Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Βάζει «λουκέτο» και το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης μετά από 100 χρόνια

bazei-louketo-kai-to-bibliopwleio-eleutheroudakis-meta-apo-100-xronia
Στις 30 Σεπτεμβρίου το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης μετά από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου κατεβάζει ρολά οριστικά, κλείνοντας και το τελευταίο υποκατάστημα.

Άλλη μιας εμβληματική ελληνική επιχείρηση με ιστορία δεκαετιών έρχεται να προστεθεί στις χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που έβαλαν «λουκέτο» τα χρόνια της κρίσης. 
Στις 30 Σεπτεμβρίου το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης μετά από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου κατεβάζει ρολά οριστικά, κλείνοντας και το τελευταίο υποκατάστημα, στην οδό Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας.
Η διοίκηση του ιστορικού βιβλιοπωλείου, με ανακοίνωσή της στο Facebook, διαβεβαιώνει ότι «προετοιμάζεται για το επόμενο βήμα», το οποίο ωστόσο, «δεν πρόκειται να γίνει, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλιοπωλείο θα πραγματοποιήσει «bazaar» από τις 15 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, με πολύ χαμηλές τιμές για όλα τα προϊόντα του καταστήματος.


Η ανακοίνωση της οικογένειας Ελευθερουδάκη:

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή. Μετά από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε “έξω από το κουτί”, συμμετέχουμε στο διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μας “βιβλιοπωλείο”, αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας.
Γιατί το κάνουμε; Ας πάμε λίγο πίσω.
Αρχικά, υπήρχε ο βωβός κινηματογράφος. Ακολούθησαν οι πρώτες ομιλούσες ταινίες και ελάχιστοι πίστεψαν στο μέλλον τους. Τελικά όμως, επέζησαν. ‘Επειτα, ανακαλύψαμε το βίντεο και αρχίσαμε να νοικιάζουμε ταινίες για να τις βλέπουμε ξαπλωμένοι στον καναπέ. Πολλοί προείδαν το τέλος των κινηματογράφων. Όμως οι κινηματογράφοι άλλαξαν – και επέζησαν. Το περιτύλιγμα άλλαξε, όχι όμως το προϊόν μέσα σ’αυτό.
Πολλοί από μας μεγαλώσαμε με τα 45άρια και τα 33 LP μουσικής. Ακολούθησαν οι κασέτες, ακόμη και οι ειδικές κασέτες αυτοκινήτου. Τα Walkmans των 80’ς έδωσαν τη σειρά τους στα ipods και αυτά έγιναν με τη σειρά τους κάτι άλλο. Το περιτύλιγμα άλλαξε, το προϊόν παρέμεινε.
Στο χώρο του βιβλίου, για πολλά χρόνια δε φαινόταν να αλλάζει τίποτα. Ώσπου έγινε η επανάσταση με το πρώτο μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ο κόσμος έλεγε ότι ήρθε το τέλος του χάρτινου βιβλίου. Στο μεταξύ, οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο μοιάζουν όλο και περισσότερο με βιβλιοπωλεία. Ένας κόσμος άνω κάτω…
Τελικά, πώς θα είναι οι νέοι χώροι που θα φιλοξενούν βιβλία; Θα είναι βιβλιοπωλεία; Βιβλιοθήκες; Βιβλιοθηκοπωλεία; Εκδοτικοί χώροι; Κάτι άλλο;
Θα το ανακαλύψουμε μαζί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Στο μεταξύ όμως,
Το περιτύλιγμα αλλάζει – το προϊόν παραμένει και συνεχίζουμε:
Για να φτιάξουμε και να εκδώσουμε μαζί το βιβλίο σας.
Για τη δημιουργία βιβλιοθήκης για επιχειρήσεις
Για επαγγελματικά δώρα
Για παραγγελίες βιβλίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό
και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόταση συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: