Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Γιγάντια Αμυντική συμφωνία Ιράν-Ρωσίας αλλάζει τα δεδομένα στην Μ.Ανατολή

Γιγάντια Αμυντική συμφωνία Ιράν-Ρωσίας αλλάζει τα δεδομένα στην Μ.Ανατολή

iran-rusia-bahas-pembelian-su-30-XyE
Σε μια εντυπωσιακή κίνηση ο Ιρανός Υπουργός ΆμυναςHossein Deghan μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Shoighu συμφώνησαν στις λεπτομέρειες για την υπογραφή συνολικής εξοπλιστικής αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, το ύψος της οποίας φθάνει τα 8 δις Ευρώ. Η συμφωνία αυτή καλύπτει κάθε μέρος της άμυνας του Ιράν και είναι επιπρόσθετη της απόκτησης συστοιχιών S-300 που είχε αποφασιστεί τον Δεκέμβριο του 2015.
Συγκεκριμένα το Ιράν προσπαθεί να ανανεώσει πλήρως τον αεροπορικό του στόλο εισάγοντας μαχητικά αεροσκάφη Su-30SM, νέα μεταφορικά ελικόπτερα Mil Mi-8 και Mil Mi-17.


Περαν των παραπάνω στην συμφωνία περιλαμβάνονται και δύο (2) επάκτιες συστοιχίες αντιπλοικών πυραύλων K-300P Bastion-P μαζί με δύο (2) νέα diesel υποβρύχια κλάσεως Kilo  636 (βελτιωμένης έκδοσης όμοια με αυτής που προμηθεύτηκε το Βιετναμ). Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν διαθέτει ήδη στο δυναμικό του 3 υποβρύχια της παλαιότερης κλάσης 877 ΕΚΜ . Oι συστοιχίες Bastion φέρουν τον πύραυλο P-800 Oniks ο οποίος είναι ένας αντιπλοικός πύραυλος που πετάει με υπερηχητική ταχύτητα 2.5 Mach σε πολύ χαμηλό ύψος. Έχει βεληνεκές τα 600 χλμ για την ρωσική έκδοση. Η εξαγωγική έκδοση που θα παραλάβει το Ιράν ονομάζεται Υakhont και έχει εμβέλεια τα 300 χλμ.
Η πολεμική κεφαλή που μεταφέρει είναι από τις βαρύτερες του τύπου και φθάνει τα 250 κιλά, καθιστώντας τον πύραυλο αυτό να βυθίσει στόχους μεγέθους Αντιτορπιλλικού με μια μόνο βολή. Η πολύ υψηλή επίσης ταχύτητά του του χαρίζει εξαπλάσσια κινητική ενέργεια σε σχεση με την πλειοψηφια των βλημάτων SSM που κινούνται με ταχύτητα κοντά στο 1 Mach, δεδομένο που συμβάλει στην καταστρεπτικότητα του πλήγματος.  Η κάθε συστοιχία Bastion κοστίζει με βάση παλαιότερες συμφωνίες γύρω στα 250 εκ $.
Το Ιράν επίσης θα εκυγχρονίσει τα 25 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mig-29A/B τα οποία διαθέτει μαζί με 30 αεροσκάφη Su-24MK. Τα τελευταία χρησιμοποιούνται σε ρόλους αποστολών SEAD εξοπλισμένα με εγχώρια ανεπτυγμένο πύραυλο. Τα 24 από αυτά Su-24 MK είναι πρώην ιρακινά αεροσκάφη τα οποία κατά την διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου το 1991 είχαν αυτομολήσει στην γειτονική χώρα για να αποφύγουν τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς των αεροδρομίων στα οποία ήταν σταθμευμένα.
Μαζί με τα Su-30 SM το Ιράν προτίθεται να αγοράσει σε συμφωνία πακέτο και μερικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη LIFT Yak-130 τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σαν ελαφρά επιθετικά. Με βάση δηλώσεις του Ιρανού Υπουργού Άμυνας «Το Ιράν θέλει τα μαχητικά Su-30SM να κατασκευαστούν εγχώρια, καθώς για την αντικατάσταση παλαιότερων αεροσκαφών σοβιετικής κατασκευής θα δημιουγηθούν μεγάλες ανάγκες».
Αναφορές σε Ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για κατασκευή 200-250 αεροσκαφών. Με βάση όμως παλαιότερες θέσεις της Ρωσικής πλευράς η εγχώρια παραγωγή των μαχητικών θα μεγάλωνε το κόστος. Από την άλλη η πτώση του ρωσικού νομίσματος Ρουβλιου καθιστά όλο και πιο ανταγωνιστική των Ρωσική Αμυντική Βιομηχανία.
Την ίδια στιγμή το μέσο ενημέρωσης RIA Novosti αναφέρει ότι άυριο, Πέμπτη 18/02/2016 θα παραδοθεί η πρώτη συστοιχία S-300 στο Ιράν. Μέρος των συστοιχιών ήδη είχαν παραδοθεί από τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους (βλέπε Καταιγιστικές Εξελίξεις στην Μ.Ανατολή: Επιβεβαιώνει η Ρωσία την εκκίνηση παράδοσης μέρους των συστοιχιών των S-300 στο Ιράν). Προφανώς η αυριανή παράδοση θα περιλαμβάνει ποσότητα πυραύλων 48Ν6Ε1/Ε2 με βεληνεκές τα 150-200 χλμ. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των συνολικά παραγγελθέντων συστοιχιών, το παλαιότερο συμβόλαιο του 2007 ανέφερε για 5 πλήρης συστοιχίες S-300 PMU-1.
Το ρωσικό Sputnik news  όμως σε αναφορές του κάνει λόγο για επιπρόσθετη προμήθεια 2 νέων συστοιχιών S-300 PMU-2 η συνολική αξίας των οποία θα φθάσει το 1 δις $. Το τίμημα αυτό θεωρείται υπερβολικό καθώς σε τέτοια τιμή μόνο συστοιχίες S-400 έχουν πωληθεί στην Κίνα. Τα συστήματα αυτά την δεδομένη στιγμή εκτελούν δοκιμές αποδοχής στο πεδίο βολής Kapustin Yar και θα μεταφερθούν τους επόμενους μήνες στο Ιράν διαμέσου θαλάσσιας οδού. Το σύνολο των αντιαεροπορικών συστοιχιών θα παραδοθεί στο Ιράν μέχρι τις αρχές του 2017.
Η μη ξεκάθαρη επιβεβαίωση ή όχι για την ποσότητα ή τον τύπο των συστημάτων που προμηθεύεται το Ιράν είναι πιθανότατα σκόπιμη για προκαλέσει σύγχυση στις γειτονικές χώρες. Σχεδόν 80 Ιρανοί αξιωματικοί θα μεταβούν τον επόμενο καιρό στην Ρωσία για να παρακολουθήσουν 4 μηνα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την λειτουργία των S-300.
Συζητιέται ακόμη και η προμήθεια αρμάτων μάχης T-90MS από την ρωσική αμυντική βιομηχανία. Κύκλοι όμως της Ιρανικής Αμυντικής Βιομηχανίας θεωρούν ότι αποδοτικότερο θα ήταν η υιοθέτηση μέρους των συστημάτων του Τ-90 MS στο Ιρανικό εγχώρια σχεδιασμένο άρμα Zulfiqar. Σε περίπτωση συμφωνίας το συνολικό κόστος των αμυντικών συμφωνιών που συζητιούνται θα φθάσει τα 13 δις $.

Δεν υπάρχουν σχόλια: