Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Τα μαθηματικά στην υπηρεσία της έρευνας για τον εντοπισμό εξωγήινων



Οι επιστήμονες για να υπολογίσουν το ενδεχόμενο της ύπαρξης εξωγήινης ευφυούς ζωής λαμβάνουν υπόψιν τους τη μάζα ενός συγκεκριμένου πλανήτη, το είδος άστρου γύρω από το οποίο περιστρέφεται και την απόσταση μεταξύ του πλανήτη και του άστρου.
Ο αμερικανός αστροφυσικός Brian Lacki έχει υπολογίσει πόσο πιθανόν είναι να υπάρχουν ευφυείς εξωγήινοι πολιτισμοί στο σύμπαν που μπορούμε να παρατηρήσουμε, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική πύλη προδημοσιεύσεων της βιβλιοθήκης του  Cornell University (ΗΠΑ).
Για το σκοπό αυτό, εφαρμόστηκε «a priori» η Μπεϋζιανή συμπερασματολογία, μια έννοια που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του επιπέδου της πιθανότητας μια υπόθεση να είναι αληθινή.
Με βάση αυτή την έννοια, που προέρχεται από το θεώρημα της βρετανού μαθηματικού Tomas Bayes (1702-1761), ο  Lacki υπολόγισε ότι η πιθανότητα να υπάρχει ευφυής εξωγήινη ζωή σε κατάλληλο χώρο του ορατού σύμπαντος είναι 18%.
Ανάλογα με το συνδυασμό των ουσιωδών παραμέτρων για την εμφάνιση εξωγήινων πολιτισμών η πιθανότητα αυτή κυμαίνεται μεταξύ 1,4% και 48%.
Μεταξύ των παραγόντων που καθορίζουν την εμφάνιση ενός πολιτισμού, ο επιστήμονας τόνισε ότι συμπεριλαμβάνονται το είδος του άστρου, η μάζα του πλανήτη και η απόσταση μεταξύ αυτού και του αστεριού, καθώς και η αξιολόγηση της πολυμορφίας του γενετικού υλικού για την εμφάνιση διαφόρων μορφών ζωής .

Δεν υπάρχουν σχόλια: