Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Στην ανέχεια ζουν 424.000 παιδάκια (!) στην Ελλάδα

http://www.dimokratianews.gr/sites/default/files/styles/inner_top_full_width/public/ss_95.jpg?itok=TWEM3vNq

Θλιβερά τα στοιχειά της UNICEF! Αυξημένος κατά 3% ο αριθμός σε σχέση με το 2010 εξαιτίας των άγριων μέτρων λιτότητας στη χώρα

Ρεπορτάζ
Αγγελος Σκορδάς

Αίσθηση και θλίψη προκαλούν τα στοιχεία της ετήσια έκθεσης της UNICEF για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται ότι 424.000 (!) παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα μας και μεταφράζεται σε ποσοστό 25,3% του συνολικού πληθυσμού των ατόμων κάτω των 18 ετών. Μάλιστα, ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε συνθήκες ανέχειας είναι αυξημένος κατά 3% σε σχέση με το 2010, οπότε και ανερχόταν σε 22,3%.

Επιπλέον, χιλιάδες είναι και οι οικογένειες που εμφανίζουν σοβαρή υλική αποστέρηση, αδυνατούν δηλαδή να αντεπεξέλθουν σε τέσσερα από τα εννέα βασικά αγαθά και υπηρεσίες (πληρωμή ενοικίου, ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, θέρμανσης, κρέατος, διακοπών, τηλεόρασης, αυτοκινήτου και τηλεφώνου).

Ειδικότερα, το 2015 το ποσοστό των οικογενειών αυτών έφτανε το 26,8%, ενώ αυξάνεται σημαντικά στις μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, στις οποίες αγγίζει το 36,6% και το 31,3%, αντίστοιχα. Εξάλλου, από το 2010, οπότε και εδραιώθηκε η ύφεση, οι οικογένειες με παιδιά έχουν μειώσει σημαντικά τις καταναλωτικές δαπάνες τους, με τη μείωση να φτάνει σχεδόν το 50%. Το 2008 η μέση μηνιαία καταναλωτική δαπάνη για μια οικογένεια με δύο παιδιά ανέρχονταν σε 2.832 ευρώ, ενώ το 2014 το ποσό συρρικνώθηκε στα 1.551 ευρώ. Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα δεδομένα ΕΛ.ΣΤΑΤ. και Eurostat για την εικοσαετία 1995-2015, τα οποία, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτουν δραματική επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης των Ελληνόπουλων, καθώς η παιδική φτώχεια αυξήθηκε συνολικά κατά 6,3%, ποσοστό που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 122.340 άτομα.

«Η έκθεση αφορά τα παιδιά της οικονομικής κρίσης, τα οποία αποτελούν τα σιωπηλά θύματα των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται στη χώρα μας. Υπάρχει και μια άλλη ομάδα παιδιών, τα προσφυγόπουλα, τα οποία ξεπερνούν το 50% των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας και επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης» επισήμανε κατά την παρουσίαση των στοιχείων η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF Σοφία Τζιτζίκου.


dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια: