογραφική εταιρεία «Disney», που κυριαρχεί έως και σήμερα στον τομέα των κινουμένων σχεδίων. Η Walt Disney Company (που συνήθως αναφέρονται ως Disney) είναι ο μεγαλύτερος όμιλος μέσων ενημέρωσης στον κόσμο από πλευράς εσόδων. Ιδρύθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1923, από την Walt Disney και Roy ως το στούντιο Disney Brothers Cartoon. Η Walt Disney Productions έχει καθιερωθεί ως ηγέτης στην αμερικανική βιομηχανία animation πριν από τη διαφοροποίηση σε ζωντανής δράσης παραγωγή ταινιών. Η Walt Disney Company έχει επεκτείνει τις υφιστάμενες δραστηριότητες της και άρχισε επίσης να επικεντρώνεται σε μέσα όπως το θέατρο και το ραδιόφωνο.
Η εταιρεία είναι περισσότερο γνωστή για τα προϊόντα του στούντιο ταινιών του, η Walt Disney Pictures είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά στούντιο ταινιών στο Χόλιγουντ . Η Disney κατέχει, επίσης, και λειτουργεί το ABC(πασίγνωστο και μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι στις ΗΠΑ) όπως επίσης και το καλωδιακό αθλητικό κανάλι ESPN. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την μεγάλη της επέκταση και καταξίωση στον τηλεοπτικό χώρο η Disney κατέχει και άδειες σε 14 θεματικά πάρκα σε όλον τον κόσμο(Παρίσι Φλόριντα).Ένα από τα πρώτα και πολύ γνωστά δημιουργήματα κινουμένων σχεδίων της εταιρείας είναι και ο Mickey Mouse που αποτελεί και την επίσημη μασκότ της Walt Disney Company. Αναμφίβολα η ίδρυση της εταιρίας άλλαξε πρός το καλύτερο την βιομηχανία κινουμένων σχεδίων προσθέτωντας μαγεία και φαντασία τα οποία καθηλώνουν ακόμη και σήμερα τόσο το νεανικό κοινό όσο και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Ο Γουώλτερ Έλιας Ντίσνεϋ (5 Δεκεμβρίου 1901– 15 Δεκεμβρίου 1966) ήταν αμερικανός παραγωγός ταινιών, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων. Ήταν γιος της Φλώρα και του Έλιας Ντίσνεϋ, έχοντας τρεις αδελφούς και μια αδελφή. Ως συνιδρυτής αρχικά της Walt Disney Productions (Ό άλλος ιδρυτής ήταν ο αδελφός του, Ρόι Ντίσνεϋ) και του μέχρι σήμερα κολοσσού Walt Disney Company έχει γίνει ένας από τους πιο διάσημους παραγωγούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Η Walt Disney Company σήμερα έχει ετήσια έσοδα που φτάνουν περίπου τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Γραμματόσημο που απεικονίζει τον Γουώλτ
Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ είναι ιδιαίτερα γνωστός ως επιτυχημένος παραμυθάς και δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων με πρώτη του την ταινία Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι. Έφερε επίσης επανάσταση στον χώρο των θεματικών πάρκων με την πρωτοποριακή του δημιουργία, την Ντίσνεϋλαντ. Ο ίδιος και το προσωπικό του δημιούργησαν μια σειρά από τους πιο διάσημους ήρωες κινουμένων σχεδίων με εξέχουσα θέση να κατέχει η δημιουργία του Γουώλτ Ντίσνεϋ (που πολλοί που τον γνώριζαν αποκάλεσαν ως «τον άλλο εαυτό του Γουώλτ»), Μίκι Μάους.
Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ πέθανε τον Δεκέμβριο του 1966 από καρκίνο του πνεύμονα. Τα λεγόμενα περί παγώματος του μέχρι να ανακαλυφθεί θεραπεία είναι αστικός μύθος.
Από την Εταιρεία την οποία ίδρυσε δημιουργήθηκαν πολλά κινούμενα σχέδια.
Σήμερα, έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες κινουμένων σχεδίων, λόγω των δημοφιλών ταινιών του που έχουν εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο.Οι πιο γνωστοί χαρακτήρες που σήμερα έκανε πασίγνωστη την εταιρία του, είναι ο Μίκι Μάους, ο Ντόναλντ Ντακ, η Μίνι Μάους, η Ντάιζι Ντακ, ο Πλούτο και ο Γκούφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: