Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Στιλέτο από μετεωρίτη βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών.

Posted: 02 Jun 2016 11:30 PM PDT

Ένα στιλέτο που βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών κατασκευάστηκε από μέταλλο που προέρχεται από μετεωρίτη σύμφωνα με νέα, επιστημονική ανάλυση. 

 Το 1925, ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ βρήκε δύο στιλέτα, ένα σιδερένιο και ένα με χρυσή λεπίδα, στο περιτύλιγμα της μούμιας του έφηβου βασιλιά, που βρισκόταν εκεί για 3.300 χρόνια.

Η σιδερένια λεπίδα, που διαθέτει χρυσή λαβή και θήκη από ορυκτό κρύσταλλο (σ.σ. ενώ είναι διακοσμημένη με κρίνα και μορφές τσακαλιών), αποτελούσε αίνιγμα για τους ερευνητές επί δεκαετίες μετά την ανακάλυψη του Κάρτερ: οι σιδηροκατασκευές ήταν σπάνιες στην Αρχαία Αίγυπτο και το μέταλλο του μαχαιριού δεν είχε σκουριάσει από το πέρασμα του χρόνου. Ιταλοί και Αιγύπτιοι ερευνητές ανέλυσαν το μέταλλο με ένα φασματογράφο φθορισμού ακτίνων Χ για τον προσδιορισμό της χημικής του σύνθεσης και διαπιστώθηκε υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο, που σε συνδυασμό με τα επίπεδα του κοβαλτίου, «υποδηλώνουν σαφώς την εξωγήινη προέλευσή του».

Οι επιστήμονες συνέκριναν τη χημική σύνθεση του στιλέτου με γνωστούς μετεωρίτες σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων γύρω από την ακτή της Ερυθράς Θάλασσας της Αιγύπτου, και βρήκαν παρόμοια επίπεδα περιεκτικότητας σε έναν από αυτούς. Ο συγκεκριμένος μετεωρίτης, που ονομάζεται Kharga, βρέθηκε 240 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας, στο λιμάνι της πόλης Μάρσα Ματρούχ, που στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον 4ο αιώνα π.Χ., ήταν γνωστή ως Αμωνία. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους την Τρίτη στο περιοδικό Meteoritics & Planetary Science. Αν και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δούλευαν χαλκό, μπρούτζο και χρυσό από το 4.000 π.Χ., οι σιδηροκατασκευές ήρθαν πολύ αργότερα και ήταν αρκετά σπάνιες στην Αρχαία Αίγυπτο. Το 2013, εννέα χάντρες σιδήρου, που είχαν ανασκαφεί από ένα νεκροταφείο κοντά στο Νείλο στη βόρεια Αίγυπτο, βρέθηκαν να έχουν σφυρηλατηθεί από θραύσματα μετεωριτών, καθώς επίσης και από ένα κράμα νικελίου – σιδήρου. Οι χάντρες είναι πολύ παλαιότερες από την ηλικία του Τουταγχαμών, που χρονολογείται στο 3.200 π.Χ.

«Καθώς τα μόνα δύο πολύτιμα αντικείμενα σιδήρου από την Αρχαία Αίγυπτο που έχουν αναλυθεί μέχρι στιγμής προέρχονται από μετεωρίτες» έγραψε η ομάδα που μελέτησε το στιλέτο, «πιστεύουμε πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έδιναν μεγάλη σημασία στο μέταλλο των μετεωριτών για την παραγωγή εξαιρετικών διακοσμητικών ή τελετουργικών αντικειμένων».

Οι επιστήμονες στάθηκαν επίσης στην υπόθεση πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι απέδιδαν μεγάλη σημασία στους «βράχους που έπεφταν από τον ουρανό». Πρόσθεσαν επίσης πως η εύρεση ενός στιλέτου κατασκευασμένου από μετεωρίτη, προσθέτει νέο νόημα στη χρήση του όρου «σίδηρος» στα αρχαία κείμενα και σημείωσαν πως γύρω στον 13ο αιώνα π.Χ. ένας όρος που «κυριολεκτικά μεταφράζεται ως "σίδηρος από τον ουρανό" άρχισε να χρησιμοποιείται για την περιγραφή όλων των τύπων σιδήρου». «Η εισαγωγή του νέου αυτού όρου δείχνει πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν ήδη από τον 13ο αιώνα π.Χ ότι αυτά τα μεγάλα κομμάτια σιδήρου έπεφταν από τον ουρανό, ξεπερνώντας τον Δυτικό πολιτισμό κατά τουλάχιστον 2 χιλιάδες χρόνια» γράφουν οι ερευνητές.

Η Joyce Tyldesley από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ , υποστήριξε επίσης ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έδεινα μεγάλο σεβασμό για τα αντικείμενα που έπεφταν στη Γη. «Ο ουρανός ήταν πολύ σημαντικός για τους αρχαίους Αιγυπτίους» τόνισε στο Nature και πρόσθεσε: «Κάτι που έπεφτε από τον ουρανό θεωρούνταν δώρο από τους Θεούς». Η υψηλή ποιότητα του στιλέτου καταδεικνύει ότι ο Τουταγχαμών, που έζησε κατά την ύστερη περίοδο της εποχής του Χαλκού, είχε στη διάθεσή του τεχνίτες σιδήρου που μπορούσαν να χειριστούν το μέταλλο των μετεωριτών παρά τη σπανιότητα του. Το στιλέτο μπορεί και να μην είναι το μόνο αντικείμενο που προέρχεται από μετεωρίτες στον τάφο του Τουταγχαμών.

Με στοιχεία από Guardian

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: