Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Οι Έλληνες επιστήμονες της IBM που έσπασαν ρεκόρ αποθήκευσης δεδομένων


Του Γιάννη Γορανίτη 

Μια ομάδα Ελλήνων ερευνητών από το ερευνητικό κέντρο της IBM Research στη Ζυρίχη της Ελβετίας έσπασε ένα τεχνολογικό ρεκόρ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ακόμη πιο γρήγορες συσκευές και εφαρμογές.

Αξιοποιώντας τη σχετικά νέα τεχνολογία PCM (Phase-Change Memory: μνήμη αλλαγής φάσης), κατόρθωσαν να αποθηκεύσουν 3 bits δεδομένων ανά αποθηκευτικό κύτταρο. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 1 bit δεδομένων.

Η εμπορική αξιοποίηση της καινοτομίας αυτής δυνητικά θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την πρόσβαση στο Ίντερνετ των πραγμάτων, σε εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, αλλά και στις λειτουργίες αποθήκευσης στο cloud.. 

Ο επιστήμονας Νικόλαος Παπανδρέου επιδεικνύει το chip τεχνολογίας PCM κάτω από ένα μικροσκόπιο στο εργαστήριό του. 

H τεχνολογία PCM 

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία PCM έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ερευνητών αλλά και των εταιρειών του κλάδου καθώς πρόκειται για μια μη-πτητική μνήμη RAM που προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες αποθήκευσης DRAM και flash.

Βασικά ατού της Μνήμης Αλλαγής Φάσης είναι η ταχύτητα ανάγνωσης / εγγραφής, η ανθεκτικότητα στο χρόνο (αντέχει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια κύκλους εγγραφής, όταν ένα συμβατικό USB stick φθάνει στις 3.000 εγγραφές), αλλά και το γεγονός ότι διατηρεί τα δεδομένα ακόμη και μετά την απενεργοποίηση ή επανεκκίνηση της συσκευής.

Οι ερευνητές της IBM θεωρούν ότι η PCM δύναται να αξιοποιηθεί τόσο αυτόνομα όσο και σε υβριδικές εφαρμογές σε συνδυασμό με μνήμες τύπου flash. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι αν το λειτουργικό ενός κινητού αποθηκευόταν σε Μνήμης Αλλαγής Φάσης η εκκίνηση του θα μπορούσε να γίνει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. 

Ο Ιωάννης Κολτσίδας κρατά το υβριδικό υποσύστημα με την κωδική ονομασία «Project Θησέας». 

Επιστημονική dream-team από την Ελλάδα 

«Η Μνήμη Αλλαγής Φάσης συνδυάζει τις ιδιότητες τόσο των DRAM όσο και των flash τεχνολογιών, απαντώντας έτσι σε μία από τις μεγάλες προκλήσεις του κλάδου μας», δήλωσε ο Δρ. Χάρης Ποζίδης, ένας από τους υπεύθυνους της έρευνας και συντάκτης της σχετικής μελέτης. «Φτάνοντας στο ορόσημο των 3 bits ανά κύτταρο, καταφέρνουμε να ρίξουμε σημαντικά το κόστος. Η τιμή της PCM θα είναι αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με την DRAM και αρκετά κοντινή στο κόστος μιας μνήμης flash».

Ο Έλληνας επιστήμονας εξηγεί αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας της νέας τεχνολογίας σε αυτό το βίντεο. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο Δόκτωρ Ευάγγελος Ελευθερίου, ο οποίος διαπρέπει επί σειρά ετών και έχει κατοχυρώσει τουλάχιστον εκατό πατέντες.

Οι Έλληνες ερευνητές εργάζονται στο εργαστήριο της IBM Research στη Ζυρίχη, ένα από τα 12 εργαστήρια που διατηρεί σε όλο τον κόσμο, στα οποία συνολικά απασχολούνται περισσότεροι από 3.000 ερευνητές. Στα εβδομήντα περίπου χρόνια από την ίδρυσή της, από τους κόλπους της IBM Research έχουν βγει έξι νομπελίστες και δεκάδες βραβευμένοι επιστήμονες και εφευρέτες. 

Ο Χαράλαμπος Ποζίδης φωτογραφημένος στις εγκαταστάσεις της IBM στη Ζυρίχη. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την IBM Research, μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: