Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Τι προκαλεί η ζάχαρη στον οργανισμό

Τι προκαλεί η ζάχαρη στον οργανισμό

Τι προκαλεί η ζάχαρη στον οργανισμό κι ο ρόλος της φρουκτόζης και γλυκόζης τη στιγμή που κάτι γλυκό ακουμπάει τη γλώσσα σου ενώ οι γευστικοί σου κάλυκες στέλνουν ένα μήνυμα στον εγκέφαλό σου. Νοοοόστιμο.

Τι προκαλεί η ζάχαρη στον οργανισμό
Το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλό σας ενεργοποιείται και απελευθερώνεται η ντοπαμίνη. Παράλληλα, η ζάχαρη που καταπίνετε καταλήγει στο στομάχι σας, όπου αραιώνεται από τα πεπτικά υγρά και φτάνει μέχρι το λεπτό σας έντερο. Τα ένζυμα αρχίζουν να διασπούν κάθε μικρό κομμάτι της ζάχαρης σε 2 τύπους μορίων: τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη.
Η περισσότερη ζάχαρη που προστίθεται προέρχεται είτε από ζαχαροκάλαμα είτε από ζαχαρότευτλα και περιέχει ίσα μέρη γλυκόζης και φρουκτόζης. Όμως, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης που παρασκευάζεται σε εργαστήρια έχει συχνά περισσότερη επεξεργασμένη φρουκτόζη από γλυκόζη. Αν τις καταναλώνετε συνέχεια, αυτές οι 2 μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο σώμα σας.
Γλυκόζη
Διαρρέει μέσα από τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου σου, προκαλώντας το πάγκρεας να εκκρίνει ινσουλίνη, μια ορμόνη που αρπάζει τη γλυκόζη από το αίμα σου και την παραδίδει στα κύτταρά σου για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.
Πολλά γλυκά είναι φορτωμένα με τόση γλυκόζη, που πλημμυρίζει το σώμα σου, δίνοντάς σου μία γρήγορη αίσθηση ενέργειας. Ο εγκέφαλός σου αντεπιτίθεται παράγοντας σεροτονίνη, μία ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο.
Η ινσουλίνη εμποδίζει επίσης την παραγωγή της λεπτίνης, της ορμόνης της πείνας που ενημερώνει το μυαλό σου ότι είστε χορτασμένοι. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της ινσουλίνης, τόσο πιο πεινασμένοι νιώθετε (ακόμα και αν μόλις φάγατε αρκετά). Τώρα, λοιπόν, που βρίσκεστε σε κατάσταση πείνας, ο εγκέφαλός σας προστάζει το σώμα σας να αρχίσει να αποθηκεύει τη γλυκόζη σαν λίπος στην κοιλιά.-
Η ινσουλίνη επίσης ξεχύνεται στον εγκέφαλό σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τελικά σε εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Εκτός λειτουργίας, ο εγκέφαλός σας παράγει λιγότερη ντοπαμίνη, ανοίγοντας την πόρτα στις λιγούρες.
-Ακόμα μασουλάτε;
Το πάγκρεάς σας έχει γεμίσει με τόση ινσουλίνη που τα κύτταρά σας έχουν γίνει ανθεκτικά σε αυτήν. Όλη αυτή η γλυκόζη διαρρέει στη κυκλοφορία του αίματός σας, προκαλώντας προδιαβήτη ή τελικά κανονικό διαβήτη.
Φρουκτόζη
Και αυτή διαρρέει μέσω του λεπτού εντέρου σας στην κυκλοφορία του αίματός σας, που δίνει φρουκτόζη κατευθείαν στο συκώτι σας.
Το συκώτι σας δουλεύει για να μεταβολίσει τη φρουκτόζη, δηλαδή να την μετατρέψει σε κάτι που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας. Αλλά αυτό το όργανο εύκολα γεμίζει, ειδικά αν σας αρέσουν πολύ τα γλυκά.
Με την πάροδο του χρόνου, η μεγάλη ποσότητα γλυκόζης που περισσεύει μπορεί να προκαλέσει σφαιρίδια λίπους να αναπτυχθούν γύρω από το συκώτι, μία διαδικασία που ονομάζεται λιπογένεση, ο πρόδρομος της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.
Η υπερβολική φρουκτόζη επίσης μειώνει τη HDL, την καλή χοληστερίνη, και ενεργοποιεί την παραγωγή των τριγλυκεριδίων, μίας μορφής λιπαρών που μπορούν να μεταναστεύσουν από το συκώτι στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το συκώτι σου στέλνει σήμα SOS για έξτρα ινσουλίνη.
Πλημμυρισμένο το πάγκρεας βρίσκεται τώρα σε υπερπολλαπλασιασμένη ταχύτητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή σε όλο το σώμα, που σε βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: