Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Παγωτομηχανή : Αξίζει ή όχι;



Γενικά υπάρχουν ουκ ολίγες συνταγές για σπιτικό παγωτό που δεν απαιτούν τη χρήση παγωτομηχανής. Αυτή η σελίδα μετράει ήδη περισσότερες από 15 συνταγές για σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή!

Ωστόσο, αν είστε φαν του καλού και ποιοτικού σπιτικού παγωτού και θέλετε να δοκιμάσετε όλες τις δυνατές γεύσεις παγωτών τότε θα πρέπει να προμηθευτείτε υποχρεωτικά μια παγωτομηχανή. Ειδικά αν φτιάχνετε συχνά σπιτικό παγωτό και θέλετε ποικιλία ως προς τις παραγώμενες γεύσεις τότε η παγωτομηχανή είναι εκ των ων ουκ άνευ!

Τα “απαιτητικά” παγωτά (όπως είναι το παγωτό καϊμάκι, το παγωτό αβοκάντο ή τα σορμπέ) χρειάζονται απαραίτητα παγωτομηχανή. Είναι λίγο δύσκολο να φτιάξετε μια απαιτητική συνταγή παγωτού που χρειάζεται παγωτομηχανή χωρίς να χρησιμοποιήσετε παγωτομηχανή (ακολουθώντας την κλασική μέθοδο των ενδιάμεσων χτυπημάτων κατά τη διάρκεια του παγώματος, κάθε 30-40 λεπτά). Ακόμη κι αν το καταφέρετε, σε καμία περίπτωση δεν θα πάρετε τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που παρέχει η παγωτομηχανή. Και κυρίως δεν θα πετύχετε τον όγκο και την υφή που προσδίδει η παγωτομηχανή στο παγωμένο μείγμα.
Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να καταφέρετε να φτιάξετε παγωτό καϊμάκι ή σορμπέ λεμόνι χωρίς παγωτομηχανή. Ακόμα κι αν τα καταφέρνετε και πετυχαίνετε αρκετά καλά αποτελέσματα χωρίς παγωτομηχανή, σκεφτείτε την ταλαιπωρία που έχουν τα ενδιάμεσα χτυπήματα. Χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι να βγάζετε το δοχείο παγωτού από την κατάψυξη και να ανακατεύετε το παγωτό ή να το χτυπάμε με το μίξερ.

Κάποιοι θεωρούν την παγωτομηχανή ως “άλλη μία άχρηστη συσκευή” που πιάνει χώρο στην κουζίνα μας. Δεν είναι καθόλου έτσι!
Μην σας απασχολεί ο χώρος που πιάνει η παγωτομηχανή στην κουζίνα σας. Δεν είναι ανάγκη να την έχετε στην πρώτη γραμμή μαζί με τις άλλες “απαραίτητες” συσκευές κουζίνας. Εξάλλου αν δεν τη χρησιμοποιείτε συχνά τότε θα βρείτε κάποιο μέρος για να τη “βολέψετε” μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε ξανά.
Αυτό που πρέπει να σας απασχολεί είναι ο χώρος που δεσμεύει η παγωτομηχανή (ή καλύτερα ο κάδος της παγωτομηχανής) στην κατάψυξή σας. Αυτό όντως είναι ένα θέμα και μπορεί να αποτελεί πρόβλημα σε μερικούς.
Οι περισσότερες μηχανές παγωτού διαθέτουν ένα κάδο (γεμισμένο με ειδικό ψυκτικό υγρό) ο οποίος πρέπει να τοποθετηθεί στην κατάψυξη (όχι στη συντήρηση) για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, συνήθως από 12 ως 24 ώρες. Αν δεν έχετε μεγάλο ψυγείο -άρα και μεγάλη κατάψυξη- τότε ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ένα μικρό πρόβλημα. Είμαι σίγουρος όμως πως αν σας αρέσει τόσο πολύ το σπιτικό παγωτό τότε θα βρείτε ένα τρόπο να “βολέψετε” τον κάδο παγωτομηχανής στην κατάψυξη – έστω και εις βάρος των άλλων κατεψυγμένων τροφίμων!

Να έχετε υπόψη όμως ότι υπάρχουν και μικρότερες σε μέγεθος παγωτομηχανές με μικρότερο κάδο (άρα και με μικρότερη χωρητικότητα). Αυτές διαθέτουν πιο μικρό σε μέγεθος κάδο και έτσι μπορεί να βολευτεί πιο εύκολα στην κατάψυξή σας!

Αν το πρόβλημα του χώρου στην κατάψυξη είναι αξεπέραστο τότε υπάρχουν και οι λεγόμενες “ημι-επαγγελματικές” ή deluxe παγωτομηχανές (παγωτομηχανές πολυτελείας) που διαθέτουν αυτόνομο σύστημα παγώματος. Αυτές δεν απαιτούν να βάλετε τον κάδο στην κατάψυξη καθώς έχουν ενσωματωμένο σύστημα ψύξης (παγώνουν από μόνες τους το μείγμα παγωτού καθώς λειτουργούν). Μην σας φοβίζει η λέξη “ημι-επαγγελματική” παγωτομηχανή. Υπάρχουν μοντέλα σε αρκετά προσιτές τιμές (λιγότερο από 200 ευρώ).

Τέλος το θέμα του κόστους της παγωτομηχανής δεν θα πρέπει να σας απασχολεί ιδιαίτερα, έστω και αν βρισκόμαστε σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης. Κι αυτό γιατί υπάρχουν παγωτομηχανές για όλα τα γούστα και για όλες τις “τσέπες”! Μπορούμε να βρούμε πάμθηνα (και αξιόλογα) μοντέλα παγωτομηχανών που κοστίζουν μόλις 25 ευρώ! Βέβαια υπάρχουν και πανάκριβα μοντέλα με τιμές πολύ μεγαλύτερες από 1000 ευρώ, αλλά ας μην πιάσουμε τις ακραίες περιπτώσεις :-)
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι πληρώνουμε την παγωτομηχανή μια φορά (όποιο είναι το τίμημά της) και φτιάχνουμε παγωτά για αρκετά χρόνια!

Εν κατακλείδι, αξίζει να αγοράσουμε παγωτομηχανή ή όχι;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: